Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Eurobarometer anketi

Son Eurobarometer anketi, AB üyelerinin kriz dönemindeki kötümser, içe kapanmacı, geleceğe inanmayan ruh halinden sıyrıldıklarım ortaya koydu…

AB Parlamentosu seçimleri 22-25 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilmişti. Bu seçimlerin sonucunda yabancı düşmanı, göç karşıtı, AB (Avrupa Birliği) projesini sorgulayan, aşırı söylemleri dile getiren partilerin sandalye sayılarını artırmaları endişeyle karşılanmıştı.

Ardından Parlamento Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı seçimleri heyecanla beklendi. Sonuçta AB Parlamentosu Başkanlığı’nı sosyal demokrat Martin Schulz alırken, AB Komisyonu Başkanlığı’na da özellikle Almanya ve İngiltere arasındaki sıkı çekişmeler sonunda Lüksemburglu Jean Claude Juncker getirildi.

Eurobarometer anketi

İYİMSERLERİN SAYISI ARTIYOR

Şimdi de 25 Temmuz 2014 tarihinde yayımlanan Eurobarometer anketinde, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, AvrupalIların AB’ye yaklaşımlarına ilişkin önemli tespitler bulunuyor. Anket sonuçlarına göre, Kasım 2013 tarihine kıyasla, AB’nin geleceğine yönelik yorumlarda daha iyimser bir tablo ortaya çıkıyor.

Ankette, “AB imajının güçlü” olduğunu kaydedenlerin oranı, 2013 sonbaharında yüzde 31 iken, seçimler sonrası bu rakamın yüzde 35’e yükseldiği görülüyor.

“AB’nin geleceği hakkında iyimser düşünenlerin” oranında ise yüzde 51’den yüzde 56’ya yükselen bir artış var. Benzer şekilde, “AB’nin geleceği hakkında kötümser düşünenlerin” oranında 2013 yılma kıyasla yüzde 43’ten yüzde 38’e bir düşüş yaşanıyor.

“SESİMİ DUYAN VAR MI?”

Ülke dağılımına bakıldığında, Malta (yüzde 77), Romanya ve Litvanya (yüzde 75), İrlanda ve Danimarka (yüzde 71), Hollanda (yüzde 70) ve üyelikte birinci yılını dolduran Hırvatistan (yüzde 69), “AB’nin geleceğini parlak gören ülkeler” arasında yer alıyor. “AB’nin geleceğine ilişkin olarak olumsuz yanıt veren” ülkeler sıralamasında ise Yunanistan (yüzde 56), Portekiz (yüzde 48), Fransa (yüzde 47), İtalya (yüzde 46), İngiltere (yüzde 45) ve İspanya (yüzde 44) üst sıralarda yer alıyor.

“AB’de sesinin duyulduğunu düşünenlerin” oranı, bir önceki kamuoyu yoklamalarına kıyasla, yüzde 29’dan yüzde 42’e yükselmiş durumda. Ülke dağılımına bakıldığında;

İsveç (yüzde 78), Danimarka (yüzde 75), Hollanda (yüzde 63), Hırvatistan (yüzde 59), Finlandiya (yüzde 58), Almanya (yüzde 57), Belçika, (yüzde 55) ve Fransa (yüzde 54) başı çekiyor.

“AB’de sesinin duyulmadığım düşünenlerin” oranı ise yüzde 65’ten yüzde 52’ye gerilemiş. Bu grupta y er alan ülkeler Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (yüzde 75), Yunanistan, Letonya, Çek Cumhuriyeti (yüzde 74) ve İtalya (yüzde 73) olarak sıralanıyor. AB üyeliğini sorgulayan İngiliz vatandaşları arasında, “AB’de sesinin duyulduğunu düşünenlerin” oranı ise yüzde 33 düzeyinde.

AB’NİN DAĞILACAĞINI DÜŞÜNEN YOK

Eurobarometer tarafından yapılan son ankette, AB genelinde euro’ya destek oranı yüzde 55 olarak kaydediliyor. Bu oran, 2013 yılında yüzde 52 olarak belirtilmişti.

Euro’ya destek konusunda Estonya (yüzde 80), Slovakya (yüzde 79) ve Lüksemburg (yüzde 78) en üst sırada yer alırken; İngiltere (yüzde 73), İsveç (yüzde 77) ve Çek Cumhuriyeti (yüzde 73) destek vermeyen ilk üç ülke olarak sıralanıyor.

Eurobarometer anketinde, “AB vatandaşları için en önemli sorunlar” sıralamasında, yüzde 16’dan yüzde 21’e yükselen göç konusu ile yüzde 4’ten yüzde 5 oranına yükselen iklim değişikliği ve çevresel sorunlar dikkat çekiyor.

“AB vatandaşları için en önemli sorunlar” sıralamasında terörizm konusu yüzde 6 ile aynı oranda kalırken; ekonomik sorunlar yüzde 45’ten yüzde 39’a; işsizlik yüzde 36’dan yüzde 34’e gerilemiş durumda..

Ankete göre, ulusal ekonomiler düzeyinde iyimser tablo çizen ülkeler Almanya (yüzde 83), Danimarka (yüzde 82), Lüksemburg ve İsveç (yüzde 81), Malta (yüzde 76) ve İspanya (yüzde 64) olurken; Hırvatistan ve Bulgaristan (yüzde 5), Portekiz ve Yunanistan (yüzde 4) ise iyimser havayı en düşük yansıtan ülkeler arasında yer alıyor.

Anketin bütün sonuçlarına http:llec.europa.eulpublic_opinionlarchiveslebleb81leb81Jirst_en.pdf adresinden ulaşılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu