İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Elektrikli araçlar için şarj istasyonu açma iş fikri

Müşteri bulma ihtiyacı olmayan girişim

Elektrikli araç şarj sektöründe faaliyet gösteren Eşarj, 2020 yılında Türkiye’de 50 bin adet elektrikli araç satılacağı öngörüsüyle birlikte hedeflerini büyüttü. Şu anda 8o’e yakın istasyonuyla hizmet veren şirket, bu rakamı 300’e çıkarmak için hazırlık yaparken, girişimcilere de önemli fırsatlar sunuyor. Kilit markalarla yaptığı işbirlikleri sonrasında çıtasını daha da yükselten şirket, girişimcilere de farklı ve önemli iş fikirleri fırsatları veriyor.

sarj istasyonu acmak

Otomotivde endüstrisinde uzun sûredir beklenen elektrikli otomobil, Türk tüketicisi ile de buluştu. Renault Mais’in satışına başlaması ile bu yıl başından itibaren 220 civarında elektrikli araç trafiğe çıktı. Yapılan çeşitli araştırmalar, satışların her yıl iki ila üç kat artarak, 2020 yılında yıllık 50 bin rakamına ulaşabileceğini gösteriyor.

Böylesi bir ortamda ise akıllara ilk gelen sorulardan biri ‘elektrikli araçların nasıl şarj olacağı’ konusu… Elektrikli şarj sektörü ise bu noktada ikiye ayrılıyor, ilk kısmı şarj istasyonu üreticileriyle ilişkiler kurmak suretiyle satış yapmaya çalışan şirketler; ikinci kısmı ise şarj istasyonlarından oluşan bir ağı işletme vizyonuna sahip şirketler. Şu anda her iki alanda da sektör liderliğini elinde bulunduran Eşarj, bu doğrultuda Türkiye genelinde 300 istasyona ulaşabilmek için kolları sıvadı. Türkiye’nin önde gelen araç ve GSM şirketleriyle işbirliği kuran Eşarj, istasyon işletiminde de girişimciler için farklı ve önemli fırsatlar sunuyor.

300 istasyona ulaşacak

Kuruldukları 2008 yılından bu yana gerçekçi ve sürdürülebilir planlamalar yapmak istediklerini belirten Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Ali Barut, Türkiye genelinde amaçlarının mümkün olan en hızlı şekilde 300 istasyon barajına ulaşabilmek olduğunu dile getiriyor. “Bu sayıya ulaşabilmek çok yoğun ve detaylı bir çalışma istiyor. Buralarda yatırım miktarı vermek doğru olmayabilir ancak Eşarj, yatırımlarını özkaynak-larından karşılayan bir ortaklık yapısına sahip. Bu arada, bu konuya ilgi duyan bireysel ve kurumsal yatırımcılardan işbirliği yapabilmek adına çok fazla sayıda başvuru alıyoruz” diyen Barut, tüm bu talepleri de doğru iş modelleri ile yapılarına katabilme amacında olduklarını vurguluyor. Şirket, 2013 yılı içerisinde bu konuyla ilgili iş modelini de oluşturarak başvuru yapanlarla paylaşmayı hedefliyor.

Üyelik sistemiyle çalışıyor

Eşarj, şu an Türkiye geneline yayılmış 20 adet yetkili satıcı ve 30’a yakın teknik servis ile hizmet veriyor. Ayrıca şirketin 80’e yakın da istasyonu bulunuyor. Eşarj’ın şarj istasyonlarının kullanımı ise üyelik sistemi ile gerçekleştiriliyor. Elektrikli araç kullanıcılarının Eşarj üyelik por-talı üzerinden, kredi kartlarını, üye kartları ile eşleştirebildiği, bu sayede de şarj istasyonlarını üye kartları ile kullanmaya başlayabildiği belirtiliyor.

Barut, “Eşarj üyeleri, tüm işlemlerini üyelik portalı üzerinden gerçekleştirebiliyor. Kullanım istatistiklerini en yakın ve uygun şarj istasyonunu görüntüleyebilirken, güzergahlarını planlayabildikleri gibi, en ekonomik ve en kapsamlı hizmetler bütününden yararlanabiliyorlar” diyor. Eşarj üyesi olmayan kullanıcılar ise mo-bil ödeme ve şarj istasyonu üzerin kredi kartı ile ödeme yaparak tek seferlik şarj hizmeti satın alabiliyor.

Personel ihtiyacı olmayan girişimcilik

Elektrikli araç şarj sistemi sektöründe bayilik algısının biraz farklı olduğunu söyleyen Ali Barut, Eşarj olarak kendilerine gelen başvuruları üç başlık altında değerlendirdiklerini anlatıyor. Barut, uygulamaları ile ilgili şu bilgileri veriyor:

“Bu başlıklar yetkili satıcı, teknik servis ve girişimciler, Uzun dönemde sağlanabilecek gerçek faydanın girişimci olmaktan geçeceğini düşünüyoruz. Girişimci olmak demek, belirlediğiniz bir noktaya Eşarj ağına bağlı olarak çalışan bir istasyon yatırımı gerçekleştirmeniz anlamına geliyor. Burada biz girişimcilere hem yer seçiminde hem de diğer konularda her türlü yardımı sağlıyoruz, ilk yatırım sonrası işletme oldukça kolay. Çünkü herhangi bir personel ihtiyacı yok ve müşteri bulma ihtiyacına da gerek kalmıyor”.

Eşarj’ın tüm üyeleri markalar ile yaptığı anlaşmalar sayesinde istasyonlara yönlendiriliyor. Dolayısıyla şirket, girişimciye bir web paneli üzerinden istasyonundaki tüm aktiviteieri izleme imkânı sunuyor.

İşbirlikleri devam ediyor

Birçok farklı dalda ve sektörde işbirlikleri gerçekleştiren Eşarj’ın Renault ile yapmış olduğu çözüm ortaklığı anlaşması oldukça ses getirmişti. “Bu anlaşma uyarınca Türkiye’nin herhangi bir noktasında yapılan elektrikli araç satışında, müşterinin evini 24 saat içerisinde ziyaret edip, altyapısını inceleyip, istasyon kurulumuna yönelik ne tip düzenlemeler yapılması gerektiğini tespit edebiliyoruz” diyen Ali Barut, ayrıca Vodafone’un iş Ortağım programına dâhil edildiklerini söylüyor. Vodafone bu noktada M2M teknolojisi sayesinde Eşarj istasyonları ile şirketin ağ yönetim sistemi arasında bir iletişim altyapısı sağlıyor.

Bunların yanında şirket, son zamanda bir araç paylaşım firması olarak kurulan ve şu anda Türkiye’de bu konuda lider olan YOYO firması ile de stratejik bir işbirliği başlattı. YOYO bu paralelde filosuna elektrikli araçları katarken, Eşarj da şarj istasyonlarını kuracak.

En büyük Mef liteliği sürdürmek

Önümüzdeki döneme yönelik en büyük hedeflerinin sektörlerindeki liderliği sürdürebilmek olduğunu dile getiren Eşarj Yönetim Kurulu Başkanı Ah Barut, bunu yapmak adma araç üreticileri ile çok iyi entegre olmak gerektiğini kaydediyor. “Bunun yanında şarj istasyonu sayınızı, ihtiyacı karşılayacak şekilde artırmanız lazım. Burada tabii ki beş yıllık zaman diliminde sektöre önemli oyuncuların gireceğini de unutmamak gerekiyor. Altyapınızın ve vizyonunuzun bu yeni oyuncularla dinamik işbirlikleri yapabilecek bir esnekliğe sahip olması, bu işin diğer olmazsa olmazlarından” diyen Barut, yeni projeler için 15 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ifade ediyor.

Mustafa Gündoğdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu