Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Duvar Ören Robot

Gelişmiş ülkelerin inşaat sektörlerinde robot teknolojisinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Robotlar yakın gelecekte inşaat sektöründe kol gücü gerektiren pek çok tehlikeli işi üstlenecek…

İN SAN için fiziksel açıdan güç olan ve zamanım alan bazı görevleri devralmak, robotik sektörlerin ve yapay zekanın önceliği haline geldi. İnsan üzerinden fiziki yükü alacak bu teknolojik gelişmeler, ağır işçiliğin “temel taş” olarak kabul edildiği inşaat sektöründe de yaşanıyor. Bunlardan biri, Avustralya merkezli Fastbrick Robotics’in ürettiği duvar ören Hadrian X isimli robot. Şirketin 2 milyon dolar değer biçtiği ve bu yıl satışına başlayacak olan 30 metre yüksekliğindeki robotik kol, bir saat içinde bine yakın tuğlayı diziyor. Araştırmalar, bu sayıda tuğlanın iki insan tarafından bir günde dizebileceğim gösterirken, Hadrian X bu işi hiç “yorulmadan” yerine getiriyor.

robot sam

ABD’deki Construction Robotics isimli inşaat ve yapı sektörü için robotik sistemler geliştiren şirketin ürettiği Yarı Otomatik Duvarcı (SAM – Semi-Automated Mason) isimli robot da insanın bir günde dizebileceği 500 tuğlaya karşılık 3 bin tuğla dizebiliyor. İnsanın yapması gereken tek şey, tuğlaların ve duvar harcının makineye yerleştirilmesi. Tıpkı Hadrian X gibi, SAM de robotik kolu sayesinde tuğlaları teker teker haznesinden alıyor, tuğlanın üç tarafına harcı sürüyor ve dizmeye başlıyor. Ardından inşaat işçisi robotun dizdiği tuğladaki harç fazlasını spatulayla alıyor.

GÖKDELENLERİ SİLİP BOYAYAN ROBOT

Singapur’daki ELID Technology International şirketi ve Nan-yang Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen bir robotsa insan için oldukça zor olan gökdelen camlarım silme ve dış yüzeyini boyama işlerini yapıyor. Yerde onu yöneten bir operatör ve bir güvenlik görevlisinin yardımıyla çalışan OutoBot, üç kişilik işi tek başına yapabiliyor. İşçilerin gökdelenleri temizleyip boyadığı geleneksel yöntemde bir kişi yerde, diğer kişi çatıya görev yaparken, üç kişi de yukarıdan aşağıya inen askının üzerinde hareket halinde bu işi yerine getiriyor.

Kamerayla donatılan OutoBot bir yandan binanın dış yüzeyine tazyikli su sıkabiliyor ya da spreyle boya yapabiliyor. ELID Techology International’m yöneticisi Dennis Lim, “Robotumuz oldukça yoğun ver güç isteyen bu işi çok kolay bir şekilde yerine getirirken, işçilerin yükseklerde çalışma riskini de ortadan kaldırıyor” sözleriyle robotun inşaat sektörüne katkısından bahsediyor. OutoBot insan gücünden yüzde 50 oranında tasarruf yapıyor, mola verme ihtiyacı olmadığı için işlemi yüzde 30 oranında daha kısa bir sürede tamamlıyor. Öte yandan, boyama işlemini elle yapılana göre daha orantılı bir şekilde gerçekleştirdiği için boya masraflarından yüzde 20 tasarruf yapılmasını sağlıyor.

İNŞAAT SEKTÖRÜ NASIL ETKİLENİR?

İnsan için zor olan işlerin robotlar tarafından yerine getirilmesinin pek çok sektörde maliyetleri düşüreceği bir gerçek. Ancak bununla birlikte gelişmelerin insan gücünde olumsuz bir etkisi de olacak. Bu nedenle bugün var olan iş kollarının yüzde 40’ımn önümüzdeki 10 yıl içinde var olmayacağı hesap ediliyor. ABD merkezli denetim, vergi ve danışmanlık şirketi PwC’nin raporuysa, özellikle bazı sektörlerde önümüzdeki 10 yıl içinde işsizliğin yaşanacağı öngörüsünü bir kez daha ortaya koyuyor. Ulaşım, maliyet ve satış alanlarının çoğunluğu oluşturduğu pek çok sektörde 2030 yılma kadar önemli işten çıkarmalar olmasının beklendiğini belirten raporda, işlerin ABD’de yüzde 38, Almanya’da yüzde 35, İngiltere’de yüzde 30 ve Japonya’da yüzde 21 oranında robotlara devredileceği bildiriliyor.

“Türkiye’de inşaat sektörünü etkilemez”

Aşçıoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, fütürüstik inşaat robotlarının Türkiye’de yakın dönemde kullanılmasının gerçekçi bir bakış açısı olmadığını belirterek, “İşleri kolaylaştıran bu robotik sistemlerin maliyetleri ne kadar düşüreceğini hesaplamak da mümkün değil” yorumunu yapıyor. Başta hazır sıva olmak üzere, hazır beton, kule vinç, parke ve seramik işçiliğinde yıllardır otomasyon ve robotik sistemlerin kullanıldığını belirten Aşçıoğlu, “Eskiden 100 birim işçilik kullanıyorsa, artık işlerin belirli bir kısmını bu sistemler gerçekleştirdiği için bugün 50 birim kullanılıyor. Öte yandan hangi robotun ve otomasyonun işin maliyetini ne kadar düşürdüğünü söylemek rakamsal olarak mümkün değil. Türkiye’de hazır sıvada en az 10 yıldır robotik sistemler kullanılıyor. Ancak çok verim alınamadı. Çünkü işçi ve ileri teknoloji uyum içinde çalışıyor. Dolayısıyla Türkiye’de işçilik bakımından bizim sektörü etkilemez” değerlendirmesinde bulunuyor. Aşçıoğlu, 3D teknolojisi sayesinde inşa edilen köpük evlerinse yakın zamanda Türkiye’de tercih edilmesinin öngörülmediğini söylüyor.

13 saatte üç boyutlu bina inşa ediyor

ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen Digital Construction Platform [Dijital Yapı Platformu) ismi verilen robotsa, ileri teknolojinin sadece inşaat sektörünü değil, insanlığı da yeni bir boyuta çıkardığını gösterdi.

İki robotik kollu ve lazerle çalışan bu platform 15 metre çapında üç boyutlu [3D] bir binayı 13.5 saatte tamamlıyor. Güneş enerjisiyle çalışan bu platform, bir ailenin yaşayacağı büyüklükte bir yapıyı üç boyutlu teknoloji sayesinde köpükten oluşan katmanlar halinde dikiyor. Gelecekte Ay veya Mars’ta insan kolonisinin oluşturulmasında kullanılmak üzere geliştirilen platformu icat eden MIT mühendislerinden Steven Keating, “İnşaat sektörü hala neredeyse 100 yıl öncesinin teknikleriyle çalışıyor. Ancak bu tekniklerin yenilenmesi gerek” sözleriyle inşaat sektöründe gelinen noktayı açıklıyor. Köpüğü spreyleyerek dikilen binanın çimentoyla desteklenebileceğin! belirten Keating, robotik kolun köpükten başka malzemeleri de kullanabileceğini belirtiyor. Keating, yeni dönem inşaat sektörünün daha hızlı, ucuz ve sağlam yapılar oluşturmayı hedeflediğini ifade ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu