Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Dolar/TL kuru beklentileri

Dolar/TL kuru beklenmedik olumsuz bir gelişme olmazsa 2.52 ile 2.62 aralığında dalgalanabilir. BIST-100 endeksinin ise 84 bin 500’ü aşmasını beklemiyorum. 81 bin 500 ile 83 bin 500 aralığında kalabilir…

GEÇEN haftaki yazımda belirttiğim üzere, piyasalar açısından gündemin çok yoğun olduğu bir haftayı geride bıraktık. Haftanın ilk önemli gündem maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’mn Salı günü yaptığı PPK toplantısıydı. Bu toplantıda MB, faizleri değiştirmedi. Dolayısıyla piyasanın önemli bir reaksiyonu olmadı. Haftanın ikinci önemli gündemi ise FED’in para politikası toplantısıydı. Bu toplantıdan sonra yapılacak açıklamada “sabırlı” kelimesinin olup olmayacağı merak ediliyordu. FED toplantısı sonrasında yapılan açıklamanın içerisinde “sabırlı” kelimesi yoktu. Fakat açıklamanın içeriği ve FED üyeleri ile yapılan anket sonuçları yayınlandığı andan itibaren faiz artışının en erken eylül ayma kaldığı ortaya çıktı. Daha doğrusu okuduğum açıklama ve ek bilgiler bana bu tür bir izlenim verdi ve birçok analist ve uzman da benzer şekilde düşünüyordu. Faiz atışı süreci gerçekten Eylül ayına ötelendi mi? Ötelenmesi ne anlama geliyor ve bizim ekonomimizi ve piyasalarımızı nasıl etkiler?

Dolar-TL kuru

1. Geçen Aralık ayında FED üyelerini ABD’de büyümenin 2015 sonu itibariyle yüzde 2.6 ile 3.0 arasında olmasını beklerken, mart toplantısında bu aralık 2.3 ile 2.7 arasına geriletilmiş. Yani FED üyeleri büyümenin ivmesinde yavaşlama bekliyorlar ve bunu da doların diğer paralara karşı aşırı değerlenmesine bağlıyorlar. Bu durum FED’in erken bir zaman diliminde örneğin haziran veya temmuzda faiz artırması olasılığını aşağı çekiyor.

2. Geçen Aralık ayında FED üyeleri TÜFE’nin yüzde 1 ile 1.6 arasında olmasını beklerken son ankette bu aralık yüzde 0.6 ile 0.8 arasına gerilemiş. Öte yandan Çekirdek TÜFE beklentisi de yüzde 1.5-1.8 aralığından 1.3-1.4 aralığına gerilemiş. Özellikle son altı ayda petrol fiyatlarındaki sert düşüş, ABD’de enflasyonu ciddi biçimde aşağı çekmiş görünüyor. Enflasyonun aşağı gelmesi, tüketicilerin alım gücünü artırınca olumlu refah etkisi yaratmış durumda.

3. FED üyeleri 2015 yılı sonunda politika faizi üst koridorunun 1.125 olacağını öngörürken son toplantıda bu öngörü yüzde 0.625 seviyesine kadar inmiş. Yani olsa olsa bu yıl sadece bir defa faiz artışı olabilir.

FED Başkanı Janet Yellen her ne kadar, “verilere bakarak hareket edeceğiz” diyorsa da, doların aşırı değerlenmesinden rahatsız oldukları aşikar. Bu konuda diğer FED üyeleri de endişelerini dile getirdiler. Bu da demek oluyor ki, şu an dünyada sürmekte olan gizli kur savaşlarına ABD de dahil oldu ya da daha önce de dahildi ama bu kadar açık belli etmiyordu.

Piyasalarda orta ve uzun vadeli trendleri değiştiren en önemli olaylardan biri merkez bankalarının aldıkları kararlardır. FED’in son karaları acaba bizim piyasamız için de radikal bir yön değişikliği yaratır mı?

DOLAR VE BIST’TE BEKLENTİLER

Eğer, önümüzde seçim olmasaydı bu soruya cevabım çok net bir şekilde “evet” olurdu. Çünkü doların değerlenmesinden tırsan ve faiz artışını geciktireceğini ayan beyan belli eden ve hatta 2016’ya bile bırakmayı düşünebilecek bir FED var. Dolar endeksi (DXY) FED kararı sonrasında 100’ün üzerindeki seviyelerden 97 civarına kadar gerileyerek doların değerlenmesinin zirvesine yakın olduğu sinyalini verdi. Dolar birçok paraya karşı değer kaybetti. Kararlar sonrasında dolar/TL kuru 2.62 seviyelerinden 2.57 seviyelerine kadar geriledi. Bundan sonraki süreçte doların hızlı bir şekilde değer kaybetmesi beklenmese de, 100 seviyesinin üzerine çıkarak kalıcı bir şekilde orda durmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden en azından anlamlı bir süre doların diğer paralara karşı yatay bir bant içinde kalacağını söyleyebiliriz. Dolayısıyla dolar/TL kuru da (beklenmedik olumsuz bir gelişme olmazsa) 2.52 ile 2.62 aralığında dalgalanabilir.

Eğer önümüz seçim olmasaydı, herkese borsaya girmesini tavsiye edebilirdim fakat bizim borsamızın son bir ayda diğer borsalardan negatif ayrışmasının nedeni iç siyasi dinamiklerdi. Borsa yatırımcısının önümüzdeki hafta yüzü biraz daha gülebilir ama BIST-100 endeksinin 84 bin 500’ü aşarak yeniden 90 binlere doğru hareket etmesi olasılığını zor görüyorum. Çünkü ilk çeyrekte büyümemiz zayıf. Petrol fiyatlarındaki düşüşü, akıllı davranıp içerideki fiyatlara yansıtamadık ve doları gereksiz yere artırarak avantajımızı kaybettik. Borsanın elbette 84 bin 500’ü geçip 90 bine gitmesi mümkün olabilir. Piyasalarda hiç bir şey “olmaz” değildir. Ama şu yazıyı yazdığım andaki koşullarda bu olasılığı şimdilik düşük görüyorum. Seçim sonrasında ekonomi yönetimi değişecek olup, seçime kadar olan süreç içinde iç siyasi dengelerde radikal değişiklikler olabileceği riskini borsa yatırımcısı almak istemeyebilir. Sonuç olarak FED’in coşkusu birkaç gün daha devam edebilir. Bu hafta ABD’den çok önemli veriler geliyor. Özellikle TÜFE ve GSYH verisi önemli olacak. Verilerin çok güçlü gelmesi piyasalarda dalgalar yaratabilir. Ama BIST-100 endeksinin 84 bin 500’ü aşmasını beklemiyorum. Daha ziyade 81 bin 500 ile 83 bin 500 aralığında kalabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu