Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Dijitalde yapay zekâlı işlemci devrimi

ÇİP teknolojisinde yaşanan gelişmeler telekomünikasyon teknolojilerinden oyuna (e-gaming), akıllı telefonlardan beyaz eşyaya pek çok sektör ve alanın da olumlu yönde değişmesine neden oluyor. 5G teknolojisinin yaygınlaşmasıyla işlemcilerde yaşanan gelişmeler verinin daha hızlı, efektif ve çok boyutlu bir şekilde aktarımını sağlayacak, önümüzdeki yıllarda çip teknolojisinin di-jitalleşen tüm sektörlerini nasıl etkileyeceğini, Türkiye akıllı telefon pazarı genelindeki payını üç yılda yüzde 32 seviyesine çıkaran ve yerli üretim akıllı telefonlarda da yüzde 100 pazar payına ulaşan MediaTek’in MEA Bölgesi Kurumsal Satış ve Pazarlama Direktörü Rami Osman ile e-mail aracılığıyla konuştuk.

“YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK”

Rami Osman, iletişim teknolojilerinde yaşanacak devrim niteliğindeki değişiklikleri şöyle anlatıyor:

“Telekom operatörleri, 5G ile birlikte daha fazla insanı ve cihazı kapsam alanlarına alacaklar. Kullanıcılar açısından temel bir farklılık, yüksek nüfuslu kalabalık alanlarda dahi yüksek bağlantı hızları olacak, ancak bu işin sadece ‘evrim’ tarafı. Asıl ‘devrim’ ise, gerçek zamanlı, üç boyut görüntülü video görüşme ve konferanslardan 4K network oyun deneyimine, uzaktan gerçekleştirilecek cerrahi müdahalelerden trafik kazalarını azaltmak için araçlar arası iletişime, ultra düşük gecikme süresiyle işleyen uygulamaların hayatımıza girmesi olacak.

İşin makine tarafında bu, çok daha fazla sayıda, çok daha akıllı cihazın birbirine ve endüstriye bağlanması anlamına geliyor. Cihazlar arası iletişimde şu ana dek kullanılan ana teknoloji, 2G düzeyinde kalıyordu. Şimdi, NB-IOT (narrow band IOT / dar bant nesnelerin interneti) gibi yeni teknolojiler, yeni nesil standartlar olarak gelecek, inanılması güç, ancak bu teknolojilerle uzaktan yönetilebilecek cihazların batarya ömrü, 10 yıla kadar uzayabilecek. En sıradan noktalarda bile kullanabileceğiz bu teknolojiyi, örneğin, basit bir çöp bidonu, ya da su deposu, takılacak bir çip sistemiyle size yıllarca kullanım verisi aktarabilecek.”

AKIL ALMAZ YAPAY ZEKÂ

Osman, sürdürülebilirlik, enerjinin efektif kullanımı konularınınsa akıllı telefonların geleceği için önemli iki konu olduğunun altını çizerek şunları söylüyor:

“Özellikle ABD ve İngilizce konuşulan ülkelerde, ses tanıma ve insansı konuşma özellikleri daha da ileri noktada ve sesli asistanların gerçek hayatta kullanılan hizmetlere entegrasyonu daha ileri seviyede. Tek bir şarj ile daha fazla kullanım süresi önem taşıyor. İşlemci üreten bir şirket olarak, sürekli gelişim gösteren silikon dünyamızda enerji tüketimini op-timize etmek için çalışmalar yapıyoruz, ancak bunları daha da ileriye taşıyacak olan şey, yeni nesil batarya teknolojilerindeki gelişmeler olacak. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, yapay zeka gelecekte daha fazla hayatımızda olacak. Bu teknoloji için bizim sunduğumuz çözüm, çiplerimize entegre ettiğimiz yapay zeka işlemci ünitemiz APU. Tüketicilerin ihtiyacı, uygulama geliştiricilerin sunduğumuz yapay zekayı daha fazla kullanması. Öte yandan, kullanıcıların da cihazlarındaki yapay zekanın otomatik kararlarla hayatlarını kolaylaştırmasına daha fazla izin vermesi birkaç yıl alacaktır. Bu birkaç yılın sonrasında ise, akıllı telefonlarımızda var olan yapay zeka, izin verdiğimiz parametreler içerisinde bizim için akıl almaz işler yapar hale gelecek.”

Yeni nesil işlemcinin farkı

MediaTek’in geçtiğimiz haftalarda Türkçe içerikle lansmanını yaptığı premium oyun çipi MediaTek Helio G95, yapay zeka işlemcisi (APU) destekli dört kameraya kadar çoklu kamerayla çekim, yapay zeka destekli yüksek çözünürlük gibi özellikler, tele konferans, oyun, streaming alanlarında yeni nesil bir deneyim ve performans sunuyor. Bu özellikleri kısaca özetlemek gerekirse, MediaTek HyperEngine oyun teknolojisi, işlemci, grafik işlemcisi ve görüntü kalitesi, ekran hassasiyeti ve tepki süreleri, internet bağlantısı ve kamera uygulamaları üzerindeki iyileştirmelerle günlük kullanıma da yansıyan üstün performans sağlıyor. MediaTek’in yeni işlemcisi, yapay zeka destekli süper çözünürlük sayesinde Netflix, Amazon Prime ve TikTok gibi farklı platformlarda yüksek performanslı eş zamanlı video akışını [streaming) mümkün kılıyor. Çoklu kamera desteğiyle üst düzey görüntüleme sağlayan işlemci, düşük ışıkta ve gece çekimlerinde inanılmaz bir kalite farkı getiren cihazlarda quad-pixle teknolojisini ve 64MP kamera kullanımını mümkün kılıyor. Öte yandan, görüntü derinlik motoruyla portre çekimlerde gerçek zamanlı arka plan bulanıklığı, yapay zeka destekli hızlı yüz tanıma, 4k 30 fps hızda video kodlama ve çözme, resim çarpıtma, MFNR, 3DNR ve kamera için yapay zeka desteği gibi özellikler de sunuyor.

Akıllı telefon pazarı büyümeye devam edecek

MediaTek MEA Bölgesi Kurumsal Satış ve Pazarlama Direktörü Rami Osman akıllı telefon pazarı hakkında şunları söylüyor:

“Türkiye akıllı telefon pazarının, pandemi ve diğer olumsuz koşullarına rağmen 2020 yılında da 10 milyon adedin üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Xiaomi, Huawei, Samsung, Oppo gibi küresel markaların yanı sıra, General Mobile, Casper, Vestel gibi yerli üretici işbirliklerimizle, Türkiye’deki pazar payımızı yüzde 32 seviyesine çıkardık. Her yıl satılan her üç telefondan biri gücünü MediaTek teknolojisinden alıyor. Yıllık bazda dünya çapında 1.5 milyar ağ bağlantılı cihaza güç veren MediaTek’in Türkiye’deki işbirlikleri, teknolojinin diğer alanlarına da uzanıyor.

Android TV ve akıllı TV üretiminde Vestel ve Arçelik, tablet üretiminde Reeder, modem cihazlarında Türk Telekom, Türksat, Turkcell, D-Smart, Millenicom, Hometech; akıllı ödeme sistemlerinde Koç Grubu şirketi Token Financials ile işbirliği yapıyoruz.

Türkiye ekonomisinde, bizim iş kolumuza da etki eden iki önemli değişim yaşanıyor. Bunlardan birincisi, dünya genelinde de olduğu gibi, hayatın içerisinde iletişimde ve günlük işlerin giderek daha dijital bir hal alması. Bu da tüketici elektroniğine yönelik teknolojilerimize olan talebi artırıyor.

İkinci bir nokta ise, ekonomik nedenlerle tüketicilerin satın aldıkları her üründen daha fazla değer beklemesi. Seri üretilen ürünler geliştiren bir şirket olarak, tüketicilerin satın almak istedikleri ürünleri daha erişilebilir kılmak için maliyetlerin düşmesine nasıl katkı sağlayacağımızı biliyoruz.”

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu