Girişimcilik Haberleri

Başarılı Mobil Girişimlere Örnekler

Mobil Girişimler

Hatice Hande Aykun ve Bora Öğünçün “Sosyal hayatta yolunda gitmeyen bir şeyler var” diyerek hayata geçirdiği Pub Story, bugüne kadar 60 bin kullanıcıya ulaştı. Yıl sonunda 100 bin kişiye ulaşmak istediklerini söyleyen Aykun, a2019’da odağımız Amerika olacak” diyor.

Günümüz modern insanının en büyük sorunlarından biri, “kalabalıklar içinde yalnız olmak.” Yüz yüze iletişimin gittikçe azaldığı ve insanların birbiriyle tanışmakta zorluk yaşadığı bir dönemden geçiriyoruz. İşte Hatice Hande Aykun ve Bora Öğünç un tam da bu noktada, “sosyal hayatta yolunda gitmeyen bir şeyler” olduğunu fark etmesiyle yepyeni bir girişim ortaya çıktı: Pub Story.

İnsanları tanıştıran ve birlikte eğlendiren bir mobil girişim olan Pub Story, oyunu bir araç kullanarak yeni arkadaşlıkların önünü açıyor. Kurucu ortak Aykuıı un, “Birbirimize bir ‘Merhaba demenin çok zor olduğu bir dönemdeyiz. Sosyalleşirken tedirgin ve çekingeniz. Oysa yeni insanlarla tanışmak, yeni arkadaşlar edinmek harika bir şey! Biz şehirli modern insanın bu davranış örüntülerine tepki olarak doğduk, ilham kaynağımız insanın ta kendisi” sözleriyle kuruluş hikayesini anlattığı Pub Story, insanların da yoğun ilgisiyle karşılaştı. Yayınlandığı 2018 Temmuz elan bu yana 60 bin kullanıcıya ulaşan girişim, 285’ten fazla etkinliğe imza attı. Bundan sonraki rota ise Amerika…

Biz de bu eğlenceli uygulamanın kurucu ortağı Hatice Hande Aykun ile gelecek hedeflerini konuştuk:

NASIL KURULDU?

“Ortağım Bora Öğünç’le daha önce başka kurumda beraber çalışıyor, oradaki topluluklar için düzenlenen etkinliklerde ufak ovun aktivasyonları kurguluyorduk. Oyunların potansiyelini keşfettik ve 1,5 yıl önce de günümüz insanının sosyalleşme ve eğlenme ihtiyacına alternatif bir çözüm getirdiğimiz girişimimiz Pub Story macerasına başladık. Biz, Pub Story ile insanlar bir araya gelsin ve birlikte hikayeler doğursun istedik. Oyun bunun için kusursuz bir araçtı. Yüzlerce insanı etkileşime geçirebilecek ve onları neşeyle sosyalleştirebilecek bir ürün çıkartmaya çalıştık.

HEDEF 100 BİN KİŞİ

Çok başarılı anonim chat uygulaması connected2.me’yi gerçekleştiren C2M’den yatırım almak bizim için önemli bir adım oldu. Bu yatırımın bizim için asıl değeri, Pub Story’nin teknolojik tarafının C2M’in çok yetenekli yazılımcıları tarafından geliştirilmesinde. Mobil uygulamamız onlara emanet.

Pub Story, bir mobil uygulama ancak interaktif yönü daha ağırlıklı bir girişimiz. Uygulamayı kullanmak için bir başka kullanıcıyla yüz yüze olmanız gerekiyor.

Pub Story oyununu farklı formatlarda deneyimleyebilirsiniz. İster özel etkinliklerimize katılabilir ister uygulamanın içinde yer alan oyun paketlerinden biriyle arkadaşlarınızla oyun oynayabilirsiniz.

GLOBAL HEDEFLER

Biz, Pub Stoy ile bugüne kadar 285’ten fazla etkinlik gerçekleştirdik. Şu anda 60 bin kullanıcımız var. 2019 yılı için kısa vadeli hedefimiz, Türkiye’de 100 bin kullanıcıya ulaşmak. İkincil olarak da Amerika pazarında güzel başarılar elde etmek istiyoruz.

Pub Story’nin yerelde yakaladığı başarıyı globalde de yakalayacağını düşünüyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız başladı. Amerika’da ilk etkinliklerimizi 2018 Aralık’ta gerçekleştirdik. 2019’da orada daha yoğun varlık göstermeyi planlıyoruz. İnsanların Pub Story’yi yeni bir eğlence ve sosyalleşme formu olarak benimsemeleri için çalışacağız.”

ONEDİO MOBİL OYUN SEKTÖRÜNE GİRDİ

Onedio, 2019 stratejisi kapsamında son kullanıcıya dokunan daha çok ürün ve hizmet geliştirmek, medya gelirlerine ek olarak farklı gelir kaynakları üretmek istiyor. Bu strateji kapsamında ortaya çıkan ilk ürün ise Oyna Kazan oldu. Yıl içinde 5 farklı mobil ürünün lansmanı yapacaklarını söyleyen Onedio CEO’su Kaan Kayabalı, “Amacımız, canlı bilgi yarışmamızda yarışanlara hem ciddi paralar kazandırmak hem joker satışlarla ek bir gelir modeli oluşturmak” diyor. Kayabalı, Oyna Kazanla hedeflerini şöyle anlatıyor:

BENZERLERİNDEN FARKI: “Globalde de Türkiye’ de de canlı bilgi yarışması konseptinde birçok ürün var. Öncelikli hedefimiz, halihazırdaki yarışmalardan farklılaşmak, oynayanlara daha çok kazandırmak oldu. Para ödülünün kazanan herkes arasında paylaştırıldığı ve tatmin etmeyen ödüllerin dağıtıldığı formattan farklı olarak, 1 kişi kalana kadar yarışmanın devam ettiği, o son 1 kişinin 100 bin TL’ye kadar büyük ödül kazandığı, ilk bine kalma başarısını gösteren yarışmacıların da tatmin edici meblağlar kazanabildiği bir format oluşturduk.

YURT DIŞI HAMLESİ: Mart ayında yeni bir oyun formatımız yine Oyna Kazan uygulaması içinde yayında-olacak. Yarışma global olarak da ‘Quiz Royale’ adıyla yayınlanacak. Bu isim, şu sıralar tüm oyun dünyasını kasıp kavuran, en sona kalan 1 kişinin kazandığı ‘Battle Royale’ oyunları Fortnite ve PubG’den esinlenildiği için seçildi. Global yayın, öncelikle Onedio’nun faaliyet gösterdiği Rusya pazarında gerçekleşecek, hemen akabinde Arapça, İspanyolca ve İngilizce yarışmalar da başlayacak.”

“SAHİPLENMEYİ TEŞVİK EDECEĞİZ”

KURULUŞ AMACI: Köpeklerin her gün düzenli yürüyüş ve egzersize ihtiyacı var. Ancak köpek sahipleri bunu yapabilecek zamana ve uygunluğa sahip olamayabiliyor. Bu soruna güvenilir, kalıcı ve çeşitli çözümler bulmak için hayata geçirilen DogGO, Türkiye’de sahiplenmeyi artırmak ve köpek kültürünü bir nebze de olsa oturtabilmek amacıyla kuruldu.

2019 HEDER: Henüz yeni bir girişim olan DogGo, bugüne kadar yaklaşık 1.000 indirilme sayısına ulaştı. 2019 sonunda İstanbul’un bütün ilçelerinde hizmet veren bir uygulama olmak istediklerini söyleyen DogGO CMO’su Cansu Tokuç, yıl sonu hedeflerinin 10 bin indirilmeye ulaşmak olduğunu belirtiyor. Henüz yatırım almadıklarını ve yurt dışında büyüme hedefiyle yatırım görüşmeleri için aksiyon alacaklarını ifade ederek şöyle konuşuyor:

5 YILLIK VİZYON: “Önümüzdeki 5 yılda, DogGO’yu evcil hayvanlarımızla ilgili her ihtiyaç noktasında hizmet verirken görmeniz için çalışıyoruz. Dog sitting/ cat sitting hizmetlerini de bünyemize katacağız. Uzun vadeli hedeflerimizde, sahiplenmeye teşvik edici projeler var. Bizimle beraber yaşayan güzel canlılar için ortak bir bilinç oluşturmak, Türkiye’de bir köpek kültürü oturtmak nihai hedefimiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu