İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Ada Devletlere Yatırım ve Ticaret Fırsatları

Vanuatu, Solomon Adaları, Seyşeller, Maldivler, Cape Verde, Madagaskar, Batı Samoa, Bahamalar…

Türk firmaları okyanuslara serpilmiş yüzlerce adadan oluşan küçücük devletlere bile ihracat yapıyor. İşini bilene bu turizm cennetlerinde büyük fırsatlar var…

ada devletlere ticaret

EKONOMİNİN büyümesinde ihracatın kuşkusuz büyük payıvar. Yıllık ihracatın 150 milyar doları aşmasında klasik pazarımız Avrupa’nın yeri çok önemli. Ancak bu başarıda ihracatçıların yeni pazarlara açılmasının da büyük rolü var. Türk ihracatçısının daha düne kadar yolunu bile bilmediği Sahra Altı Afrika ülkeleriyle dış ticaretimiz bugün milyar dolarlara ulaştı. Güney Amerika’ya, Uzakdoğu’ya mal satan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Dış ticaret şirketlerinin başarısı bunlarla da sınırlı değil. Birçok firma egzotik özellikleriyle bilinen, turizm cenneti ada devletlerini bile keşfetmiş dürümdalar. Neredeyse hiçbir üretimin olmadığı bu ülkelere makarnadan çocuk bezine, kozmetikten temizlik maddelerine birçok tüketim malı Türkiye’den gidiyor.

Çoğunun Türkiye’de fahri konsolosu bulunan bu ada devletlere ulaşmak aslında sanıldığı kadar zor değil. Turizm potansiyellerinin yüksek olması sayesinde önümüzdeki dönemde daha fazla büyümesi beklenen ada devletleri araştırdık…

seyseller adasi

SEYŞEL ADALARI

115 adadan oluşan Seyşeller’in nüfusu sadece 87 bin. 2012 yılında 502 milyon dolarlık ihracat, 890 milyon dolarlık da ithalat yapan ülke, dış ticaretini daha çok İngiltere, Fransa, Güney Afrika, Yemen ve Pakistan’la sürdürüyor. Türkiye Seyşeller’e geçen yıl 9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu ülkeden 2.8 milyon dolarlık ithalat yaptı. 2013’ün ilk yarısında ise ihracatımız 5 milyon 340 bin dolar, ithalatımız ise yaklaşık 1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kişi başı milli geliri 26 bin 200 dolar olan Seyşeller’in geliri ağırlıklı olarak turizme dayanıyor. Tarım ürünleri ihracatı ise kurutulmuş Hindis tan cevizi içi, tarçın, sabun, parfüm yağı, vanilyadan oluşuyor. Ülkenin bir başka gelir kaynağı da balıkçılık. Köpekbalığı yüzgeci, guana, kaplumbağa kabuğu gibi deniz ürünleri ihraç ediyor.

ithalatında ise çeşitli makineler, gıda ürünleri ve kimyasal maddeler başı çekiyor. 1999 yılından bu yana Seyşeller’in Türkiye Fahri Konsolosu olarak görev yapan Altunç Kumova, ülkenin yatırım açısından cazip bir pazar olduğunu, özellikle turizmde yatırım ülkesi haline geldiğini belirtiyor. Kumova, turizmin yanında enerji, balıkçılık ve tarım sektörlerinde de ticaret ve yatırım imkanları bulunduğunu belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Yabancı yatırımcılara teşvikler veriliyor. Serbest ticaret bölgeleri kurulmasına yönelik çalışmalar var. Turizm sektöründe teleferik projesi, eko turizm villalarının inşası, turların düzenlenmesi, restoran işletmeciliği, entegre turizm projeleri, butik otel işletmeciliği gibi işler yapılabilir. Balık çiftlikleri kurulabilir. Denizcilik ekipmanlarının toptan ve perakende satışı da bir başka iş fırsatı olabilir. Ülkede gıda işleme tesisine ihtiyaç var. Tarımda özellikle çiçekçilik alanında ciddi potansiyele sahip. Ayrıca güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla elektrik üretimi yapılabilir, inşaat sektöründe de potansiyel var.”

Seyşeller, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulanıyor. Ancak ülkeye girişte pasaport, geri dönüş bileti ve konaklanma için yeterli miktarda paranın üzerinizde bulunması gerekiyor.

14 Eylül 2011 tarihinden bu yana Türkiye de Seşyeller’e vizeyi kaldırmış durumda. Seyşeller’e Dubai, Doha ve Paris üzerinden gidilebiliyor. Bu noktalara göre uçuş süresi 8 ile 10 saat sürüyor. Ana adadan bazı tesislere helikopterle veya 20 kişilik küçük uçaklarla transfer yapılıyor.

VANUATU

vanuatuPasifik Okyanusu’nda Avustralya’nın bin 750 kilometre kuzey doğu-ö sunda yer alan Vanuatu, bir yeryüzü cenneti ve fırsatlar ülkesi olarak biliniyor.

83 adadan oluşan ülkede yaklaşık 265 bin kişi yaşıyor, insanların ortalama ömür beklentisi, hayattan memnuniyetleri ve kişi başına düşen ekolojik ayak izini göz önüne alarak hesaplanan bir indekse göre, Vanuatu 2006 ve 2010 yıllarında dünyanın en mutlu insanlarının ^ yaşadığı ülke seçilmiş. Uluslararası Fi-nans Kuruluşu (IFC) ve Dünya Bankası’nm 2011 yılı verilerine göre, en kolay iş yapılan Pasifik ülkesi yine Vanuatu olmuş.

Kişi başı milli geliri 4 bin 900 dolar olan ülke, yılda yaklaşık 50 milyon dolarlık ihracat, 150 milyon dolarlık da ithalat yapıyor, ihracatında ilk sıralarda Hindistan cevizi, et ve hayvansal ürünler, kakao, kereste, kava (bir cins karabiber) ve kahve yer alıyor. Dışarıdan makine ekipmanları ve gıda ürünleri ithal ediyor. 2012 yılında Vanuatu’ya 1.4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu ülkeden yaklaşık 4 milyon dolarlık ithalat yaptı, ithalatın neredeyse tamamını deniz ürünleri oluşturuyor.

Özel sektörün gelişmesini teşvik etmek amacıyla 1998 yılında yeni bir programı uygulamaya koyan Vanuatu, tam bir vergi cenneti. Yabancı yatırımcılar ülkede mülk edinebiliyor ve kolayca alım satımını yapabiliyor. Gelişen bir offshore finans merkezi olan ülkede, turizm, imalat sanayi ve madencilik sektörlerinde ithalat işlemleri gümrük vergisinden muaf tutuluyor.

2013 Mayıs ayından bu yana Vanuatu İstanbul Fahri Konsolosu olan Mehmet Atar, bu ülkeye özellikle güneş panelleri ihracatının yapılabileceğini belirtiyor. Vanuatu’da su depolama ve arıtma tesislerine ihtiyaç duyulduğunu belirten Atar, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Turizm sektörü, tarıma dayalı endüstriler ve madencilik alanlarında yatırım yapmayı düşünen Türk yatırımcılar açısından Vanuatu’da büyük fırsatlar var. Yılda 230 bin kişi Vanuatu’yu ziyaret ediyor ancak ülke turizmde son yıllarda büyük bir gelişme içinde. Vanuatu Turizm Ofisi ve Ulusal Turizm Geliştirme Ofisleri turizm yatırımcılarına planlama, geliştirme ve eğitim alanlarında destek sağlıyor. Denizcilik ve madencilikte de ciddi fırsatlar var.”

Vanuatu, vize konusunda ise işi sıkı tutan ülkelerden. Ülkenin sıkı bir vize rejiminin olduğunu söyleyen Atar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından da vize istendiğini belirtiyor. Vizenin kendileri tarafından verilmesi için Vanuatu Dışişleri Bakanlığı ile görüştüklerini ifade eden Atar, bu konuda kısa süre içinde sonuç almayı beklediklerini belirtiyor.

Vanuatu’ya Avustralya üzerinden gidilebiliyor. Vanuatu Havayolları Avustralya’dan haftada 10 uçuş gerçekleştiriyor.

maldivler

MALDİV ADALARI

Maldivler, Hindistan’ın güneyinde, Hint Okyanusu’nda bin 190 adadan oluşan bir adalar topluluğu ülkesi. Mercan kayalarıyla ünlü Maldivler, özellikle dalış yapmak isteyenlerin ilk tercih ettikleri turistik destinasyon. Turizm cenneti olan Mal-divler’de ekonomi büyük ölçüde bu sektöre dayalı. Bunun yanında balıkçılık da önemli iş-kolları arasında yer alıyor. 350 bin nüfusu bulunan Maldiv Adaları’nda kişi başı milli gelir bin 100 dolar civarında. Hiçbir sanayi üretiminin olmadığı bu ülkeye Türkiye birkaç milyon dolarlık ihracat yapıyor.

2001 yılından bu yana Maldiv Adala-rı’nın Türkiye Fahri Başkonsolosu olan Nihat Böytüzün, bu ülkeye daha fazla ihracat yapılabileceğini söylüyor. Böytüzün, ülkenin en önemli gelir kaynağının turizm olmasından ötürü bu sektörü destekleyecek mallara büyük talep olabileceğine işaret ediyor. Böytüzün’e göre, bu ülkeye ilk etapta gezi gemileri ve gulet satılabilir. Ayrıca beş yıldızlı otellerin yiyecek ve içecek tedarikçisi olunabilir. Böytüzün, inşaat sektöründe de iş fırsatlarının olduğunu vurguluyor.

Maldivler’e ulaşım da son derece kolay. Çünkü Türk Hava Yolları başkent Male’ye direkt uçuyor. Bunun yanında Emirates Hava Yolları’nın da İstanbul ve Dubai’den Male’ye direkt uçuşları var. İstanbul Male yaklaşık 6.5 saat sürüyor. Türkiye Maldivler vatandaşlarına vize uyguluyor ancak Maldivler’in Türkiye’ye vize uygulamadığını hatırlatalım.

madagasgar

MADAGASKAR

Hint Okyanusu’nda, Mozambik’in doğusunda yer alan Madagaskar, dünyanın dördüncü büyük adası. Yüzölçümü Türkiye’nin dörtte üçü kadar. Nüfusu ise 25 milyon civarında. Ülke turizm cenneti olabilecek potansiyele sahip ancak henüz hiçbir altyapısı yok.

Türkiye üç yıl önce başkent Antananarivo’da büyükelçilik açtı. Madagaskar’ın 2002 yılından bu yana fahri başkonsolosu olan Nesrin Karaarslan Karadağ, doğal limanları, tropikal kıyıları ve dalış yapmaya elverişli koylarıyla ülkede turizm açısından çok büyük potansiyelin bulunduğunu belirtiyor. Buna rağ-men ülkede turizm hareketi oldukça az. Karadağ’a göre, bunun en önemli nedeni ülkede karayolu ağının olmaması. Bu açıdan bakıldığında müteahhitlik firmaları için ciddi bir pazar olabileceğini belirten Karadağ, şöyle devam ediyor: “Dünya Bankası altyapı projelerine kredi veriyor. Sulama kanalları ve sosyal konutlar inşa ettirecekler. Güney yarımkürede olmasından ötürü burada kışken orada yaz. Tarım sektöründe ortak üretim yapıp, Avrupa’ya satılabilir. Örneğin, arazi kiralayıp kiraz üretilebilir. Paketleme tesisleri kurulabilir. Türkiye ile Madagaskar arasında 2005 yılında ticaret, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması imzalandı.”

Kişi başı milli gelirin 150 dolar olduğu Madagaskar’da, ekonomi büyük ölçüde tarıma dayalı. En önemli tarım ürünleri pirinç. Adanın doğusunda yağmur ormanları var. Tarım alanları daha çok batı kesiminde. Vanilya, baharat, karanfil üretiliyor. Ayrıca ilaç ve parfüm üretiminde kullanılan birçok bitki yetişiyor. Dış ticareti daha çok Fransa, Almanya, Çin ve Hindistan’la ithal ettikleri birçok ürün Uzakdoğu menşeli. Çünkü navlun daha ucuz. Fakat Avrupa’dan aldıkları ürünleri Türkiye’den alabilirler. Karadağ, Türkiye’nin bu ülkeye başta un, makarna, şekerleme olmak üzere her türlü gıda ürünü ihraç edebileceğini belirtiyor. Ayrıca Avrupa’da pahalı olan ürünlerin de rahatlıkla satılabileceğine dikkat çekiyor. Karadağ, Türk firmaların bu ülkede madencilik yatırımı yapabileceklerinin de altını çiziyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Petrol yeni bulundu. Mermer yatakları var. Ayrıca kuartz ve kurşun gibi madenleri de bulunuyor. Bunun yanında safir, yakut, zümrüt, gibi ikinci derece değerli taşların çıkarıldığı madenler de var. Bu sahalar henüz işletmeye açılmış değil. Bunların yabancı şirketler tarafından işletilmesi konusunda hiçbir engel yok.”

Madagaskar Hava Yolları ile THY arasında 2011 yılında bir an laşma yapıldı. Fakat uçak seferleri henüz başlamadı. Şu anda ülkeye Air France’m Paris’ten direkt seferi var. Ayrıca Alitalia Hava Yolları da uçuyor. THY ile Güney Afrika’ya gidip oradan Air Madagaskar’la uçulabilir. Yine THY ile Kenya veya Sudan’a gidip, oradan da bu ülkelerin havayolları ile uçmak mümkün. Emirates ile Dubai ve Mauritius aktarmalı gitmek de bir başka seçenek.

Karadağ, Madagaskar’ın Roma Büyükelçiliği’ne bağlı çalışıyor. Bu ülkeyle ticaret yapan firmaların her türlü belgesi onun onayından geçiyor. Ayrıca vize verme yetkisi de var.

cape verde

CAPE VERDE

Atlas Okyanusu’nda, Senegal ve Moritanya açıklarında bulunan Cape Verde (Yeşil Burun Adaları) 10 ada ve sekiz adacıktan oluşan bir ada devlet. Bunların arasında en büyüğü, başkent Praia’nın da bulunduğu Santiago Adası. Portekizce’de ve yerel dilde “kumsal” anlamına gelen Praia, adından da anlaşılabileceği gibi bir liman şehri. Santo Antao ve Boa Vista diğer büyük adaları. 1975 yılında Portekiz’den bağımsızlığını kazanan ülkede resmi dil Portekizce.

500 bin nüfusu bulunan Cape Ver-de’de kişi başı milli gelir 6 bin 500 dolar civarında. Yılda 100 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ülke, 400 milyon dolarlık da ithalat yapıyor. Dış ticaretinin neredeyse tamamını Portekiz’le gerçekleştiriyor.

Afrika’daki diğer ülkelere nazaran yeraltı kaynakları bakımından fakir bir ülke olan Cape Verde’de yağışların az olması tarımın gelişmesini engellemiş. Hatta 1900’lü yıllarda birkaç kez ciddi kıtlıklar yaşanmış. Bu yüzden bugünkü nüfusun iki katı kadar Cape Verdeli başta Portekiz olmak üzere Avrupa ülkeleri ve ABD’ye göç etmiş. Başlıca gelir kaynaklarını tuz, bazalt, kireçtaşı madenciliği ile başta ton balığı ve ıstakoz olmak üzere balıkçılık oluşturuyor. En fazla yetiştirilen tarım ürünleri ise muz, mısır, fasulye, tatlı patates, şeker kamışı, kahve ve fıstık. Türkiye ile siyasi ilişkileri yok denecek kadar az olan bu ülkeye 2011 yılında yaklaşık 5 milyon dolarlık ihracat yapılmış. Bu rakam 2012 yılında ise 4 milyon 427 bin dolar civarında gerçekleşmiş. 2013 yılı ocak ayı ihracatımız ise yaklaşık 285 bin dolar.

Dünyada çok fazla büyükelçiliği bulunmayan Yeşil Burun Adaları’nm Türkiye’de de büyükelçiliği yok. Türkiye’ye en yakın büyükelçilikler Berlin Almanya ve Madrid Ispanya’da. Bu ülkeye gitmek isteyen Türk vatandaşları vizeyi bu büyükelçiliklerden alabiliyor. Ayrıca ülkeye girişte de vize alınabildiğini hatırlatalım.

Cape Verde’ye Türk Hava Yolları’nın (THY) direkt uçuşu yok. Ancak THY ile Senegal’in başkenti Dakar’a, oradan da Praia’ya gidilebilir. Ayrıca Portekiz’in başkenti Lizbon üzerinden de gitmek mümkün.

Cape Verde’ye ihracat yapan firmalardan Foreks İç ve Dış Ticaret, bu ülkeye ayda bir konteyner çocuk bezi, çikolata, şekerleme ve toz içecek gönderiyor. Mersin Limanı’ndan gemiye yüklenen ürünler ortalama 40 gün sonra müşterinin eline ulaşıyor. Pirim Kozmetik ise, kendisine ait İlgaz markasıyla ülkeye ıslak mendilden deterjana birçok temizlik maddesi ihraç ediyor. Cape Verde’yi keşfeden bir diğer firma da Çankırı merkezli Berrak Makarna.

solomon adalari

SOLOMON ADALARI

Papua Yeni Gine’nin doğusunda yer alan Solomon Takım Adaları, 922 adadan oluşuyor. 523 bin kişinin yaşadığı adalar, dünyada bitki çeşidinin en fazla olduğu bölgelerin başında geliyor. Çinko, nikel ve altın madeni bakımından zengin olan Solomon Adaları’nda ekonomi büyük ölçüde tarım ve balıkçılığa dayanıyor. Ekvator kuşağında bulunan ülkede birçok tarım ürünü yetişiyor. Özellikle Hindistancevizi içi, kakao, palmiye yağı, pirinç, baharat ve tütün üretimi yaygın. Zaten dış satımı da bu ürünlerden oluşuyor. Kereste üretiminin de ekonomide önemli bir paturistik tesis sayısı henüz çok az. Turistler bu ülkeyi daha çok dalış yapmak amacıyla ziyaret ediyor. Olağanüstü mercan resifleri ve yüzlerce gemi enkazı bu bölgede dalışı cazip hale getiriyor. Yaklaşık 300 milyon dolarlık ihracatı bulunan ülke, yılda ortalama 350 milyon dolarlık da ithalat yapıyor.

SAO TOME VE PRINCIPE

SAO TOME VE PRINCIPE

Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti, Afrika’nın Gine Körfezi açıklarında bulunuyor. Sao Tome ve Principe olmak üzere iki adadan oluşan ülkenin nüfusu 183 bin kişi. Seyşeller’den sonra Afrika’nın en küçük ülkesi olan Sao Tome ve Principe, en yakın komşusu Gabon’a 250 kilometre mesafede. Eski bir Portekiz sömürgesi olan bu ada devlette resmi dil halen Portekizce.

Kişi başı milli gelirin yaklaşık bin 500 dolar olduğu ülkede halk geçimini büyük oranda kakao ve kahve üretiminden sağlıyor. Bunun yanında hindistancevizi, muz, tarçın, papaya ve çeşitli baklagiller üretiliyor.

Yaklaşık 15 milyon dolarlık ihracatı, 50 milyon dolarlık da ithalatı var. Türkiye bu ülkeye daha çok gıda ürünleri ihraç ediyor. Bu firmalardan biri de Soyyi-ğit Group. 2010 yılından bu yana Sao Tome ve Principe’ye de düzenli olarak iki ay arayla bir konteyner mal gönderen firma, geçen yıl 250 bin dolarlık ihracat yapmış. Soyyiğit Group Dış Ticaretten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Soyyiğit, Sao Tome ve Principe’ye et suyu ve meyve aromalı içecekler gönderdiklerini, bu yılki ihracatın 350 bin doları bulacağını belirtiyor. Yelkenler Tavukçuluk ise bu adaya Fransız, Belçikalı ve İspanyol trading firmaları aracılığıyla yumurtadan kesilmiş tavuk eti satıyor.

Bu adayı keşfedenlerden biri de Bursa İnegöl’de üretim yapan Muzaffer Mobilya. Firmanın İhracat Müdürü Gülsüm Topaloğlu, Dubai’deki bir müşterileri kanalıyla Sao Tome ve Principe’ye iki yıl kadar önce oturma grubu ihraç ettiklerini söylüyor.

Afrika-Karayip-Pasifik Ülkeleri Birliği, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu gibi birçok uluslararası kuruluşun üyesi olan Sao Tome ve Princi-pe’nin dünya ile tek bağlantısı halen Portekiz üzerinden sağlanıyor. Lizbon üzerinden Lufthansa, KLM ve Portekiz Hava Yolları ile gidilebiliyor.

cook adalari

COOK ADALARI

Büyük Okyanus’un güneyinde 15 adadan oluşan Cook Adaları, ismini ünlü İngiliz denizci James Cook’tan alıyor. Başkenti Avarua olan ülkenin ekonomisi büyük ölçüde turizm ve deniz ürünleri ticaretinden oluşuyor. Yaklaşık 9 bin 500 dolar kişi başı milli geliriyle bölgedeki birçok ülkeden zengin olan Cook Adaları, kurutulmuş Hindistan cevizi içi, narenciye, ananas, domates, fasulye, papaya, muz, yerelması, kahve ve siyah inci ihracatı yapıyor. Ayrıca meyve suyu, konfeksiyon ve el sanatları üretimi yapılıyor.

Yılda yaklaşık 100 milyon dolarlık ithalat yapan Cook Adaları, yurtdışından daha çok gıda ürünleri, elektronik eşya ve klima alıyor. Yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı bu ülkeye ihracat yapan bir firmamız henüz yok. Bu yüzden ilk adımı atacak ihracatçılar için fırsat çıkabilir. Avustralya veya Yeni Zelanda’dan havayoluyla gidilebilen bu ülkeye Türkiye’den yaklaşık 35 saatte ulaşılabiliyor. Cook Adaları Türkiye’ye vize uygulamıyor. Vize, ülkeye girişte alınabiliyor. Cook Adaları’nın Türkiye Fahri konsolosluğunu 2009 yılından bu yana Ahmet Şefik Öngün yürütüyor.

sri lanka

SRİ LANKA

Hint Okyanusu’nda, Hindistan’ın güneyinde yer alan Sri Lanka, çayı ve kahvesiyle meşhur. Ancak tarım ürünleri dışında ülke ekonomisini ayakta tutan bir başka sektör de tekstil ve konfeksiyon, ihracat gelirlerinin yarıdan fazlasını hazır giyim oluşturuyor. ABD’li birçok firmanın bu ülkede büyük miktarda üretimi var. Elmas ve diğer değerli taşların da önemli üreticileri arasında yer aliyor. Başkenti Colombo olan Sri Lanka’nın yaklaşık 20 milyon nüfusu var.

Türkiye’ye çay, hindistancevizi, kauçuk ve sentetik kumaş ihraç ediyor. Türkiye’den ise başta mercimek ve nohut olmak üzere çeşitli baklagiller alıyor. Bunun yanında un, bakır tel, mermer ve traverten ihracatı bakımından ciddi bir potansiyel var. Hazır giyim ihracatı için gerekli olan tüm tekstil malzemeleri gümrük vergisinden muaf olarak ithal ediliyor. Yine altın, değerli taş, yazılım, telekomünikasyon ekipmanları, tıbbı cihazlar, tarım ve balıkçılık için gerekli malzemeler de gümrük vergisinden muaf.

Ticaret yaptığı ülkelerin başında ABD, Japonya ve Ingiltere var ancak Türkiye ile Sri Lanka arasında siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla da bir takım adımlar atılmış durumda. Sri Lanka son yıllarda turizm sektöründe hızla bir büyüme içinde. Bu sektöre yapılan yatırımlara önemli teşvikler veriliyor. Türk firmalar için bu sektörde ciddi bir potansiyel var.

BARBADOS

BARBADOSKarayipler’de, Atlas Okyanusu’nun batısında yer alıyor’ Yakın bir komşusu 435 kilometre mesafede bulunan Venezuela. Yaklaşık 300 bin nüfusu var.

Başkenti Bridgetown olan ülkede İngilizce konuşuluyor. En büyük gelir kaynağı doğal olarak turizm. Bunun yanında şeker ve rom ihracatçısı. Her ne kadar uzak olsa da Türkiye’den Barbados’a gitmek aslında çok da zor değil.

Çünkü Londra ve Frankfurt’tan direkt uçak var. Nitekim son yıllarda Barbados’a giden Türk turistlerin sayısında artış görülüyor. Bunların da çoğu kurvazi-yer gemileriyle seyahat ediyor.

Ekonomisi şeker kamışına ve bunun işlenmesiyle oluşan ürünlere dayanıyor. Son yıllarda turizm ve sanayi sektöründe de gelişmeler var. Yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık ithalat yapan Barbados’a makine, gıda maddeleri, yapı malzemeleri, kimyasallar, yakıt, elektronik parçalar satılabilir.

Uçakla yaklaşık 11 saatte ulaşılan Barbados Türkiye’ye vize uygulamıyor.

dominik cumhuriyeti

DOMİNİK CUMHURİYETİ

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde, Küba ve Jamaika’nın doğusunda yer alıyor. Başkenti Santo Domingo olan bu Karayip Adaları ülkesinde resmi dil İspanyolca. Ülkenin yaklaşık 9.5 milyon nüfusu var. Yılda yaklaşık 11 milyar dolarlık ihracat, 13 milyar dolarlık da ithalat yapıyor. Özellikle turizm ve tarım ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti’nde enerji ve madencilik sektörlerinde çok sayıda yabancı yatırımcı şirket var. Yaklaşık 120 bin yatakla turizm alanında en yüksek kapasiteye sahip Karayip ülkesi olan Dominik Cumhuriyeti. yılda ortalama 4 milyon turist ağırlayarak bu sektörden 1.5 milyar dolar gelir elde ediyor.

Dominik Cumhuriyeti’nin İstanbul Fahri Konsolosu Lalia Gonzaiez, Türkiye’nin bu ülkeye makarna, bisküvi, şekerleme, kuruyemiş ve zeytinyağı gibi gıda ürünleri ihraç edebileceğini belirtiyor. Bunun yanında mermer, traverten, inşaat demiri, kuyum, elektronik eşya, otel malzemeleri, mobilya, makine ve deniz taşıtlarında da rahatlıkla pazar bulunabileceğini söylüyor. Gonzalez’in verdiği bilgilere göre, ülke yatırım açısından da cazip. Öyle ki tekstil, medikal ve teknoloji sektörleri için serbest bölgeler var. Bu bölgelerdeki yatırımlar vergilerden muaf tutuluyor. Gonzaiez, bunun yanında yabancı yatırımcıları teşvik edici politikalar uygulandığını söylüyor. Örneğin, yatırım yapanlara ülkede oturma izni veriliyor.

Birden fazla yabancı dil bilen kalifiye eleman açısından oldukça zengin olan ülkenin, telekomünikasyon alanında da mükemmel bir altyapısı var. Dominik Cumhuriyeti’nin Türk vatandaşlarına vize uygulamadığını da hatırlatalım. Türkiye’den direkt uçuş olmadığı için Paris, Madrid ve New York üzerinden gidilebiliyor. Uçuş süresi yaklaşık 16 saati buluyor.

MIKRONEZYA

Kuzey Pasifik Okyanusu’nda, Havai ile Endonezya arasında ve Papuayenigine’nin doğusunda yer alan Mikronezya Federe” Devletleri. 607 adadan oluşuyor. Bu adalardan Yap. Chuuk. Pohnpei ve Kosrae. kurucu ada sıfatıyla ülke bayrağının üzerinde birer yıldızla temsil ediliyor. Ülkenin başkenti Pohnpei adasındaki Palikir şehri. Yedi resmi dilin konuşulduğu adalarda, İngilizce de çok yaygın. Yaklaşık 110 bin nüfusu bulunan ülkede, kişi başı milli gelir yaklaşık 2 bin 500 dolar. Ekonomisi tarım ve balıkçılığa dayalı olan ülkede karabiber, tropik meyve ve sebzeler, Hindistan cevizi, muz, manyok, betel cevizi tatlı patates vetiştiriliyor.

Bu ülkeye ilk ihracatı, geçtiğimiz günlerde BNR Yatakları yaptı. Kayseri merkezli şirketin genel müdürü Berna İlter, Mikronezyalı ithalatçıyla bağlantıyı ticaret siteleri aracılığıyla kurduklarını belirtiyor. İlter, “O bölgedeki ülkelere ihracat yapıyorduk. Türkiye’nin ihracat yapmadığı iki ada devletten biri olan Mikronezya pazarına odaklandık. İlk etapta yastık ve yatak gönderdik. Bu ihracatın devamı gelecek. Birçok ada devletle temas kuruyoruz. Şu anda 58 ülkeye ihracatımız var. Bunu 100 ülkeye çıkarmayı hedefliyoruz. Ada devletler küçük ama nihayetinde yeni pazarlar. Birçok ihracatçı, Ortadoğu ülkelerine açık hesap çalışıyor. Çevre ülkelerde rekabet etmektense bu tür yeni pazarlara açılmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz” diyor.

ada ülkelere yatırım yapan firmalar

Yatırım yapacak girişimcilere yeni iş fikirleri ve yatırım alanları hakkında yazılar paylaşmaya devam edeciğiz.

Bir Yorum

  1. FUARLARIMIZ DEVLET TEŞVİĞİ KAPSAMINDADIR FUARLARIMIZA KATILIMA DAVETTİR

    TÜRKMENİSTAN
    6.TÜRK İHRAÇ ÜRÜNLERİ FUARI
    10-12 ŞUBAT 2015
    AŞKABAT –TÜRKMENİSTAN

    AGRO & FOOD
    KHARTOUM – SUDAN

    12 – 14 MART 2015

    TARIM – GIDA – AMBALAJ DEĞİRMEN MAKİNALARI VE TEKNOLOJİLERİ FUARI

    irtibat fulya sekitmez
    fsekitmez@meridyenfair.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu