Girişimcilik Haberleri

YÜZDE 100 Türk malı motosiklet üretiyor

YÜZDE 100 Türk malı motosiklet üretiyor. İsminin baş harflerini kendi markası olarak kullanıyor. O, Dünya Otomotiv Endüstrisi’nden “tasarımcı” unvanı alan tek Türk. Dünya Motosiklet Federasyonu’ndan “Master” unvanı alan 50 yaşın altındaki tek kişi. Dünyada sadece 11 master olduğunu da belirtelim. Ayrıca kişiye özel tasarladığı motosikletleri seri üretime geçirme hakkı var. Harley-Davidson, Yamaha ve Honda’mn dışında bu belge bir tek onda var. Para Dergisi olarak zaman zaman başarı öykülerini sizlerle paylaşıyoruz.

Bu defa, henüz 33 yaşında olan Tarhan Telli’nin başarıya ulaşmak için azmini, başarılarını, hayalini kurduğu fabrikayı ve hayal kırıklarının öyküsünü anlatacağız sizlere.

tarhan telli

“HAYALLERİMİN PEŞİNDEN KOŞTUM”

Kendini motosiklet üzerinde özgür hissettiğini ve yeni bir tasarım geliştirdiğinde çok mutlu olduğunu ifade eden Tarhan Telli, sözlerinden de anlaşılabileceği gibi işine aşık bir insan. Çocukken alman oyuncakları kırıp, parçalarından yeni oyuncaklar yapan Telli, büyüyünce inandığı yolda yürümek için görsel tasarım eğitimi alması gerektiğini düşünür. Liseyi bitirdikten sonra Bahçeşehir Üniversitesi Görsel Tasarım ve İletişim Bölü-mü’nü kazanır. Üniversitede okurken araçlar üzerinde kişiselleştirme, modifikasyon ve tasarımla ilgili çalışmalarına uygulamalı olarak devam eder. Hayallerini ve yapmak istediklerini, çevresindekilerle paylaştıkça hep olumsuz yorumlar alır. Ama aldığı yanıtlar onu daha da motive eder. Üniversiteyi bitirdikten sonra da, “Onlarla aramızda ne fark olduğunu görmek istiyorum” diyerek Amerika’nın yolunu tutar.

“ÜSTE PARA ÖDEYİP ÇALIŞTIM”

Ailesine İngilizce kurslarına katılmak için Amerika’ya gideceğini söyler. Aslında amacı motosiklet üreticilerinin yanında çalışarak gözlem yapmak, deneyim kazanmak ve onların ne yaptığını görmektir. Çalışmak için başvurduğu yerlerden ret cevabı alır. O da çalışmak için üzerine para vermeyi teklif eder. Günde 14 dolar 75 cent ödeyerek ABD’nin çeşitli eyaletlerinde motosiklet üreticilerinin yanında çalışmaya başlar. “Bir yıla yakın iki ayrı motor üreticisinin yanında çalıştım. Her gün tuvalet temizliyordum, yerlere paspas yapıyordum. Onlar için MeksikalI bir Türk’tüm” diyen Telli, yine de yılmaz ve çalıştığı firmalarda motosiklet üretiminin inceliklerini öğrenir.

İki buçuk yıllık bu maceranın ardından Türkiye’ye geri döner ve 2005 yılında Me-cidiyeköy’de küçük bir atölyede yanında çalışan iki arkadaşıyla birlikte TT Custom Choppers’ı kurar. Telli o günleri şu sözlerle anlatıyor: “Motor üreteceğim diye yola çıktığımda, İ0 kişiden dokuzu bana deliymişim gibi baktı. İlk motosikletimizi 2004’te yaptık ama Türk Otomotiv En-düstrisi’nin şasiyi tanıması ve şasi numarası vermesi 2005’in sonunu buldu.”

“SOKAĞIN TAMAMI BENİM”

Telli’nin Mecidiyeköy’de Ömür So-kak’ta 55 metrekarelik küçük bir atölyede üç kişi ile başlayan kişiye özel motosiklet üretme serüveni, bugün yıllardır hayalini kurduğu fabrikaya dönüşmek üzere. Kazancını sürekli işini geliştirmeye harcayan ve 10 yıl içinde Ömür Sokak’taki bütün binaları satın alan Telli’nin, iki katlı evi ile şasi, motor, kaporta ve boya atölyelerinin tamamı bu sokakta yer alıyor. Atölyelerinde ise yaklaşık 50 kişi çalışıyor.

Esprili bir dille “Sokakta bir tek bakkalı satın alamadım” diyen Telli, Gebze’de ortakları ile yeni bir fabrika kurdukları bilgisini veriyor. Gizlilik anlaşması gereği fabrikayı inşa eden ortağın ismini vermeyen Telli, ortaklık yapısını ise şöyle anlatıyor: “Şirketin yüzde 100’ü hisse senedi olarak basıldı. Üç yıl içinde halka arz etmeyi planlıyoruz. Fabrikayı inşa eden ortağımız yüzde 13.3 hisse alacak ama yüzde 13.3 daha istiyor. Projenin beyni ve yöneten kişi ise Alphan Manas. Manas’ta şirketin yüzde 10’unu almayı planlıyor. Fabrikanın iç akşamı için 859 bin dolar harcayacağız.”

Trump Tınvers’ın hemen yanı başındaki Ömür Sokak’taki parke taşlarının üzerinde bile TT Custom Choppers yazısını görebilirsiniz. Sokağın parke taşlarını kendisinin döşettiğini söylüyor Telli. Gebze’ye taşındıklarında bu arazinin iyi para edeceğini söylediğimizde ise, “Hepsini bir ya da iki katlı atölye olarak inşa ettik. Arsalar bana ait ama binaların hiçbirinin ruhsatı yok” diyor.

FABRİKA BU YIL AÇILACAK

Tarhan Telli yaptığı işle ilgili potansiyeli şöyle anlatıyor: “Bu işte çok para var. Dünyanın en çok para kazandıran sektörü. Ama bugüne kadar hiçbir finans kuruluşundan kredi kullanmadık ve kendi öz sermayemizle büyüdük. Şirketi 10 bin dolar sermaye ile kurdum. Şu anda 6.5 milyon TL ödenmiş sermayem var. Şirketin bugünkü değeri ise 25 milyon dolar.”

Telli, Gebze Organize Sanayi’de kurulan fabrikanın, şirketine ortak olmak isteyen bir grubun projesi olduğunu söylüyor. Fabrika ile ilgili ise şu detayları veriyor: “Fabrikadaki üretim bantlarının tasarımını ben yaptım. 5 bin metrekare kapalı 3 bin metrekare açık alanı bulunan fabrikada ilk yıl 330 kişi çift vardiya çalışacak. Birinci yıl bin 400 adet motosiklet üreteceğiz. 2015’de üretim adedi 2 bin 800’e, 2016’da 4 bin 200’e, 2017’de 4 bin 900’e ve 2018’de de 5 bin 200 adede çıkacak. 2014’ün sonunda 12 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Beş yıl içinde ciromuzun 51 milyon dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Motosikletlerin tüm akşamım biz üreteceğiz. Sadece şanzı-man ve motorunu ABD’de büyük bir firmadan ithal edeceğiz. Honda ve Yamaha gibi markalara yedek parça üreteceğiz. Birinci yılın sonunda yedek parça ve motor aksesuarından 4.5 milyon dolar, TT markalı şapka, eldiven ve dizlik gibi aksesuar satışından da yaklaşık 500 bin dolar gelir elde etmeyi planlıyoruz.”

DÜNYANIN EN PAHALI MOTOSİKLETİ

Tarhan Telli, motorlu araçların trafiğe tescili aşamasında gerekli olan Avrupa Tip Onayı Belgesi’ne de sahip. Ürettiği motosikletlerin tüm dünyada kabul görmesinin verdiği gururla şöyle devam ediyor: “Bir Türk markası olarak dünyanın en pahalı motosikletini üretiyoruz. Ürettiğimiz kişiye özel motosikletlerin en ucuzu 45 bin euro’dan başlıyor.

Kişinin hayal gücüne bağlı olarak bu rakam 100 bin euro’ya kadar çıkıyor.”

Brad Pitt, Sylvester Stallone, Ar-nold Schwarzenegger, Jason Statham, Wesley Snipes gibi ünlü film yıldızları TT Custom Choppers kullanıyor. Telli, Sylvester Stallone ve Arnold Schwar-zenegger’e oynadıkları Cehennem Melekleri 3 filminde kullanmaları için üç adet motosiklet göndermiş. “Amerika’da fenomen olan insanların TT marka motosiklete binmesi bazı üreticileri rahatsız etti” diyen Telli, Harley-Davidson’un kendisine haksız rekabet ten dava açtığını söylüyor. Mahkemede aracı Harley-David-son’un, 10 bin dolara kendisinin ise 60 bin euro’ya sattığını söylemesi üzerine dava düşmüş. Müşterilerinin hepsinin ünlü ve iş adamı olduğunu söyleyen Telli, “Parası olmayan adam benden motosiklet almaz” diyor.

TÜBİTAK HAYALLERİMİ YIKTI”

“Şasi numarası NP9’la başlamayan hiçbir ürün Türk malı W değildir” diyen Telli, TÜBİTAK’ın kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylüyor. “Biz babayiğit değiliz ama yiğidiz. 2010’da hem elektrikli hem de motorlu ilk Türk otomobilini tasarladım. Sanayi Ba-kanlığı’na gittim. Başbakana mektup yazdım. TÜBİTAK’a başvurup Ar-Ge yatırımı için 250 bin dolar istedim. Üzerinden dört yıl geçti cevap bile vermediler. TÜBİTAK bize sadece 6 bin dolar, yani çektiğimiz resimlerin parasını gönderdi. Ar-Ge için 145 bin dolar harcayıp motosikletler için ilk kez geri vites ürettik. Şimdi bu geri vitesleri tüm dünyaya satıyoruz. Ar-Ge için 450 bin dolar harcayıp her motosiklette kullanılabilecek üç tekerlekli sistem ürettik. TÜBİTAK destek bile vermedi. Son olarak da dünyanın ilk otomatik vitesli chop-per’mı ürettim.”

Kendisi “hayal kırıklığına uğradım” dese de, bu durum Tel-li’nin işine olan aşkını hiç etkilememiş görünüyor. Telli, yeni fabrikalarında Ar-Ge çalışmalarına daha çok zaman ayırma imkanı bulacağını ve yenilikler geliştirmeye devam edeceklerini vurguluyor.

 

3 Yorum

  1. Önemli olan türk içadı bir motor üretmek çok zor olmaması gerek şimdiki mühendislerimiz yapar diye umuyorum.Parça üretmek yüzde yüz yerli motorsiklet istiyoruz.Honda ve yamaha gibi bir dünya markası olsun istiyoruz.

  2. Moto kuryeler için onlara özel bir yerli motorsiklet üretseniz bakın o zaman şirketinizin sermayesi eminimki yükselecektir.

  3. yüzde yüz türk malı diyor motor vs amerikadan ithal ediliyor deniliyor kime yazarsan yaz kimden yardım istersen iste tubitak falan iplemezler bi de üretim fikir istiyoruz derler nasıl bir mantık bu kimse çözebilmiş değil

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu