Haberler

Yurtdışında Üniversite Seçenekleri ve Fiyatları

Yurtdışında Üniversite Fiyatları

Sınırlı bütçeyle ABD’de iyi bir okula nasıl kayıt yaptırırsınız? Türkiye’ye özel indirim ya da kampanya düzenleyen okullar hangileri? Okul başvurusu yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Üniversiteyi yurtdışında okumak isteyenlerin en çok tercih ettiği ülke ve programları araştırdık.

ÇOK değil 10-15 yıl öncesine kadar üniversite eğitimi için başka bir ülkeye gitmek hiç kolay değildi. Eskiden sadece burs kazanan veya ailesinin maddi imkanları çok iyi olan öğrenciler yurtdışına çıkabiliyordu. Ancak şimdi durum değişti. Yabancı bir ülkede üniversite eğitimi almak artık pek çok öğrencinin ulaşabileceği bir seçenek haline geldi. Tabii ki çok pahalı okullar var. Ancak bunların yanı sıra çok ekonomik okullar da bulmak mümkün. UNESCO verilerine göre, dünyada 4 milyon civarında öğrenci başka bir ülkede eğitim görüyor. Global eğitim pazarının hacmi 110 milyar doları geçmiş durumda. Yapılan tahminlere göre, 2020’de yabancı bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısı 8 milyona yükselecek.

universite secenekleri

Global eğitim pazarındaki Türk öğrenci sayısının 100 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Türk öğrencilerin dil, lisans ve yüksek lisans programlarında en çok tercih ettiği ülkeler ABD, Ingiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda olarak sıralanıyor. En çok tercih edilen bölümlerse işletme, bilgisayar, mühendislik, genetik bilimleri ve iletişim.

Peki yurtdışmda üniversite seçerken öğrenci ve aileler nasıl bir yol izlemeli? Okul ya da ülke tercihinde nelere dikkat etmeli? Başvurular ne zaman ve nasıl yapılmalı? Eğitim maliyetleri, okulların kabul koşulları, yurtdışında üniversite eğitimi almanın zorlukları ve avantajları neler?

OKUL SEÇERKEN DESTEK ALIN

Okul ya da ülke seçimi tek başınıza çok kolay üstesinden gelinebilecek bir süreç değil. Bu aşamada eğitim uzmanlarından destek almanız büyük avantaj sağlıyor. Üstelik bu konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti sunuyorlar. Yurtdışma giden öğrencilerin büyük çoğunluğu ülkelerine akademik birikim ve kişisel tecrübeyle dönüyor. Ancak hayal kırıklığına uğrayanlar da olabiliyor, işte bu nedenle çok iyi plan yapmalısınız. Bunun yolu da her şeyin bilincinde olmaktan geçiyor.

Öncelikle okul ve yaşam masraflarını ayrı ayrı düşünerek plan yapm. ilgilendiğiniz bölümle ilgili hangi ülkelerde, hangi okulların kaliteli eğitim verdiğini araştırın. Bunun için dünya çapında yapılan sıralamalara göz atabilirsiniz, ilgilendiğiniz üniversitelerden mezun olmuş Türk öğrencilerle iletişim kurup bilgi almak çok faydalı. Hatta fırsatınız varsa eğitim alacağınız kampüs ve yaşayacağınız şehri gidip görün. Gideceğiniz şehrin iklim şartlan, yaşam masrafları, Türkiye’ye gidiş-dönüş uçak bilet fiyatları, okulun eğitimci sayısı, eğitimcilerin yayınladığı makale sayısı ve okuldaki çalışma imkanlarına kadar birçok kritere göz atmanızda fayda var.

Her ülkenin vize prosedürlerinin bile birbirinden farklı olduğuna dikkat çeken Global Vizyon Yurtdışı Eğitim Genel Koordinatörü Güler Taylan, bu nedenle başvuru ve formlarda istenenlere çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Formların vize prosedürünü bilen kişiler tarafından hazırlanmasına özen gösterin.

Bazen okullar anlaşmalı olduğu acentelere özel promosyon, indirim ve kampanyaları uyguluyorlar. Bu kampanyalar takip edilirse aynı eğitimi daha ekonomik fiyatlarla almanız mümkün. Yurtdışı eğitimde sadece programa odaklanılmaması gerektiğini vurgulayan Taylan, “Eğitim kalitesinin yanı sıra gidilmesi düşünülen ülkenin ve şehrin yapısı, yaşam maliyetleri, sosyal imkanlar gibi konulara dikkat edilmeli.

KONAKLAMA SEÇENEKLERİ

Konaklama için bütçe ve yaşam standartlarınıza göre farklı opsiyonları (Yurt, aile yanı konaklama, öğrenci evi, otel/hostel) inceleyin. Her ülke okurken çalışmaya izin vermiyor.

Gerekli koşulları sağladığınız takdirde öğrenciyken İngiltere, Avustralya, ABD ve Kanada çalışma izni veriyor. Yurtdışına gitmeden önce gideceğiniz bölgede hangi bankaların olduğunu mutlaka araştırmalısınız. Unutmayın ki banka komisyon ücretleri bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Ailenizin size para göndermesinin birçok yolu var. Kısa süreli giden öğrenciler, yurtdışmda hesap açtıramıyor. Bunun için aileler öğrencilere Westem Union ile para gönderebilirler. Üzerinde “Visa Electron” amblemi olan bir bankamatik kartına sahip olduğunuzda aileniz bu kartın hesabına Türkiye’den TL olarak para yatırabilir ve siz bulunduğunuz ülkede herhangi bir bankamatikten o ülkenin para birimi olarak çekebilirsiniz. Türkiye’de piyasaların kapalı olduğu saatlerde döviz alıp satmayın. Resmi tatillerde veya hafta sonlarında döviz alıp satarsanız yüzde 10 kadar kur kaybınız olabilir. Hafta içi kur kaybı ortalama yüzde 1-2 civarındadır.

ABD’de program bittikten sonra en geç iki ay sonra yeni programa kayıt olduğunuzda vizeniz uzatılıyor. İngiltere, Avustralya ve Kanada için ise gitmeden uzatılabilir vize almanız gerekiyor. Pasaportunuzun süresini büyükelçilik ve konsolosluklarda uzatabilirsiniz. Seyahat sağlık sigortanızı üç aylık değil altı aylık veya bir yıllık yaptırın. Seyahat sağlık sigortanızın içerisinde Türkçe’ye ek olarak İngilizce metnin bulunmasına dikkat edin. Paranızı mutlaka bankada muhafaza edin. Yurtdışmda kimse üzerinde 100 dolar ya da euro’dan fazla para taşımaz. Tüm alışverişler ve ihtiyaçlar kredi kartı, banka kartları veya seyahat çekvasıtasıyla yapılır.

Avrupa’da en kolay ve en uygun seyahat aracı trendir. Eurotrail Youthpass, Inter Rail ve Eurotrain ile Avrupa’nın birçok ülkesine ucuz ve hızlı şekilde gidebilirsiniz. Seyahatleriniz de mutlaka Uluslararası Öğrenci Kimlik Kartı (ISIC) indirimlerinden faydalanın.

KAYIT DÖNEMİ EKİM-KASIM

ü-2Yurtdışındaki birçok üniversite bugünlerde başvuru kabul ediyor. Ekim-kasım aylan en uygun dönem. Şu sıralar bütün ülke üniversitelerinin başvuru dönemi. Yani geç kalmış sayılmazsınız. En çok ilgi çeken ABD’deki üniversitelerin başvuru tarihleri ekim kasım aylarında bitiyor. Ancak mart ayına kadar başvuru kabul eden üniversiteler de var.

Yurtdışında iyi bir okulda eğitim almak isteyenler için akademik başarı, iyi bir ortalama ve dil seviyesi önem taşıyor. Standart dil testlerin den birine girip istenilen puanı almanız şart. Bu puanlar TOEFL için 80, IELTS için 6.5-7 arasında değişiyor. Şartlı kabulden yararlanmak isteyen adayların yine belli bir seviyede yabancı dile hakim olması isteniyor. Sınav skorlarının yanı sıra adayın öğrenim hayatındaki başarıları, referansları, kendini ifade yeteneği gibi özelliklerde dikkate alınıyor. ABD ve Avrupa’daki üniversiteler lisans eğitimi için dil sınavlarının yanı sıra öğrencilerden akademik yeterliliklerini gösteren SAT, IGSCE gibi sınav skorlarını da görmek isteyebiliyor Her ülkenin farklı eğitim sistemi, okulların birbirinden farklı kabul kriterleri, bölgelerin de farklı yaşam koşulları var. Uzmanlar, adım atmadan önce bu konularda detaylı bilgi alınmasını öneriyor. Öğrenciler, ülke seçerken, üniversitenin bulunduğu bölgeden öğretim kadrosunun kalitesine kadar birçok kriteri dikkate almalı. Yurtdışı üniversitelerinde lisans programına başlayabilmek için öncellikle lise diploması sahibi olmanız gerekiyor. Dünyanın en iyi 100 sıralamasına giren üniversitelere başvuru yapabilmeniz içinse lise not ortalamanız 5’li sistemde en az 4.5 olmalı. Not ortalaması düşük olanların ABD, Avrupa ya da başka ülkelerde ilgi ve yeteneklerine uygun bir program bulması tabii ki mümkün.

HANGİ SINAV TERCİH EDİLİYOR?

TOEFL ve IELTS, bu iki sınav tüm dünyada geçerli. Birkaç yıl öncesine kadar genel düşünce ABD için TOEFL, İngiltere ve diğer ülkeler içinse IELTS’nin gerektiği şeklindeydi. Bu durum ABD’deki üniversitelerin IELTS’i de kabul etmeye başlamasıyla değişti. Artık her iki sınavın sonucu da 100’ün üzerindeki ülkedeki binlerce üniversite tarafından kabul ediliyor. Bu sınavların uygulama şekline gelince… Türkiye’de TOEFL, internet üzerinden bilgisayar uygulamalı yapılıyor. IELTS ise klasik yöntemle yani kalem kağıt uygulamasıyla yapılıyor. TOEFL sınavı, birçok ildeki çeşitli test merkezlerinde ayda üç ya da dört kez yapılıyor. IELTS ise British Council tarafından sadece İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da yılın belirli dönemlerinde yapılıyor.

Yabancı öğrencilere eğitim fırsatı sunan ülkelerin birçok farklı koşulu var. Sayısız seçenek arasından doğru tercihi yapmak ve kariyer hedeflerine en uygun ülkeyi belirlemek oldukça zor görünüyor. Seçim yaparken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kriterler ise YÖK denkliği ve vize…

Yabancı öğrencilere eğitim veren ülkelerin çoğu Türk öğrencilerden vize istiyor. Vize için istenen koşulları önceden iyi belirlemek ve belgeleri eksiksiz hazırlamak gerekiyor. Yurtdışmda alman diplomaların Türkiye’de geçerli olabilmesi için YÖK tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekiyor. Gideceğiniz üniversitenin ve programın YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Okulun denkliği, YÖK Denklik Bürosu’na dilekçeyle yapılan başvuru sonucunda öğrenilebiliyor.

Üniversite başvurusu için hangi evraklar gerekiyor?

  • Lise diploması
  • Lise öğretmenlerinden alınmış iki adet referans mektubu Transkript ya da not dökümü (İngilizce çevirisi ve noter onaylı olmalı) İngilizce yeterliliğini gösteren IELTS ya da TOEFL belgesi Diğer akademik sınav neticeleri (SAT…) iki adet akademik referans (ABD için üç adet)
  • Kendisini, eğitim geçmişini, gelecek planlarını anlatan mektup ya da SOP Bir adet fotoğraf İngilizce CV
  • 200-300 kelimelik İngilizce deneme (essay-ne yapacağına dair kısa yazı) Başvurulan üniversitenin eksiksiz doldurulmuş başvuru formu Mali yeterliliği gösteren belge (özellikle ABD için)

Okul seçerken bunlara dikkat edin!

Okulun genel repütasyonu (öğrenci veya üyelerin verdiği puanlarla oluşan itibar oranı], sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış sıralamalardaki yeri Akreditasyonları ve YÖK denkliği Program süresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi Giriş koşulları, şartlı kabul imkanları Program içeriği, kariyer imkanları Lokasyonu ve kampüs imkanları Program maliyetleri ve yaşam giderleri Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam Program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri

Deniz AKAR / IEFT Fuarları Türkiye Genel Müdürü
Asya ülkelerine ilgi artıyor

Küreselleşme, iletişim teknolojilerinin gelişmesi, ulaşım imkanlarının kolaylaşması ve ucuzlaması gibi pek çok farklı dinamik uluslararası öğrenci trafiğinin hızlanmasına neden oluyor. Eskiden eğitim amaçlı başka ülkelere giden öğrencilerin büyük kısmı az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere şeklindeydi. Günümüzde bu trend değişiyor. Her ne kadar en çok öğrenci gönderen ülkeler hala gelişmekte olan ülkeler olsa da en çok öğrenci kabul eden ülkeler arasına Çin, fjkipF Rusya, Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkeleri de girdi. 2024 yılına kadar uluslararası eğitimde en çok öğrenci gönderen ülkeler olarak Çin, Hindistan, Suudi Arabistan, Njjerya, Nepal, Pakistan, Irak, Brezilya, Türkiye, Endonezya ve İran öngörülüyor. En çok uluslararası öğrenci kabul eden ülkeler ise ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada, Almanya, Çin, Güney Kore, Japonya, Rusya ve İspanya.

Ücretsiz fuarları kaçırmayın

Dünyanın birçok ülkesinden seçkin üniversitelerin katıldığı IEFT Fuarları başlıyor. 5 Kasım 2014’te Ankara Sheraton, 6 Kasım 2014’te İzmir Hilton, 8-9 Kasım 2014’te İstanbul Kongre Merkezi, 10 Kasım 2014’te İstanbul Kozyatağı Hilton ve 12 Kasım 2014’te Bursa Hilton otellerinde düzenlenecek. Mezun.com tarafından e 6 Kasım 2014’te Ankara Hilton’da, 8 Kasım 2014’te ise İstanbul Hilton’da “ABD’de Eğitim Fuarı” düzenlenecek.

Yabancı okul temsilcileri ne diyor?

Alexandra Ahmed (Baden Württemberg, Almanya}: Üniversitemizdeki öğrencilerin yüzde 13’ü yabancılardan oluşuyor. Okulumuza en çok ilgiyi gösteren ülkeler arasında Türkiye ikinci sırada yer alıyor. İlk sırada Çin var. Üniversitemizin mühendislik (makine ve elektronik), bilgisayar bilimleri, tıp ve işletme programlan öğrencilerin en çok başvurduğu alanlar.

Steven Jefferies (Birkbeck, Unıversity of London, İngiltere]: Bu yıl farklı ülkelerden 4 binin üzerinde aday üniversitemize başvurdu. Üniversitemize 180 ülkeden başvurular geliyor. Adayların büyük çoğunluğu ABD, Çin ve Hindistan’dan oluyor m Ortadoğu, Türkiye ve Rusya’dan da çok sayıda öğrenci üniversitemize başvuruyor. Bu yıl, Türkiye’den başvuran adayların sayısı yüzde 23 oranında arttı.

Ali HANTAL / Mezun.com CEO’su
“Ekonomik üniversitenin yolu ABD’den geçiyor”

Türk öğrenciler çoğunlukla ABD, İngiltere, Kanada ve Avustralya’daki okulları tercih ediyorlar. Son zamanlarda eğitim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle Türkiye’den Polonya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Ukrayna, Makedonya ve Çin’e giden I öğrencilerin desayısı artıyor.

Yurtdışı eğitim planlarınızı yaparken bütçe konusunda sıkıntı çekiyorsanız ABD’deki iki yıllık üniversiteler olan Community College’leri tercih edebilirsiniz. Çünkü Community College’ler buradaki meslek yüksekokullarından farklı olarak daha sonrasında dört yıllık bir üniversiteye geçişi garanti edebiliyor. Özellikle Kaliforniya’da bu çok yaygın. Kaliforniya’da herhangi bir Community College’e giderseniz, Kaliforniya sistemine bağlı olan 23 üniversiteden biri sizi kesinlikle kabul ediyor. Bu konu hakkında 2arti2.org sitesinde detaylı bilgi almanız mümkün.

İsmail İNCE / Kanada Kültür Merkezi Koordinatörü
“Geleceğiniz için dikkatli davranın”

Yurtdışında okul seçerken aslında gelecek yaşamanızı belirliyorsunuz.

Çok dikkatli ve titiz bir hazırlık yapın. Şu soruları mutlaka yanıt bulun. Üniversitenin bulunduğu lokasyon nerede? Kalabalık bir şehirde mi yoksa sakin bir kasaba da mı okumayı tercih ediyorsunuz? Gideceğiniz okulun YÖK denkliği var mı?

Okul ücreti ve yaşam mâliyelerini karşılayabak bir bütçe oluşturdunuz mu?

Konaklama imkanlarını araştırdınız mı? ABD ve Kanada’da pek çok okulda yurtta konaklama imkanı mevcut. Ancak bazı okullarda nadir de olsa yurt yok. Çalışma imkanı var mı? ABD’de öğrenciler yasal olarak kampus dışında çalışma haklarına sahip değil. Kanada’da ise haftada 20 saat ile sınırlı olmak kaydıyla çalışma hakkı veriliyor.

Salih UYAR / Avrupa Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü
Alman okullarında cazip fırsatlar var

Türkiye’de ön lisans ya da açık öğretim fakültesi mezunu bir öğrenci, herhangi bir sınava girmeksizin ve ön lisans diploma notu dikkate alınmaksızın otomatik olarak Almanya’da lisans bölümünden kabul ediliyor. Ancak öğrenci bölümünün devamı olan bir bölüme girebiliyor.

Başka bir bölümde okumaları mümkün olmuyor. Bunun yanı sıra Almanya’da kabul aldığı lisans bölümünde bir sömestr okuyan bir öğrenci, herhangi bir şart aranmadan ve bölüm sınırlaması olmadan bir seferliğe mahsus olmak üzere bölüm değiştirme hakkına da sahip.

Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler direkt olarak mastır eğitimlerine de başlayabiliyorlar. Eğitimlerini tamamlayan öğrenciler Almanya’da hemen iş hayatına atılabiliyor. Alman üniversitelerinin dönemlik harç ücretleri (eyaletlere göre değişmekle birlikte) ortalama 500 euro düzeyinde. Harç ücretleri bazılarında daha da düşük.

Tüm dünyadan üniversite seçenekleri

ABD: Üniversitelerin kabul şartları arasında öğrencinin ders notları, İngilizce dil düzeyi (TOEFL en az 450, ortalama 500), bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT) ve referans mektupları kadar ders dışı etkinliklere katılım düzeyi, özel ilgi alanları ve hobilerini açıklayan belgeler de yer alıyor. Eğitimin yıllık maliyetiyse 5 bin dolardan başlayıp 40 bin dolara kadar yükseliyor. Tüm yabancı öğrencilere sağlık ve diş sigortası zorunlu tutuluyor. Akademik açıdan başarılı olan öğrencilere burs imkanları da var.

İNGİLTERE: İngiltere’nin farklı bölgelerinde çok yoğun aksanlara rastlandığı için öğrenciler daha ! çok Londra’ya yakın üniversiteleri tercih ediyor. Programların fiyatı ise 5 ile 10 bin sterlin arasında değişiyor. İngiltere’de öğrencilerin haftada 20 saat çalışma izni var. Ülkede konaklamak için de çeşitli alternatifler bulunuyor. ’Homestay’ adı verilen aile yanında pansiyoner olarak konaklamanın bedeli haftalık 100-200 sterlin arasında değişiyor. Özel öğrenci yurtlarının haftalığı azami 250 sterlin civarında. Üniversite yurtlarının yıllığı ise 2-4 bin sterlin.

AVUSTRALYA: Eğitim masrafları ABD ve İngiltere’den oldukça düşük. Yaşam masrafları ise yılda 7-8 bin dolar civarında. Geniş kapsamlı dil ve belli başlı bilim dallarında teknik, lisans ve yüksek lisans programları bulunuyor. Öğrencilerin eğitim gördükleri süre içerisinde çalışma olanakları da var. Nitekim eğitim görmeye başlar başlamaz çalışma iznine hak kazanmış oluyorlar.

KANADA: Güvenli ortamı, eğitim maliyetlerinin diğer ülkelere göre daha düşük olması ve iki resmi dil (İngilizce ve Fransızca) bulunması bu ülkeyi tercihte üst sıralara taşıyor. Üniversitelerde yıllık öğrenim ücretleri programlara göre 7 ile 28 bin Kanada Doları arasında değişiyor. Ayrıca ülkede öğrencilere çalışma hakkı da tanınıyor. Öğrencilerin kazanabileceği ücretse saat başına yaklaşık 10 Kanada Doları

YENİ ZELANDA: Üniversitelerin tamamı, lisans, mastır ve doktora düzeyinde programlar sunuyor. Ülkede gerek gündelik hayat giderleri gerekse okul masrafları, diğer ülkelere göre düşük. Bu ülkede eğitim görmek isteyen uluslararası öğrencilere, yıllık yaşam giderleri için ortalama 9-11 bin Yeni Zelanda Doları (YZD) yetiyor. Aile yanında haftalık konaklama ücretleri 160-200 YZD arasında değişiyor. Okul yurtlarının haftalığı 130-190, apartman dairelerininki ise 70 YZD. Dairede yalnız yaşamı seçenler, haftalık yemek giderleri için 40-70 YZD’nı daha gözden çıkarmalı…

GÜNEY KORE: Güney Kore’deki üniversiteler teknoloji üniversiteleri ve normal üniversiteler olmak üzere ayrılıyor. Bu okulların laboratuvar, kütüphane ve araştırma merkezi gibi donanımları son derece ileri seviyede. Güney Kore,

Amerika, Kanada ya da İngiltere gibi ülkelerle kıyaslandığında gerek okul ücreti gerek genel harcamalar açısından oldukça ekonomik bir ülke. Hükümetin yabancı öğrencilere sunduğu burs, yurt, yarım gün çalışma, mezuniyetten sonra iş bulabilme gibi imkanlar sayesinde ülkenin cazibesi daha da artırmış durumda.

GÜNEY AFRİKA: İngilizce eğitimi almak isteyen öğrencilerin en çok tercih ettiği şehirler Cape Town ile başkent Johannesburg. Bazı özel üniversiteler hariç Güney Afrika okullarının tamamı YÖK tarafından tanınıyor. Okullara kayıt yaptırmak için lise diploması ve not ortalamasının yanı sıra IELTS için 7, TOEFL için 570 puan yeterli. Bu seviyede İngilizce bilmeyenler de Güney Afrika’daki sayısız dil okullarından birisini seçerek lisanını geliştirme imkanına sahip. Gençler eğitim alırken çalışma şansı da bulabiliyor. Ülkedeki üniversitelerin çoğu yurt olanağı sunuyor. Bir aile yanında kalarak hem dilini geliştirme hem de aylık harcamaları 300 dolara düşürme şansı var. Tek başına yaşamayı tercih eden bir öğrencinin masrafı ise ayda yaklaşık 500-600 doları buluyor. Güney Afrika üniversitelerine başvurmadan önce yapılması gerekilen ilk şey ise sağlık sigortası. Bunun bedeli de 600 dolar.

ÇİN HALK CUMHURİYETİ: Çin’e giden yabancı öğrenci sayısı her geçen yıl artıyor. Bunların ağırlıklı kısmını Avrupalı öğrenciler oluşturuyor. Eğitim uzmanlarına göre ülkedeki Türk öğrenci sayısı bin 500’e yaklaşmış durumda. Çin’de dünya başarı sıralamasında ilk 500’e giren 27 üniversitesi var. Lisans ve yüksek lisans programları için bazı prosedürler dışında yeterli seviyede Çince dilbilgisi şartı aranıyor. Bu nedenle yabancı öğrenciler, bir ya da iki yıllık dil eğitimini tamamladıktan sonra diledikleri bölümlere yerleştiriliyor. Çin’deki okulların yıllık eğitim ücreti 3 bin 900 ile 7 bin 900 dolar arasında değişiyor. Bir öğrencinin Çin’de ortalama aylık harcaması ise 300 dolar civarında.

İSVEÇ: Eğitime verdiği önemle dikkat çeken ülkede, lisans ve yüksek lisans eğitimi veren 27 devlet üniversitesi var. Tüm üniversitelerde eğitim ücretsiz. Ancak yıllık yaşam maliyetleri 6-7 bin euro civarında. Tüm İsveç devlet üniversiteleri YÖK tarafından onaylı. Eğitim ücretsiz olduğu için üniversiteler öğrenci kabulünde çok seçici davranıyor. İngilizce programlara katılacak öğrencilerin TOEFL en az 213, IELTS en az 6.5 not almaları gerekiyor. Yüksek lisans eğitimi yapmak isteyenlerin üniversite not ortalaması da en az 4 üzerinden 3 olmalı.

İSPANYA: İspanya’da devlet üniversiteleri çoğunlukta olduğu için program ücretleri düşük. Eğitim ücretleri program ve okul seçeneklerine göre 3 bin euro’ya kadar çıkabiliyor. Öğrenciler uygun bütçeyle, hem kaliteli eğitim hem de yeni bir dil ve kültür deneyimi yaşıyor. Üniversitelerin çoğu YÖK tarafından onaylı.

FRANSA: Fransa’da lisans eğitimi dört, yüksek lisans eğitimi iki, doktora eğitimi ise üç yıl sürüyor. Devlet üniversiteleri dışında Fransa’ya özgü Grandes Ecoles isimli eğitim kurumlan var. Çok seçici olan bu okullarda devlet üniversitelerine paralel eğitim veriliyor. Bunların dışında çok sayıda sanat, moda, tasarım, turizm ve mimarlık alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitim veren okul bulunuyor. Fransa’daki okullarda eğitim dili Fransızca. Ancak pek çoğunda İngilizce eğitim verilen bölümler bulunuyor. Yıllık okul ücretleri 5 bin 500-17 bin 500 euro arasında değişiyor. Devlet okulları ise ücretsiz.

İTALYA: İtalyan üniversitelerinde özellikle moda, tasarım ve sanat alanlarında çok fazla sayıda eğitim programı var. Birçok ders uygulamalı olarak veriliyor. İtalya’da okuyan öğrenciler, eğitimleri süresince yarı zamanlı çalışma hakkına sahip. Ayrıca programları bittikten sonra bir yıl yasal çalışma izinleri de var. İtalya’da lisans eğitimi üç, yüksek lisans eğitimi ise iki yıl sürüyor. Lisans eğitimi ücretleri 7-8 bin 500, yüksek lisans eğitimi ise bin-20 bin euro arasında değişiyor. Örneğin, University of Bologna’ya her dönem başında harç ödenerek kayıt yapılıyor, ilk kayıt anında lisans eğitimi için 600 euro, yüksek lisans için 910 euro gerekiyor. Daha sonra her dönem başında 31 euro indirimle ödeme yapılıyor.

ALMANYA: Almanya’da halen 233’ü devlet, 42’si kilise destekli, 65’i de İngilizce eğitim veren özel üniversite olmak üzere toplam 330 üniversite bulunuyor. Devlet üniversiteleri ücretsiz. Özel okulların yıllık ücreti ise ortalama 15 bin euro civarında.

Almanya’daki üniversitelere kayıt yaptırmak isteyenlerin, dil yeterliliklerini TestDaF (yabancılar için Almanca yeterlilik sınavı) testinden geçerek kanıtlaması gerekiyor. Bu sınav dinleme, okuma, konuşma ve yazma bölümlerinden oluşuyor.

Sınava giriş için herhangi bir sınır yok. Düşük veya başlangıç seviyesinde Almanca bilgisine sahip bir öğrenciye, bu testten geçer not alıp bir Alman üniversitesine kabul edilebilmesi için en az 7-8 ay yoğun Almanca kursu takip etmesi öneriliyor. NORVEÇ: Devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Okul harcı da yok. Yaşam maliyetleri yıllık 6 bin euro civarında. Özel okulların fiyatları ise 5 bin ile 10 bin euro arasında değişiyor. Ülkede 26 devlet üniversitesi ve devlet koleji var. Ayrıca dört ulusal üniversite ve iki ulusal sanat akademisi bulunuyor. Norveç’te üniversite ve kolejlerin büyük kısmı, lisans veya yüksek lisans seviyesinde hem kendi dillerinde hem de İngilizce olarak eğitim veriyor.

JAPONYA: Özellikle mühendislik, tıp ve genetik alanlarında dünyanın en iyi üniversitelerine sahip olan Japonya’da, her yıl 55 bin yabancı öğrenci eğitim görüyor. Konaklama, yiyecek, kitap masraflarının yanı sıra burs alan öğrencilere, okul bittikten sonra dünyaca ünlü Japon şirketlerinde çalışma imkanı sunuluyor. Japonya’da eğitim dili Japonca. Çok az sayıda İngilizce eğitim veren üniversite var. Türk öğrenciler, bu ülkede deniz biliminden deprem mühendisliğine, robot teknolojilerine kadar pek çok spesifik konuda eğitim alabiliyor. Ülkede lisansüstü eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler için Japon hükümeti ve üniversiteler burs imkanları da sağlıyor.

MALTA: Malta’daki tek devlet üniversitesi University of Malta’nın başvuru formunu doldurmak için 40 Malta Lirası (yaklaşık 180 TL) başvuru ücreti, transkript, iki adet referans mektubu, nüfus kayıt örneği, pasaportun ilk sayfası ve geçerlilik tarihi yazılı sayfasının fotokopileri, İngilizce yeterlilik belgesi ve ÖSS sonuç belgesi gerekiyor. Lisans programları için 213 TOEFL, 6 IELTS ya da Advanced Cambridge Exam C gerekiyor. Yüksek lisans programları içinse 280 TOEFL, 6.5 IELTS ve Profiency Cambridge C gerekiyor. Yıllık ücretler bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp ve eczacılık programları 10 bin ile 23 bin Malta Lirası arasında. Mastır programları ise 2 bin 800-8 bin 386 ML arasında değişiyor.

İRLANDA: Üniversitelerin eğitim lilİBk dili İngilizce. Üniversite eğitimi genelde devlet tarafından veriliyor. İrlanda üniversitelerinden alınan lisans ya da yüksek lisans diplomaları tüm dünyada geçerli. Türkiye’de de YÖK tarafından onaylı. İrlanda’da eğitim ücretleri yıllık 8 bin ile 10 bin euro arasında. Yıllık yaşam maliyetleri ise ortalama 6 bin euro civarında.

RUSYA: Rusya’da 900 üniversite ve yüksek öğrenim kurumu var. Okulların çoğu Avrupa veya Amerika okullarıyla anlaşmalı çalıştığı veya uluslararası okul birliklerinin üyesi olduğu için çift diploma verebiliyor. Ayrıca okulların çoğu YÖK denkliğine sahip. Rusça eğitim almak isteyenler içinse üniversitelerin bir yıllık dil hazırlık bölümü var. Özellikle tıp ve mühendislik bölümlerinde eğitim, hem Rusça hem de İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak veriliyor. Eğitim almak istediğiniz üniversite ve programına göre fiyatlar değişse de çoğu programın bedeli 2 bin dolar civarında. Yurtta konaklamanın bedeli 500 dolardan başlayıp bin dolara kadar çıkıyor.

HOLLANDA: Eğitim masrafları diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça ekonomik. Örneğin, lisans ” programı ücretleri 2 bin 500 ile 3 bin euro arasında değişiyor. Yüksek lisans eğitim ücreti ise 10 bin euro’ya kadar yükseliyor. Başarılı öğrencilere tam veya kısmi burs veren Hollanda, gençler için yarı zamanlı çalışma imkanı da sunuyor. Ancak Twente dışında hiçbir Hollanda üniversitesinin kampüsü olmadığı için öğrenciler yurt imkanlarından faydalanamıyor. Konaklama, üniversitelere bağlı ’stichting studentenhuisvesting? adı verilen özel organizasyonlar tarafından ayarlanıyor

BULGARİSTAN: Bulgaristan’daki üniversiteler, öğrencileri ÖSS sınavına girmeden sadece lise diploması ve lise not ortalamalarıyla kabul ediyor. Örneğin, lisede sayısal derslerinin ortalaması 3 olan bir öğrenci tıp fakültesine girebiliyor. Bulgaristan, Türkiye’ye yakınlığı ve tarihi bağlarıyla Türk öğrenciler için her geçen gün daha ilgi çekici bir eğitim pazarı haline dönüşüyor.

AZERBAYCAN: Ülkedeki üniversitelerin hepsinde bir yıllık hazırlık eğitimi mecburi. Eğitimde iki dil • seçeneği var: Azerice veya Rusça. Eğitim, Avrupa ve Amerika’daki üniversitelerden daha ucuz. Hazırlık sınıfı için 500-600, diğer sınıflarda ise bölüme göre 300-700 dolar arası ücret isteniyor. ÖSS sınavıyla girilebilen üniversitelerin YÖK denkliği bulunuyor. Örneğin, 2 bin dolara tıp eğitimi almak mümkün. Ülkenin en büyük avantajı, üniversite fiyatlarının düşük olması. Konaklama fiyatları ise o kadar düşük değil.

Bazı Okulların Fiyatları

Harvard Üniversitesi

Boston Kabul kriterleri: GPA: 3.00
IELTS: 6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 37 bin dolar
Popüler bölümleri: Hukuk, tıp, işletme
web: www.harvard.edu

Yale Üniversitesi

Bölge: New Haven
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS:6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 36 bin 500 doiar
Popüler bölümleri: Biyoloji, bilgisayar, genetik, tıp, hukuk, sosyal bilimler
Web: www.yale.edu

Stanford Üniversitesi

Bölge: San Francisco
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS:6.5-7.0,GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 40 bin dolar
Popüler bölümleri: işletme, mühendislik, hukuk, eğitim bilimleri, tıp
Web: www.standford.edu

Johns Hopkins Üniversitesi

Bölge: Maryland
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS:6.5-7.0, GMAT/GRE (yüksek lisanslarda], SAT (Lisans programlarında)
Okul ücreti: 39 bin 150 dolar
Popüler bölümleri: Tıp, sosyal bilimler, edebiyat
Web: www.jhu.edu

University of Wisconsin

Bölge: Madison, Wisconsin
Öğrenci sayısı: 42 bin 099
Kabul kriterleri: TOEFL 100,
GPA: 3.00, GMAT/GRE
Okul ücreti: 25-35 bin dolar
Popüler bölümleri: Mühendislik, gazetecilik, hukuk
Web: www.wisc.edu

Columbia Üniversitesi

Bölge: New York
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS:6.5
Okul ücreti: 40 bin dolar
Popüler bölümler: Tıp, tarih, sosyal bilimler ve görsel sanatlar
Web: www.coiumbia.edu

Camegie Mellon University

Bölge: Pittsburg
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS:6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 36 bin 950 doiar
Popüler bölümleri: Matematik ve bilgisayar, mimarlık, mühendislik, sosyal bilimler ve MBA
VVeb: www.cmu.edu

University of Pennsylvania

Bölge: Philadelphia
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS 6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 38 bin 970
Popüler bölümleri: Hemşirelik ve işletme
Web: www.upenn.edu

University of Chicago

Bölge: Chicago
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS: 6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 38 bin 864 dolar
Popüler bölümleri: Hukuk, tıp, fen bilimleri
Web: www.uchicago.edu

Duke Üniversitesi

Bölge: Durham
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS: 6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 39.381 dolar
Popüler bölümleri: Tıp, kamu yönetimi, mühendislik, fen bilimleri
Web: www.duke.edu

Califomia Institute of Technology

Bölge: Los Angeles
Kabul kriterleri: GPA: 3.00,
IELTS; 6.5-7.0, GMAT/GRE, SAT
Okul ücreti: 33 bin 324 dolar
Popüler bölümleri: Fen bilimleri, jeoloji, mühendislik ve sosyal bilimler
Web: www.caltech.edu

İNGİLTERE

Cambridge Üniversitesi

Bölge: Cambridge
Öğrenci sayısı: 18,396
Kabul kriterleri:
IELTS: 7.0 GPA: 3.5
Okul ücreti: 15-30 bin sterlin Popüler bölümlen Matematik, mühendislik, tarih, ekonomi
Web: www.cam.ac.uk

University of Bristol

Bölge: Bristol
Kabul kriterleri: IELTS 6.5-7.0 ‘ (Diğer şartlar bölüme göre değişiyor)
Okul ücreti: 14.750-26.600 sterlin
Popüler bölümler: Muhasebe, finans, mühendislik, dişçilik ve tıp
Yurt ücreti: 3 bin 600-7 bin sterlin (yıllık)
Web: www.bristol.ac.uk

King’s College London

Bölge: Londra
Popüler bölümler: İşletme, tıp, dişçilik, eczacılık, mühendislik ve hukuk.
Okul ücreti: 12 bin 300-29 bin sterlin
Yıllık yurt ücreti: 5 bin 700-7 bin 500 sterlin
Kabul kriterleri: Not ortalaması: 3.5
İELTS 6.5-7.0
En popüler bölümler: İşletme, tıp, dişçilik, eczacılık, mühendislik ve hukuk
Web: www.kcl.ac.uk

University of Sussex

Bölge: Brighton
Kabul kriterleri: GPA: 2.50, IELTS 6.0
Okul ücreti: 5 bin-11 bin 500 sterlin
Popüler bölümleri: Psikoloji, hukuk, medya, mühendislik
Web: www.sussex.ac.uk

University of Brighton

Bölge: Londra
Kabul kriterleri: GPA: 2.70, IELTS 6.5, TOEFL 515
Okul ücreti: 9 bin-12 bin sterlin
Popüler bölümleri: Mimarlık, sanat, yazılım mühendisliği, hukuk, eczacılık
Web: www.bton.ac.uk

Bournemouth Üniversitesi

Bölge: Bournemöuth
Kabul kriterleri: GPA: 2.70, IELTS 6.5, TOEFL 515-575
Okul ücreti: 9 bin-12 bin sterlin
Popüler bölümleri: Sanat
Web: www.bournemouth.ac.uk

Oxford Brookes Üniversitesi

Bölge: Oxford
Okul ücreti: 9 bin sterlin
Aylık konaklama ücreti: 374 sterlin
Web adresi: www.brookes.ac.uk

University of Wales

Bölge: Galler
Okul ücreti: 10 bin 700 sterlin
Konaklama ücreti: 400 sterlin (aylık)
Web adresi: www.aber.ac.uk

Staffordshire Üniversitesi

Bölge: Staffordshire
Okul ücreti: 9 bin sterlin
Aylık konaklama ücreti: 500 sterlin
Web: www.staffs.ac.uk

Anglia Polythecnic llniversity

Bölge: Güney İngiltere
Popüler bölümler: Güzel sanatlar, işletme
Okul ücreti: 8 bin sterlin
Web: www.apu.ac.uk

Northhumbria Üniversitesi

Bölge: Güney İngiltere
Popüler bölümler: Muhasebe, finans
Okul ücreti: 7 bin sterlin
Web: northumbria.ac.uk

Plymouth International

Bölge: Playmouth
Popüler bölümler: Muhasebe, finans, işletme
Okul ücreti: 6 bin 500 sterlin
Web: www.pcfe.ac.uk

University of Hertf ordshire

Bölge: Londra
Popüler bölümlen işletme, insanlık tarihi, uzay mühendisliği
Okul ücreti: 8 bin sterlin
Haftalık yurt ücreti: 50-80 sterlin
Web: www.perseus.herts.ac.uk

University of New Castle Upon Tyne

Bölge: Kuzeydoğu İngiltere
Popüler bölümler: Edebiyat ve sanat, sosyal bilimler, mimarlık
Okul ücreti: 8 bin-20 bin sterlin
Haftalık yurt ücreti: 55 sterlin
Web: www.ncl.ac.uk

University of Qxf ord Bölge: 0xford

Kabul kriterleri: GPA: 3.5, IELTS 6.5-7.0 Bazı bölümlerde GRE8GMAT isteniyor.
Oku! ücreti: 12 bin 200-25 bin 500 sterlin
Popüler bölümler: işletme, tıp, sanat&tasarım, iktisat, mühendislik ve hukuk.
Web: www.ox.ac.uk

London School of Economics

Bölge: Londra
Okul bilgisi: 1895 yılında kurulan üniversite, dünyanın en iyi politika bilimi ve ekonomi okulu olarak gösteriliyor.
Kabul kriterleri: GPA: 3.50, IELTS 7.0
Okul ücreti: 9-13 bin sterlin
Popüler bölümleri: Politika, ekonomi, yönetim, işletme
Web: www.lse.ac.uk

University of Westmlnster

Bölge: Londra
Kabul Kriterleri: GPA: 3.00, IELTS 6.5, GMAT 550, IBT100
Eğitim Giderleri: 8 bin-14 bin 500 sterlin
Popüler bölümleri: iletişim ve medya, uluslararası ticaret, iş yönetimi
Web: www.wmin.ac.uk

London Metropolitan Üniversitesi

Bölge; Londra
Kabul kriterleri: GPA: 2.50, IELTS 6.0, GMAT 580, IBT 82
Okul ücreti: 5 bin 500-8 bin 550 sterlin
Popüler bölümleri: Uluslararası ilişkiler, sanat yönetimi, yönetim
Web: www.londonmet.ac.uk

AVUSTRALYA

University of Melbourne

Bölge: Melbourne, Victoria
Kabul kriterleri: TOEFL: 90, IELTS: 6.5, GPA: 2.8
Okul ücreti: 21 bin-45 bin dolar
Popüler bölümleri: Ekonomi; güzel sanatlar
Web: www.unimelb.edu.au

Trobe Üniversitesi

Bölge: Albury-Wodonga, Beechworth, Melbourne (Bundoora), Melbourne, Mildura ve Shepparton’da kampüsleri var. Kabul kriterleri: IELTS: 6.5, GMAT ve GRE (bazı bölümler için] Okul ücreti: 12 bin-18 bin dolar
Popüler bölümleri: Antropoloji, arkeoloji, dil, sinema
Web: www.latrobe.edu.au

Bond Üniversitesi

Bölge: Gold Coast
Kabul kriterleri: IELTS: 6.5-7.0, TOEFL 627, CBT 263, GMAT (bazı bölümler için)
Okul ücreti: 11 bin 860-35 bin dolar
Popüler bölümleri: Sağlık bilimleri, sosyal bilimler, İT ve yönetim
Web: www.bond.edu.au

Macquarie Üniversitesi

Bölge: Sydney
Kabul kriterleri: IELTS: 7.0, GPA: 2.70-3.00
Okul ücreti: 8 bin 500-48 bin dolar . .
Popüler bölümleri: Yönetim, bilgi teknolojileri, sosyal bilimler
Web: www.mq.edu.au

Victoria Üniversitesi

Bölge: Melbourne’de 11 kampusu var.
Kabul kriterleri: IELTS: 7.0, GPA: 2.60
Okul ücreti: 7 bin 500-10 bin 500 dolar
Popüler bölümleri: Turizm
Web: www.vu.edu.au

Deakin Üniversitesi

Bölge: Melbourne, Geelong ve VVarrnabool’da toplam beş kampüsü var.
Popüler bölümleri: Enformasyon sistemleri yönetimi
Okul ücreti: 15 bin-17 bin dolar
Yurtta konaklama: 3 bin dolar
Web: www.deakin.edu.au

Edith Cowan Üniversitesi

Bölge: Perth
Popüler bölümler: Finans, muhasebe
Okul ücreti: 16 bin dolar
Yurtta konaklama: 3 bin dolar
Web: www.ecu.edu.au/iso

KANADA

University of Toronto

Kabul kriterleri: Not ortalaması 2.70, TOEFL 580, IBT 85, CBT 237
Okul ücreti: 12 bin 500-28 bin Kanada Doları
Popüler bölümleri: Teknoloji
Web: www.utoronto.ca

The University of British Columbia

Bölge: Vancouver
Kabul kriterleri: GPA: 2.70, TOEFL 580, IBT 80, CBT 230
Okul ücreti: 13 bin 500-20 bin Kanada Doları
Popüler bölümleri: Hukuk, medya, yönetim
Web: www.ubc.ca

University of Manitoba

Bölge: Wİnnipeg
Popüler bölümlen İşletme, insan kaynaklan, mühendislik
Okul ücreti: 8 bin 500 bin Kanada Doları
Yurtta konaklama: 800 Kanada Doları
Web: www.umanitoba.ca

Dalhousie Üniversitesi

Bölge: Nova Scotia
Okul ücreti: 13 bin 500 Kanada Doları
Yurtta konaklama: 750 Kanada Doları
Web: www.dal.ca

University of Ne w Brunswick

Bölge: Saint John
Okul ücreti: 12 bin Kanada Dolan
Yurtta konaklama: 600 Kanada Doları
Web: www.unb.ca

Acadia Üniversitesi

Bölge: Nova Scotia
Popüler bölümler: Müzik, İngilizce
Okul ücreti: 13 bin Kanada Dolan
Yurtta konaklama: 3 bin Kanada Doları
Web: www.acadiau.ca

Mount Saint Vincent Üniversitesi

Bölge: Halifax, Nova Scotia
Popüler bölümlen Biyoloji, işletme
Okul ücreti: 10-13 bin Kanada Doları
Yurtta konaklama: 5 bin Kanada Doları
Web: www.msvu.ca

University of Victoria

Bölge: Victoria
Popüler bölümler işletme, elektrik mühendisliği
Okul ücreti: 10-15 bin Kanada Doları
Yurt ücreti: 5 bin Kanada Dolan
Web: www.uvic.ca

YENİ ZELANDA

University of Auckland

Bölge: Auckland
Okul bilgisi: Yeni Zelanda’nın en büyük üniversitesi. Yaklaşık 40 bin öğrencisi var. Dünyanın sayılı araştırma üniversitelerinden biri olarak gösteriliyor.
Kabui kriterleri: IELTS 7.0
Okul ücreti: 11-18 bin Yeni Zelanda Doları
Popüler bölümleri: Sağlık bilimleri, kimya
Web: www.auckland.ac.nz

University of Canterbury

Bölge: Christchurch
Popüler bölümlen Güzel sanatlar, ticaret
Okul ücreti: 15-20 bin Yeni Zelanda Doları
Web adresi: www.canterbury.ac.nz

Lincoln Üniversitesi

Bölge: Christchurch
Popüler bölümlen Tanm, botanik
Okul ücreti: 12 bin Yeni Zelanda Doları
Web: www.lincoln.ac.nz

Waikato Üniversitesi

Bölge: Hamilton
Popüler bölümlen Muhasebe, matematik
Okul ücreti: 10 bin Yeni Zelanda Doları
Web adresi: www.waikato.ac.nz

GÜNEY KORE

Seoul National Üniversitesi

Bölge: Seoul
Okul ücreti: 6 bin 600 dolar
Popüler bölümleri: Mühendislik, bilgisayar, biyomedikal ve sanat
Web: www.useoul.edu

ScienceST echnology

Bölge: Daejeon
Oku! ücreti: 14 bin 900 dolar
Popüler bölümleri: Mühendislik, bilgisayar ve biyomedikal
Web: www.kaist.edu

GÜNEY AFRİKA

University of Western Cape

Bölge: Cape Town
Popüler bölümler: Sosyal bilimler, fen
Okul ücreti: Bin dolar
Web: www.uwc.ac.za

Nelson Mandela Metropolitan Üniversitesi

Bölge: Port Elizabeth
Popüler bölümler: Sanat, ekonomi
Okul ücreti: 2 bin-4 bin dolar
Web: www.nmmu.ac.za

University of South Africa

Bölge: Pretoria
Popüler bölümler: Orman, ziraat
Okul ücreti: Bin 600-2 bin dolar
Web: www.unisa.ac.za

University of Free State

Bölge: Bloemfontein
Popüler bölümler: Sosyal bilimler, hukuk
Okul ücreti: 2 bin dolar
Web adresi: www.uovs.ac.za

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu