Şirket Haberleri

Yurtdışında Mağaza Açılacak En Cazip Ülkeler

Yurtdışına Yatırım Yapan Markalar

Hızla büyüyen Türkiye perakende sektörü artık kabına sığmıyor. Irak’tan Amerika’ya, Çin’den Tanzanya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinde Türk markaları kendi mağazalarını açıyor. Hazır giyimden mobilyaya kadar pek çok farklı alanda dünyaya açılan 37 Türk markasının yurtdışındaki mağaza sayısı 2 bine yaklaştı. Bu şirketler, 2014’te 694 mağaza daha açacak. Perakendeciler, 2023’te 20 bin mağazayla tüm dünyaya 20 milyar dolarlık markalı ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Mevcut büyümeye bakılırsa bu hedefe daha önce de ulaşmak mümkün.

perakendecilerin yurtdisi yatirimlari

Tam 26 yıl önce Türkiye’nin ilk AVM’si Galleria’nın kurulması, perakende sektörü için tarihi bir dönüm noktası sayılabilir. Ardından gelen yıllar içinde önce İstanbul ve sonra da Anadolu’da hızla yaygınlık kazanan AVM yatırımları, perakende sektörünün dev adımlarla büyümesinin öncüsü oldu. Yıllanmış markalar devlere dönüşürken sektöre pek çok yeni oyuncu da girdi. 10 yıl önce 2 bin 500 olan mağaza sayısı bugün 55 bine çıkmış durumda. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) 500 üyesinin toplam cirosu ise 33 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.

pe-2

Yurtiçinde önemli bir büyüklüğe ulaşan perakendeciler şimdi de yurtdışma büyüme temposunu hızlandırıyor. BMD Başkanı Hüseyin Doğan, yurtdışında beş kıtada 3 bine yakın mağazaya ulaştıklarını söylüyor. Sektörün yurtdışı için gelecek hedefleri de büyük. Doğan, 2023’te 20 bin mağazayla tüm dünyaya 20 milyar dolarlık markalı ihracat gerçekleştireceklerini ifade ediyor. Bu hedef doğrultusunda yeni projeler geliştiren dernek yurtdışı turları düzenliyor. Geçtiğimiz aylarda Rusya’ya giden BMD üyeleri, 20l4’te Dubai’yi, ardından da Kazakistan, Ukrayna ve Hindistan’ı ziyaret etmeyi planlıyor.

YENİ MARKALAR YOLDA

Yapılan çalışmalar ve şirketlerin başarısı yeni firmaları da cesaretlendiriyor. Örneğin Turquality kapsamında olan Paşabahçe yurtdışı için araştırmalarına sürdürürken, Vatan Bilgisayar 2015 yılında yurtdışma açılmayı düşünüyor. Bimeks de yurt-dışma açılmak için görüşmeler yürütüyor. İngilizce konuşan Afrika ülkelerine sıcak baktıklarını ve bu bölgede iş yapan iş adamlarından teklifler aldıklarını söyleyen Bimeks Genel Müdürü Murat Akgiray, “Uluslararası muhasebe standartlarının uygulandığı, İngilizce’nin kullanıldığı bir ülke veya coğrafi bölgede, yerel bir ortak ile büyüme odaklı bir yapının, doğru strateji olduğunu düşünüyoruz” diyor. Başarılı perakendecilik örnekleriyle Türk şirketleri yurtdışında ilgi de görüyor. Mesela Türkiye’de 89 mağazası bulunan Saat&Saat, başarısı nedeniyle Guess saatlerinin Romanya temsilciliğini aldı.

Yaptığımız araştırma perakende sektöründeki 37 büyük şirketin halen yurtdışında bin 950 mağazası olduğunu gösteriyor. Bu şirketler 2014 yılında 694 mağaza daha açmayı planlıyor.

EN CAZİP ÜLKELER

Peki yurtdışına açılan şirketler hangi pazarları tercih ediyor? Perakende şirketleri Avrupa gibi geleneksel pazarların dışında kültürel ve fiziksel olarak yakınlığı olan Irak, Suudi Arabistan, Kazakistan, Iran gibi ülkelerin yanı sıra potansiyeliyle dikkat çeken Rusya ve Uzakdoğu’da büyümeyi tercih ediyor.

Her ülke farklı özellikleriyle şirketleri cezbediyor. Rusya, kalabalık ve tüketime yatkın nüfusuyla pek çok şirketi kendine çekiyor. Suudi Arabistan, Kuzey Irak ve Azerbaycan ise henüz çok fazla yabancı markanın bulunmadığı pazarlar olduğu için ilgi görüyor. Bu nedenle yeni markaların her zaman ilgi gördüğünü söyleyen gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield Türkiye Genel Müdürü Toğrul Gönden, “Aynı zamanda bu pazarların her biri büyümekte ve zaman içerisinde daha organize perakende pazarlarına sahip oluyorlar. Bu özellikle Kuzey Irak için geçerli” diyor.

Körfez ise turizm potansiyeli ve zengin nüfusuyla ciddi bir cazibe merkezi haline geliyor. Ayrıca son dönemde bölgede yapılan büyük gayrimenkul ve AVM yatırımları pazarın büyümesinde en önemli etken.

FİRMALAR ESNEK OLMALI

Türkiye, bu ülkelerde ilgi ve beğeni görüyor. Uluslararası denetim ve danışmanlık firması EY Global Gelişmekte Olan Pazarlar Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Kristina Rogers, “Türk şirketleri Türkiye’de öğrendiklerini gelişmekte olan bu ülkelerde uygulayabilir. Elbette bu pazarlarda başarılı olabilmek için hangi stratejilerin yerel koşullarda uyarlanması gerektiği iyi değerlendirilmeli” diyor. Diğer önemli nokta ise ülkedeki yönetim ekiplerinin hızlı stratejik karar alabilmeleri. Bunun için yurtdışmdaki ekiplerin yetkilendiril-mesi gerekiyor. Gelişmekte olan pazarlarda değişim çok hızlı olduğu için şirketlerin de gerekli tepkiyi gecikmeden verebilmesi gerekiyor.

Rogers, “Gelişmekte olan ülkelerde gerçek bir ‘yetenek savaşı’ yaşanması nedeniyle bunu gerçekleştirmek kolay değil. Bu nedenle uzun dönemli bir yetenek yönetimi ve yetenek geliştirme stratejisi uygulanmalı” diyor. Rogers, son olarak, Türk firmalarının yeni pazarlarda faaliyette bulunmaya daha esnek bir bakış açısıyla yaklaşmalarını öneriyor. Zaman zaman Türkiye’de şirketler ortaklıklara sıcak bakmıyor. Bazı ülkelerde ise pazara girişin en doğru yolu bölgeyi tanıyan güçlü bir ortak bulmak olabilir. Son birkaç yıldır yurtdışma ciddi bir atılım yapan perakendecilerin her biri farklı bir strateji izliyor.

LCWAİKİKİ ATILIM YILINDA

Yurtdışında 18 ülkede 68 mağazası bulunan LCWaikiki, 2014’ü atılım yılı olarak belirledi. 2014’te ağırlıklı olarak Ortadoğu, Balkanlar, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika’da 64 mağaza açılması planlanıyor. 2013 yılı cirosunun 250 milyon dolar civarında gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen LCWaikiki Uluslararası Mağazacılık Genel Müdürü Yenal Gökyıldırım, yurtdışı mağazalardan gelen payın toplam ciroda 2014’te yüzde 15, 2023’te ise yüzde 65 olmasını hedeflediklerini vurguluyor.

İpekyol, Twist ve Machka markalarıyla Türkiye genelinde 155 mağazası ve yurtdışında ise altı mağazası bulunan Ayaydın Grubu, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinde büyüyor. “Ana hedefimiz Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ile beraber Kafkasya olacak” diyen Ayaydın Grubu Kurucusu Yalçın Ayaydın, “Mevcut duruma baktığımızda yurtiçi mağazalarımızı ziyaret eden ve birçoğu sadık müşteriye dönüşmüş olan yabancı müşterilerimiz var. Yakın coğrafyamızda bulunan ve gelişmekte olan ülkeler cazibe merkezi halinde. Ülkeleri detaylı olarak inceleyip ziyaretlerde bulunuyoruz. Giyim alışkanlıklarını ve gelir düzeyini gözlemleyip pazarın bizim ürünlerimiz için uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz” diyor.

Yiyecek içecek sektörü de yurtdışında atakta

Son dönemde yiyecek içecek sektöründen de pek çok marka rotayı yurtdışında çevirmiş durumda. Kitchenette’den Gönül Kahvesi’ne ve Ramiz Köfte’ye kadar farklı konseptlere sahip şirketler yurtdışında büyümenin planlarını yapıyor.

RAMİZ KÖFTE: Türkiye genelinde 131 şubesi bulunan Ramiz Köfte, 2014 yılında yurtdışında 10 şube açmayı hedefliyor. Şirketin hedefinde Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa ile Batı Avrupa’da yer alıyor. Operasyonel olarak Türkiye’de izlediği yayılma stratejisini benimseyen şirket, açtığı ilk 10 şubeyi kendisi kurup işletecek.

MADO: Yurtiçinde 268 ve yurtdışın-da 28 olmak üzere toplam 296 şubesi bulunan Mado, 2014 yılında İngiltere, Azerbaycan, Katar, Dubai, Hollanda ve Çin’de 10 şube açmayı planlıyor. Hedef pazarlara ülkelerin yeme-içme alışkanlıkları, yaş ortalaması ve sosyo ekonomik yapısına göre karar verdiklerini söyleyen Mado Genel Koordinatörü Mehmet Yılmazoğlu, “Kira, personel ve buna benzer giderleri hesaplayarak, ülkelerin en iyi nokta ve caddelerinde şube açmayı planlıyoruz” diyor.

GÖNÜL KAHVESİ: İzmir’de kurulan Gönül Kahvesi de yurtdışında büyümek için harekete geçti. Bosna Hersek, Kosova, Hırvatistan, Sırbistan, Siovenya, Makedonya ve Karadağ olmak üzere yedi ülke için Bosna Hersek menşeili Universal Consulting Company (UCC) firması ile masterfranchising sözleşmesi imzalayan şirket, böylece ilk adımını Balkanlar’a attı. 2014 yılında Saraybosna’da üç şube açacak olan marka Balkanlar’da üç yılda 30 şubeye ulaşmayı hedefliyor.

SEYİDOĞLU: Seyidoğlu için 2013 uluslararası pazarlarda atılım yılı oldu. Almanya, Hollanda, Suudi Arabistan ve Avustralya’da 12 metrekare büyüklükteki kiosktan başlayarak 800 metrekareye ulaşan büyüklükte şubeleri bulunan şirket, Avustralya’da Sydney’in ardından yakında Melbourne’de bir ikinci kiosk açacak. Seyidoğlu’nun üçüncü kuşak yöneticisi Serdar Seyidoğlu 2014’te yurtdışında en az beş Seyidoğlu daha açmayı planladıklarını vurguluyor.

KOSKA: 2014’te ilk yurtdışı şubesini Cidde’de açan Koska, 2014’te İngiltere, Dubai ve Fransa’da da şube açmayı planlıyor. Cironun yüzde 20’sinin ihracattan geldiğini söyleyen Koska Yönetim Kurulu Üyesi Emin Dindar, “Çin, Malezya, Endonezya gibi ülkelere önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğiz. Özellikle Çin büyük bir pazar. AR-GE çalışmalarıyla ürünlerimizi o bölgenin ağız tadına yakın tatlarda formüle ediyoruz. Genel olarak ihracat payımızı her sene yüzde 20 oranında artırmayı planlıyoruz” diyor.

BAYDÖNER: Turquality marka programına gastronomi alanında dahil olan ilk marka olan Baydöner’in Azerbaycan ve Irak’ta toplam üç mağazası bulunuyor. Hedflerinin önümüzdeki beş yıl içinde yurtdışındaki Baydöner restoranlarının sayısını 50’ye çıkarmak olduğunu söyleyen Baydöner Yönetim Kurulu Başkanı Levent Yılmaz, 100 milyon dolar ciroya ulaşmak istediklerini vurguluyor.

SAMPİ PİDE: 2014’te ilk yurtdışı açılımını yapan Sampi Pide, Irak, Dubai, Londra ve Amsterdam’ın aralarında olduğu dokuz farklı bölgede 11 şube açmayı planlıyor. Azerbaycan, Avrupa ülkeleri, Amerika ve Körfez ülkelerine odaklandıklarını söyleyen Sampi Pide Genel Müdürü Ercan Yılmaz, “Yurtdışında şube açarken dikkate aldığımız bazı önemli noktalar vardır. O ülkenin sosyoekonomik yapısı, tüketici alışkanlıkları, nüfus yoğunluğu, gelir dağılımı ve gelir seviyesi bunlardan bazıları” diyor.

PENTİ’DEN 22 MAĞAZA

Son birkaç yıldır yurtdışı atağına kalkan Penti, 2013’te Romanya, Ukrayna ve Moğolistan’ın aralarında olduğu farklı ülkelerde 13 mağaza açtı. Cirosunun yüzde 75’ini yurtdışın-dan sağlayan Penti, 2014’te 22 yeni mağaza açmayı planlıyor. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo, “Hedef pazarlan belirlerken, ürünlerimize en yakın müşteri portföyü oluşturma potansiyelini, ülkedeki organize perakendenin gelişimini, nüfusu ve ekonomik kriterleri detaylı olarak inceliyoruz. Bize uygun olan ülkelerde öncelikle deneme mağazaları açarak ilerliyoruz” diyor.

ABD çıkışıyla dikkat çeken Mavi’nin 67’si yurtdışında olmak üzere 326 mağazası bulunuyor. 2013’te yurtdışında 17 mağaza açan şirket, 2014’te ise 23 mağaza açmayı planlıyor.

Globalleşme stratejisini kişi başı jean tüketim oranı yüksek pazarlara odaklanmak üzerine kuran şirket, ABD, Kanada, Almanya, Avustralya ve Hollanda gibi pazarlarla işe başladı. Mavi Jeans CEO’su Cüneyt Yavuz, sön iki yıldır özellikle Almanya ve Rusya ile Suudi Arabistan ve BAE başta olmak üzere Ortadoğu pazarındaki mağazalaşma sürecinin hızla devam ettiğini söyledi.

2013 yılını 745 milyon TL’lik ciro ile kapatmayı planlayan Mavi’de ihracatın toplam ciro içindeki payı yüzde 30. Şirket, 2014’te cirosunu 960 milyon TL’ye çıkartmayı hedefliyor.

SARAR AMERİKA’DA BÜYÜYOR

Rusya’da üç mağazası bulunan BG Mağazacılık’ın hedefinde İtalya var. 2014’te İtalya’da çocuk giyim alanında satın alma yapmayı planladıklarını söyleyen BG Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Seyidullah Nebati, “Öncelikle İtalya’ya minimum 20 mağazayla giriş yapmayı düşünüyoruz. İtalya’dan sonra tüm Avrupa başkentlerinde yatırımlarımız öne çıkacak” diyor. Şirket, 2015’te 100 mağazalı ve 100 milyon TL cirolu bir marka olmayı hedefliyor.

Türkiye genelinde 160, yurtdışında ise 86 mağazası bulunan Sarar, Avrupa ve Amerika pazarına odaklanıyor. Yurtdışı mağazalarının ciro içindeki payının yüzde 20 olduğunu söyleyen Sarar CEO’su Emre Sarar, mağazaları ülkelerin önemli lokas-yonlarmda açmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

Toplam ciro içinde ihracatının payı yüzde 45 olan Miss Poem, 2014’te bu rakamı yüzde 55’e çıkarmayı hedefliyor. Yurtdışında 40’m üzerinde mağazası bulunan ve 2014’te 11 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini söyleyen Miss Poem Yönetim Kurulu Başkanı Suat Sekman, Kazakistan, Suudi Arabistan, Rusya, Kosova ve Irak’a ağırlık vereceklerini belirtiyor.

Büyük beden markası Faik Sönmez, büyüme stratejisini Ortadoğu ve Körfez ülkelerine odaklayan markalardan biri. İhracatın ciro içindeki payı yüzde 4 civarında. Bu rakamı yüzde 20’lere yükseltmeyi hedeflediklerini söyleyen Faik Sönmez Yönetim Kurulu Başkanı Mete Sönmez, Azerbaycan ve Kuzey Irak’ta birer mağaza açacaklarını, Körfez ülkeleri ile de görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.

Turqualıty itici güç oldu

“10 yılda 10 dünya markası yaratmak” vizyonu ile tasarlanan Turqua!ity destek programı son dönemde yurtdışma açılmak isteyen firmalar açısından önemli bir itici güç oldu. Turquality Programı kapsamında farklı sektörlerden 91 firmanın 103 markasına destek veriliyor. Turquality’ye hazırlık olarak planlanan Marka Programı kapsamında ise 47 firmanın 50 markası destekleniyor.

Perakende sektöründen Jimmy Key, Sarar, Paşabahçe, Defacto gibi çok sayıda firma Turquality’den destek alıyor. Turqality’ye kabul edilen şirketlere markadan tedarik zinciri yönetimine kadar pek çok konuda destek veriliyor. Turqality Programı kapsamında firmaların tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri, yurtdışı birimlere ilişkin kira ve temel kurulum, danışmanlık (strateji, operasyon, organizasyon, teknoloji) giderleri, bilişim ve bilgi yönetimi alanına yönelik çalışmalarında yaptıkları maliyetleri beş yıl süreyle yüzde 50 oranında destekleniyor.

AYDINLI, 20 MAĞAZA AÇACAK

Yurtiçinde 233, yurtdışında 141 mağazası bulunan Aydınlı Grup, 2014’te 20 mağaza açmayı hedefliyor, ihracatın toplam ciro içerisinde yüzde 18lik bir paya sahip olduğunu söyleyen Aydınlı Grup Genel Müdürü Levent Özkan, yurtdışı stratejilerini şöyle sıralıyor: “Hedef pazarların belirlenmesinde kendimize sorduğumuz üç soru var. Biri hedefim ne? Hangi bölgelerde nasıl bir hedefe ulaşmak istiyoruz, bugün bizi ne farklı kılıyor, mevcut markamızın hedefi ne? Pazarlar hedeflerime ne kadar imkan tanıyor? Ülke-Pazar ve tüketici analizleri. Ne kadar hazırım? Ne kadar hazır olmalıyım?”

Ramsey, 2014’te Kazakistan, Özbekistan, Beyaz Rusya, Irak, Suudi Arabistan, Mısır’ın aralarında bulunduğu ülkelerde dokuz yeni mağaza açmayı planlıyor. Türkiye ve Rusya’da odaklandıklarını söyleyen Ramsey icra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, “Türkiye’yi merkez alarak ülkemize 2-2,5 saat uçuş mesafesindeki ülkeleri büyüme stratejimiz içine dahil ediyoruz” diye konuşuyor.

KOTON ZİNCİR TERCİH EDİYOR

2013’te 15 mağaza açan ve 2014 için 20 mağaza hedefleyen Koton, Rusya ve Kazakistan pazarlarına öncelik verecek. Şirket, 1-2 mağaza ile sınırlı kalacak pazarlardan ziyade çok daha fazla yaygınlaşabileceği pazarları tercih ediyor. Ayrıca hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarına koleksiyon ve fiyat politikasının ne kadar uyum sağladığını analiz ettiklerini söyleyen Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “İthalat-ihra-cat mevzuatlarında yaşanan zorluklar ve yaşanan rekabetin uzun vadeli planlarımıza etkisini göz önünde bulundururuz” diyor.

Hali hazırda yurtdışında 12 mağazası bulunan Herry, 2014’te Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde sekiz mağaza açmayı hedefliyor. Lojistik, sevkiyat ve geri dönüşler açısından komşu ülkeleri tercih ettiklerini söyleyen Herry Yönetim Kurulu Başkanı Selami San, ihracatın toplam ciro içinde yüzde 10 olan payını yüzde 30’a çıkartmayı hedeflediklerini vurguluyor.

KİĞILI ÇİN’E ODAKLANDI

Erkek giyim markası Kiğılı rotayı Çin’e çevirdi. Önümüzdeki yıl Şangay ve Pekin’de mağazalar açmayı hedefleyen şirket, Çin’de beş yıl sonra 5 kat büyümeyi hedefliyor. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, pazarın potansiyelini şu şekilde sıralıyor: “Yüksek nüfus, alım gücünün yükselmesi, iç talebin artması, lüks tüketime olan talebin artmasıyla modanın takip edilmesi gibi konular Çin’in geleceğinin parlak olduğunun bir göstergesi.”

İhracatın toplam ciro içindeki payının yüzde 2 olduğunu söyleyen Suerdem, bu rakamı yüzde 10’a getirmeyi planladıklarını ifade ediyor.

Bu yıl Norveç’te açtığı mağazayla yurtdışma adım atan Karaca, 2014’te 10 mağaza açmayı hedefliyor. Afrika’dan teklif aldıklarını söyleyen Karaca Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, ciro içinde yüzde 1,5 olan yurtdışının payını üç yıl içinde yüzde 25’e çıkarmak istediklerini belirtiyor.

MOBİLYADA ATAK VAR

Yurtdışı açılımında hazır giyim firmaları öne çıksa da mobilya ve mücevherat gibi farklı sektörlerden de firmalar kendini göstermeye başladı. Çilek Mobilya, Doğtaş, Newjoy, Fuga Mobilya 20l4’te yurtdışmâ ağırlık vermeyi planlayan şirketler arasında yer alıyor. Yurtdışında 54 konsept mağazası bulunan ve 2013’te 17 mağaza açmayı planlayan Doğtaş’m 2014 hedefi 27 yeni noktada mağaza açmak. Önümüzdeki dönemde Kıta Afrikası’na ve komşu ülkelere daha fazla yoğunlaşacaklarım söyleyen Doğtaş Yurtdışı Satışlar Direktörü Erol Çetinkaya, “Burada rekabet zayıf. Özellikle tüm franchise’larımızda online perakende yönetim ve kontrol sistemi geliştiriyoruz. Tüm satış noktalarımızda ziyaretçi sayılarımızda fiş ortalamalarımıza, m2 verimliliğine kadar verileri anlık takip ediyoruz” diyor.

KANADA AÇILIMI

2014 yılında Kuzey Irak, İran, Dubai, Rusya ve Kanada’da mağazalar açmayı planlayan Fuga Mobilya, ihracatın ciro içindeki payını yüzde 20’den yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyor. Fuga Mobilya Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgöz, “Tüketicilerin alışkanlıklarını, yaşam biçimlerini doğru tespit etmek bizim için en önemli konu. Çünkü özgün tasarımlarımızı bu ülkelere entegre ediyoruz” diyor.

2014’te yurtdışında 20 mağaza açma hedefi koyan Çilek Mobilya, hedef pazar olarak Pasifik ülkeleri, Güney Amerika, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine yöneliyor. Bu pazarların ardından hedefte Orta Afrika var. Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, her bölgeyi kendi koşullarına göre değerlendirerek bir strateji belirlediklerini söylüyor.

PIRLANTA AÇILIM SÜRECİNDE

Yurtdışında 16 mağazası bulunan Altınbaş, lüks tüketimin ve geleneksel pazarların yoğun olduğu ülkeler ile dünya ortalamasının üzerinde büyüme hızı yakalayan ülkelerde mağaza açmayı hedefliyor. Altınbaş Mücevherat CEO’su Ali Bulut, 2014’te 15 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini söylüyor.

2014’te Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’da birer mağaza açmayı hedefleyen Zen Pırlanta, uzun vadeli hedefler koyuyor. Dünyada 25 yılda bin mağazaya ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Zen Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Emil Güzeliş, “Yurtdışında lokasyon belirlerken çok yönlü araştırma yapmak gerekiyor. Doğru lokasyonu bulmak adına her bölgeyi kendi içerisinde değerlendiriyoruz, alışveriş alışkanlıkları, bölgedeki diğer rakipler hakkında bilgi edinerek mağazalarımızı açıyoruz. Yurtdışında çalıştığımız cor-ner’lara franchise vererek mağazalaş-ma yolunu tercih ediyoruz” diyor.

Sezgin Group’a bağlı So Chic de 2014’ten itibaren yurtdışına odaklanıyor. Hali hazırda yurtdışında 10 mağazası bulunan şirket, önümüzdeki günlerde Rusya ve Suudi Arabistan’da birer mağaza açacak. 2014’te yurtdışmdaki mağaza sayısını 25’e çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen So Chic Yönetim Kurulu Başkanı Hakan. Sezgin, büyüme planlarını şu şekilde açıklıyor: “Beş yıl içinde asıl hedefimiz Uzak Doğu’ya açılmak. Çin, Hong Kong, Kore, Tayvan ve Singapur’a yönelik çalışmalarımız sürüyor.”

Danışmanlardan ‘açılım’ önerileri…

KDM Dantşmanlık’ın kurucusu MURAT İZCİ

“Türk şirketlerinin en büyük avantajı pazara hızlı adapte olmaları. Bence çok iyi bilmedikleri pazarlarda işe yerel bir ortakla başlayıp pazarı tanıdıktan sonra kendi mağazalarını açmaları doğru bir strateji olabilir. Bir ülkeye

girerken mal girişi rahat mı, bankacılık sistemi nasıl ona bakmak ve vergi mevzuatını iyi irdelemek gerekli. Rusya, Körfez ülkeleri, Iran son dönemin öne çıkan ülkeleri!’

Değişim Yönetimi Uzmanı ATİLLA AKIN

“Bir ülkeye girerken iki önemli konu var. Biri pazarın koşullan diğeri ise organizasyon. Şirketler öncelikle gidecekleri pazarı iyi araştırmalı. İkinci olarak da organizasyonlarını iyi oluşturmalı.

Bunun için eğitimli ve kalifiye elemanlarla çalışmaları gerekiyor. Proaktif çalışan bir organizasyon sistemi kurarak sorunlara önceden hazırlıklı olmaları şart. Örneğin global şirketler yurtdışında iş yapmanın kurallarını ortaya koyan bir kitapçık hazırlar. Böylece uluslararası bir küttür oluştururlar!’

Godd Media Group SEYLAN YİĞİT

“Yurtdışında mağaza açılışıyla pazarlama ve halkla ilişkiler çalışmaları eş zamanlı yapılmalı. Mağaza yeri seçilirken hedef

kitlenin iyi belirlenmesi ve onların alışveriş yaptığı noktalara gidilmesi gerekli. Hedef gidilen ülkedeki Türkleri mağazaya çekmekse şu bilinmeli ki Avrupa’da yaşayan Türkler sırf Türk markası diye bir ürünü satın almıyor. Yurtdışı pazarlarda iyi bir partner ve özenle oluşturulmuş strateji gerekiyor. Duygusal mesaj verilmeli ve mutlaka markanın avantajlı noktaları ön plana çıkartılmalı!’

Marka Uzmanı GÜVEN BORÇA

“Yurtdışında markalaşmak isteyen Türk şirketleri öncelikle girecekleri pazarı çok iyi etüt etmeli. Bunun için araştırmalar yaptırmalı, danışmanlardan hizmet almalı. Yani bir miktar yatırım yapmalı. Kitabım için son üç yılda 20’den fazla ülkede araştırma şirketleri, reklam ve medya ajanslarıyla görüştüm, ciddi pazarlama faaliyeti gösteren Türk markasıyla karşılaşmadım gibi bir şey!’

AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu