Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yüksek büyümeye devam

İlk çeyrekte büyüme yüzde 4.8 ile gücünü korudu. Ancak sanayi üretiminin nisanda azalması ikinci çeyrek büyümesini zora soktu. Düzelme eğilimi devam eden cari açık ise nisanda yıllık bazda 28.6 milyar dolara geriledi.

ULUSLARARASI piyasalarda sakin bir hava var.

Amerikan Merkez Bankası FED’in düşük gelen istihdam verileri sonrasında haziranda bir faiz artırımı yapma ihtimali iyice azaldı. Diğer yandan petrol fiyatlarındaki düşüş büyüme endişelerini artırdığı için gelişen ülkelere yönelik risk iştahını da azaltıyor. Piyasalar ve ekonomik gelişmeler açısından sıcak geçmesi beklenen haziran ayında genel olarak yatay bir seyir hakim.

isveren buyume

içerde de durum farklı değil. Terör saldırıları ve siyasi tartışmalarla zaman zaman tansiyon yükselse de makro görünümde bozulma yok. 2012 yılından bu yana düşük büyüme sürecindeki ekonomi geçen yıl yüzde 4 büyümüştü. 2015 yılının son çeyreğinde ise yüzde 5.7 ile zirve yapmıştı. Geçen hafta açıklanan bu yılın ilk çeyrek büyümesi yüksek büyüme sürecinin sürdüğünü gösterdi. Ekonomi 2016 yılı ilk çeyreğinde tahminlerin üzerinde yüzde 4.8 ile yüksek performans gösterdi. Buna karşın uzmanlar ikinci çeyrekten itibaren özellikle turizm sektöründeki daralma nedeniyle büyümede ivme kaybı yaşanacağı görüşünde. Nitekim yine geçen hafta açıklanan sanayi üretim verisi yavaşlamaya işaret ediyor. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisan ayında yüzde 1.1 düşüş gösterdi. Takvimden arındırılmış veri ise yüzde 0.7 ile hafif bir kıpırdanma gösterdi. Bu arada cari açıktaki düzelmenin nisan ayında da devam ettiği görüldü.

TAHMİNLERİN ÜZERİNDE

TÜİK verilerine göre, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) değeri sabit fiyatlarla yüzde 4.8 arttı. Aynı dönemde tarım sektörü bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, yüzde 2.7, sanayi sektörü yüzde 5.9 büyüdü. Hizmetler sektörü de yüzde 5.1’lik büyüme gösterdi. Hane halklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 6.9, devletin nihai tüketim harcaması yüzde 10.9 artarken, kamu ve özel yatırım harcamaları yüzde 0.1 azaldı, tik çeyrekte mal ve hizmet ihracatı yüzde 2.4, mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 7.5 arttı.

CARI AÇIK DARALIYOR

Merkez Bankası’nm ödemeler dengesi verilerine göre, cari işlemler açığı, nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, 900 milyon dolar azalarak 2 milyar 956 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, yıllık cari işlemler açığı 28 milyar 580 milyon dolar oldu. Cari dengedeki düzelmede dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 643 milyon dolar azalarak 2 milyar 929 milyon dolara düşmesi rol oynadı. Parasal olmayan altın kaleminde, bir önceki yılın nisan ayında 1.182 milyon dolar net ihracat gerçekleşmişken, bu yılın aynı ayında 62 milyon dolar net ithalat gerçekleşti. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 376 milyon dolar azalarak 748 milyon dolara düştü.

SERMAYE MALI İMALATI

ilk çeyrekteki yüksek büyümeye karşın, öncü gösterge olarak değerlendirilen sanayi üretimi nisan ayında düşüş gösterdi. TÜ-IK verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi nisanda bir önceki aya göre yüzde 1.1 azaldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu