Şirket Haberleri

Yonca Hayvancılık, Tarıma 150 Milyon Dolar Yatırdı

Tarıma 150 milyon dolar yatırdı

Yonca Hayvancılık, Lüleburgaz’da 150 milyon dolarlık yatırımla Tarımsal Kümelenme Modeli’ni hayata geçirdi. Hayvancılığın tüm ihtisas alanlarını tek çatı altında toplayarak entegre eden kuruluş, 2018 itibariyle 20 bin dekar alanda tarımsal üretime ve 20 bin büyükbaş hayvana ulaşmayı hedefliyor.

Yonca Hayvancılık hayvancılığın bilimsel metotlarla geliştirilmesi ve tarımla entegrasyonu sağlayarak ürünlerden katma değeri yüksek maksimum verim elde edilmesi için Tarımsal Hayvancılık Modeli’ni Lüleburgaz’da hayata geçirdi.

2007 yılında kurulan Yonca Hayvancılık, Türkiye’de bir ilke imza atarak 150 milyon dolarlık yatırımla Tarımsal Kümelenme Modeli’ni hayata geçirdi. Tarımsal Kümelenme Modeli’nde tarım ve hayvancılığın tüm ihtisas alanlarını tek çatı altında toplayarak entegre eden ve geniş kapsamlı bir ekonomik ölçek yaratan Yonca Hayvancılık, 2018 yılı itibariyle 20 bin dekar alanda tarımsal üretim ve 20 bin büyükbaş hayvan hedefiyle dev bir üretime doğru ilerliyor.

Yonca Hayvancılık, Türkiye’de hayvancılık sektörü için örnek bir model olan Tarımsal Kümelenme Modeli ile hayvancılıkta dışa bağımlılığı azaltmanın yanı sıra üretim gücü ve kalitesiyle uluslararası pazarlara açılmayı da hedefliyor.

Yonca Hayvancılık Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Akdağ, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de hayvancılık sektörünün kat edeceği çok mesafe olduğunu, hayvancılık sektörünün mevcut haliyle dünyaya açılması ve ihracat gerçekleştirebilmesinin mümkün olmadığını belirtiyor. Akdağ, hayata geçirdikleri Yonca Hayvancılık ile bu tabloyu tersine çevirebilecek bir modeli kurguladıklarına vurguluyor.

Yonca Hayvancılık

20 bin dekar üretim alanı hedefliyor

Tarımsal Kümelenme Modeli’nin Türkiye’de bir ilk olduğunu kaydeden Akdağ, Yonca Hayvancılık olarak farklarının ihtisaslaşma olduğunu belirtiyor. Akdağ, hayvancılık sahasındaki gelişimin büyük ölçekli yatırım projelerinin yaygınlaşması ile sağlanabileceğini dile getiriyor.

Yonca Hayvancılığın son derece önemli ilkleri gerçekleştirdiğini kaydeden Akdağ, Türkiye’nin ilk sağım protokolü ile ilk buzağı protokolünü yaptıklarını, tarımda ise damla sulama sistemini kurduklarını altını çiziyor, ihtisaslaşmada ulaştıkları aşamanın Türkiye’nin çok ilerisinde olduğuna değinen Akdağ, 6 milyon büyükbaş hayvanı yönetebilecek bir sisteme sahip olduklarını belirtiyor.

Yonca Hayvancılık’ın 10 büyük tarım ve hayvancılık çiftliği, 10 çiftlikten gelen düveleri yetiştiren düve yetiştirme merkezi, 10 çiftliğin yem ihtiyacını karşılayan yem hazırlama merkezi, et üretimi gerçekleştiren besi merkezi, çiftliklerin tüm enerji ve gübre ihtiyacını karşılamak üzere kurulmakta olan biyogaz tesisi, tarım işletmesi Selva Tarım ve serası bulunuyor. Yonca Hayvancılık, 2018 yılı itibariyle 20 bin dekar alanda tarımsal üretim ve 24 bin büyükbaş hayvana ulaşmayı hedefliyor.

Ciro hedefi 124 milyon

Projenin 2015 birinci etabında 124 milyon TL yıllık ciro hedefleyen Yonca Hayvancılık, projenin 2018 ikinci etabında 300 milyon TL yatırımla yıllık 302 milyon ciro gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Akdağ, projenin ikinci etabmda ise hedeflerini şöyle anlatıyor:

“12 bin damızlık süt sığırı, 11 bin 400 adet yıllık buzağı üretimi, yıllık 145 bin ton mısır silajı kapasitesi, yıllık 38 bin ton yonca kuru otu kapasitesi, yıllık 15.5 ton buğday sapı kapasitesi, yıllık 70 bin ton konsantre yem kullanma kapasitesi, günlük 288 ton süt üretimi, yıllık 200 bin ton karma yem üretim kapasitesi, yıllık 360 bin ton organik gübre üretimi, yıllık 400 ton buzağı maması kullanım kapasitesi, yıllık 5 bin 500 adet damızlık gebe düve üretimi, 24 bin 960 MWh/a ısı enerjisi üretimi ve 400 personel istihdamı ile rekor bir üretim hedefliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu