Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yılsonu bilançolarının al verdiği 64 hisse

Yılsonu bilançolarının neredeyse tamamı açıkladı. Uzmanlar, holding, savunma, ulaştırma, banka ve çimento hisselerinin ön plana çıktığını belirtiyor. Bu çerçevede orta ve uzun vade için 64 hisseye dikkat çekiliyor…

HİSSE senetleri borsada işlem gören şirketler 2017 sonu bilançolarını açıkladı. Uzmanlar ve yatırımcılar ise sonuçlar kapsamında orta ve uzun vadeye yönelik hisse seçimi için bilançoları inceliyor. Analistler genel olarak bilançoların önemli bir bölümünün beklentilere paralel geldiği konusunda hemfikir. Özellikle holding, savunma, ulaştırma, banka ve çimento hisselerinin ön plana çıktığım belirten uzmanlar hisse seçiminde tek kriterin “kar” rakamı olmaması gerektiğinin altını çizerek bu kapsamda 64 hisseye dikkat çekiyor.

“HOLDİNG, SAVUNMA, ULAŞTIRMA”

Borsa şirketlerinin genel anlamda beklentilere paralel bilançolar açıkladığım belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak, sektörel bazda ise holding, savunma ve ulaştırma sektörünün kısmen ön plana çıktığını söylüyor.

Yatırımcıların yılsonu bilançolarına göre hisse seçimi yaparken inceledikleri şirketin yılbaşında açıklamış olduğu faaliyet raporunda yer alan hedefler ile açıklanan finansallar arasındaki uyumun olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini belirten Kavak bu verilerin ileriye dönük etkileşimler açısından da önemli olduğunu hatırlatıyor.

Bilançoda ilk göze çarpan kalemin “net kâr” olduğunun altını çizerek bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranının yanı sıra sene içerisindeki evrilmesinin incelenmesinin de şirketin gidişatı açısından önemli olduğunu söylüyor.

Kavak, yılsonu bilançosu “al” veren, orta ve uzun vade için Pegasus, Tekfen Holding, Zorlu Enerji, Koç Holding, Sabancı Holding, Afyon Çimento, Aksa Akrilik, Banvit, Çemtaş Çelik, Enka İnşaat, Netaş, Mavi Giyim, Tüpraş, Yataş, Vakıf GYO, Turkcell, Soda Sanayii, Sasa, Otokar, Aselsan, Enerjisa, Borusan, Kartonsan, Ford Oto, Ereğli Demir Çelik , Brisa, Kardemir, Karsan, Tav Havalimanları ve Gözde Girişim hisselerine dikkat çekiyor.

“BANKA, ÇİMENTO”

2017 dördüncü çeyrekte banka bilançolarını TÜFE’ye endeksli tahvil getirilerindeki artış ve temel faiz marjlarındaki yükselişlerin desteklediğini belirten Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, ancak genel olarak banka bilançolarının beklentiler dahilinde geldiğini söylüyor. Çimento sektörünün de iç talepteki toparlanmayla birlikte satış gelirleri ve karlılıktaki artışlar ile beklentilerden daha iyi sonuçlar açıklayarak göze çarptığını dile getiren Yalçın genel olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Beyaz eşya sektöründe ÖTV teşviğinin 2017 Eylül sonu itibariyle sona ermesinden sonra satışlar gerilerken bilançolar beklentilerin altında kaldı. Ayrıca beyaz eşya iç satışları 2018’in ilk iki ayında da yıllık bazda gerilemeye devam etti. Havacılık sektöründe THY’de operasyonel giderlerdeki artış nedeniyle karlılıkta düşüş görülürken beklentilerin altında bilanço açıklandı. Pegasus ise beklentilerden daha iyi bir performans gösterdi. Öte yandan demirçelik sektöründe Erdemir ve Kardemir birim başına üretim maliyetlerindeki düşüşün etkisiyle beklentilerden biraz daha iyi bir performans sergiledi. İlaç sektöründe de bilançolarda toparlanma göze çarpıyor. Ayrıca şirket özelinde, beklentilerden iyi gelen Bizim Toptan dikkat çekiyor.”

Yılsonu bilançolarına bakarak yatırımcılara (mali yapısı güçlü, hikayesi olan senetlere) pozitif nakit akışı yaratan, karlılığını artırabilmiş, likiditesi yüksek hisseler arasından seçim yapmasını öneren Yalçın, bu hisselerin fiyatı düşük bir başka deyişle prim potansiyelinin yüksek olmasına dikkat edilmesini de tavsiye ediyor. Bu kapsamda yatırımcıların, geçen seneye veya geçen çeyreğe göre, satış gelirlerini artırmış, operasyonel performansını ilerletmiş, net karını ve öz sermaye karlılığını yükselmiş, borçluluğunu azaltmış hisseleri belirlemesini öneriyor.

Yalçın, yılsonu bilançosu “al” veren, orta ve uzun vade için Adel Kalemcilik, Aksa Akrilik, Arsan Tekstil, Bak Ambalaj, Bizim Toptan, Bolu Çimento, Borusan Mannesman, Bursa Çimento, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Çelebi, Deva Holding, Ege Endüstri, Ege Seramik, Menderes Tekstil, Pegasus, Sarkuysan, Selçuk Ecza Deposu, Tat Gıda, Tuborg ve Türk Telekom hisselerinevdikkat çekiyor

“BİLANÇOLAR BEKLENTİLERE PARALEL”

Son çeyrek bilanço açıklamalarında belirgin bir sürpriz olmadığını belirten GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, borsada hisse senetleri işlem gören şirketlerin neredeyse yarısının beklentilerin üzerinde kar açıkladığını söyledi. Şirketlerinin net karlarının toplamda yüzde 39 artış gösterdiğini, mali kesim dışı şirketlerdeki kar artışının ise mali kesime göre daha fazla olduğunu dile getiren Erkan, “Aselsan, Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, To-faş Otomobil, Türk Telekom gibi şirketler beklentilerin üzerinde kar açıklayarak ön plana çıktılar. Bankaların karları genelde beklendiği gibi gelirken, mali kesim harici özellikle de sanayi şirketlerinde yukarı yönlü sürprizlerin daha fazla olduğunu gördük” dedi.

Bankaların piyasa beklentilerine paralel bir şekilde yıldan yıla karlarını artırdığını da ifade eden Erkan, sektörel bazda ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Girdi fiyatlarındaki artışı nihai fiyatlarına yansıtan ve sektör şirketlerinin olumlu nakit pozisyonlarının etkisiyle bilanço değeri artan demir çelik sektörü, bağlı ortaklıklardaki olumlu performans neticesinde holdingler, ihracat girdisi sağlayan otomotiv sektörü, mobil data kullanımı ve artan kullanıcı sayısıyla telekomünikasyon, döviz fazlası olan cam sektörü ve askeri harcamaların artması ile yerli projelerle savunma sektörü hisseleri bu dönemde ön plana çıktılar.”

Erkan, yılsonu bilançosu “al” veren, orta ve uzun vade için Ereğli Demir Çelik, Turkcell, Tüpraş, Koç Holding, Petkim, Vakıfbank, Şişecam, TAV Havalimanları, Tofaş Otomobil, Tekfen Holding, Kardemir, Enerjisa, Ülker Bisküvi, Soda Sanayi, Zorlu Enerji, Mavi Giyim, Trakya Cam, TSKB, Aksa Akrilik, Aygaz, Türk Traktör, Yataş, Aksa Enerji, Kordsa, Doğtaş Kelebek, Kartonsan, Turcas Petrol, Çemtaş Çelik ve Deva Holding hisselerine dikkat çekiyor.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

• Sektörlerin döviz kurlarına, emtialara ve diğer dışsal etkilere olan duyarlılığına ve bunların bilanço değerlerine olan etkilerine dikkat edilmeli.

• Şirketlerin döviz pozisyonları ve riskten korunma (hedging) eğilimleri incelenmeli.

• Altın, enerji, baz metal fiyatları özellikle sanayi şirketleri açısından son derece önemlidir.

• Şirketin tedarikçi mi, satıcı mı, üretici mi olduğu ve girdi maliyetlerinin toplam satışlar içindeki payının gelişimi doğru analiz edilmeli.

• Hisse alınırken söz konusu şirketin öz kaynak ve karlılık yapısı değerlendirilmeli.

• Gelir tablosunda net karın tek başına artması yatırımcı açısından yeterli bir sonuç olmayabilir. Satışlar, faaliyet karı ve net kar beraber artıyorsa kardaki artış daha güvenilirdir.

• Şirketin kısa ve uzun vadeli yükümlülüklerinin dönen ve duran varlıklara oranı kıyaslanmalı.

• Şirketlerin karlılıklarının ilerleyen dönemde de korunup korunamayacağı durumu çok önemlidir; bu nedenle özellikle karlılık rasyolarının takip edilmesi gerekir.

• Şirketin yılbaşında açıkladığı faaliyet raporunda yer alan hedefler ile açıklanan finansallar arasındaki uyumun olup olmadığı ileriye dönük etkileşimler açısından önemlidir.

• İlk göze çarpan kalem olan “net kâr”ın bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranının yanı sıra sene içerisindeki evrilmesinin incelenmesi de şirketin gidişatı açısından önemlidir.

• Şirketin kısa vadeli borçlarının durumu önemlidir. Yüksek borç şirketin faaliyetlerini zora sokabileceği gibi, ileriye dönük karar alma mekanizmalarını ve dolayısıyla kârlılığı da etkileyebilir.

• Maddi Duran Varlıklar Değer Artışları, Yabancı Para Çevrim Farkları ve Kârdan ayrılan yedekler gibi pek göz önünde bulundurulmayan kalemler de ileriye dönük mali yapının güçlendirilmesi açısından önem arz eder.

• Gelir Tablosu da incelenerek satışlar ve FAVÖK kârı gibi önemli hususlarda yaşanan değişimleri gözlemlemek ana faaliyetlerin durumunu özetlemesi açısından önemlidir.

Barkın YALÇIN / MEKSA Araştırma Müdür Yardımcısı
“Bizim Toptan kâr açıkladı”

BİZİM TOPTAN: Dördüncü çeyrekte 0.2 milyon TL net kar açıkladı. Beklenti 1 milyon TL net zarar idi. Operasyonel olarak beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. Satış gelirleri yeni yönetimin stratejileri ve diğer müşteri kanallarındaki artan talep nedeniyle beklentilerin üzerinde 830 milyon TL geldi, (beklenti 784 milyon TL) Ana kategori kar marjının artmasına paralel olarak FAVÖK marjı yüzde 2.3 olan beklentilerin üzerinde yüzde 2.7 oldu. Bizim Toptan hisselerinde yüzde 9 yükselme potansiyeli ile 9 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAT GIDA: Dördüncü çeyrekte süt ürünleri (+yüzde 22) ve salça kategosinde (+ yüzde 20) gelirlerdeki artışın etkisiyle toplam satış gelirlerini yüzde 20 artırarak 286 milyon TL’ye çıkardı. Salça M al kategorisinin karlılığındaki artışın katkısıyla FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde yüzde 7.6 geldi (beklenti yüzde 6.8). Önümüzdeki dönemde satış gelirlerindeki artışın devam etmesini bekliyoruz. Ayrıca rekabet, enflasyonist baskılar, olası kuraklık vb. sebepler karlılıktaki artışı sınırlayabilir. Şirket hisselerinde yüzde 7 yükseliş potansiyeli 6.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KARDEMİR: Şirket beklentilerin üzerinde 71 milyon TL net kar açıkladı, (beklenti 61 milyon TL). Çelik fiyatlarındaki yükseliş ve katma değeri yüksek ürünlerin satışlar içerisindeki payının artması nedeniyle brüt kar marjı yüzde 23.7 olarak gerçekleşti.

FAVÖK marjı da operasyonel giderlerin kontrol altına alınmasıyla beklentilerin üzerinde yüzde 26.3 olarak gerçekleşti (beklenti yüzde 22.5). Mevcut durumda Kardemir D hisseleri 7.6 F/K’dan işlem görüyor. Geri çekilmeler hisse için alış fırsatı olarak değerlendirilebilir. Şirket hisselerinde yüzde 5 yükseliş potansiyeli ile 4.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı
” Ereğli hisselerini beğeniyoruz”

EREGLİ: İhracat pazar dağılımda yüzde 72 pay ile başı çeken Avrupa’daki toparlanma şirket için avantaj olabilir. Şirketin yıl genelinde toplam yatırım harcamaları tutarı 208 milyon dolar ile geçen senenin üzerinde gerçekleşti.

Dolar ve euro bazlı gelirleri nedeniyle kurlarda yukarı hareket görülmesi halinde şirket olumlu etkilenecektir Özellikle euro/TL kurundaki yükseliş şirketin döviz pozisyonlarına kayda değer şekilde olumlu yansıyacaktır. Aynı zamanda demir cevheri fiyatıyla olan yüksek korelasyonu da önemli.

Şirketin satış mamulleri ile hammadde maliyet fiyatları arasındaki marjın açılması da kar marjları açısından da olumlu. Ereğli kuvvetli nakit yaratma gücünün de etkisiyle yüksek temettü verimi sunuyor. Güçlü operasyonel performansın ciro ve karlılık üzerindeki olumlu etkisi ve artan bilanço değeriyle şirket hisselerini beğeniyoruz. Teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyat seviyesi ise yüzde 15 potansiyel ile 12.40 TL.

TURKCELL: Yaptığı yatırımlar ve artan talep çerçevesinde data ve dijital servis gelirlerinin güçlü büyüdüğü görülüyor. Yıl genelinde satış gelirlerinde yüzde 21’lik kuvvetli bir artış yaşandı. Grup içerisinde akıllı telefonların payının ve data kullanımı satışlarının artması FAVÖK’ün de yükselmesinde etkili oldu. Devam eden paket yükseltmelere, enflasyonist fiyatlama politikası ve müşterilerin artan talebi de şirketin gelirleri açısından olumlu. Yoğun veri kullanımı, ortalama kullanıcı başına gelirlerdeki artış, paket yükseltmeleri, enflasyonist fiyatlama ve başarılı maliyet yönetimi programı çerçevesinde Turkcell’i beğeniyoruz. 2018 konsolide gelir beklentisini yüzde 13-15 aralığından yüzde 14-16’ya, FAVÖK marj beklentisini yüzde 33-35’ten yüzde 37-40’a yükseltirken, yüzde 18-19 seviyesinde olan operasyonel yatırım harcamalarının (lisans hariç) satışlara oranı beklentisini muhafaza etmiştir. Üç yıllık beklentilerde de konsolide gelir ve büyüme oranlarında çift haneli artış beklentisi bulunuyor. Teknik analiz yöntemleri çerçevesinde Turkcell hisseleri için yüzde 13 yükseliş potansiyeli ile 17.10 TL hedef fiyat bekliyoruz.

TUPRAŞ: Tüpraş’ın performansının, operasyonel bazda rafineri marjlarının kuvvetli seyri, yüksek kapasite kullanımının etkisi ile ticari faaliyetlerden kaynaklı kur farkı gelirleri, finansman giderlerindeki azalma paralelinde karındaki artış çerçevesinde bir önceki seneye göre güçlendiği görülmekte.

Rafineri marjları iyileşme gösterirken, aynı dönemde iç talep de sağlıklı olarak devam etti. Ürün marjlarındaki iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Öte yandan, petrol fiyatlarında ki yükseliş şirkete stok değer kazancı bakımından pozitif yansımakta. Şirketin döviz açık pozisyonu, tamamı doğal hedge ve türev araçlarla korunduğu için döviz riski yok denecek kadar az. Güçlü temettü beklentisi ve marjlardaki iyileşme beklentimizin devamı çerçevesinde Tüpraş için teknik analiz yöntemleri çerçevesinde yüzde 17 yükseliş potansiyeliyle 143 TL hedef fiyat bekliyoruz.

Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı
“Pegasus’ta ‘tut’ önerimizi koruyoruz”

PEGASUS: Şirketin 2017 yıllık bilançosunda 1 milyar TL’nin üzerinde yabancı para çevrim farkı elde ettiği görülüyor. 502 milyon TL’nin üzerinde kârla da 2017 birinci çeyreğinden itibaren yakaladığı ivmeyi devam ettirdiği dikkat çekiyor. Aynı periyotta nakit varlıklarını da yaklaşık üç kat artıran şirket yüzde 44’lük satış artışı yakalamış. Yılın ikinci yarısından itibaren kısa vadeli yükümlülükleri ise yaklaşık yüzde 10 azalmış. Şirket hisselerinde uzun vadeli “tut” önerimizi korumakla birlikte yüzde 18’lik yükseliş potansiyeli ile 42 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TEKFEN HOLDING: 2017 yılında satışlarını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 58 oranında artırmasına karşın aynı periyotta net kâr miktarını yüzde 137 oranında yükseltmesi, net döviz pozisyonundan ötürü kambiyo kârı elde etmesinden kaynaklanıyor. Kısa vadeli yükümlülüklerinin toplam yükümlülüklere oranını da kısmen düşüren şirketin, dönen varlıklarındaki artışla birlikte cari oran ve asit-test oranı gibi likidite rasyolarının ideal seviyelere yakınlığı göze çarpıyor. FAVÖK marjını önceki faaliyet dönemine göre 2.26 puan daha artıran şirketin güçlü maddi duran varlıklara sahip olması da ileriye dönük güçlü faaliyet yapısı için güven veriyor. Şirket hisselerinde orta/uzun vadeli periyotta yüzde 12’lik yükseliş potansiyeli ile 20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ZORLU ENERJİ: 2017 yılı finansallarını incelediğimizde satışlarını önceki yıla göre yüzde 224, FAVÖK kârını ise yüzde gibi oldukça güçlü oranda artırdığı göze çarpıyor. 2016 yılını 4 milyon TL civarında zararla kapatan şirketin 2017 yılında 52 milyon TL’ye yakın kâr elde ettiği görülüyor. Kısa vadeli yükümlülüklerdeki yüzde 71 civarındaki artışa karşın, toplam varlıklarını da yaklaşık olarak yüzde 65 oranında artıran şirketin, öz kaynak yapısındaki kapsamlı güçlenme ile risklerini azalttığı dikkat çekiyor. Şirket hisselerinde yüzde 12 yükseliş potansiyeli ile 2.32 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu