Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yıl sonu bilanço beklentisi kuvvetli 16 hisse

Orta ve uzun vade için ‘al’ önerisi hisse

BORSA İstanbul 120 bin seviyesinin üzerindeki seyrini koruyor. Henüz çok kuvvetli bir yükseliş hareketi görülmemesine karşın ataklar yukarı trendin devam edeceğini gösteriyor. Özellikle Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 20 Ocak’ta gerçekleştirdiği 2019 yılsonu değerlendirme toplantısında negatif faizle birlikte emeklilik sisteminin de güçlendirilecek olmasını söylemesinin en fazla borsayı olumlu etkilemesi bekleniyor. Emeklilik sisteminin büyüyerek, kurumsal yatırımcı tabanının güçlendirileceği bir ortamda hisse senetlerinin ön plana çıkmasına kaçınılmaz gözüyle bakılıyor. Nitekim faizlerin düşmesi ve dövizdeki yatay trendin de borsayı desteklediği görülüyor. Analistler şu anda ana trendin bozulmasına neden olabilecek herhangi bir gelişme bulunmadığına dikkat çekiyor.

Böylesi bir ortamda hisse seçimi çok daha fazla anlam kazanıyor. Hisseleri borsada işlem gören şirketler ve bankalar yıl-sonu konsolide olmayan finansal tablolarını 2 Mart, konsolide finansal tablolarını ise 10 Mart’a kadar açıklayacak. Ekonomik konjonktürün de borsayı desteklemesine paralel, her bilanço döneminde olduğu gibi yine bu kapsamdaki tahminler gerek uzmanlar, gerekse yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Analistler bu kapsamda özellikle beyaz eşya, dayanıklı tüketim malı, mobilya ve ev eşyası gibi sektörlerde hareketlenme bekliyor. Faizlerde yaşanan düşüşle beraber ihracatla durumu dengeleyen otomotiv şirketlerinin de olumlu etkilenmesi bekleniyor. Uzmanlar bu kapsamda bilanço beklentisi kuvvetli 16 hisseye orta ve uzun vade için ‘al’ önerisinde bulunuyor.

“BEYAZ EŞYA, MOBİLYA, OTOMOTİV”

Yıl genelinde bilançoların, geçen yılın ilk bölümünde yaşanan ekonomik durgunluğun etkilerini gösterebileceğini düşünen Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, son çeyrekte özellikle belli sektörlerde canlanmanın yansıyabileceğini söylüyor. Temmuz ayından sonra faizlerde yaşanan düşüşle artan kredi ve tüketim talebinin ekonomide canlanmayı beraberinde getirdiğini hatırlatan Erkan, ekonominin büyüme pozisyonuna geçtiğinin altını çiziyor. 4Ç19 döneminin, bunun biraz daha kayda değer etkilerini göreceğimiz bir zaman dilimi olacağının altını çizen Erkan, “Bu nedenle son çeyrek bilançoları, bazı şirketler için yılın geri kalan dokuz ayından daha pozitif bir görüntü içerebilir. Reel sektör tarafında, özellikle iç talebe yönelik iş modeline sahip sektörleri biraz daha ön plana çıkarıyoruz. Bu kapsamda beyaz eşya, dayanıklı tüketim malı, mobilya ve ev eşyası gibi sektörlerde hareketlenme bekliyoruz. Aynı zamanda faizlerde yaşanan düşüşle beraber öne çekilen talebin etkisiyle otomotivde iç pazar büyümesinde iyileşme beklenebilir. Otomotiv şirketleri zaten ihracatla durumu dengeler bir vaziyetteydi, iç piyasadaki iyileşmenin de ilave etkilerini görebiliriz” yorumunu yapıyor.

“KARLILIK RASYOLARI TAKİP EDİLMELİ”

Yatırımcılara önerilerde de bulunan Erkan, bu kapsamda şirketlerin yılsonu karlarının belli olması ile güçlü temettü verebilecek hisselerin öncelikli olarak değerlendirilebileceğini söylüyor. Büyüme beklentilerini ve karlılıklarını muhafaza eden şirketlefın de uzun vadeli düşünülebileceğini ifade eden Erkan, “Endekste fiyatlama anlamında marjları değiştirebilecek ekonomik büyüme, enflasyon, dolar/TL, faiz gibi değişkenler iyi takip ve analiz edilmeli. Gelir tablosunda net karın tek başına artması yatırımcı açısından yeterli bir sonuç olmayabilir. Satışlar, faaliyet karı ve net kar beraber artıyorsa kardaki artış daha güvenilirdir.

Şirketlerin karlılıklarının ilerleyen dönemde korunup korunamayacağı durumu da önemlidir. Bu nedenle özellikle karlılık rasyolarının takip edilmesi gerekir. Hisse almırken söz konusu şirketin, öz kaynak ve karlılık yapısı değerlendirilmesi gereken faktörler olmalıdı.” yorumunu yapıyor.

Erkan, Turkcell, Ford Otosan, Petkim, Arçelik, Türk Telekom, Tekfen Holding, Tofaş Fabrika, Koza Altın, Pegasus ve Koza Madencilik şirketlerinin yılsonu bilançoları ile ön plana çıkacağını belirterek orta ve uzun vade için ‘al’ önerisinde bulunuyor.

“BORÇ VE NAKİT AKIŞ TRENDLERİNE BAKILMALI”

Gedik Yatınm Araştırma Müdürü Ali Kerim Akkoyunlu ise genel olarak yıl sonu bilançoların iç tüketime bağlı sektörlerde süçlü (oto, bilişim, dayanıklı tüketim), bankacılık sektöründe ise beklentilere paralel ve makul gelmesini bekliyor.

Yatırımcıların yılsonu bilançolarında sadece net kar rakamlarına bakmamalarını öneren Akkoyunlu, buna ek olarak şir ketlerin faaliyet karları ve marj trendleri ile borç ve nakit akışı trendlerini yakından analiz etmelerini öneriyor.

Akkoyunlu, Tofaş Fabrika, Ford Otosan, indeks Bilgisayar, Halk Bank, Ak-bank, Koza Altın, Aygaz, Tekfen Holding ve Otokar şirketlerinin yılsonu bilançoları ile ön plana çıkacağını belirterek orta ve uzun vade için ‘al’ önerisinde bulunuyor.

Enver ERKAN / Tera Yatırım Ekonomisti
“Ford Otosan 620 milyon TL kar açıklayabilir”

FORD OTOSAN: Şirketin yurtiçi satışları Ocak-Eylül döneminde pazarın küçülmesi ve karlılık odağı sebebiyle adet bazında yüzde 51 azalırken, fiyatlama disiplini ve karlı ürünlere odakl’ satış politikası düşüşü sınırladı. Güçlü ihracat performansı da yurtiçi pazarda yaşanan daralma etkisini sınırlıyor. Şirket 2018 üçüncü çeyreğinde dönemsel 238 milyon TL kur farkı gideri açıklarken, bu rakam 2019’un eş döneminde 59 milyon TL kur farkı geliri oldu. Ford Otosan’ın ihracatı adet bazında 2019 üçüncü çeyreğinde arttı. Transit modelleriyle Avrupa’nın lider ticari araç markası olmayı sürdüren Ford’un Avrupa’daki Transit ailesi satışlarının yüzde 84’ü Ford Otosan tarafından yapılmakta. Ford 16 hibrit ve elektrikli araç modelini 2022 itibarıyla global portföyündeki 40 elektrikli araç arasına alacağını duyurdu. Ford Otosan’ın 3Ç18 döneminde yüzde 8.6 olan FAVÖK marjının bu yıl eş dönemde yüzde 8.7 seviyelerinde seyrettiği görülmekte. Şirketin aktif ve öz sermaye karlılığı sektör ortalamasının üzerinde. Yüksek ihracat geliri kaydeden şirketin euro/TL kurundaki artıştan da satış gelirleri kapsamında olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Öte yandan geçen yılın eş döneminde 411 milyon TL çeyreklik kar açıklamış olan şirketin, 4Ç19 döneminde dönemsel 620 milyon TL kar açıklamasını bekliyoruz. Ford Otosan hisselerinde kısa vadede yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 85 TL hedef fiyatla öngörüyoruz.

PETKİM: Platts Global Petrokimya Fiyat Endeksi 2Ç19’da optâlama 877 dolar seviyesinden 3Ç19’da 843 dolar seviyesine düşerken, etilen nafta marjının aynı dönemler arasında 582 dolardan 478 dolara gerilediği görülmekte. Şirket petrol 1 ve döviz kaynaklı maliyet artışlarını fiyatlarına yansıttı. Petkim’in dolar cinsinden gelirleri kur riskini sınırlamakta, aynı zamanda şirket TL bazlı satış fiyatlarını da kurlardaki değişimlere göre ayarlamakta, açıkta kalan döviz pozisyonu için de türev araçları kullanmakta. Dönemsel olarak 3Ç19 döneminde 229 milyon TL net kar elde ppKkjfn etmiş. 3Ç19 döneminde 596 bin ton satış hacmi ile beraber 2 milyar 841 milyon TL tutarında satış gerçekleştirdi. Şirket, altyapı ve enerji yatırımlarıyla çeşitlendirilmiş iş profili ile beraber katma değer üretmeyi sürdürmekte. Bu kapsamda en önemli projeleri olarak önemsediğimiz Star Rafinerisi şirkete düşük nafta tedarik maliyetleri, bazı ağır nafta stoklarının karışık-ksilen ile ikamesi, artan sürdürülebilirlik ve hammadde kalitesi, tedarik güvenliği ve düşük stok maliyetleri, bakım, güvenlik, atık ve römorkör hizmetleri gibi avantajlar sağlayacaktır.

Star’ın orta vadede istikrarlı bir temettü ödeyicisi olması beklenmekte. Öte yandan bir önceki çeyreğe göre, düşük petrokimya fiyatları nedeniyle çeyreklik karı düşmesi beklenen şirket, geçen yılın son çeyreğinde 44 milyon TL dönemsel zarar açıklamıştı. 4Ç19 döneminde ise dönemsel 200 milyon TL kar beklentisindeyiz. Petkim hisselerin de yüzde 31 yükseliş potansiyel ile 5.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ARÇELİK: Türkiye beyaz eşya pazarı 3Ç19 döneminde yüzde 12 daraldı. Euro bazlı ciroda hafif artış meydana gelirken, 3Ç18 kaynaklı yüksek baz etkisi de Avrupa pazarını olumlu etkiledi. Yurtdışı pazarında TL’nin değer kaybının satış gelirleri üzerindeki olumlu etkisi azaldıkça, toplam satış gelirlerindeki artış yavaşladı. Makro koşullar iç pazarın yavaş seyretmesine neden olurken, Türkiye’de artan karlılık ve gerileyen hammadde maliyetleri şirketin brüt karını destekleyen faktörler oldu.

Tüm bu faktörlerle beraber şirketin 3Ç19 döneminde Singer Bangladesh satın almasının yarattığı inorganik büyüme elimine edildiğinde, konsolide organik büyümesi yüzde 5.3 oranında gerçekleşti. Şirket, beyaz eşya ve klima satışlarında pazara göre daha iyi performans sergiledi. Batı Avrupa’da İspanya ve İtalya pazarında kazanımlar destekleyici oldu. Güney Afrika pazarında 3Ç19’da pazardaki taleple beraber ZAR (Güney Afrika Randı) bazlı ciroda daralma olurken, Pakistan’da ülke koşullarına bağlı olarak ciro büyümesi yavaşladı. 3Ç19 döneminde toplamda (yurtiçi+uluslararası) dönemsel 8.26 milyar TL ile yüksek bir ciroya ulaşıldı. Şirketin karı 3Ç19 döneminde geçen yıla göre değişmeyerek 253 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Büyümeye geçen ekonomi ve faizlerdeki düşüş ile öne çekilen talebin satışlara da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. 4Ç18 döneminde 281 milyon TL kar açıklayan şirketin 4Ç19 döneminde dönemsel 310 milyon TL kar açıklamasını bekliyoruz. Arçelik hisselerinde yüzde 12 yükseliş potansiyel ile 24.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Müdürü
“Tekfen Holding’in karı yüzde 21 artabilir”

TEKFEN HOLDİNG: Şirket 2019 yılında özellikle taahhüt segmenti karlılığındaki artış ile ön plana çıkmakta. Katar’da yapılan inşaat işlerinin hız kazanması ile taahhüt segmentindeki karlılık konsolide rakamlara yansırken, 2019 yılı kan yıllık yüzde 21 artarak 1.7 milyar TL seviyelerini bulabilecektir.

2019 yılında yeni iş almakta zorlanan şirketin 2020’de alabileceği potansiyel inşaat işleri ile bekleyen iş miktarının desteklenmesini bekliyoruz. Görece ucuz sayılabilecek 4-1FD/FAVÖK çarpanından işlem görmekte. Yüksek 2019 karlılığı sonrasında temettü veriminin yüzde 7 seviyelerine ulaşması beklenebilir. Son dönemde petrokimya segmentinde yeni yatırımları ile ön plana çıkan şirket hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 25.62 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AYGAZ: Şirketin 2019 yılında rekabeti daha uyumlu seviyelerde seyretti. Pazar payını da olumlu yönde artırdı. Şirketin son çeyrekte zayıf baz etkisi ile 2019’da olumlu kar açıklamasını bekliyoruz. 2018’de AYGAZ 228 milyon TL konsolide net kar açıklayan şirketin net karının 2019’da yüzde 20 artışla 270 milyon TL seviyesine yükselmesi beklenebilir.

Net kar rakamında Tüpraş’ın katkısının gerilemesine rağmen Entek tarafındaki yüksek hidro üretimi nedeniyle gelen katkı şirketin konsolide karlılığını olumlu yönde etkileyecektir. Aygaz hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 16.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

AKBANK: Bankacılık sektörü adına zor geçen son çeyrek sonrası Akbank’ta 2019 yılında bir önceki yılın eş dönemine göre yüzde 22’lik kar artışı bekliyoruz. Kar artışının ana nedeni düşen AKBAIMK faizlerle beraber, bilançonun yeniden fiyatlanmasıdır. Kar artışına ek olarak bankanın bilanço yapısının ise 2020 karlılığına güven arttırıcı etki yapacağını düşünüyoruz. Akbank hisselerinde yüzde 29’luk bir yükseliş potansiyeli ile 11.5 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

“Endeks 140 bin ve üzeri seviyeleri görür”

Gedik Yatırım, Türkiye ve dünya piyasalarını mercek altına alan 2020 Yılı Araştırma Strateji Raporu’nu açıkladı. Raporda, 2020 başında küresel çapta birçok merkez bankasının son altı aylık dönemdeki genişleme adımları sonrasında, ‘bekle-gör’ politikasına geçtiği ve faizlerin kayda değer bir süre daha düşük seviyelerde kalacağı işaret edildi. Türkiye ekonomisinde 2019’daki dengelenme sonrasında 2020’nin toparlanma yılı olacağının belirtildiği raporda, enflasyonun 2020’nin ilk yarısı boyunca ağırlıklı olarak yüzde 10-12 aralığında dengeleneceği, yılın ikinci yarısından itibaren ise tek haneli seviyelere yaklaşmaya başlamasının beklendiğinin altı çizildi. Borsa İstanbul’un orta ve uzun vadede önemli bir getiri potansiyeli taşıdığı tahminini vurgulayan raporda, TÜFE’nin yılın ilk altı ayında ağırlıklı olarak yüzde 10-12 bandında dengeleneceği, yılsonunda ise yüzde 9.6 seviyesinde olacağı öngörülüyor.

2020 Araştırma Strateji Raporu’nun açıklandığı toplantıda konuşan Gedik Yatırım CEO’su Onur Topaç, 2019’da Borsa İstanbul’da altı şirketin 263 milyon TL tutarında halka arzının gerçekleştiğini hatırlatarak, “Bunların arasında üç şirketin 135 milyon TL büyüklüğünde halka arzı Gedik Yatırım liderliğinde gerçekleşti” dedi.

Topaç, 2019 Strateji Raporlarında yer alan tahminlerin isabetliliğine dair “2019 ve 2019 4. Çeyrek Dönemine ilişkin Strateji Raporlarımızda, 2019’da Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme gerçekleştireceği, BIST-100 endeksinin 110-115 bin seviyesinde, dolar/TL’nin ise 5.95-5.98 seviyesinde yılı tamamlayacağını öngörmekteydik. BIST-100 endeksi 114.425 ve dolar/TL 5.95 seviyelerinden kapanış yaparken, öncü göstergeler 2019 için pozitif büyümeyi işaret etmekte” değerlendirmesini yaptı.

Borsa İstanbul hakkında değerlendirmelerde bulunan Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu ise, “Küreselde yüksek seyreden risk iştahı, Türkiye ekonomisinin dengelenmeden toparlanmaya geçiyor oluşu, Türk varlıkların değerlemeler açısından cazip seviyelerde olmayı sürdürmesi, TL’nin görece istikrarlı bir görünüm sergilemesi ve ülke risk primindeki düşüşün sürme potansiyeli gibi gerekçelerle Borsa İstanbul’un orta-uzun vadede önemli bir getiri potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz” dedi.

Akkoyunlu, “2020’de endeksin 140.000 ve üzeri seviyelere hareketlenmesini olası görüyoruz; endeksle korelasyonu yüksek olan ve uzun süredir iskontolu seviyelerde işlem görmekte olan hisselerin ön plana çıkabileceğini değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.

Borsa şirketlerinde neler oluyor

AKSA AKRİLİK: Pay geri alım programı çerçevesinde alınan paylardan kalanların tamamı olan 3.68 milyon adet payın 13.87 TL fiyattan satıldığı bildirildi.

ÇEMAŞ DÖKÜM: Şirket sermayesinin 237 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 237 milyon TL arz şla 474 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya yapılar başvurunun onaylandığı bildirildi.

GEDİK YATIRIM HOLDİNG: Şirket yüzde 66.7 oranındaki bedelsiz sermaye artırımının iptal edilmesine karar verdi. Söz konusu iptale ilişkin olarak 2019 finansallarında öz sermaye tutarının değişeceği bildirildi.

PEKER GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket sermayesinin 73.1 milyon TL’den yüzde 99.73 oranında bedelli olarak 72.9 milyon TL artışla 146 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

RTA LABORATUVARLARI: Şirket sermayesinin 36.1 milyon TL’den yüzde 13.57 oranında tahsisli olarak 4.9 milyon TL artışla 41 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya yapılan başvurunun onaylandığı bildirildi.

DOĞUŞ GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket, İstanbul’da yer alan D-Ofis Maslak gayrimenkulünün 40 milyon euro bedelle satılarak, finansal kiralama yoluyla yeniden alınması için Kuveyt Türk Bankası ile finansal kiralama anlaşması imzaladığını bildirdi.

GÜBRE FABRİKALARI: Şirket yeni bir madencilik şirketi kuracağını duyurdu. Şirketin yaptığı açıklamada, 550 bin TL sermaye ile madencilik alanında faaliyet göstermek üzere yeni bir iştirak kurulmasına karar verildiğini belirtildi. Öte yandan Gübre Fabrikaları tarafından yapılan bir diğer açıklamada Nbulkgas Denizcilik isimli iştirakin yüzde 100 paylarının satışı için yapılan ihalede 75 milyon dolar teklif alındığı belirtildi

SENKRON GÜVENLİK VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ: Şirketin aldığı eş anlı bedelli ve tahsisli sermaye artırım kararı içerisinde tahsisli sermaye artırımına öncelik verileceği bildirildi. Bu çerçevede ilk olarak şirket sermayesinin 7.75 milyon TL’den yüzdel6.77 oranında 1.3 milyon TL artışla 9.05 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

ZORLU ENERJİ: Şirketin Denizli’de kurmayı planladığı 35 MW kurulu güce sahip Tekkehamam II Jeotermal Enerji Santrali Projesi için yapılan ön lisans başvurusunun onaylandığı ve 30 ay süreli ön lisans verildiği bildirildi.

AFYON ÇİMENTO: Şirket sermayesinin 100 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelli olarak 300 milyon TL artışla 400 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

EURO TREND YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket sermayesinin 20 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelli olarak 30 milyon TL artışla 50 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.

EURO KAPİTAL YATIRIM ORTAMLIĞI: Şirket sermayesinin 20 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelli olarak 30 milyon TL artışla 50 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.

EURO MENKUL KIYMET YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket sermayesinin 20 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelli olarak 3C milyon TL artışla 50 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin olarak SPK’ya başvuru yapıldı.

THY: Şirket Garanti Bankası ile Miles & Smiles çerçevesindeki anlaşmanın devam ettiğini, basında çıkan haberlerin asılsız olduğunu bildirdi.

UŞAK SERAMİK: Şirket sermayesinin 100 milyon TL’den yüzde 145 oranında bedelli olarak 145 milyon TL artışla 245 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

AVİVASA EMEKLİLİK: Şirketin 2019 Ocak-Aralık dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74.7 artışla 987 milyon TL’ye yükseldi.

İZ HAYVANCILIK TARIM VE GIDA SANAYİ: Şirket sermayesi 7.40 miiyon TL’den yüzde 100 oranında 7.40 milyon TL artışla 14.79 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 2.635 TL’ye denk gelmekte.

METEMTUR OTELCİLİK: Şirket sermayesinin 18.0 milyon TL’den yüzde 66.67 oranında bedelli olarak 12.0 milyon TL artışla 30 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvurunun geri çekildiği bildirildi.

ODAŞ ELEKTRİK: Şirket sermayesi 294.74 milyon TL’den yüzde 103 oranında 305.26 milyon TL artışla 600 milyon TL’ye yükseltilecek olup düzeltilmiş pay fiyatı 1.776 TL’ye denk gelmekte.

ALKİM ALKALİ KİMYA: Şirket sermayesinin 24.73 milyon TL’den yüzde 506 oranında bedelsiz olarak 125.27 milyon TL artışla 150 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin SPK’ya başvuru yapıldı.

SARAY MATBAACILIK: Şirket sermayesinin 18.3 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 18.3 milyon TL artışla 36.6 milyon TL’ye yükseltilmesine ilişkin Eylül ayı sonunda yapılan başvurunun geri çekildiği bildirildi.

İdil Taraklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu