Bayilik Veren Firmalar

Yerli kahve zincirleri 115 franchise arıyor

Yerli kahve zincirleri franchise ile büyüyor. Türkiye’de kahve sektöründe 30 markaya ait bin 165 şube var. Yabancıların genelde kendilerinin büyümeyi tercih ettiği sektörde yerliler ise franchise yöntemini benimsiyor. Franchise veren ve genelde Anadolu’da büyümeyi seçen yerli kahve zincirleri, yüzlerce girişimciye de iş fırsatı sunuyor. 10 yerli kahve zinciri yıl sonuna kadar 115 franchise şube daha açmaya hazırlanıyor.

Yerli kahve zincirleri

Ülkemizde yılda ortalama 20 bin ton kahve tüketiliyor. Pazann büyüklüğü yaklaşık 600 milyon TL civannda. Bu rakamın 125 milyon TL’lik kısmını ise Türk kahvesi oluşturuyor. Türkiye’ de kahve sektörünün büyüklüğünün önümüzdeki beş yılda 1 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.

Bir zamanlar büyük ölçüde yabancı markaların hakim olduğu sektörde yerli kahve zincirlerinin payı yaklaşık yüzde 70’e ulaştı. Yeni aktörlerin girmesiyle beraber 2017 sonunda bu payın yüzde 80’in üzerine çıkması öngörülüyor.

Peki yabancı markaların domine ettiği bu sektörde yerliler nasıl sıyrılıp yükselişe geçti? Bu sorunun birden fazla yanıtı var. Bunların en önemlisi olarak, yerli kahve markalarının zincir oluştururken franchise vererek büyümeyi tercih etmesini söyleyebiliriz. Yeterli hızla şubeleşmeleri için gerekli sermayeyi bulmakta zorlanan bu markalar, yerli girişimcileri de kendi ekosistemlerine dahil ederek Anadolu kenüerinde hızla şubeleşiyor.

Bunun yanı sıra, müşterilere ve yatırımcılara sunulan hizmet, tedarik ve devamlılık anlamında istikran yakalıyorlar. Müşterilerin uzun saatler geçirebileceği büyüklükte, yerel dokulara uygun mimarilere sahip şubeler inşa etmelerini, menülerini Türk damak tadına uygun yiyecekler ile kombine etmelerini de başarının ardındaki diğer etkenler olarak sayabiliriz.

Girişimciye İstanbul’un yanı sıra Anadolu’nun değişik kentlerinde de fırsatlar sunan yerli kahve zincirlerinin franchise koşullarını araştırdık.

İZMİR’DEN ÇIKTILAR

2002 yılında sektöre giriş yapan öncü yerli zincirlerden Gönül Kahvesi, toplam 74 şubeyle faaliyet gösteriyor. Bu yıl yaklaşık 20 civarında yeni şube açma hedefi bulunan zincir, bu şubeleri İstanbul’da ve Anadolu’nun değişik illerinde açacak. Bir şube açmak için yaklaşık 370 bin TL+ KDV yatırım gerekiyor.

2009 yılında İzmir Kordon’da hizmete başlayan Kahve Durağı, bugün 30 ilde 73 şubeye ulaşan bir zincire dönüştü. Yıl sonuna kadar 100 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Kahve Durağı Genel Koordinatörü Özlem Gündem, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinden gelen talepleri değerlendirdiklerini belirtiyor. Kahve Durağı’nın başarısını güçlü bir ekip, planlı AR-GE ve başarılı bir yönetime bağlayan Gündem, “Franchise verirken öncelikle müşteri mutluluğumuzu kendisine ilke edinecek girişimcileri tercih ediyoruz. ” diyor. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 25 bin dolar alıyor. Yatırım bedeli dükkanın mimari yapısına göre değişiklik gösteriyor.

YURTDIŞINA ÇIKIŞ!

Coffeemania da 2009 yılında İzmir’den çıkan ve bugün 46 şubeye ulaşan bir zincir. Türkiye’de 22 ilde faaliyet gösteriyor. Bunun dışında Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da üç şubesi bulunuyor. Coffee-Mania Kurucu Ortağı Yakup Dabak, büyüme stratejilerini şöyle anlatıyor: “Kredi ve borç sermayesi ile şube başvurusu yapan işletmelerin başvurularını almamaya çalışıyoruz.

Özellikle sağlıklı ve yavaş büyümeye özen gösterdik. Büyümemizdeki en önemli etken ise dürüst pazarlama yaklaşımimiz oldu. Satış hedeflerimizde 1 kg kahveden 144 fincan elde ediyor, bir fincan kahveyi de ortalama 6,5 TL’ye satıyoruz. Aylık cironun kira ile orantısının yüzde 15 civarını geçmemesine dikkat ediyoruz. Ürün maliyetlerini de cironun yüzde 25’i ile yüzde 30’u arasında tutmaya çalışıyoruz.”

CoffeeMania’da franchise bedeli 40 bin dolar. Toplam yatırım maliyeti m2 bedeli olarak boyuta göre 750 ile bin 200 dolar arasında. Royalty bedeli ise yüzde 4 düzeyinde bulunuyor.

yerli kahve zincirlerinin franchise koşulları

ANADOLU’DA BÜYÜYECEKLER

Kocatepe Kahve Evi’nin öyküsü Cumhuriyet öncesi dönemde başlıyor. 1919 yılında Ankara’da Bayan Maruşya ile Kurukahveci o ırak başlayan serüven, 1929 yılında Burhanettin koçer ve 1949 yılında ürettin Tuncay ile gelişimini sürdürdü, 1987’de kurumsallaştı, 1996’da ise Kocatepe Kahve Evi konsepti ile hizmet vermeye başladı. Şu an Ankara başta olmak üzere Eskişehir, Konya, İstanbul, Kırşehir, Çorum, Samsun, Antalya’da toplam 29 şube ile faaliyet gösteriyor.

2015 yılı sonuna kadar Anadolu’da bulunmadığı illerde büyümek üzere, 40 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Anadolu’da önemli bir pazar olduğuna dikkat çeken Kocatepe Kahve Evi Genel Müdürü Alp Güven, “Bu bölgelerdeki hizmet talebini karşılamak için hızlı bir şekilde açılışlar planlıyoruz” diyor. Şirket 100 bin TL franchise giriş bedeli alıyor. Maliyet m2 başına yaklaşık 850 ile bin 200 dolar arasında. Royalty olarak ise cirodan yüzde 4 alınıyor.

Eskişehir merkezli Hatır Kahvesi ise 2011 yılında kuruldu ve altı şubeye ulaştı. 2015 yılı sonuna kadar Ankara’da iki, İstanbul’da bir ve Adana’da bir olmak üzere dört şube açılması hedefleniyor. 20l6’da ise Umman’da bir şubenin açılması planlanıyor. Franchise giriş bedeli 20 bin dolar + KDV. Toplam yatırım maliyeti ise ortalama 230 bin dolar + KDV. 750 dolar da royalty alınıyor.

Mutlaka inceleyin: Bayilik veren firmalar

KENDİNE ÖZGÜ KONSEPT

25 şube ile hizmet veren Neşve, Kayseri merkezli bir firma. Firmanın pazarlama ve marka uzmanı Şaban Emeklioğlu, “Büyüme stratejimiz tamamen franchise sistemi üzerine kurulu. Girdiğimiz noktada en iyi olabileceğimiz konumlar seçmeye özen gösteriyoruz. Öncelikli olarak Neşve’nin kendine özgü konsepti ve ürün kalitesi misafirlerimiz ve yatırımcılarımız tarafından çok beğenildi.

Aynca ürün sunumları ve franchise sisteminde cirodan pay talep etmeme gibi kendimize özgü bir sistem oluşturmamız Neşve’nin başlıca tercih sebeplerinden” diyor. Neşve’de franchise giriş bedeli 25 bin dolar. Ortalama büyüklükteki bir mağazanın toplam yatırım maliyeti 400 bin ile 600 bin TL arasında değişiyor.

2007 yılında kurulan Coffee Corner ise 16 ilde 19 şubeye ulaştı. 150 bin TL toplam yatırım maliyetiyle bir Coffee Comer franchise şubesi açılabiliyor.

Bir Yorum

  1. Uzun yıllar yaptığım çalışmalar sonucu tasarımını yaptığım “TAM OTOMATİK TÜRK KAHVESİ HAZIRLAMA MAKİNASI” nın patenti (patent kavrulmuş çekirdek kahveden Tam Otomatik Türk Kahvesi hazırlama sistemini kapsamaktadır) alınmış olup seri üretime hazırdır. Kahve makinamız elektrikli cezve olmayıp bütün işlemleri otomatik yapar.

    Makinamızın en önemli özelliği Türk Kahvesini (Sade, az şekerli, orta, şekerli) her zaman aynı lezzette hazırlayabilmesi ve Türk Kahvesine standart getirmesidir. Bu özelliğiyle seri üretim için devlet desteği de temin edilebilir.

    Evler, işyerleri, resmi daireler, elçilikler, kafeler, restoranlar, oteller ve benzeri yerlerde başarıyla kullanılabilir.

    Makinayla ilgili bütün çizimler 3 boyutlu olarak hazırlanmıştır. Görselinde değişiklik yapılabilir.
    Söz konusu makinanın seri üretimi için:
    1. Patent haklarımızı devredebiliriz.
    2. Patentle birlikte çizimleri de verebiliriz.
    3. Prototip hazırlayabiliriz.
    4. Seri imalatla ilgili gerekli kalıplar, aparat ve otomasyon montaj hattı hazırlayabiliriz.
    5. Aynı anda çoklu kahve hazırlama tasarımı da mevcuttur.

    Proje ile ilgileniyorsanız görüşme için 0545 573 69 77 nolu telefondan arayınız veya mesaj gönderiniz.

    NOT: 35 yıllık tasarım ve imalat tecrübemle ev aletleri konusunda yeni tasarımlar da yapabilirim.
    Saygılarımla
    Ahmet Akkurt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu