İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yenilikçi İş Fikirlerine Tam Destek

İHTİSAS TEKNOLOJİ BÖLGELERİ

İhtisas teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgelerine sağlanan destek, teşvik, muafiyet ve istisnalardan aynen yararlanacak. Mevcut bölgelerin ihtisas teknoloji gelişim bölgelere dönüştürülebilmesi için aranan kriterler yönetmelikle belirlenecek. Bu kanun kapsamında yürütülen yazılım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım projeleri ile ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşya, gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan müstesna olacak.

ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan girişimciler, teknoloji geliştirme bölgesinde bulunanlar gibi kazançlarının gelir veya kurumlar vergisinden istisna bulunduğu süre içinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri katma değer vergisinden muaf olacak.

Ar-Ge projelerinin daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle tamamlanarak ticarileşmeye hazır hale gelmesi için, proje kapsamında yurtdışmdan yapılacak alımlarm, gümrük vergisi, her türlü fon, damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacak.

YABANCI AR-GE PERSONELİ

Teknoloji geliştirme bölgelerinde, yabancı uyruklu Ar-Ge personelinin yanı sıra tasarım personeli de yer alacak. Eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknolojiye katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi önemli olan yabancılara, süresiz çalışma izni verilebilecek.

Türkiye’nin Ar-Ge, yenilik ve tasarım alanındaki gelişimini hızlandıracak ve teknolojik ilerlemesine katkı sağlayacak nitelikteki yabancılara verilen çalışma izinleri, Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun kapsamında öngörülen sürelere tabi olmaksızın düzenlenecek.

Teknoloji geliştirme bölgeleri ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerde Ar-Ge, yenilik ve tasarım personeli olarak çalışacak yabancıların çalışma izni başvuruları, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mn olumlu görüşü üzerine karara bağlanacak.

SERMAYE DESTEĞİNE TEŞVİK

Teknoloji geliştirme bölgeleri firmalarına doğrudan girişim sermayesi sağlayan yatırımcılar, mevcut uygulamadaki vergi indirimi desteğinden yararlanabilecek. 31 Aralık 2023’e kadar teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanlara uygun görülen alanlarda gerçekleştirecekleri projelerinin finansmanında kullanılmak üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye destekleri, beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 10’unu ve öz sermayenin yüzde 20’sini aşmamak üzere, ticari ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılacak. İndirim yapılacak tutar yıllık 500 bin TL’yi aşamayacak. Bakanlar Kurulu, bu oranları ve parasal sınırı yarısına kadar indirmeye veya dört katına kadar artırmaya yetkili olacak.

Projelerin finansmanında kullanılmak üzere, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin iki yıl içinde ilgili projenin finansmanında kullanılmayan kısmı için indirim dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler, gecikme faiziyle tahsil edilecek.

30’DAN 15’E ÇEKİLECEK

Gelir vergisi stopajı ve sigorta primi işveren hissesine ilişkin teşviklerden yararlanacak destek personelinin tam zaman eşdeğeri sayısı, toplam tam zamanlı Ar-Ge veya tasarım personeli sayısının yüzde 10’unu geçemeyecek. Asgari Ar-Ge veya tasarım personeli sayısının hesaplanması sırasında fiilen ve tam zamanlı olarak çalışan personelin üçer aylık dönemler itibarıyla ortalaması esas alınacak.

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Flakkmda Ka-nun’daki indirim, destek ve teşviklerden yararlananlar. Gelir Vergisi Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanu-nu’nda yer alan aynı mahiyetteki desteklerden ayrıca yararlanamayacak.

Bakanlar Kurulu’nun, Ar-Ge merkezindeki 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli sayısını düşürme yetkisi 30’dan 15’e çekilecek. Bakanlar Kumlu, bu sayıyı kanuni seviyesine kadar artırmaya veya belirlenen sınırlar dahilinde sektörler itibarıyla farklılaştırmaya yetkili olacak. Bakanlar Kurulu ayrıca 10 tam zaman eşdeğer tasarım personeli sayısını yarısına kadar indirebilecek, kanuni seviyesine kadar artırabilecek veya belirlenen sınırlar dahilinde sektörler itibarıyla farklılaştırabilecek.

Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerine ilişkin yerindelik ve denetim faaliyetleri Bakanlık tarafından yapılacak.

Tasarım faaliyetlerinde bulunanların aldıkları destekler, özel fon hesabı uygulamasından yararlanabilecek. Ar-Ge projesi kapsamında yurtdışından yapılacak alımlar, gümrük vergisi, her türlü fon, damga vergisi ve harçtan müstesna tutulacak.

TEKNOGİRİŞİM SERMAYE DESTEĞİ

Teknogirişim sermaye desteğinin girişimcilerin ihtiyaçlarına göre daha etkin bir şekilde verilebilmesine yönelik olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yetki verilecek. Yenilikçi iş fikirlerine sağlanan teknogirişim sermaye desteğinin 100 bin TL olan üst limiti beş katma kadar çıkacak. Bakan, teknogirişim sermayesi desteğini, sektörler, iş kolları, bölgeler veya teknoloji alanları itibarıyla ayrı veya birlikte beş katma kadar artırmaya veya kanuni tutarına kadar indirmeye de yetkili olacak.

Teknogirişim sermayesi desteğinden faydalananlara, bu desteğe konu projelerinin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin beyan edilen gelirin veya kurum kazancının yüzde 10’unu ve öz sermayenin yüzde 20’sini aşmayan kısmı beyan edilen gelirin ve kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılacak. İndirim konusu yapılacak tutar yıllık olarak 500 bin TL’yi aşamayacak. Bu oranları ve parasal sınırı yarısına kadar indirmeye, 4 katma kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

TECRÜBELİ GİRİŞİMCİLERE FIRSAT

Teknogirişim sermayesi desteğine konu projelerin finansmanında kullanılmak üzere gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından sağlanan sermaye desteklerinin iki yıl içerisinde ilgili projenin finansmanında kullanılmayan kısmı için indirim dolayısıyla zamanında tahakkuk ettirilmemiş vergiler gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecek.

Teknogirişim sermaye desteğinin alınmasına ilişkin lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce alma şartı genişletilerek 10 yıla çıkarılacak. Böylece, Ar-Ge ve tasarım alanında deneyimli ve daha tecrübeli girişimcilerin yenilikçi iş fikirlerinin de anılan teşvikten yararlanmasının yolu açılacak.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu