İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yenilikçi İş Fikirlerine Tam Destek

TEKNOGİRİŞİME 62.2 MİLYON TL

Bakanlık, 2016 yılında Teknogirişim Programı çerçevesinde 62 milyon 216 bin TL’lik hibe desteği kullandıracak. Türkiye’de nitelikli girişimciliğin özendirilmesi bu girişimciler tarafından uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen işletmelerin oluşturulmasının hedeflendiği destek programı kapsamında 2015 yılında 58 milyon 255 bin TL’lik kaynak tahsis edilmişti. 2015 yılında 629 proje desteklenerek, 57 milyon 993 bin TL’lik harcama gerçekleşmişti.

Programa üniversitelerin örgün öğrenim veren, herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok beş yıl önce almış gerçek kişiler başvurabiliyor. Ar-Ge Reform Paketi’nde bu süre 10 yıla çıkarılıyor. Böylece daha fazla gencin bu programdan faydalanmasının önü açılacak.

Desteklenmesine karar verilen iş fikirlerinin giderlerine uygulanan en fazla destek miktarı 100 bin TL olup teminat alınmaksızın ve hibe olarak, bir defaya mahsus veriliyor. Ar-Ge Reform Paketi’nin yasalaşmasıyla yenilikçi iş fikirlerine sağlanan tekno-girişim sermaye desteğinin 100 bin TL’lik üst limiti 500 bin TL’ye kadar çıkabilecek.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİ

Bakanlık 2016 yılında teknoloji geliştirme bölgeleri desteği çerçevesinde 83 milyon 960 bin TL destek ödeneği tahsis etti. Geçen yıl tahsis edilen 50 milyon TL ödeneğin tamamı kullandırıldı. Bakanlık verilerine göre, şu anda Türkiye’de faaliyette bulunan teknopark sayısı 48.

TEKNOYATIRIMA 22.5 MİLYON TL

Bakanlık, 2016 yılında Teknoyatırım Programları kapsamında 22 milyon 450 bin TL, Teknopazar Programı kapsamında 31 milyon 175 bin TL’lik destek kullandıracak. 2015 yılında Teknoyatırım Programı kapsamında 115 milyon 960 bin TL kaynak ayıran Bakanlık, 57 projeyi destekleyerek, 2.4 milyon TL kullandırmıştı. Geçen yıl Teknopazar Programı kapsamında 41.6 milyon TL ödenek ayrılırken, desteklenen 51 projeye 1.8 milyon TL tahsis edildi.

Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu desteklere ek olarak Ar-Ge Merkezleri Programını da yürütüyor. Ancak Ar-Ge merkezlerine hibe desteği sağlanmıyor. Ar-Ge merkezlerine verilen destekler vergisel desteleri ve istisnaları kapsıyor. Bakanlık, 2016 yılında yürürlükte bulunan programlar haricinde herhangi başka bir yeni destek programı oluşturulmasını planlamıyor.

YILLIK BÜTÇE 264 MİLYON TL

Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyo-nu’nda kabul edildi. Komisyonda verilen önergelerle bazı değişikliklerin yapıldığı tasarı geçen hafta Genel Kurul gündemine alındı. Tasarıya ilişkin görüşmelerin bu hafta tamamlanması bekleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nm çıkardığı maliyet detayına göre, Ar-Ge Reform Paketi’nin yasalaşmasıyla yıllık yaklaşık maliyeti 264 milyon 411 bin TL olacak. Buna göre paketin Ar-Ge merkezleri bazlı gelir vergisi yükü yıllık 58.3 milyon TL, tasarım merkezleri gelir vergisi, SGK, tasarım harcaması yükü yıllık 8.8 milyon TL, temel bilimler mezunları için ilave maaş ödeme yükü yıllık 69.4 milyon TL, ihtisas teknoloji geliştirme bölgeleri KDV muafiyeti yükü yıllık 4 milyon TL, gümrük vergisi muafiyeti yükü 13 milyon TL, siparişe dayalı Ar-Ge indirimi yükü 58.6 milyon TL, ilave öğretim üyesi ödemeleri yükü yıllık 8.3 milyon TL, diğer ilave yükler için ise yıllık 44 milyon TL öngörülüyor.

TASARIMA AR-GE DESTEĞİ

Tasarının yasalaşmasıyla tasarım faaliyetleri de Ar-Ge faaliyetleri gibi desteklenecek. Teknoloji geliştirme bölgelerinde gerçekleştirilecek tasarım faaliyetleri destek ve muafiyet kapsamına girecek. Şirketler, en az 10 tasarımcı istihdam etmek kaydıyla bir tasarım merkezi kurabilecek.

10 tasarım personelinden daha az personel ile tasarım faaliyetleri yürütmek isteyen firmalar da teknoloji geliştirme bölgelerinde bu faaliyetlerini yürütmek kaydıyla yine bu bölgelerde Ar-Ge faaliyetlerine sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlanacak. Çalışan personelin niteliğinin artırılması amacıyla doktora, yüksek lisans ve lisans mezunları için farklı oranlarda gelir vergisi istisnası getirilecek. Doktoralı personel çalıştıran Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin desteği yüzde 90’dan 95’e çıkarılacak. Temel bilimler mezunlarının Ar-Ge merkezinde çalışması durumunda verilen destek yüzde 80’den yüzde 90’a yükseltilecek.

ÖĞRETİM ELEMANLARINA DESTEK

Araştırma, geliştirme, tasarım ve yenilik projeleri ile üniversite-sanayi işbirliği faaliyetleri sonucu elde edilen gelirler, döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu gelirlerden herhangi bir kesinti yapılmayacak. Söz konusu faaliyetlerde bizzat görev alan öğretim elemanlarına bu gelirlerin yüzde 85’i vergi kesintisi yapılmadan ödenecek. Kalan tutar ise yasada belirtilen işler için kullanılacak. Öte yandan, öğretim üyelerinin Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde kısmi süreli ya da sürekli çalışabilmeleri de sağlanacak. Öğretim üyelerinin bu faaliyetleri sonucunda elde ettikleri gelir döner sermaye kapsamı dışında olacak. ‘Doktora sonrası araştırma’ yükseköğretim tanımları arasına eklenebilecek. Bu öğrencilere gelir vergisi stopajı desteği sağlanacak.

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu