İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yeni İş Fikirleri Copernicus Dünya Gözlem Programından

Tüm dünyayı haritalandıran Avrupa Birliği’nin Copernicus Dünya Gözlem Programının verileri yepyeni iş fırsatlarına kapı açıyor. Önemli olan bu verileri okuyup, değerlendirip yeni iş fikirlerinin geliştirilmesinde kullanmak…

Yeni İş Fırsatları ve İş Fikirleri Uzaydan Gözlenecek

ARTIK iş aramak için Iş ve îşçi Bulma Kurumları’na değil, dünyanın çevresinde dolaşmakta olan uydulardan gelen bilgilerin derlendiği internet sitelerine başvuracağız. Bir Slovenya şirketi, Avrupa Birliği’nin uzay programı çerçevesinde Copernicus uydusundan gelen bilgileri değerlendirerek yeni iş fırsatlarını kamunun bilgisine açık hale getirmeyi başardı.

AB’nin Copernicus Dünya Gözlem Programı, dünyanın en iyi haritalandırma sistemi olarak biliniyor.

Bu uydu, her saniye, dünya ile ilgili milyonlarca bilgi gönderiyor. Bu bilgilerden işe yarar sonuçlar çıkarmak her şirketin harcı değil. Çıkarılan sonuçları iş fırsatına çevirmek de internet takipçilerine kalmış. Bu işlemlerin, bilim adamı olmayı gerektirmediği de açık. Dikkatli bir bilgilenmeyle yeni bir ürün yaratabilir, yeni bir hizmet sunmaya başlayabilirsiniz.

YENl İŞ FIRSATLARI

SME Sinergise adlı Slovenyalı şirket, “Ufuk 2020 Yılı Programı”nı ve bu program için ayrılan fonları iyi değerlendirdi ve adeta bir iş bulma kurumu görevi üstlendi. Şirketin kurucusu Grega Milcinski, girişimiyle ilgili şunları söylüyor: “Copernicus uydusundan gelen bilgiler, teknolojik gelişmelerle birlikte çok değişti. Bu bilgiler yüksek kaliteli ve ücretsiz. Son derece de faydalı. Sadece teknik açıdan kompleks olan bu bilgileri, sokaktaki vatandaşın anlayabileceği bir seviyeye indirgemek gerekiyor. Biz bu bilgileri kolay anlaşılabilir ve yararlı olması için çaba harcıyoruz.” Tarım makineleri yapımıyla tanınan Alman devi Claas, şirketin müşterilerinden biri olunca bütün dünyanın dikkati Sinergise şirketine çevrildi. Claas yetkilileri, elde ettikleri bilgiler ışığında daha verimli makineler yapma şansları olduğunu, böylece dünyanın mevcut hasat miktarlarında bile insanların daha çok besin kaynağına ulaşmasının mümkün olacağını vurguluyor. Copernicus, dünyanın tarım alanlarının her santimetrekaresini görüyor. Bu ekili alanlarda tarım yöntemlerinin doğru olup olmadığını, hangi alanlarda hastalık olduğunu, hangi alanların uluslararası pazarlara yakın veya uzak olduğunu belirleyebiliyor. Bu da tarımla ilgili her meslek grubundaki kişilerin gerekli girişimlerde bulunmasını sağlıyor.

Çiftçisinden, nakliyecisine, ihracatçısından, toptancısına ve perakendecisine kadar.

UFUK 2020 YILI PROGRAMI

Sinergise, aslında on yıl önce kurulmuş bir şirket. Sekiz kişilik kadrosuyla pek varlık gösteremedi ama yılmadı da. Verdiği bilgiler, dikkat çekici olunca büyüdüler ve müşteri sayıları da çığ gibi arttı. Bütün dünyada müşterileri olduğunu kaydeden Mil-cinski, “Bugün irili ufaklı beş bin müşterimiz var. Bunlara bireysel girişimciler de dahil. Büyük tarım alanı sahiplerinden, küçük orkide çiftliklerine kadar her kesimden müşteri, Copernicus bilgilerine göre hareket ediyor ve hem işlerini büyütüyor hem daha çok kazanç sağlıyor” diyor.

Sözünü ettiğimiz Ufuk 2020 Yılı Programı (Horizon 2020 Prizes), en iyi araştırmaya ve en iyi yenilikçi ürüne ödül vermeyi amaçlayan bir program. Kadın girişimciler ise ayrı ödül alacak.

Avrupa Birliği’nin halen devam eden ödül programları var. Örneğin temiz hava için en uygun materyali bulacak kişiye 3 milyon euro ödül verilecek. Avrupa kentlerinin yüzde 90’ı, Dünya Sağlık Teşkilatı WHO’nun belirlediği kirlilik limitlerin üzerinde. Yine aynı teşkilata göre Avrupa’da halkın ortalama ömrü, hava ve çevre kirliliği nedeniyle 8.6 ay azalmış durumda. Astım, akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları, kardiyovasküler hastalıkların sayısı arttığı gibi doğumdaki semptomlar, prematüre ölümler de yükselişte. Temiz hava için somut bir materyal bulacak kişi, milyoner olacak. Böyle biri ortaya çıkacaksa 2018 yılının sonunda belli olacak.

AB’nin uzay çalışmaları

Avrupa Birliği’nin uzay politikası, günümüzde karşı karşıya olduğumuz sorunları aşmayı amaçlıyor. Bunun için birkaç uydu kullanılıyor.

Cep telefonuyla konuşuyor, otomobilimizdeki navigasyon cihazıyla hiç bilmediğimiz bir adresi bulabiliyorsak, yüzlerce kanal televizyon kanalı izliyor, dünyanın öbür ucuna para transferi yapabiliyorsak, bunları uydulara borçluyuz.

AB’nin uyduları, sadece AvrupalIlara değil, dünyanın diğer yörelerinde yaşayan insanlara da bilgi ve teknik destek veriyor. Birliğin üç bayrak gemisi var. Bunların başında Copernicus uydusu geliyor. Adını 16’ncı yüzyılda yaşamış PrusyalI (o zamanlar bir Alman devletiydi) piskopos ve amatör gökbilimci Nicolaus Copernicus’dan alan uydu, dünya hakkında çok yararlı bilgiler elde ediyor. Bu bilgiler, çiftçilerin daha iyi tarım yapabilmesini, denizlerde kazazedelerin daha çabuk ve kolay kurtarılmasını ve doğal felaketlerden sonra hayata daha kolay tutunmamızı sağlıyor.

İkinci önemli uydu, Galileo. 17’nci yüzyılda yaşamış İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo Galilei’nin adı verilen bu uydu da, küresel uydu navigasyon sisteminin işlemesinden sorumlu. Sadece motorlu araçların, adreslerini bulmasında yardımcı olmuyor. Aynı zamanda demiryolu ve havayolu trafiğini de düzenliyor. 2016’nın aralık ayında hizmete giren bu uydu, önce resmi kurumlara ve iş çevrelerine daha sonra da vatandaşlara bilgi sunmaya başladı.

Avrupa’nın günlük hayatı kolaylaştırmak için kullandığı üçüncü uydu ise EGNOS. Bu bir kısaltma: Avrupa’nın Yerdurağan Seyrüsefer Kapsama Hizmeti (European Geostationary Navigation Overlay Service). İşi, can güvenliği… Karada, havada, denizde ve demiryolunda, profesyonellerin yararlanabileceği konum bilgileri, bu uydudan alınıyor. O kadar hassas ki, uçaklar piste birkaç santimetrelik yanılma payıyla inebiliyor. Avrupa Birliği, bu uydulardan gelen bilgilerle hem iş ve hizmet imkanları sunuyor hem de bu sektörde 230 bin kişi istihdam ediyor. Uyduların birlik ekonomisine katkısı ise yılda 46-54 milyar euro arasında değişiyor. 1975 yılında kurulan Avrupa Uzay Ajansı ESA [European Space Agency), Copernicus uydusuna sadece 7 milyar euro’luk yatırım yapmıştı.

ALEV RİGEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu