Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Yatırım Teşvikleri Uçtan Uca Tanımlanacak

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı

AZAMİ 500 ÇALIŞAN İÇİN DESTEK

Kararda Gelir Vergisi Stopaj desteğinde değişikliğe gidildi. Bu Karar uyarınca 6. Bölge veya Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlanan ilave istihdam için belgede kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlar için bu destek, yatırıma konu olan ürün yüksek teknoloji seviyesinde ise azami 500, diğerlerinde ise azami 300 çalışan için uygulanacak.

Kararla ayrıca, yatırımlara sağlanabilecek gelir ve kurumlar vergisi indirim oranlarında da değişikliğe gidildi. Kararın 15. maddesinde yapılan değişiklikle, diğer maddelerde olduğu gibi “büyük ölçekli yatırımlar” ibaresi madde metninden çıkarılırken, yatırıma katkı oranı tüm yatırımlar için yüzde 15 ile 50 arasında değişen oranlarda, kurumlar veya gelir vergisi indirim oranları yüzde 50 ile 90 arasında belirlendi.

TEKSTİL SEKTÖRÜ DÖNÜŞECEK

Karar ile tekstil sektöründeki mevcut makine kapasitesinin daha verimli kullanılması amacıyla önemli bir değişikliğe gidildi. Karara göre birinci ve ikinci bölgelerde hazır giyim, deri ve deri mamulleri sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelere ait makine ve teçhizatın, işletmenin kendisi veya farklı bir işletme tarafından 31 Aralık 2020 tarihine kadar Karar’la belirlenen 34 ilden birine taşınması suretiyle yapılan yatırımlar, asgari 100 kişi istihdam sağlanması koşuluyla, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi ve gelir vergisi stopajı desteğinden yararlanacak. Karara göre Elazığ, Erzincan, Malatya ve Sivas’ta ikinci el tekstil makineleriyle yatırım yapacaklar OSB ve endüstri bölgesi içi ve dışı ayrımı yapılmaksızın sigorta primi işveren hissesi desteğinden üç yıl yararlanacak. Sigorta primi desteği ise OSB ve endüstri bölgelerinde üç yıl olarak uygulanacak.

Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat’ta ikinci el tekstil makineleriyle yapılacak yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği OSB ve endüstri bölgesi içi-dışı ayrımı yapılmaksızın yüzde 4 olarak uygulanırken, OSB ve endüstri bölgesinde sigorta prim desteği dört yıl olacak. Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, İğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da sigorta primi işveren hissesi ve sigorta primi desteği beş yıl, gelir vergisi stopajı desteği 10 yıl olarak uygulanacak.

Söz konusu yatırımın işletmenin kendisine ait makine ve teçhizatı taşıma suretiyle yapılması ve bu yatırımın tamamlanmasından itibaren üç yıl süreyle taşımaya konu makine teçhizatın bulunduğu tesisteki ortalama istihdamın mevcut istihdam sayısının altına düşmemesi koşuluyla, firma talebine istinaden sigorta primi işveren hissesi desteği ve sigorta primi desteği, bu sürelerin iki katı süreyle uygulanacak. Mevcut istihdam sayısı olarak 2019 yılı başından bu maddenin yürürlüğü girdiği tarihe kadar taşımaya konu makine ve teçhizatın bulunduğu tesisteki istihdam ortalaması dikkate alınacak.

HİBRİT VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

Otomobil üretimine yönelik olarak asgari 100 bin adet/yıl kapasiteli yeni bir yatırım yapılması veya mevcut tesislerin kurulu kapasitelerinin en az 100 bin adet/yıl artırılması halinde, teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde 20’sinin gerçekleştirilmesini müteakip, yatırım süresi içerisinde olmak kaydıyla gümrük vergisine tabi olmaksızın yatırımcılara motor silindir hacmi 1.600 cm3’e kadar olan otomobil ithaline izin verilebilecek. Hibrit ve/veya elektrikli otomobil üretimine yönelik yatırımlarda bu fıkra kapsamında izin verilen toplam ithalat miktarının azami yüzde 10’una kadar motor silindir hacmi 2.500 cm3’e kadar olan otomobil ithaline izin verilebilecek. Teşvik belgesi kapsamında ithaline izin verilen toplam otomobil sayısı, belgede kayıtlı ilave kapasitenin yüzde 15’ini aşamayacak. Ancak belge kapsamında motor üretiminin de yer alması halinde, motor üretim kapasitesinin yüzde 15’i kadar daha belirtilen silindir hacmine kadar ilave otomobil ithaline izin verilebilecek.

ASGARİ YATIRIM TUTARI

Bu arada “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine ilişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar’a göre, projelerin bu karar kapsamında değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için asgari sabit yatırım tutarının, öncelikli ürün listesindeki ürünlerin üretimine yönelik olan ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için 50 milyon TL, diğer yatırımlar için ise 500 milyon TL olması gerekecek.

Yatırım tutarı 50 milyon TL ile 500 milyon TL arasında olup, bu karar kapsamında desteklerden yararlanmak isteyen öncclikli ürün listesindeki ürünlere yönelik yatırım projeleri, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında değerlendirilecek. Program, Bakanlık tarafından belirlenecek çağrı planları dahilinde yürütülecek. Programa yapılan başvurular, Program Değerlendirme Komitesi’nce, pazar doygunluğu, destek ihtiyacı gibi kriterler dikkate alınarak değerlendirme ve önceliklendirmeye tabi tutulacak. Komite, Program kapsamında, öncelikli ürün listesindeki ürünlerin üretimine ilişkin olan yatırım projelerinden uygun gördüklerinin, Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında “stratejik yatırım” olarak desteklenmesine karar verilebilecek. Kararla yatırımın devri konusunda da değişikliğe gidildi. Buna göre yatırımın devri destek kararında belirlenen süre ve koşullar çerçevesinde bakanlığın iznine ve sabit yatırım tutarı 500 milyon TL ve üzeri olan yatırımlar için Cumhurbaşkanının onayına bağlı olacak.

VADE TARİHLERİ BİLDİRİLECEK

Karara göre yurtiçinde yerleşik aracı kurumlardan kullanılacak yatırım kredileri veya yatırım finansmanına ilişkin faiz veya kar payı desteği uygulamasında aracı kurum, vade tarihlerinde bakanlığa bildirilecek faiz ve kar payı tutarlarının doğruluğundan ve kredinin veya finansmanın yatırım için kullandırılmasından sorumlu olacak. Bu kredi veya finansmana ilişkin faiz veya kar payı desteği uygulaması, Genel Müdürlük ve aracı kurumlar arasında yürürlükte bulunan protokol ve imzalanacak ek protokol çerçevesinde yürütülecek. Ayrıca yurtdışında yerleşik aracı kurum-larda kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredileri veya yatırım finansmanı için yeminli mali müşavir raporu veya krediye aracılık eden yurtiçindeki bankanın bildirimleri çerçevesinde faiz veya kar payı desteği uygulanacak.

Geleceğin teknolojileri dikkate alındı

Ürün listesi oluşturulurken, geleceğin teknolojik ürünleri dikkate alındı, ara malı ithalatının azaltılması hedeflendi. Büyük veri analitik araçları kullanılarak analizler gerçekleştirildi. Programın hazırlık aşamasında aylarca veri toplandığını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yapılan analizler sonucunda yaklaşık 400 ürün grubunun tespit edildiğini açıkladı.

Programın hazırlık aşamasında diğer bakanlıklar, kurumlar ve özel sektörle birlikte çalıştıklarını dile getiren Bakan Varank, “Paydaşlarımızla birlikte ihracat ve finansman desteklerini de hayata geçireceğimiz program, yeni hükümet sisteminin etkin ve hızlı uygulamalarına da örnek teşkil edecek” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre ürün listesi belirlenirken dikkate alınan parametreler şöyle:

“Teknoloji düzeyi, dünya ithalat trendi, Türkiye ihracatı, ithalatı ve dış ticaret farkı, dünyada ilk üç ihracatçı ülkenin pazar paylan, ürün karmaşıklık endeksi, pazar yoğunlaşması, katma değer potansiyeli, ihracatta rekabetçilik Türkiye’de bu alandaki girişim sayısı ve üretim miktarı, en fazla ticaret yapılan ilk üç menşei ve çıkış/gidiş ülkesi, ürün benzerlik konumu, ürün ileri ve geri bağları.”

KOSGEB veya TÜBİTAK’tan doğrudan destek

Her iki Cumhurbaşkanlığı kararına göre Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlar, ilgili mevzuat uyarınca, KOSGEB veya TÜBİTAK tarafından da doğrudan desteklenebilecek.

Bu yatırımlarda KOSGEB, TÜBİTAK veya diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından sağlanan desteklerden yararlanılarak gerçekleştirilen yatırım harcamaları, yatırım teşvik belgesine konu yatırımın bütünlüğünün sağlanması kapsamında değerlendirilebilecek.

Önceki sayfa 1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu