İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Yaratıcı İş Fikirlerine 5 Adet Örnek

Teknoloji alanında yapılan çalışmalar para kazandıran iş fikirlerini de ortaya çıkarıyor. Hayatı kolaylaştıran çalışmalar sağlık, ulaşım, iletişim gibi pek çok sektörde devam ediyor. Pekçok teknolojik çalışmaların ar-ge süreçleri devam ederken aralarından biten projelerde insanların hizmetine sunulmaya başlıyor.

Yaratıcı İş Fikirleri

Aşağıdaki 5 adet proje girişimcilere iş modeli oluşturabilir.

1-) Yapay Arı Maya

Hayatını kaybeden ünlü bilimadamı Albert Einstein‘ın 1949 yılındaki “Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlu yalnızca dört yıl yaşayabilir. Arılar olmazsa döllenme olmaz, hiçbir bitki, hiçbir hayvan, hiçbir insan olmaz” sözleri, teknolojik bir buluşa ilham vermiş görünüyor. Amerikan perakende ve satış zinciri Walmart‘nin robot arısı, gıdaların en az üçte birini üreten işçi polen arıların yerine getirdiği polenleme (dölleme) işini yerine getiren arı robotuyla çiçekleri gerçek bir arı gibi döllemeyi amaçlıyor. Aslında bir tür “polen insansız hava aracı” olan bu küçük araçlar, bir çiçekten diğerine polen taşıyabileceği gibi, kamera ve sensörleri sayesinde bir mahsulün yerini tespit edecek ve mahsulün zarar görüp görmediği bilgisini çiftçiye verebilecek.

ABD’de toplam evlerin yüzde 40’ına girmeyi başaran Walmart’ın satış ve dağıtım alanının dışında bir alanda yatırım yapmasının ve robot arının patentini satın almak için başvuruda bulunmasının arkasındaki neden resmen açıklanmadı. Ancak dev perakendecilik zincirin tarım sektörüne de girerek sattığı gıdaların bir kısmının kendi üretmek istediği tahmin ediliyor.

ari robot

İLK KEZ 5 YIL ÖNCE 

Öte yandan arı robot fikri aslında yeni değil. Arıların sayısının “koloni çöküş sendromu” nedeniyle gün geçtikçe azalması karşısında çözüm arayan biliminsanları, ilk robot arıyı 2013’te geliştirmiş. O dönem için Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen arı robot, sadece havada uçabiliyormuş. Ancak geliştirilmiş versiyonu, yüzeylere yapışıp kalabiliyor, su altında yüzebiliyor veya suda dalış yapabiliyor. Uzaktan kumandayla tıpkı bir insansız savunma aracı gibi kontrol edilebilen arı robotların suni olarak çiçek dölleme işini yerine getireceği gibi, geçtiğimiz 20 yıldaki arı nüfus kaybına ileride bir çare olabileceği umut ediliyor.

2-) Uçan taksi test uçuşlarına başladı

Google’ın kurucularından Larry Page tarafından desteklenen, CEO’luğunu Alman asıllı bilgisayar mühendisi-girişimci-inovasyon gurusu Sebastian Thrun’un üstlendiği Kitty Hawk isimli uçan taksi geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda’da test uçuşlarına başladı.

Prototipin son halini yayımlayan şirket, Cora isimli aracın elektrikle çalıştığını ve gaz emisyonuna neden olmadığı için çevre dostu olmadığını bildirdi. Bu hava aracı, Tesla ile başlayan elektrikle çalışan araç trendinin devamı olarak yorumlanıyor.

ucan taksi robot

Tıpkı bir helikopter gibi havalanan Cora’nın iniş için bir piste ihtiyacı yok. Helikopterden farklı olarak Cora, çok daha sessiz. Binen kişinin pilotluk brövesine ihtiyacı olmamasıysa, Cora’nın herkesin bineceği ve pilota ihtiyaç olmayan bir araca dönüşmesini sağlıyor.

Cora, şimdilik sadece 100 kilometre mesafedeki yakın şehirlere ulaşabiliyor. Saatte maksimum 150 km hız yapan Cora’nın üreticisi Kitty Hawk, Yeni Zelanda’da önümüzdeki on yılda bir “uçan taksi filosunun” olacağını umuyor. Benzeri bir uçan araç kiralama hizmeti projesi, Uber’in de üzerinde çalıştığı bir konu. Uber, 2016’dan bu yana karada araç paylaşma-araç kiralama sistemini tıpkı Cora’da olduğu gibi havada da gerçekleştirmek istiyor.

3-) Paparazzi robot

Aranızda facebook’un görüntülü konuşma sistemini deneyen kaç kişi var bilmiyorum ama hiç denemeyenler için, “Aslında birşey kaçırmadınız” diyebiliriz. Çünkü facebook bir kameradan da ötesine giderek sosyal medya paylaşım içeriğini ilk kez bir araçla yeniliyor. Bu araç, kişinin kişisel fotoğrafçısı rolünü üstlenecek bir robot. Geçen haftaki patent başvurusu prototipinde iki veya üç ayaklı olduğu görülen bu robot, sizi bir paparazzi gibi izleyecek. Siz nereye giderseniz, takip edecek. Doğrusu, herkesin bu fikri beğeneceğine şüpheyle bakılıyor, ancak büyük çoğunluğu gençlerden oluşan Instagram kitlesinin bu teknolojik gelişmeye sıcak bakacağı kesin.

Paparazzi robot

YABANCI DEĞİL

Dokunmadan konuşma veya selfie stick gibi sosyal iletişim-paylaşım teknolojilerini geride bırakan bu robot aslında, büyük panel veya gala gibi etkinliklerde insanları görüntüleyen video-konferans robotlarıylala aynı. Etkinliklerde kullanılan bu ayaklı robotlar, gezerek insanların yüzünü ekrana yansıtıyor veya insanları kaydediyor. Facebook‘un ne zaman piyasaya sürüleceği belli olmayan ve teknik detayları henüz açıklanmayan paparazzi robotunun da benzeri bir göreve sahip olacağı tahmin ediliyor. Robotun üzerindeki kamera, ekran ve mikrofon donanımıyla söz gelimi siz evde yemek pişirirken, bir yandan ofisteki eşinizle konuşmanızı sağlayacak. Facebook bünyesindeki video-konferans sistemleri robotik uzmanı Scott C.Wiley tarafından geliştirilen bu ayaklı robotun aynı zamanda yük taşıyabileceği de belirtiliyor.

4-) “Beyaz-mavi yakalı fark etmez”

Eylül 2016’de bilim insanı-girişimci kimlikleriyle geliştirdikleri teknolojiyi Silikon Vadisi’nde bir şirkete dönüştüren Prof. Dr. Hakan Ürey, Prof. Dr. Göksen Yaralıoğlu ve Orkun Oğuz, holografik 3D görüntü teknolojisi alanında CY Vision adlı şirketleriyle tanınıyorlar. Geçen yıl Vestel Ventures ve Intel Capital’dan 7 milyon dolar yatırım alarak Türk teknoloji girişimciliğinde bir ilke imza atan CY Vision’dan Orkun Oğuz, yapay zekanın Silikon Vadisi’nde yönü belirleyen beş teknoloji arasında yer aldığını söylüyor.

CY Vision

Teknolojinin kalbi Silikon Vadisi’ndeki gözlemlerinden yola çıkarak yapay zekanın yakın gelecekte iş ve sosyal yaşam üzerindeki etkisini değerlendiren Oğuz, “Bu teknoloji bir yandan hayatımızı çok kolaylaştıracak. Şöyle ki birçok şeyi akılda tutmamız veya öğrenmemiz gerekmeyecek. Söz gelimi ben yapay zekalı kişisel asistan cihazı kullanıyorum. Yapay zekalı cihazlar evde her şeyi ‘hazır hale’ getirecek. Amazon’un Alexa’sı veya Google Home gibi cihazlar yemek siparişimizi verecek. Sabah işe giderken arabayı doğru yöne doğru harekete geçirecek. Çocukların izleyebileceği televizyon kanallarını açacak. Uyku saati geldiğinde televizyonu kapatacak. Bunlar yapay zekanın olumlu yönleri. Ancak bu teknolojinin 10 yıl sonra hem beyaz yakalılar, hem de mavi yakalılar için iş kaybına neden olacağını tahmin ediyorum. Avukatlık, doktorluk, uzun yol şoförlüğü… Hiç fark etmeyecek. Her iş alanı bu durumdan etkilenecek” yorumunu yapıyor.

5-) Satın alma, kirala

Robotlaş çalışanların üzerinde ağır iş yükünü hem fiziksel, hem de zihinsel olarak alıyor. Ancak otomasyon ve robotiğe geçiş maliyetli bir yatırım. Bu noktaya dikkat çeken bilişim şirketi BimSA’nın Genel Müdürü Tunç Taşman, “Robot kiralama, şirketlerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyaçları olduğu kadar hizmet almalarını kolaylaştıran, danışmanlık hizmeti sayesinde operasyonel süreçlerin hatasız bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir yöntem.

robot kiralama sistemi

Robotu satın almak oldukça maliyetli. Ayrıca bu robotun, yani yazılımın nasıl kullanılacağı da çok önemli. Eğer yazılımı doğru kullanacak bir uzman kadro oluşturmak istenirse de, ekstra maliyete katlanılması gerekiyor. Şirketler buna sıcak bakmıyor” tespitini aktarıyor. Bu nedenle robot kiralama sistemi sunduklarını Taşman, “Şirketler de robotu kullandıkları dakika kadar ödeme yapıyor. Dolayısıyla hem zamandan, hem de bütçeden tasarruf etmiş oluyorlar” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu