Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Yapay zekalı siber saldırı tehdidi

Siber güvenlik-yapay zeka ilişkisi

2020 yılıyla ilgili teknolojik beklentiler söz konusu olduğunda siber güvenlik-yapay zeka ilişkisi ilk sıralarda yer alıyor. Alıyor almasına ama bir tür yapay zeka tekniği olan makine öğrenmesinin, siber güvenliğin yakın zamandaki en büyük destekçisi olmasının yanı sıra kuyusunu da kazabileceği olasılığıyla karşı karşıyayız aynı zamanda. Bu gerçeğin altı, geçtiğimiz günlerde Wall Street JournaPın New York’ta düzenlediği Pro CyberSecurity Executive Forum’da (Siber Güvenlik Yöneticileri Forumu) kaim harflerle çizildi.

Sosyal medya analitik firması Graphika’nın inovasyon bölümü yetkilisi Camille François, deepfake makalelerinin büyük tehlike arz ettiğini belirterek, şimdiye kadar insanlar tarafından geliştirilen sahte haberlerin ve yanlış bilgi yayımının kampanyalarda neler yapabildiğinin görüldüğünü, bu sürece yapay zekanın da dahil edilmesi halinde bu durumun daha da tehlikeli bir hal alacağını belirtti. François, “Eğer inanılır ve tutarlı bir metni otomatize ettiğinizde, bunun internetin gözle görülebilir şekilde çöplüğe dönüşeceğini, sahte web sitelerinin ve blogların ortaya çıkacağını göreceğiz” uyarısında bulundu.

Yapay zekalı siber güvenlik tehditlerinin en korkutucu olanı ise hacker’ların yapay zeka sisteminde bir zayıflık bularak bu noktalara çekişmeli makine öğrenmesi saldırıları düzenlemesi olasılığı. Etkinliğe katılan

McAfee’nin baş veri bilimcisi Celeste Fralick, buna örnek olarak Berkeley’deki California Üniversitesi’nden Dawn İl Song’un sürücüsüz bir aracın sadece sticker kullanarak hız limitinin saatte 70 km olduğuna inandırdığı deneyini gösterdi. Song, McAfee’nin de kendi deneylerinde sürücüsüz araçları kandırabileceklerini kanıtladıklarını belirtti.

TEKNOLOJİ AKILLANIYOR, YA BİZ?

Siber güvenlik kuruluşu ESET’in siber güvenlik uzmanlarıysa, bir raporda 2020 yılında benzeri tehlikelerin ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Raporda, veri gizliliği, iyiler ve kötüler tarafından kullanılan makine öğrenimi teknolojisi ve siber güvenliksiz akıllı şehirlerin 2020’nin başlıca tartışma konularını oluşturacağı duyuruldu.

ESET, “Teknoloji gittikçe akıllanıyor, peki ya biz?” başlığıyla hazırladığı raporda, makine öğrenmesinin tarihteki en heyecan verici teknolojik gelişmelerden biri olarak ilerleme kaydettiğini hatırlatarak, “Bu, siber güvenlik sektörü için heyecan f verici olanaklar sunsa da, siber suçlular da saldırılarının ölçeğini ve karmaşıklığını arttırmak için makine öğrenmesini kullanacaklar.

Örneğin, deepfakes makine öğrenmesinden yararlanan bir tekniktir ve ESET Güvenlik Uzmanı Jakc Moorc, 2020‘de siber suçluların bu teknolojiyi kullanımında artış olacağını öngörüyor. Moore’a göre, deepfakes’in kalitesi etkileyici şekilde artıyor, insanların, gördükleri en gerçekçi videolara bile şüpheyle yaklaşmayı öğrenmeleri gerekecek” dedi.

Şule Güner

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu