Haberler

Viyana’daki Yüksek Eğitimli ve Düşük Ücretli Üniversiteler

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki 19 üniversiteye adeta yabancı öğrenci akını rar. Yüksek eğitim, düşük ücret ve yaşam kalitesi kentin eğitim konusundaki cazibesini artıyor…

mezunÖĞRENCİLERİN genel olarak “Yurtdışında eğitim çok pahalı”, “Notlarım düşük, beni kimse kabul etmez” ya da “Yabancı dilim yeterli değil” gibi bir düşünceleri vardır. Oysa tablo sanıldığı kadar kötü değil. Yurtdışında eğitim bir süredir hayal olmaktan çıktı. 110 milyar doları geçen global eğitim pazarında her yıl milyonlarca genç yurtdışına çıkıyor. Bunların çoğunluğu ülkelerine yararlı akademik birikim ve kişisel tecrübeyle dönüyor. Ancak hayal kırıklığına uğrayanlar da olabiliyor. İşte bu nedenle yurtdışına adım atmadan önce çok iyi plan yapmalısınız. Örneğin, okul ve yaşam masraflarını ayrı ayrı düşünerek plan yapm. ilgilendiğiniz bölümle ilgili hangi ülkelerde, hangi okulların kaliteli eğitim verdiğini araştırın. Bunun için dünya çapında yapılan sıralamaları çok iyi inceleyin. İlgilendiğiniz üniversitelerden mezun olmuş Türk öğrencilerle iletişim kurup bilgi alın.

Üniversite eğitimini yabancı bir ülkede devam ettirmek isteyen öğrenciler arasında son dönemde Avusturya’yı tercih edenlerin sayısında önemli bir artış var. Özellikle ülkenin başkenti Viyana’daki üniversiteler oldukça popüler. Bu kente giden yabancı öğrencilerin sayısında muazzam bir artış yaşanıyor.

Biz de bu gerçekten yola çıkarak Viyana’daki okulları mercek altına aldık. Üniversite seçerken öğrenci ve aileler nasıl bir yol izlemeli? Okul ya da ülke tercihinde nelere dikkat etmeli? Başvurular ne zaman ve nasıl yapılmalı? Eğitim maliyetleri, okulların kabul koşulları, yurtdışında üniversite eğitimi almanın zorlukları ve avantajları… İşte ayrıntılar…

KAYIT İÇİN GECİKMEYİN

Türkiye’de herhangi bir dört yıllık üniversite kazanmış öğrenciler Avusturya üniversitelerine geçiş yapabilirler. Ancak Almanca dilinde eğitim verildiği için öğrencilerin yeterli düzeyde dili olmalı. Ancak bunu dert etmeyin. Hiç Almancanız yoksa bile buradaki okullar yabancı öğrencilere, kendi bünyelerinde sıfırdan Almanca öğretiyor.

Altı ile 12 ay arası Almanca kursuna katılmanız yeterli olabilir.

Eğitim uzmanları, üniversite başvurularının mümkün olduğunca erken yapılmasını öneriyorlar. Seçici üniversitelerin son başvuru tarihleri, eğitime başlanmadan önceki bir yıla kadar uzayabiliyor. Ancak genelde güz dönemi (eylül-ekim) için mayıs-haziran aylarında, bahar dönemi için (ocak-şubat) ise yaz aylarında başvuru yapılabiliyor. Yine de gözde üniversitelere başvuru için erken davranmakta yarar var. Öğrenciler, okul seçerken, üniversitenin bulunduğu bölgeden öğretim kadrosunun kalitesine kadar birçok kriteri dikkate almalı.

90 BİN YABANCI ÖĞRENCİ

Avusturya’daki yabancı öğrenci sayısı 90 bine ulaştı. Ülke genelinde yükseköğrenim gören toplam öğrenci sayısı ise 370 bin. Bu rakamın 170 bini erkek, 200 bini de kız öğrencilerden oluşuyor. Toplam öğrenci sayısının yüzde 60’ı, yani 222 bitli Viyana’da bulunuyor. Yabancı öğrenci kategorisindeki Türk öğrenci sayısı ise 8 bin civarında. Eğitim uzmanlarına göre bu sayı önümüzdeki yıl büyük bir oranda artacak.

Peki, bu ilginin kaynağı ne?..

Avrupa Eğitim Danışmanlığı Genel Müdü-il rü Salih Uyar’a göre, Viyana’daki eğitim masraflarının düşük olması çok önemli bir etken. Öyle ki İngiltere ya da ABD’deki üniversitelerle karşılaştırıldığında neredeyse onda bir fiyatına eğitim imkanı bulmanız mümkün. Uyar, “Türk öğrencilerin Viyana’yı tercih etme sebeplerinden biri de kolay ulaşım imkanı. Zira Avusturya, Türkiye’den ulaşılabilecek en yakın Batı Avrupa ülkesi” diyor. Viyana, şehir olarak tarihi değeri ve sunduğu sosyal imkanlar nedeniyle de çok ilgi çeken bir yer.

VİYANA’DA 19 ÜNİVERSİTE VAR

Viyana’da özel ve devlet olmak üzere toplam 19 üniversite bulunuyor. Avusturya’daki devlet okullarının yıllık harç ücreti 745 euro’dan başlıyor. En fazla bin 480 euro’ya kadar çıkıyor. Özel üniversitelerde ise ücretler, bölüme ve üniversiteye göre 3 bin-12 bin euro arasında değişiyor. Viyana okullarında öğrencilere çalışma imkanı da sunuluyor. Ülkenin en popüler okulu olan Viyana Üniversitesi 650 yıllık köklü bir tarihe sahip. Üniversitenin bünyesinden çok sayıda Nobel ödüllü bilim insanı çıkmış. Ülkenin en popüler okullardan biri de Viyana Teknik Üniversitesi. Burası Avrupa’nın ilk 10 teknik üniversitesinden biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca Viyana üniversitesi’nin bir fakültesi iken ayrılıp branş üniversitesi olarak eğitim hayatına devam eden Viyana Ziraat Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi de popüler okullar arasında.

Özellikle yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen bölümler şunlar: Uluslararası ilişkiler, işletme, iletişim bilimleri, psikoloji, biyoloji, genetik, beslenme ve diyetetik, gazetecilik, siyasal bilimler, bilgisayar mühendisliği, mimarlık, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği ve tıp.

eğitim-1

YURT TERCİH EDİLİYOR

Viyana’daki öğrenciler barınma ihtiyaçları için çoğunlukla yurtları tercih ediyorlar. Çok köklü vakıflara ait bu yurtlarda öğrenciler konforlu bir şekilde konaklama imkanı buluyor. İçinde tuvalet, banyo ve mutfak bulunan iki kişilik bir oda fiyatı her şey dahil 250-290, tek kişilik oda fiyatı ise 350-430 euro arasında değişiyor. Avrupa Eğitim Danışmanlığı, danışmanlığın yanı sıra yurt işletmeciliği de yapan bir kurum. Şirket, Vi-yana’nm çeşitli bölgelerinde altı yurt işletiyor. Bu yurtlarda kalan öğrencilerin yüzde 30’u Türk. Diğerleri ise AvusturyalI ve diğer ülkelerden gelen yabancı öğrencilerden oluşuyor.

Yaklaşık 12 yıldır Viyana üniversitelerine öğrenci yerleştirdiklerini belirten Uyar, öğrencilerin ortalama yaşam masraflarının 700-750 euro civarında olduğunu söylüyor. İki kişilik bir yurtta kalan öğrenci ortalama 270 euro yurt kirası ödüyor. 50 euro sağlık sigortası ücreti ve 15 euro aylık metro kartını da bu masrafa kattığınızda standart giderler yaklaşık 340 euro tutuyor. Öğrencilerin bunlara ek olarak yemek masrafı ve cep harçlığını da hesaplamaları gerekiyor.

APART DAİRELER DE VAR

Eğer yurtlarda kalmak istemiyorsanız kiralık dairelerde kalabilirsiniz.Viyana’daki yabancı öğrenciler çoğunlukla apart daireleri tercih ediyorlar. Tek kişilik olanları genellikle 25-50 metrekarelik. Bu şekilde olanların aylık kirası 360 euro’dan başlıyor. Bu rakama su, elektrik, sıcak su ve ısıtma masrafları dahil. Öğrenciler genellikle iki kişilik dairelerde konaklıyorlar. Bu şekildeki dairelerin aylık kiraları ise 250-360 euro arasında. Ayrıca dairelerin depozitosu 2 bin 700 euro.

TİTİZ BİR ARAŞTIRMA YAPIN

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği’nden aldığımız bilgilere göre, yurtdışına çıkan öğrenciler en büyük problemi dil konusunda yaşıyor.

Yine derneğin yaptığı bir araştırmaya göre, öğrencilerin büyük çoğunluğu eğitim danışmanlığı firmalarından yararlanıyor. Ülkemizde yurtdışı eğitim danışmanlığı konusunda faaliyet gösteren 200 civarında şirket var. Aslında bu sayı son yıllarda hızlı bir şekilde arttı. Derneğe göre yeterli deneyime sahip olmayan bazı eğitim şirketleri öğrenci ve velileri yanlış yönlendirebilirler. Bu nedenle danışman seçerken oldukça titiz davranmanızda fayda var. Zira nitelikli ve güvenilir bir eğitim danışmanlık şirketi bulmanız size birçok açıdan kolaylık sağlıyor. Eğitim danışmanları öğrencileri ülkeler, yaşam koşullan, sosyal olanaklar, okullar, program içerikleri, başlangıç tarihleri, konaklama alternatifleri ve maliyetler gibi konularda detaylı şekilde bilgilendirerek en doğru seçimi yapmalarına katkı sağlıyor. Eğitim danışmanları okula yerleştirmenin yanı sıra vize, konaklama ve seyahat işlemlerinde de destek oluyor. Eğitim süresince karşılaşabilecekleri tüm sorunların giderilmesinde de onlara yardımcı olmaya devam ediyorlar.

Okul seçerken bunlara dikkat edin!

Okulun genel repütasyonu (öğrenci veya üyelerin verdiği puanlarla oluşan itibar oranı], sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış sıralamalardaki yeri Akreditasyonları ve YÖK denkliği Program süresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi Giriş koşulları, şartlı kabul imkanları Program içeriği, kariyer imkanları Lokasyonu ve kampüs imkanları Program maliyetleri ve yaşam giderleri Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam Program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri.

Kimler başvurabilir?

Avusturya’nın eğitim dili ve Almanca. Ancak yüksek lisansta İngilizce bölümleri var. Avusturya’da herhangi bir üniversiteye kayıt olmak istiyorsanız öncelikle Türkiye’de LYS ile bir üniversiteye yerleşme zorunluluğu var. Bu özel bir üniversite de olabilir. Ancak açık öğretim programları kabul edilmiyor.

Ayrıca iki yıllık yüksekokul programlarının Avusturya’da karşılığı yok. Özetle öğrenci Türkiye’de dört yıllık bir programa yerleştirilmiş olmalı. Yüksek lisans için ALES’den en az 55 not alma zorunluluğu var. Avusturya üniversitelerinden mezun olan öğrenciler için bu zorunlu değil.

Ali HANTAL / Mezun.com CEO’su
‘Sınavsız yüksek lisans”

Avusturya’daki üniversitelerin kalitesi ve yüksek standartları tüm dünyaca kabul ediliyor. Avusturya eğitim sistemine göre lisans eğitimi (bakelorya) üç yıl, yüksek lisans eğitimi [mastır] iki yıl sürer. Viyana’da akademik sistem Türkiye’den farklıdır. Yaz ve kış dönemleri birbirinden bağımsız akademik takvimler olarak belirlenmiş. Bu nedenle her iki akademik dönem için de başvuru yapabilmek mümkün. Üniversitelere devlet tarafından maddi destek verildiği için harçlar çok düşük. Eğitimde eşitlik ilkesine dayanarak, ülkede ders kitapları ve bazı malzemeler devlet tarafından karşılanıyor. Ülkede bir lisans programını bitirdikten sonra, yüksek lisans yapmak için ALES, GRE, GMAT gibi ön sınavlara girmek zorunda değilsiniz. Zira Avusturya üniversiteleri yüksek lisans ve doktora eğitimine doğrudan geçiş kolaylığı sağlıyor. Ayrıca öğrenciler Erasmus, Sokrates gibi değişim programlarından faydalanıp eğitimlerinin bir kısmını farklı Avrupa ülkelerinde gerçekleştirebilirler.

Deniz AKAR / Oxford House Yurtdışı Eğt. Gn. Koord.
“İki di! öğrenme şansınız var”

Tarihin ve sanatın şehri Viyana’da yaşam çok kolay. Buradaki okullar Avrupa üniversiteleri arasında oldukça önemli bir yere sahipler. Eğitim kalitesi açısından oldukça iddialılar.

Diğer yandan okulların eğitim ücretleri de oldukça uygun.

Buradaki okulların YÖK denkliği var. Bu nedenle mezunlar Türkiye’ye döndüklerinde mesleklerini devam ettirebilirler.

Aynı zamanda dünyanın her yerinde geçerli diplomaya sahip oluyorlar.

Güler TAYLAN / Global Vizyon Yurtdışı Eğt. Gn. Koord.
“Yurtdışı daha ekonomik”

Türkiye’de artık yeterince üniversitemiz ve yeterince kontenjanımız var. LYS’ye girip açıkta kalan öğrenci yok gibi. Ancak özel üniversite Türkiye’de hala oldukça pahalı bir seçenek. Okul ücretleri ortalama 10 bin dolar. Bu nedenle maliyeti düşük, eğitim kalitesi yüksek yabancı üniversitelere gidenlerin sayısı sürekli artıyor. Tarihi, kültürü, Avrupa’nın sanat merkezi olması ve kaliteli üniversite eğitimiyle Avusturya son dönemin parlayan yıldızı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu