Şirket Haberleri

Viko yatırımda atağa hazırlanıyor

Mart 2014’te dünyanın teknoloji devlerinden Panasonic ile güçlerini birleştiren Viko, yatırıma hız veriyor. Şirket, bu yıldan itibaren Türkiye’de ilk kez led lambalar, görüntüleme sistemleri ve güneş enerjisi panelleri satışına başlayacak. Viko Panasonic CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, “Artık dünya genelinde iddialı projelere miza atacağız. Rusya ve Ukrayna’da fabrika kurabiliriz” diyor.

Viko, Victor Kohen adlı bir girişimcinin 1966 yılında Levent’te küçük bir dükkanda başlayan macerasını bugün 70 ülkeye ihracat yapan dev bir şirkete dönüştürdü. Mart 2014’te dünyanın sayılı teknoloji devlerinden Panasonic ile güçlerini birleştiren ve Viko Panasonic adını alan şirket, iki yıllık tecrübenin ardından Türkiye ve dünya pazarlarında yeni hamlelere hazırlanıyor.

Viko

Viko, bu yıldan itibaren anahtar ve priz üretiminin yanı sıra Türkiye’de ilk kez led lambalar, görüntüleme sistemleri ve güneş enerjisi panelleri satışına başlayacak. Ayrıca şirket yurtdışında da üretime geçmek için planlar yapıyor. Bunun için ise gözüne Rusya ile Ukrayna’yı kestirmiş bulunuyor.

İDDİALI PROJELER HAZIRLIYOR

Viko Panasonic CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, “Kendi alanımızda dünyanın en iyi üç fabrikasından biriyiz. 900 çalışanımız ve 400 milyon TL’ye ulaşan ciromuzla artık dünya genelinde iddialı projelere imza atacağız. İleride Rusya ve Ukrayna’da fabrika kurabiliriz” diye konuşuyor.

Şu an itibariyle Viko Panasonic’in yüzde 98,6’sı Panasonic’e ait bulunuyor. Şirketi 1980 yılında kurucusu Viktor Kohen’den devralan ve büyüterek bugünlere getiren işadamı Cahit Durmaz da hala yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor.

“İKİ EVDEN BİRİNDE VARIZ”

Nusret Kayhan Apaydın, Viko ürünlerinin bugün itibariyle yaklaşık 10 milyonu Türkiye’de olmak üzere 70’den fazla ülkede 20 milyona yakın konutta kullanıldığını anlatıyor. Apaydın, “Türkiye’de pazarın yüzde 50’den fazlasına sahibiz. Yani her iki evden birinde bizim ürünlerimiz var. Son 10 yılda ortalama yüzde 18 büyüme gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yıl için de yine aynı oranda yıllık büyüme hedefimiz var. 2018’de ciromuzu 600 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor.

Nusret Kayhan Apaydın, 65 milyar dolarlık ciroya sahip Panasonic ile birleşme sonrasında dünya devi şirketin ‘bölgesel üssü’ haline geldiklerini kaydediyor. Bugün itibariyle Ko-sova, Ukrayna, Angola, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan’da pazar lideri olduklarını vurgulayan Apaydın, “Rusya, Makedonya, Libya, Fas, Cezayir ve Bulgaristan’da ise ilk beşteyiz” diyor.

Yerli tasarımları Hindistan’a satacak

Viko Panasonic CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, bütçelerinin yüzde B’ünü AR-GE’ye ayırdıklarını ve bu oranla Türkiye ortalamasını üçe katladıklarını söylüyor. Apaydın, şöyle konuşuyor: “900 çalışanımızın 350’si beyaz yakalı. Satışlarımızın yüzde 80’e yakınını yerli üretimimiz oluşturuyor. AR-GE bizim çok önemsediğimiz ve tecrübeli olduğumuz bir alan. Hatta Panasonic, tamamen kendi tasarımımız olan dokunmatik ürünlerimizi Hindistan pazarında satmak için şu anda görüşmeler yürütüyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu