İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Veri Merkezi Hizmeti Veren Şirket Kurabilirsiniz

KİŞİ başına düşen cihaz sayısındaki artış, bulut bilişim servislerine gösterilen yoğun ilgi, internet kullanımının artması, gelişen içerik ve sürekli büyüyen veri, günümüzde veri merkezlerine olan ihtiyacı geçmiş yıllara göre kat be kat artırdı. Yaklaşık 10 yıldır ülkemizdeki büyük şirketler elektronik ortamda veri saklama işini büyük ölçüde artık kendi bünyelerinde yapmıyor, bu hizmeti veri merkezi olan profesyonel şirketlerden alıyor. Haliyle veri merkezi pazarı da hızla büyüyor. Türkiye, veri merkezi yatırımlarıyla bu pazarda Brezilya, Kolombiya ve Arjantin’le birlikte dünyada en hızlı büyüyen ilk beş ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de sunucu barındırma hizmeti de dahil olmak üzere veri merkezi hizmeti veren 30’a yakın şirket olduğu tahmin ediliyor.

veri merkezi

EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE

Artık şirket verileri dijital ortamda saklanıyor. Bunun için de ciddi bir altyapı yatırımı gerekiyor. Bu kapsamdaki belki de en büyük mali yükü de sunucu ve diğer altyapı yatırımları oluşturuyor. Oysa ki, artık donanıma büyük yatırım yapmadan veri merkezlerinden bu hizmeti almak mümkün. Veri depolama, veri taban yönetimi, web yönetimi, sunucu yönetimi, servis yönetimi, felaketten kurtarma gibi birçok hizmet veri merkezlerinde verilen hizmetlerin sadece birkaçı. Son dönemde yalnızca büyük çaplı şirketler değil, KOBl’ler de ondemand depolama ve sunucu kapasitelerini hizmet olarak almaya yöneldiği için veri merkezlerinden faydalanmaya başladı. Bu da veri merkezi pazarını hızla büyütmeye başladı. Öyle ki, veri merkezi pazarı geçen yıl Türkiye’de yüzde 55 büyürken, onu yüzde 45 ile Brezilya, yüzde 40 ile Arjantin, yüzde 30 oranlarıyla Rusya ve Çin izledi.

160 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’de Vodafone Türkiye, Telecity Group, Atos, Koç Sistem, Türk Telekom Anadolu Bilişim Hizmetleri, Doruk-Net, IBM gibi şirketlerin veri merkezleri bulunuyor. Ancak veri merkezi yatırımları da son yıllarda arttı. Pazara en son giren Ingiliz veri merkezi yatırımcısı Zenium Technology Partners oldu. Türkiye’deki ilk yatırımı için İstanbul’u seçen şirket, ‘Zenium One’ adı verilen bu merkez için yaklaşık 160 milyon dolar yatırım yapacak. Öncelikle bu merkez, 12 bin metrekarelik alanıyla, sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu’yu da kapsayan tüm bölgenin en büyük veri merkezi olmaya aday. Üç farklı birimden oluşan bu dev merkezin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.

“Yatırım için neden Türkiye’yi seçtiniz?” sorusuna Zenium Ticari Direktörü Julian King’in Türkiye’de ekonomideki hızlı gelişimlerin yanı sıra teknolojiye çabuk uyum sağlayan genç nüfustaki artışın etkileyici olduğunu dile getiriyor. King, İstanbul’un ise özellikle finansın merkezi olmasıyla birlikte veri büyüklüğünde hızlı bir artış yaşanacağını ve Türkiye’nin konum itibariyle bölgenin “veri depolama merkezi” olmaya aday olabileceğini açıklıyor.

SIRADA ANADOLU VAR

Tüm bu olumlu faktörlerin aksine King, ülkemizde bu alandaki yatırımların henüz başlangıç seviyesinde olduğuna da dikkat çekiyor. Öyle ki Türkiye’de yaklaşık 12 bin metrekare sunucu barındırma hizmeti sunulan alana karşılık, Londra’da bu rakam yaklaşık 278 bin metrekare, yani 20 katından fazla olarak hesaplanıyor. Ancak King, Türkiye’deki pazardaki hızlı gelişmeye işaret ediyor. King’e göre, Türkiye veri merkezi yatırımlarıyla bu pazarda Brezilya, Kolombiya ve Arjantin’le birlikte dünyada en hızlı büyüyen ilk beş ülke arasında yer alıyor.

Zenium’un Türkiye ile ilgili planlan İstanbul’la sınırlı değil. Önümüzdeki beş yıl içinde iki veri merkezi daha inşa etmeyi planlayan Zenium, İstanbul’un hemen ardından radarına Ankara’yı almış.

Farklı ülkelerde de yatırımlarına devam eden şirket, yılda en az üç veri merkezi yatırımı yapmayı hedefliyor. Şirketin İstanbul’dan sonraki adresi ise Frankfurt oldu.

VERİ AVM’Sİ

Yükselen pazarlara yatırımları sürecek olan Zenium’un İstanbul One ile planı, Türkiye’de ilk kez bu pazarda ‘toptan satış’ (vvholesale) hizmet vermek. İşin aslı ülkemizde bu konsept henüz bilinmiyor olsa da, yurtdışında oldukça yaygın. New York, Londra ve Tokyo gibi dünyanın diğer önemli metropollerinde yaygınlaşan bu konseptte veri merkezleri dev bir AVM mantığıyla işletiliyor ve müşterilere ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmiş kapasitede alanlar sunuluyor. Zenium ün İstanbul’da müşterilerine 500 metrekareden başlayan düzenlenebilir ve ölçekle-nebilir veri holleri seçenekleri sunmayı planladığından bahseden King, bilgi teknolojisi (BT) hizmetleri sunan şirketlerin yanı sıra bankalarla finansal kuruluşların ve telekomünikasyon şirketlerinin bu merkezden hizmet alabileceklerini vurguluyor.

“KOBİ’LERE DOĞRU ANLATILMALI”

Türkiye’de veri merkezi yatırımı yapacak olan bir diğer şirket ise Telecity Group. Eyüp’te bulunan ve 6 binden fazla fiziksel sunucu bulunduran Sadecehos-ting’in veri merkezlerini satın alarak sektöre giriş yapan Telecity Group, Ocak 2015 tarihinde daha geniş ve gelişmiş bir veri merkezi ile hizmet vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor. “Bu yeni veri merkeziyle dünyanın bulut hizmet sağlayıcılarının verilerini ülkemizde saklamaları için teşvik edeceğiz diyen Telecity Group Satış ve Pazarlama Direktörü Aydın Işık, yeni veri merkezinin yine İstanbul’da Avrupa Yakası’nda olacağı bilgisini veriyor.

Verilerin dijitalleş-mesi ve dev yığınlar halinde birikmesi ile birlikte veri merkezi altyapılarında bu verilerin saklanması ve işlenmesi büyük önem kazanıyor. “Ölçeği fark etmeksizin tüm şirketler bu önemin farkında ve bu ihtiyaca bağlı olarak veri merkezi hizmetlerini kullanmayı tercih ediyorlar. Ancak veri merkezlerinin sunduğu avantajlara dair bilincin daha da yaygınlaşması gerekiyor. Bulut hizmetlerinin özellikle KOBÎ’lere iyi anlatılması, projelerin doğru şekilde konumlandırılması ve fırsatların doğru şekilde ifade edilmesi bu alandaki verimliliği artırıcı bir yöntem olabilir” diyor.

TÜRKİYE İŞTAH KABARTIYOR

Peki Türkiye’yi veri merkezi yatırımcıları için cazip kılan ne? Türkiye pazarında bulut hizmetlerine, yönetilen hizmetlere ve stratejik dış kaynak kullanımına yönelik artan bir talep söz konusu. “Bu hizmetlerin Türkiye’de verilebilmesi için gerekli veri merkezi yatırımı iştahları kabartıyor” diyen IBM Küresel Teknoloji Hizmetleri Ülke Müdürü Defne Tozan, şöyle diyor:

“Türkiye’de uluslararası firmalar tarafından artık çok büyük çaplı veri merkezi yatırımlarını görmeye başladık. Çünkü ekonomisi ve büyümesiyle Türkiye, bir yatırım merkezi haline dönüşüyor. Ülkemizde de daha kaliteli veri merkezi altyapılarını hizmet olarak kullanmak için çalışma yürüten kurumların ve şirketlerin sayısı özellikle son yıllarda hızlı bir artış gösteriyor. Ancak pazarda bu veri merkezi hizmetleri verilirken katma değerli servisler ile desteklenmeli aksi takdirde bu yatırımlardan beklenen geri dönüşün gerçekleşmeme riski var.”

Hemen hatırlatalım, Türkiye’de İstanbul ve İzmir’de olmak üzere veri merkezine sahip bir diğer yabancı yatırımcı olan IBM, yeni bir yatırım yapmamış olsa da bu yıl itibariyle veri merkezlerinin kapasitesini ve alanını genişletti. Halihazırda 3 bin metrekareye yakın yönettiği veri merkezi alanı olan şirket, IBM’in dünyada 300 milyon dolar yatırım yaptığı 13 merkezden biri olan İzmir’deki veri merkezini yeniledi, ek alan yarattı ve kapasitesini artırdı. “Türkiye’de gelecekte yapılacak veri merkezi yatırımları, sektörün lider firmaları tarafından çok büyük ölçekli ve özel sektördeki firmalara daha çok bulut üzerinden ‘kullandığın kadar öde’ modeli ile hizmet vermek üzere yapılacaktır. Çünkü bulut hizmet sağlayıcıları ‘sanal veri merkezi’ kavramı ile kendi ortamlarında firmalara özel altyapıları sanal bir şekilde oluşturacaklardır” diyen Defne Tozan IBM’in, bu altyapıyı Temmuz 2013’ten beri sağladığını söylüyor.

Rakamlarla veri merkezi pazarı

■ Dünyadaki tüm veri merkezleri toplamı yaklaşık 300 milyon metrekare alan kaplıyor.

■ Tahminlere göre 2012 yılında 2.6 zettabytes olan küresel veri merkezi trafiği, 2017 yılında üç kat artarak yıllık 7.7 zettabytes olacak. Buna göre veri artışında yıllık yüzde 25 büyüme bekleniyor.

■ Dünyadaki veri merkezlerinin yaklaşık yüzde 45’i Amerika’da. Bunu yüzde 25 ile İngiltere, İrlanda, İsviçre, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve Polonya’nın olduğu batı Avrupa takip ediyor.

■ Dünya genelinde veri merkezi pazarının yıllık birleşik büyüme oranının 2016 yılına kadar yüzde 11 dolaylarında olması bekleniyor.

■ Araştırma şirketi Gartner, Avrupa, Orta Doğu, ve Afrika bölgelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle 2013’te veri merkezi harcamalarının yüzde 3.7 gibi küçük bir artışla artışla 146 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Bir veri merkezi nedir! ne işe yarar?

Binlerce sunucu ve veri ambarının bulunduğu veri merkezleri, şirketlere ait verilerin depolanmasını sağlayan, güçlü elektrik, iklimlendirme ve internet altyapısına sahip devasa tesisler olarak tanımlanıyor. Veri merkezlerinde temel olarak iki hizmet veriliyor:

■ Yer paylaşımı (colocation): Bu hizmette veri merkezinden servis alan kuruluşun kendi işi çerçevesinde kullandığı (kendisine ait] BT sistemlerini internet veri merkezi alanına kurması, internet veri merkezinin temel altyapı olanaklarını ve ağ altyapısını, isteğe bağlı olarak da yönetim hizmetini kullanması sağlanıyor.

■ Barındırma (hosting]: Bu hizmette, veri merkezinden servis alan kuruluşun kendi işi çerçevesinde kullandığı yazılım, veri ve uygulamalarını veri merkezinde bulunan sunucular ve veri depolama birimlerinde çalıştırılıyor veya şirket, veri merkezi işletmecisi tarafından sağlanan uygulamaları kullanıyor. Bunların yanı sıra veri merkezlerinde veri taban yönetimi, web yönetimi, sunucu yönetimi, servis yönetimi, konfigürasyon yönetimi, performans yönetimi, kullanıcı yönetimi, yedekleme / geri yükleme, ek güvenlik duvar, ağ ve bilgi güvenliği yönetimi yük dengeleme, veri ambar, felaket kurtarma hizmetleri de veriliyor.

Defne TOZAN / IBM Küresel Teknoloji Hizmetleri Ülke Müdürü
“KOBİ’leri buluta yönlendiriyoruz”

Günümüzde her ölçekteki kurumun iş birimleri, ilgili oldukları pazar dinamikleri gereği bilgiye hızlı ve doğru şekilde ve ihtiyaç duydukları anda ulaşmak istiyorlar. Bu taleplere cevap verebilmek için bilgi teknolojileri altyapılarının esnek, hızlı ve güvenilir olması gerekir.

KOBİ’lere sadece veri merkezi hizmeti sunulmasının bir katma değeri bulunmuyor. Çünkü daha küçük kapasitelere ihtiyaç duyuyorlar. Ve depolama ve sunucu ürünleri satın almak yerine artık bulut üzerinden on-demand depolama ve sunucu kapasitelerini hizmet olarak almaya yöneliyorlar. IBM olarak KOBİ’lerin buna yönelmelerini teşvik ediyoruz. Çünkü bulut depolama, KOBİ’lerin daha az maliyetle ihtiyaçlarını karşılayabilmesini ve küçük ölçeklerde kapasite artışı yapabilmelerini sağlıyor. \

Mehmet NALBANTOĞLU / KoçSistem Genel Müdürü
Tasarruf sağlayacak hizmetler vereceğiz

Halihazırda veri merkezi olan KoçSistem, Zenium’un İstanbul’da inşaatına başladığı İstanbul One’da, büyük hacimlerde toplu alan kiralama ve sistem yönetimi ihtiyacı olan şirketlere, barındırma ve yönetilen hizmet çözümleri sunacak. KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, “İstanbul One, uluslararası teknoloji firmalarının ülkemizdeki BT pazarına verdiği önem ve Türkiye’deki BT şirketlerine duyduğu güvenin bir işareti, aynı zamanda ülkemiz IÇtC \Sik adına 2023 hedefine ulaşma yolunda atılmış önemli ve teşvik edici bir adım.

Türkiye’de şirketlerin çoğunun, kendi iş alanlarının dışına çıkarak veri merkezi kurma ve sistem işletimini en baştan öğrenerek yapma eğiliminde olmalarının, milli sermaye kullanımı açısından bir kayıp olduğunu biliyoruz.

KoçSistem olarak hem bu kaybın önüne geçmeyi, hem de bizim gibi veri merkezi alanında büyük yatırımlar yapmayı planlayan şirketlere bu merkezden faydalanarak tasarruf sağlayabilecekleri bir hizmet modeli sunmayı hedefledik” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu