Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Uzun Vadede Alınabilecek 24 Hisse

Konsolide olmayan bilançolar genel olarak beklentilere uyumlu geldi. Analistler, endeksin 111.000-125.000 aralığında bir trend izlemesini beklerken borsayı yukarı taşıyabilecek ve uzun vadede alınabilecek 24 hisse belirledi…

Borsada yeni hikaye

HİSSE senetleri borsada işlem gören şirketlerin konsolide olmayan finansal raporlarının tamamı 1 Mart itibariyle açıklandı. Geriye kalan finansal-ların tamamı konsolide açıklanacak olan şirketlere ait; burada yasal süreç 12 Mart gününe kadar devam ediyor. Borsa uzmanları açıklanan finansal raporların önemli bir bölümünün beklentileri karşıladığını hatta bir miktar üzerinde gerçekleşmeler olduğunu söylüyor. Finansal raporlar kadar temettü kararlarının da hisse fiyatlarını etkilediğini hatırlatan uzmanlar bu datalarm yanı sıra net kâr rakamının yanında satış ve faaliyet kârının da yatırımcıların odağmda olması gerektiğini belirtiyor. Açıklanan bilançolar içinden 24 hisseye uzun vadeli yatırım için dikkat çeken uzmanlar aşağı yönlü hareketlerin ise alım için fırsat yarattığım hatırlatıyor.

“TEMETTÜ KARLARI DA TAKİP EDİLMELİ”

Endekse yön veren Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Vakıfbank, Aselsan, Ereğli, Sabancı Holding, Ford Otosan, TAV Havalimanları gibi şirketlerin beklentilerin üzerinde kâr açıkladığını belirten Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti Yunus Şahin, “Açıklanan finansallar sonrası endeksin fiyat kazanç oram da 10.50’lere kadar geriledi. Geçtiğimiz yıl içerisinde 12.60’lara kadar yükselen endeks F/K oranı son 52 haftada en düşük 9.70’i gördü. Hala gelişen ülke ortalamalarına göre borsamız ucuz seviyelerde. Bu kârlılıklar çerçevesinde endekste yukarı yönlü hareketlerin bir süre daha baskın olmasını bekliyorum. Aşağı yönlü hareketlerin ise hala alım için fırsat yarattığı kanaatini sürdürmekle beraber endeks için kısa vadede 110.000 altında fiyatlanma olmasını beklemiyorum” diyor.

Açıklanan bilançolar doğrultusunda uzun vade de Aselsan, Ereğli, Ford Otosan, TAV Havalimanları, Enerjisa, Erbosan, Aksa Akrilik, Çemtaş Çelik, Borusan Mannesman, Akbank, Doğuş Otomotiv, Ege Seramik, Alkim Kimya ve Jantsa hisselerini öneren Şahin, yıl-sonu finansallar ile birlikte genelde temettü kararlarının da açıklandığına dikkat çekiyor. Finansal raporlar kadar temettü kararlarının da hisse fiyatlarını etkilediğini hatırlatarak bu nedenle yatırımcılara bu dataları da takip etmelerini öneriyor.

Finansal raporlara bakarken net kâr rakamının yanı sıra satış ve faaliyet kârının da yatırımcıların odağında olması gerektiğini belirt en Şahin, öz kaynaklar, maddi duran varlıklar ve borçların ise kesinlikle üzerinde durulması gerekilen bilanço kalemleri olduğunun altını çiziyor.

“BİLANÇOLAR BEKLENTİLERE PARALEL”

Işık FX Araştırma Uzmanı Yusuf Kavak ise, şimdiye kadar açıklanan bilançoların genel anlamda beklentileri karşıladığım düşünüyor. Açıklanan bilançolar paralelinde endeks için yukarı tarafta 125.000, aşağı tarafta 111.000 arasında bir seyri makul gördüğünü belirten Kavak, yatırımcılara bilançolara göre hisse seçerken şu önerilerde bulunuyor:

“Bu kapsamda şirketin kısa vadeli borçlarının az olması şirketin likidite sorunu olmadığını gösterir; dolayısıyla ‘cari oran’, ‘net işletme sermayesi’ ve ‘asit-test oram’ gibi önemli rasyolarm da yatırımcılara güven vermesi gerekir. Geçmiş yıllar kâr/zararları da önemsenmesi gereken bir kalem. Zira geçmiş yıllarda kâr eden bir şirket, bu kârını işletme sermayesine eklemek suretiyle bedelsiz sermaye artırımı yapabileceği gibi, temettü olarak da dağıtabilir. Ancak, geçmiş yıllarda zararı olan şirketler bu dönem elde ettikleri kârı mahsup edecekleri için bedelsiz sermaye artırımı ve ya temettü ihtimali zayıflar” diyor.

Toplam borçların (kısa ve uzun vadeli borçlar toplamı) da şirket faaliyetlerini sıkıntıya sokmayacak makul düzeyde, yani borçların öz sermaye oranının 0.9’un altında olmasının yine kaldıraç oranının (borçların/aktife oranı) 0.50’nin altında bulunmasının avantajlı olduğunu söyleyen Kavak, “Maddi duran varlıklar değer artışları, yabancı para çevrim farkları ve kârdan ayrılan yedekler de mali yapının ileriye dönük güçlendirilmesi açısından önem arz eder” diyor.

Açıklanan bilançolar doğrultusunda Kavak, uzun vadede Aselsan, Banvit, Çemtaş Çelik, Tekfen Holding, Alarko GYO, Kartonsan, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Tofaş Oto Fabrikaları, Mardin Çimento, Bosch Fren Sistemleri, TAV Hava Limanları, Sasa, Koç Holding ve Ford Otosan hisselerini öneriyor.

Yunus ŞAHİN / Al Capital Yatırım Menkul Değerler Analisti
“Aksa’da potansiyel yüzde 22”

AKSA AKRİLİK: Dördüncü çeyrekte yılın en yüksek çeyrektik satışına ulaşan Aksa Akrilik yine çeyrektik bazda da en yüksek FAVÖK’ünü açıkladı. 2016 dördüncü çeyrekteki 10.5 milyon TL’lik zarara karşın 2017’nin aynı döneminde 70.7 milyonluk net kâr açıkladı. Aksa Akrilik yılı yüzde 134 net kâr büyümesi ile bitirdi. DovvAksa tarafındaki zararlar azalırken, Vestas’ın dört yıl süreli 300 milyon dolarlık iş anlaşması DovvAksa’yı 2018 yılında kâra geçirebilir. Bu finansallar ve beklentiler doğrultusunda Aksa hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 22 yükselme potansiyeli ile 18.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ENERJİSA: Oldukça düşük çarpanlarla halka arz edilen Enerjisa açıkladığı yıllık finansallar ile gözde hisselerimizden biri olmaya en büyük aday. Yıllık bazda bakıldığında yüzde 35’lik satış, yüzde 66’lık FAVÖK ve yüzde 161’lik net kâr büyümesiyle muhteşem bir yıl geçiren şirket, temettü politikası ile de uzun vadeli portföylerde kendine yer bulabilir. 8.4’lük F/K oranı ve 5.51‘lik FD/FAVÖK ile hala ucuz çarpanlarla işlem görüyor. Enerjisa hisselerinde yüzde 35 yükselme potansiyeli ile 9.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ERBOSAN: İstikrarlı büyümesini sürdürmeye devam eden Erbosan açıkladığı finansalların ardından sert bir realizasyon hareketiyle karşı karşıya kaldı. 105 TL’deki tarihi zirvesinden yüzde 25 geri çekilen şirketin yeniden ucuz fiyatlandığını düşünüyoruz.

Şirketin uzun vadeli finansal borcunun olmaması ve toplam finansal borcunun yükümlülüklerdeki payının yüzde 4 olması şirketin bir finansal risk ile karşı karşıya kalma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Yüksek kârlılık, düşük finansal borç ve hızlı büyüme dolayısıyla Erbosan hisselerinde yüzde 35 yükselme potansiyeli ile 110 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yusuf KAVAK / Işık FX Araştırma Uzmanı
”Aselsan’da kademeli alım yapılmalı”

ASELSAN: Şirketin sermayesinin yaklaşık olarak yüzde 85’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait. Son zamanlarda bölgemizde görülen jeopolitik risklerin yanı sıra, hükümet programı gereği yerli savunma sanayi atılımlarının yapılacak olması ile önümüzdeki dönemlerde gelirlerini ve kârlılığını daha da artırabileceği görüşündeyiz. Ayrıca Savunma Fonu’ndan dolar cinsinden tahsis edilen kredileri 3.53 TL kur üzerinden sabitleyen şirketin, son zamanlarda faiz oranları ve kurdaki yükselişlerin neden olduğu olumsuzluklardan etkilenmediği görülüyor. 2025 yılına kadarki süreç için şimdiden 6 milyar 800 milyon dolar tutarında siparişi de olan şirketin, 2017 finansal hedeflerini tutturduğunu da görmekteyiz. Bu kapsamda finansallarını incelediğimizde, dönem kârını önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 74, satışlarını ise yüzde 42 oranında artıran şirketin, yüzde 20’lik FVÖK marjı, 2.17’lik cari oran, 1.44’lük asit-test oranı, 0.53’lük kaldıraç oranı gibi önemli rasyolarının pozitiflikte halka açık birçok şirketi geride bıraktığı görülmekte. Kısa vadeli borçlarının toplam borçlarına oranınıayüzde 88 olması her ne kadar risk unsuru olarak gözükse de, toplam finansal borçlarının aktiflerine oranının yüzde 5 düzeyinde kalması ve sürecin başlatıldığı “ikincil halka arz”dan elde edilecek gelirle bu durumun kısmen bertaraf edileceği tahmin ediliyor. Halka arzın yabancı kurumlarca yapılamaması üzerine gerçekleşen spekülasyonlar nedeniyle fiyatlar üzerinde baskı oluşan hisse de kademeli alım yapmanın daha uygun olduğunu düşünüyoruz. Şirket hisselerinde orta vadede yüzde 10 yükselme potansiyeli ile 35 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BANVİT: Şirketin açıklanan 2017 senelik finansallarını incelediğimizde satışlarını bir önceki seneye göre yüzde 23 oranında, kârını yüzde 307 oranında artırdığı görülmekte. FAVÖK marjını da bir önceki yılki seviyesi olan yüzde 12.75’den, yüzde 18.43’e çıkartan şirketin uzun vadeli kredi borçlarını kapatarak yerine kullanılan teminatsız krediler ile faiz oranlarını düşürmüş olması da ileriye dönük mali yapısı açısından olumlu. Ayrıca bilançosundaki yaklaşık 92 milyon TL’lik geçmiş yıllar zararlarına karşın yine yaklaşık olarak 235 milyon TL’lik yeniden değerleme kazancına sahip olması da şirketi; olası bedelsiz sermaye artırımları açısından cazip kılıyor.

2017 yılında yapılan yaklaşık 50 milyon TL’lik yatırım ile gerek yurtiçi, gerekse yurtdışı pazarlarda ki iddialı duruma gelen şirketin toplam varlıklarındaki yüzde 23’lük artış da göze çarpmakta. Tüm bu gelişmeler kapsamında şirket hisselerinde orta vadede yüzde 12’lik yükseliş potansiyeli ile 21 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ÇEMTAŞ ÇELİK: Şirket finansallarını incelediğimizde satışların bir önceki seneye göre yüzde 53 oranında artış gösterdiği görülmekte. Aynı süreçte karını yüzde 216, FAVÖK kârını ise yüzde 194 oranında artıran •s ZiNnl/NS şirketin, 2.17’lik carı oran, 1.29’luk asit-test oranı, 0.55’lik borç/öz sermaye oranı rasyoları ile mali yapısının güçlü oluşu dikkat çekmekte. Geçmiş yıllar kârları ve yasal yedeklerinin birikimi ile ödenmiş sermayesini yüzde 100 bedelsiz artırabilecek potansiyeli de olan şirketin son zamanlarda yüzde 20’nin üzerinde yaşadığı teknik fiyat düzeltmesi de cazibesini artırıyor. Bu kapsamda şirket hisselerinde yüzde 8 yükselme potansiyeli ile 4.85 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu