Girişimcilik Haberleri

Uzakdoğu mutfağında hızlı büyüyor!

Far East by Dragon, Uzakdoğu mutfağı segmentinde hizmet veren Dragon Restaurant’ın zincir markası. Yüzde 100 Türk markası olan ve şu an üç şube ile faaliyet gösteren Far East by Dragon, iki yıl içerisinde 12 şubeye ulaşmayı hedefliyor.

Far East by Dragon, Türkiye’nin en eski Uzakdoğu Çin restoranı Dragon’u bünyesinde barındıran Dragon Group iştiraki ile kuruldu. Modern Uzakdoğu konseptinde hizmet veren, ağırlıklı olarak Çin mutfağı ve Japon mutfağı kültüründen sushi’yi menüsünde barındıran ve A+ alışveriş merkezlerinde konumlandırılan bir restoran zinciri. Ayrıca yüzde 100 Türk konsepti bir marka, Far East’in ilk tohumları 2005 yılında atıldı ve iki yıllık bir projelendirme sonrasında ilk pilot mağazasını İstanbul istinye Park’ta 2007 yılında açtı. Dünya çapındaki modellemelerle beraber Far East’i Uzakdoğu mutfağının modern yüzü olarak tanımladıklarını söyleyen Dragon Group Ortağı Ergin Başyazgan, 2014 yılı itibariyle de zincir restoranları açmaya başladıklarını ifade ediyor.

Başyazgan, “Diğer Çin restoranlarından ayrılan özelliklerimizi aslında birkaç çatı altında toplayabiliriz. Bunlardan bir tanesi mutfak kısmı. Diğeri salon ve müşteri ilişkileri noktaları. Bizim mutfaktaki bakış açımız tamamen Uzakdoğulu ve Uzakdoğu’da uluslararası otellerde çalışmış şefleri istihdam etmektir” diyor.

Far East by Dragon

Kırmızıdan kaçındı

Konsept hakkında bilgi veren Başyazgan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Biz bu projeye başlarken aynı zamanda nasıl bir klasik Çin konseptini modernize ederiz, nasıl bunu yeni jenerasyona uygularız diye düşünmeye başladığımızda, klasik Çin kültüründe kullanılan bütün objeleri bir restoran içerisinde modernize edilen son formlarına kavuşturarak bir restoran hayal ettik. Çok basit bir şekilde, klasik Çin kültürüne ait bir masa nasıl modern şekle getirebilir, 50 sene önce de bir Çin restoranında kullanılan klasik bir Çin motifli sandalye nasıl modern zamana uygulanır, hep bunlar üzerine yoğunlaştık. Standart, klasik, kırmızıyı nasıl yeni jenerasyona uygularız bunlar üzerine çalıştık. Genel bir algı vardır, Çin kültürü denildiğinde kırmızı kullanılır. Biz bundan kaçtık, fakat salonlarda hep klasik Çin kültürünü yeni jenerasyona uyarlayarak da kullandık. Burada teknolojiyi kullandık. Yeni jenerasyon çizimlerini kullandık.”

Ankara ve İzmir’e şube açacak

Bugün istinye Park, Zorlu Çenter ve Akasya Acıbadem olmak üzere üç şube ile faaliyet gösteren Far East by Dragon, menüsünde klasik Çin menüsünü, gerçeğine sadık kalarak birtakım yenilemeler ile biraz daha sunum aşamasında modernize etmiş durumda. Başyazgan, “Ülkemizde ciddi bir trend olan sushi konusunda, biz daha ağırlıklı klasik Japon kültüründen gelen sushi sunumlarını, daha global olarak beğenilen, daha Amerikan sushi yorumlarıyla menümüze ekledik” diyor.

Açılacak yeni bir alışveriş merkezi ile görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden Başyazgan, bu yılın sonuna kadar yeni noktayı portföylerine ekleyeceklerini söylüyor. 2015 yılında İstanbul’da iki noktanın daha faaliyete geçeceğini bildiren Başyazgan, yine önümüzdeki yıl Ankara ve İzmir’de de birer şube açacaklarını sözlerine ekliyor.

Şu anda franchising vermediklerini, ilk etapta mevcut restoran sayısını iki yıl içerisinde 10 ile 12 arasında bir sayıya ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Başyazgan, bu şube sayısına erişene kadar tüm yatırımları kendilerinin yapıp işleteceğini kaydediyor. Franchising konusunda birçok başvuru aldıklarını kaydeden Başyazgan, “İleriki zamanlarda değerlendirmek üzere gündemimize alıyoruz. Bayileşmede öncelikli hedefimiz yatırım yapma kapasitesinin haricinde, gerçekten bir bayilik tecrübesi olan ve restoran işletmesi tecrübesi geçmişine sahip şirketlerle çalışmak” diyor.

Hızlı büyüyor

Uzakdoğu mutfağı ülkemizde Batılı ülkelere göre geç keşfedilmiş ancak son yıllarda oldukça popülaritesi artan bir mutfak. Tabela sayısı artan Çin restoranlarından da bunu anlamak mümkün. Özellikle Sushi ve erişte, bu mutfağın Türkiye’de büyümesinde öncü yemekleri oluşturuyor. Araştırma şirketlerinin elde ettiği sonuçlara göre, evlere serviste en çok tüketilen yemeklerde ilk sırayı dürüm alırken ikinci sırayı ise Çin eriştesi alıyor. Bu da gerçekten çok ciddi bir büyüme olduğunu gösteriyor.

Başyazgan da buna dikkat çekiyor ve bu segmentin hızla büyüyeceğini söylüyor. Ûç noktada günlük 650 kişi civarında müşteri ağırladıklarını kaydeden Başyazgan, “ Bir oturumda restoranlarımızın kapasitesi 100 kişi civarında, tabii burada farklı noktalarda farklı konseptlerimiz olmasını, gel al ve evlere servise de ağırlık vermemizi de sayınca bu sayı çok yukarılara çıkıyor” diyor.

Başka bir konsept daha yaratacak

Türkiye’de üzerinde çalıştıkları farklı bir konsept dalla olduğunu belirten Ergin Başyazgan, bu konsepti iki yıl içerisinde hayata geçireceklerini söylüyor. Çin mutfağının yaygınlaşması adına da çalışmalar yaptıklarını anlatan Başyazgan, şöyle devam ediyor: “Çin mutfağı çok geniş ve farklılık gösteriyor. Kuzeye gittiğinizde soğuk bir iklim ve pişirme teknikleri, güneye indiğinizde sıcak bir iklim ve farklı pişirme teknikleri mevcut. Bizim burada Far East by Dragon olarak yaptığımız Kanton bölgesinin yemeklerinin Türkiye’deki sunumu. Gerek konsolosluklar bazmda gerek uluslararası şirketler bazmda olsun, bu kültürün yayılması için yaptığımız ortak çalışmalar mevcut.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu