Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

USD/TRY için zor bir yıl

Türkiye’den son haftalarda açıklanan büyüme, enflasyon, işsizlik oranlarında ve sanayi üretimi verisinde görülen piyasa beklentisi dışı veriler, Rusya ekonomisine ilişkin global kaygılarla birleşince USD/TRY paritesinde dolar lehine sert hareketlilik görüldü, işsizlik çift haneli rakamlara çıkarak yüzde 10,5 düzeyine, tüketici enflasyonu ise beklenti ve geçtiğimiz dönemin üzerinde kalarak yüzde 9,15 düzeyine ulaştı. Sanayi üretimindeki düşüş de devam ederek yüzde 2,4 düzeyine indi ve 2014 üçüncü çeyrekteki yüzde 1,7’lik düşük büyüme oranının devam edebileceği sinyalini vermiş oldu. Tüm bu kötü verilere ek olarak Rusya ekonomisine ilişkin oluşan kaygılar, USD/TRY paritesinde yıl başında gördüğümüz zirvelerin tazelenmesine ve 2.40 üzeri fiyatlamalara neden oldu.

dolar tl

Petrol fiyatlarındaki hızlı geri çekilme enerji ithalatçısı konumunda bulunan Türkiye ekonomisine katkı sağlasa da, düşük petrol fiyatlarının Rus ekonomisine verdiği zararın bulaşıcılık etkisi yaratması durumunda düşük enerji fiyatlarından sağlanılan fayda geri verilebilir.

Ayrıca önümüzdeki dönemde FED’in faiz arttırım sürecine gireceğini de göz önünde bulundurursak USD/TRY açısından 2015 yılının zor bir yıl olabileceğini söyleyebiliriz. USD/TRY paritesinin seyri açısından temelde ABD Merkez Bankası’nm (FED) faiz arttırım kararlarını izlemek gerekse de Rusya ekonomisine ilişkin global kaygıların da yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

USD/TRY parkesine teknik açıdan bakacak olursak; 15 Aralık ile başlayan haftada, dolar lehine görülen hareketlerle yıl başında gördüğü zirvesini tazeleyen USD/TRY kurunda bu seviye üzeri tutunma sağlanamamasıyla TL lehine hareketlilik gözleniyor. 2.3440 ana direnç seviyesi altında fiyatlanan USD/TRY kurunda TL lehine hareketlerin devamında 2.3300 ve 2.3110 desteklerini izliyor olacağız. 2.3030 ara destek seviyesi altında ise 2.2830 takip ettiğimiz orta vadeli ana destek konumunda. Bu destek altı 4 saatlik ve günlük kapanışlar olmadığı sürece dolar lehine işlemlerin devam edeceğini düşünüyoruz. 2.3300 seviyesi üzerinde oluşabilecek dolar lehine hareketlerde ise 2.3440 ve 2.3640 dirençleri takip edilebilir. 2.3440 direncinin ana direnç konumunda olduğunu, bu seviye üzeri tutunmanın dolar lehine işlemleri tekrar hızlandırabileceğini belirtmek isteriz. Yeni zirvelerin gündeme gelmesi için ise 2.3940 seviyesi üzerinde tutunma oluşması gerektiğini düşünüyoruz.

Ikon Menkul Değerler Araştırma Ekibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu