Haberler

Ünlü Hazır Giyim Markaları Çin Pazarında

Avrupa’daki durgunluk ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar ünlü hazır giyimcileri Çin’e yöneltti. Bazı markaların ürünleri çoktan corner’lara girdi. Çoğu firma konsept mağaza için franchising görüşmeleri yapıyor…

HAZIR giyim üretimi ve ihracatında dünya lideri olan Çin, bu ürünlerin en çok tüketildiği ülkeler sıralamasında da en üst basamaklarda yer alıyor. Üstelik Çin’deki bu tüketim eğilimi giderek artıyor. Özellikle isim yapmış uluslararası markalara, 1.3 milyar nüfusun yaklaşık 300 milyonunu oluşturan orta gelir üstü kazancı olan Çinlilerden yoğun bir talep var.

Zengin Çinlilerin yabancı markalara olan bu ilgisi, birçok ülkede mağaza açarak uluslararası marka olma yolunda son yıllarda çok büyük mesafeler kat eden Türk firmaların da iştahını kabartmış durumda.

Öyle ki özellikle erkek giyim firmalarının çoğunun Çin’i mercek altına aldıkları gözleniyor. Daha çok üst gelir grubuna hitap eden bu firmalardan bazıları ürünlerini çok markalı mağazaların (multibrand) corner’larında satışa sunmuş vaziyette. Avrupa ülkelerinde tüketimin gerilemesinin yanı sıra çevre ülkelerde de siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkların yaşanması Türk perakendecilerin Çin’e yatırım yapmalarını daha da hızlandırmış görünüyor.

hazir giyim

DÖRDÜNCÜ MAĞAZASINI AÇACAK

Türk hazır giyim firması olarak Çin’de ilk mağazayı Kiğılı açtı. Firma, 2013’ün Ağustos ayında Guangzhou’da açtığı bu mağazanın ardından Pekin ve Şahghay’da da birer mağaza faaliyete geçirdi. Çin’e yatırım yapmayı çok önemsediklerini belirten Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, bu ülkede 2017 sonuna kadar bir mağaza daha açmayı planladıklarını söylüyor. Firmanın Çin’le birlikte Avusturya, Fransa, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan, İran, Irak ve Makedonya’da toplam 37 mağazası var. Çin’deki mağazalarda satılan ürünleri Türkiye’den gönderdiklerini vurgulayan Kiğılı, şöyle devam ediyor:

“Yılda iki kez Türkiye’den ürün gönderiyoruz. İyi bir fizibilite yaparak, doğru bir strateji ve doğru bir iş ortağıyla birlikte Çin pazarına girdik.

Çinli partnerimizle birlikte markanın kaliteli, köklü, modern ve yenilikçi gücünü birleştirince pazarda çok iyi sonuçlar aldık. Çin’de yaşayan 1.3 milyar insanın yüzde 20’si zengin sınıfında. Bu, satış yapabileceğimiz 300 milyon kişi demek.”

ÜRÜNLER TÜRKİYE’DEN GİDİYOR

Çin’de ağırlıklı olarak spor giyim ürünleri ve pantolon sattıklarını ifade eden Kiğılı, Çin’de yabancı markalara çok ciddi bir ilgin olduğunu dile getiriyor. Kiğılı, şunları söylüyor: “Çin pazarında yaşadığımız en önemli zorluk, Uzakdoğulu erkeklerin daha küçük beden ölçülerine sahip olmaları. Bu yüzden Çin pazarı için özel bir koleksiyon üretiyoruz. Türkiye pazarı için ürettiğimiz en küçük beden, orada orta bedene denk geliyor. Bedenleri küçültüp slim fit kalıplar çıkardık.”

Çin’de markalı hazır giyim ürünlerinin fiyatının yüksek olduğuna da dikkat çeken Kiğılı, bir ürünün Çin’de Türkiye’dekinin üç katına kadar fiyata satılabildiğini vurguluyor.

YAPARSA ÇOK BÜYÜK YAPACAK

Yurtdışında en çok mağazası olan Türk perakende gruplarının başında Colin’s’in sahibi Eroğlu Holding geliyor. Rusya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne 40’a yakın ülkede yaklaşık 600 mağazası bulunan firmanın, Çin’de henüz mağazası yok ancak bu ülkede uzun zamandır üretim yapıyor. Genç nüfusa sahip olması nedeniyle Çin’de blucin pazarının çok büyük olduğunu belirten Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Eroğlu, Çin’de yaklaşık 2 bin 500 mağazası olan bir perakende grubuyla görüşme halinde olduklarını söylüyor. Bu firmaya mağazaların tümünü Colin’s’e çevirmeyi teklif ettiklerini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Çin’de gelecek gördüğümüz için bir süredir hazırlık yapıyoruz. Çok büyük bir pazar olduğu için çok güçlü girmek istiyoruz. Ortaklık konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Görüştüğümüz firmanın Çin’in her tarafında kendi markasının ismini taşıyan mağazaları var. Bunların tümü veya bir kısmı Colin’s olabilir. Bu yıl değil ama önümüzdeki yıl Çin’de Colin’s mağazaları açabiliriz.”

“KALIPLARIMIZ ÇİNLİLER İÇİN UYGUN”

Sarar Giyim, Türkiye dışında 39 ülkede 87 mağazasıyla hizmet veriyor. Çin’de ise henüz konsept mağazası yok fakat bu ülkeye girmek için yıllardır hazırlık yapıyor. Bu amaçla Şanghay kentinde Sarar Shanghai isminde bir ofis bile açmış. Ürünleri Uygur Özerk Bölgesindeki satış noktalarında satılan firma, Çin pazarında daha etkili olmayı planlıyor. Sarar, bu sıralar Çinli bir firmayla franchising görüşmeleri yürütüyor.

Sarar Giyim Yönetim Kurulu Üyesi Ece Özalp, “Halen ABD üzerinden, özellikle Batı kıyısındaki mağazalarımızda Çinli müşterilere hitap ediyoruz. Kalıp çeşitlerimiz Çinlilerin vücut yapısına en uygun markanın bizim markamız olduğunu gösteriyor. Dolaylı yoldan da olsa Çinlileri giydirmeye başladığımızı söyleyebilirim.” Çinli tüketicilerin Avrupalı markaların ürünlerine rahatlıkla büyük paralar harcadıklarını söyleyen Özalp, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kotaların kaldırıldığı 2008’de adeta uyuyan dev uyandırıldı. Bugün dünyayı en çok Çinliler geziyor. Perakende sektörü açısından oldukça aç ve her türlü yeniliğe açık bir ülke. Özellikle lüks tüketime yönelik yatırım yapılabilecek çok doğru bir pazar olduğu kanaatindeyiz. Eğer fiyat avantajımız var diyorsanız o ülkede şansınız yok demektir. Çünkü asıl hedef kitle, modayı yakından takip eden, kaliteli ürünler giyinmek isteyen tüketiciler olmalı. Bu yüzden markamızın şansının daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Mağazacılık yatırımı açısından bakıldığında ise vergi kanunları ve uygulamaları çok farklı bir ülke görüyoruz. Bu yüzden mağazacılık yatırımını direkt yapmak yerine Çinli bir partner bulup birlikte gerçekleştirmenin daha doğru olacağını düşünüyoruz.

PAZARA URUMÇİ’DEN GİRDİ

Çin pazarına ilk etapta Uygur Özerk Bölgesi’nden giren fir malardan bir diğeri de Avva. 21 ülkede toplam 83 mağazası bulunan firmanın bu bölgenin başkenti Urumçi’de 30’un üzerinde satış noktası var. Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, Çin pazarının gerek nüfus yapısı, gerekse tüketici alışkanlıkları açısından değerlendirildiğinde firmanın koleksiyon çizgisiyle örtüştüğünü vurguluyor. Çin pazarında perakende yatırımı açısından uygun bir dönem olduğunun altını çizen Atik, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Çin pazarında genç nüfusun yoğunluğu markamızla örtüşüyor. Tüketicilerin güncel trendlere ve modaya olan ilgisi de markamızın bölgede başarılı olma potansiyelinin bir başka göstergesi. Çin’de mağaza açmayı düşünüyoruz. Ancak bu ülkede açılacak mağazaların tedariğinin de mutlaka oradan sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde gümrük vergileri ve navlun maliyetleri rekabet şansını azaltır.”

DİSTRİBÜTÖRLÜK İÇİN GÖRÜŞÜYOR

Galvanni markasının sahibi RBK Tekstil de Çin pazarına girmek üzere bir süredir yoğun bir çalışma içinde. Halen Dubai, Lübnan ve Ukrayna’da altı mağazası bulunan firma, polo ve marin ürün yapısıyla üst gelir grubuna hitap ediyor. Önümüzdeki yılın başında yurtdışında üç mağazası daha hizmete girecek olan firma, moda giyinmeyi seven zengin Çinlilerin dikkatini çekmiş. Perakende sektöründe faaliyet gösteren ve merkezi Hong-Kong’ta bulunan bir şirketle distribütörlük görüşmeleri yapan firma, Uzakdoğulu grupla birçok konuda anlaşmaya varmış.

Çin pazarının büyüklüğü ve bir takım zorlukları nedeniyle sağlam adım atmak istediklerini belirten Galvanni Genel Müdürü Burak Kanpak, distribütörlük görüşmelerinin sonuçlanmasının ardından ürünlerinin ilk etapta Hong-Kong, Pekin, Şanghay ve Guanghzou’daki multibrand mağazalarda ve online kanallarda satılacağını söylüyor.

Kanpak, “Çin artık Türk markaları için potansiyel bir pazar haline geldi. Pazarda kaliteli ve zengin ürün gamına sahip markalar açısından boşluk var. Hazır giyim sektöründe dünyada Türk markalarına karşı büyük bir ilgi ve güven olduğunu görüyoruz. Türkiye’de üretilen ürünler çok rağbet görüyor. Markamız ürün kalitesi ve koleksiyon zenginliği nedeniyle Çinliler tarafından yoğun olarak talep ediliyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu