Şirket Haberleri

Ülker’de hedef kârlı büyüme

cem karakasÜlker Bisküvi, Mısır ve Suudi Arabistan’da yem yapılacak yatırımlarının da katkısıyla satışlarım 2,3 milyar TL’den 2016’da 4,5 milyar TL’ye çıkaracak. Yıldız Holding CFO’su Cem Karakaş “Ülker’in EBITDA marjını yüzde 4,3’ten yüzde 11,8’e çıkardık, 2016 hedefimiz ise yüzde 15” diyor.

2011 yılında yeniden yapılanma sürecine giren Ülker Bisküvi, bu sayede satış gelirlerini, kârlılığını ve piyasa değerini artırmayı başardı. Ülker Bisküvi, bundan sonraki süreçte de yurtdışı yatırımlara ağırlık vererek ve marjlarında iyileşme yakalayarak, satışlarını, piyasa değerini ve kârlılığını artırmaya devam etmek istiyor.

Ülker Bisküvinin bu süreci yönetirken önemli bir hedefi de yabancı yatırımcının daha fazla ilgilendiği bir şirket olmak. Bunun için mali yapıdaki düzelmenin yanında piyasada işlem hacminin artması da hedefleniyor. Bu yönde atılacak en önemli adım ise Ülker Gıda’daki yüzde 22 seviyesindeki halka açıklık oranını, Yıldız Grubu ’nun yüzde 20 hissenin yabancıya satışıyla birlikte yüzde 42’ye çıkarmak.

Önemli bir evreyi tamamlayan ve yeni büyüme hikayesi yazma yolunda önemli adımlar atma arifesinde olan Ülker Bisküvi ile ilgili son gelişmeleri ve 2016 hedeflerini Yıldız Holding CFO’su Dr. Cem Karakaş ile konuştuk.

2011’de başlattıkları yapılanmayla Ülker organizasyonunu sadeleştirirken ciroyu 1,5 milyar TL’den 2,3 milyar TL’ye çıkardıklarını anlatan Cem Karakaş, faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr (EBITDA) marjını da yüzde 4,3’ten yüzde 11,8’e çıkardıklarını söylüyor. Bu durumun piyasa değerine de yansıdığını ve şirket değerinin yüzde 100’ün üzerinde arttığını kaydeden Karakaş, “Amacımız 20l6’da ciroyu 1 milyar TL’si yurtdışı işlerden olmak üzere 4,5 milyar TL’ye, EBİTDA marjını da yüzde 15’e çıkarmak. Yabancı yatırımcının da ilgisinin daha fazla artmasıyla piyasa değerindeki artışı sürdürmek” diyor.

YURTDIŞI ATILIMI

Ülker olarak yurtdışı pazarlara önce ihracatla açıldıklarını, daha sonra dağıtım ağını kontrol ettiklerini ve sonrasında da yatırım yaptıklarını anlatan Cem Karakaş, Yıldız Holding’in Mısır’da ve Suudi Arabistan’da yerel ortaklı fabrika yatırımlarının olduğunu kaydediyor. Bu fabrikaların Ülker Büskivi çatısı altına alınacağını söyleyen Karakaş, 20l6’daki 1 milyar TL’lik yurtdışı cironun 700 milyon TL’sinin buradan gelmesini hedeflediklerini, 300 milyon TL’sinin de başka bir ülkeden gelebileceğini belirtiyor. Karakaş’ın verdiği bilgiye göre Suudi Arabistan fabrikasının yıllık iş hacmi 100-110 milyon dolar civarında. Mısır’daki fabrikanın iş hacmi ise 2012’de 30 milyon dolardı, bu yıl 45 milyon dolar olması bekleniyor.

431 MİLYON $’A SATTI

■ Bir süre önce Ülker’deki payının yüzde 10’luk kısmını yurtdışı kurumsal yatırımcılara satacağını açıklayan Yıldız Holding, gelen yoğun talep üzerine ve piyasa likiditesinin artırılması için satış oranını yüzde 20’ye çıkardı.

■ “Hızlandırılmış talep toplama” yöntemiyle gerçekleştirilen satışta, 44 yurtdışı kurumsal yatırımcıdan 1,3 milyar dolarlık talep geldi. Talebin 431 milyon dolarlık kısmı karşılandı. Satış işleminde Ünlü Menkul aracılık yaptı.

■ Bu işlem, Türkiye’nin son üç yılda gerçekleşen bankacılık dışı en büyük hisse senedi piyasası işlemi oldu. “Hızlandırılmış talep toplama” yöntemiyle gerçekleştirilen satışta hisse fiyatı 12,60 TL olarak belirlendi. Satıştan elde edilecek 431 milyon dolarlık gelir, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu