Şirket Haberleri

Türkiye’nin hızlı büyüyen seramik şirketleri

TASARIM VE AR-GE BELİRLEYİCİ

Seramik sektörünü dünyada sürükleyici olması için üretim gücünün yanı sıra tasarımdan Ar-Ge’ye kadar birçok konuya önem vermesi şart. Bunun bilincinde olan Türk firmaları Ar-Ge ve tasarım yatırımlarına önem veriyor. Parlak, leke tutmayan, bakteri barındırmayan nano teknolojili ürünlerin üretilebilmesi Ar-Ge merkezlerindeki mühendislerin çalışması sonucu ortaya çıkıyor. Türk firmaları yurtdışında firma satın alarak bu alanlardaki knowhow’u da ülkemize transfer etmeye çalışıyorlar.

Örneğin, 2011’de İtalya’nın önde gelen markalan Edilcuoghi ve Edilgres’i üreten Fincuoghi şirketini satın alan Kaleseramik, İtalya’daki Ar-Ge merkeziyle Türkiye’deki Ar-Ge merkezi arasında da bir sinerji oluşturdu. Kaleseramik’in yaklaşık 30 milyon TL’lik yatırımla kurulan Kaleseramik Ar-Ge Merkezi Çanakkale Çan’da bulunuyor. Bu merkezi Kale İtalia bünyesindeki Ar-Ge merkezi ile birleştiren şirket, 2015 yılında cirosunun yüzde 2.2’sini Ar-Ge’ye ayırmayı planlıyor. Teknolojiye tasarımı birbirini besleyen unsunlar olarak gören şirket, çok sayıda ünlü Türk ve yabancı tasarımcı ile işbirliği yapıyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ

Seramik ve karo sektörü ‘yüksek teknolojili’ ürünler üretirken pazarlama ve satışta da teknolojinin sunduğu tüm olanaklardan yararlanıyor. Birçok firma kendisi için özel geliştirilen yazılım programlarıyla müşterilerine banyo-mutfak gibi mekanlarını kendi markalarıyla sanal alemde dizayn edip, gerçek haliyle görüntüleyebilme imkanı sunuyor.

Sektör açısından nihai tüketici kadar mimar ve iç mimarların kararlarını etkileyebilmek de önemli. Dekorasyonda en son trendler ve teknoloji ile üretilen ürünlerini iş ortaklarına sunmak için adeta birbirleriyle yanşan firmaların son yıllarda showroom yatırımlarını artırdıkları görülüyor.

“TÜKETİCİ ARTIK ÇOK BİLİNÇLİ”

NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, sektörde kapasite artırımından ziyade teknolojik yatırımların ön plana çıktığını belirterek, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bugün tüm sektörlerde olduğu gibi seramik sektöründe de arz talep dengesi tamamıyla tersine dönmüş durumda. Metrelerle ölçülen seramiklerin konuşulduğu, beğeni ve tasarıma odaklanmış, çok daha bilinçli bir tüketici grubu ile karşı karşıyayız. Mimarlar artık tüketici için son derece önemli. Herkes projesini daha farklı ve özel kılmak adına profesyonellerden destek alıyor. Artık kapasite artırımından ziyade teknolojik yatırımlar çok daha fazla ön plana çıkıyor. Çünkü teknoloji geliştikçe, rekabetin boyutu bu yönde artıyor ve firmalar doğal olarak kendilerini yenileme ihtiyacı hissediyorlar. Herkes bu değişime ayak uyduramıyor. Bu değişime ayak uyduran firmalar kendilerini dünya pazarlarına taşıyacak olan nitelikli, katma değeri yüksek, tamamıyla tarza ve beğeniye hitap eden ürünler üretiyor. Üretmeyenler de kendi kategorilerinde tamamıyla fiyat endeksli rekabet içerisinde bir piyasa buluyor.”

VİTRİFİYEDE İKİNCİYİZ

Türkiye seramik kaplama malzemelerinde Avrupa’nın dördüncü büyük üreticisi olmasının yanında “seramik sağlık gereçleri” olarak da adlandırılan banyo, tuvalet, mutfak gibi alanlarda kullanılan lavabo, eviye, klozet, rezervuar, bide hela taşı, pisuar, duş teknesi gibi vitrifiye ürünlerinde de Avrupa’da İtalya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor. Seramik kaplama üreticilerinden bazıları (Vitra, Ege Seramik, Toprak vb) aynı zamanda iddialı birer seramik sağlık gereçleri üre-ticisiyken, yalnızca vitrifiye alanına yönelmiş firmalarımız ise çoğunlukta. Örneğin Çorum’da tesisleri bulunan Ece Banyo, Zonguldak merkezli Çanakçılar ve Kayseri merkezli Turkuaz Seramik gibi firmalar hem Türkiye’de hem de dünyada bu alanda önde koşan firmalardan. Türkiye’de halen 33 tane seramik sağlık gereçleri üreticisi bulunurken bunların yıllık üretim kapasitelerinin yaklaşık 24 milyon adet olduğu biliniyor. Bu kapak haberimizde seramik kaplama malzemelerine odaklandığımız için seramik ve karo üretmeyen firmaların detaylı bilgilerine yer vermediğimizi de belirtelim. İşte, Türkiye’den çıkıp dünyayı kaplayan seramik kaplama şirketlerinin başarı öyküleri ve gelecek planlan:

BİEN SERAMİK

Dijital teknolojiyi kullanıyor

Ercan Ailesi 1980’li yıllardan beri se-mik işiyle uğraşıyor. Ercan Seramik adıyla faaliyetlerini yürüten Aile, Bozüyük Seramik Fabrikası’mn yerine 1988 yılında Bien Seramik Fabrikası’nı kurdu. Halen Bilecik ve Bozüyük’te fabrikası bulunan Bien Seramik, 800’ü aşkın ürününü beş kıtadaki 66 ülkeye ihraç ediyor. Bien, duvar karoları üretiminde Türkiye’de dijital teknoloji kullanarak üretim yapan ilk marka olduğu iddiasını taşıyor. Firma yaptığı yeni yatırımlarla yılda ortalama 25 milyon metrekare yer ve duvar karosu, porselen karo ve teknik porselen üretimi gerçekleştiriyor. Şirket, 2011’de seramik sağlık gereçleri (SSG) alanında da yatırıma girerek karo üretimine, vitrifiye üretimini de ekledi.

Bien Seramik Operasyon Grup Başkanı Mehmet Soyarıcı, “2014 yılında artan üretim kapasitesinin de etkisi ve etkin satış-pazarlama faaliyetleri sonucunda inşaat sektörü genel büyümesinin üzerinde yüzde 50 büyüdük. 2014’te üretim ve pa-! zarlama gamma Türkiye’de ilk defa üretilen 20 mm kalınlığında fulbody teknik porselen karoları ile 45×90 ebadında parlak ve mat karoları kattık. Marka olarak tasarıma önem verdiğimiz gibi daha iyi tasarımlar için Ar-Ge alanına da yatırım yapıyoruz. Türkiye’deki ilk dijital duvar karolarının üreticisi olarak tasarıma öncülük etmeyi amaçlıyoruz. Bir önceki yıla göre yurtiçi pazar payımızı yüzde 20 artırdık. 2015 genel büyüme hedefimizi yüzde 20 olarak belirledik” diyor.

Soyarıcı’ya göre, sektörün dünyada daha rekabetçi olabilmesi için en çok iki konuda desteğe ihtiyaç var. Soyarıcı, bunları şöyle anlatıyor: “Hammadde, seramik sektörü için büyük bir girdidir. Hammadde ocaklarının sürekli açılıp kapanması gibi durumlar bizim reçetelerimizi zorluyor. Çünkü üretim anlamında hammadde kaynağının kesinleşmemiş olması ve istikrarsız olması reçeteye etki ediyor. Sektörümüz açısından bir diğer kaynak ise enerji. Doğalgaz fiyatlarının Avrupa ve Çin’deki üretici rakiplerimize oranla desteklenmesi gerekiyor. Enerji maliyeti yüksek bir sektörde dünyada rekabetçi olmaya çalışıyoruz.”

EGE SERAMİK

43 yıllık geçmişi var

Ege Seramik, sektörün köklü kuruluşlarından biri. İbrahim Polat Holding çatısı altında bulunan şirket, 1972’de kurulup, 1975’te üretime başlamış. Sektörde 40 yılı geride bırakan Ege Seramik, İzmir Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yaklaşık 350 bin metrekare alan üzerine kurulu tesislerinde üretim yapıyor. Son yıllarda üretim tesislerine yenileme yatırımları yapan firma, kapasite artırımından ziyade, pazarın beklentilerine uygun, katma değerli ürün üretimine yönelik yatırımlara ağırlık veriyor. Tesisleri yıllık 24 milyon 500 bin metrekare üretim kapasitesine sahip.

2014’teki yükselen performansım 2015’te de sürdürüyor.

İbrahim Polat Holding CEO’su ve Ege Seramik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Baran Demir, “2014 yılında iç ve dış satışlarda toplam ciromuzu bir önceki yıla göre yüzde 11 oranında artırırken, vergi öncesi karımızı yüzde 35 oranında artırmıştık. 2015’te mevcut performansımızı daha da ileriye götürmeyi hedefliyoruz” diyor. Demir sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Pazara sunduğumuz ürünlerimizde ve hizmetlerimizde uyguladığımız kalite parametrelerindeki standartlar üstü hedefimiz ödün vermeden uyguladığımız ilkemizdir. Ege Seramik sektörde bir nevi akademi görevi görüyor. Birçok konuda sektöre yenilik getirdik. Enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Kesintisiz kaliteli enerji ürün kalitemizi en üst seviyede tutmamıza imkan veriyor.”

GRANİSER

Genç ve hızlı bir şirket

Graniser, seramik sektöründe genç ve hızlı büyüyen firmalarından biri. 1999 yılında hazır giyim markası Rodi Mood’un sahibi olan Çetin, Fatih, Fettah ve Fetin Kazancı kardeşler tarafından kuruldu. Kardeşler seramik ve granit üreticisi Graniser in yüzde 75 hissesini Londra merkezli özel yatırım fonu Bancroft’a sattılar. 2013 yılında ise kalan yüzde 25 hisseyi Avrupa Yerel İşletmeler Destekleme Fonu EDBR’ye devrettiler. Manisa Akhisar’da 275 dönüm alan üzerine kurulu fabrikasında, 17 milyon metrekare üretim kapasitesi olan şirket, bine yakın çalışanı ile duvar ve yer karosu, sırlı granit, dekor, bordür üretiyor. 60’dan fazla ülkeye ihracat yapan Graniser, 2016 yılının ikinci yarısında devreye almayı planladığı 2.8 milyon metrekarelik sırlı porselen yatırımı ile yüzde 65-70’i ihracata yönelik ürünler üreterek ihracatını 65 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı planlıyor. Bu yatırımla 200 kişiye daha ek istihdam sağlamayı planlıyor. Şirket 2015 sonunda 230 milyon TL ciroya ulaşmayı hedefliyor. İhracat hedefi ise 44 milyon dolar.

Graniser Genel Müdürü Erol Hacıoğlu, seramik sektörünün uzun vadede büyüyeceğine inanıyor. Hacıoğlu, kendi büyüme stratejilerinin ipuçlarını is şöyle veriyor:

“2006’da aldığımız kararla daha çok ihracat odaklı çalışmaya başladık. O tarihten bugüne ili racatta yüzde 300 büyüme kaydettik. Bugün 60’tan fazla ülkeye aktif ihracatımız var. İnovasyonu kurumsal bir yapı taşı olarak benimsemiş bir firmayız. Üretimde çevre dostu yeni malzeme, süreç ve teknolojilere yönelik araştırma, tasarlama, geliştirme ve üretim çalışmalarım yürüten Ar-Ge ve Ür-Ge departmanlarımız, geleceğin yaşam şekillerine ve beklentilere uygun çözümler üretmek amacıyla çalışıyor.”

Önceki sayfa 1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu