Haberler

Türkiye savunma sanayisinin üretim gücü

Türkiye savunma sanayisinin üretim gücü 5 milyar doların, ihracat kapasitesi ise 1.7 milyar doların üzerine çıktı. Savunma sanayisinin öncüleri Aselsan, Tusaş, Havelsan ve Meteksan Savunma, 2016 hedeflerini ve özgün projeleri.

TÜRK savunma sanayine yönelik politikalar yeniden kurgulanıyor. Kritik teknolojiye sahip savunma sistemlerinin, yerli sanayi tarafından tasarlanması ve üretilmesi ön plana çıkıyor. Daha önce ortak üretim ve lisans altında üretimle karşılanan savunma ihtiyaçları, bugün ekonomik değer yaratacak kritik ürünlerin özgün tasarımı ve geliştirilmesine yönelik kurgulanıyor. Son yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında alınan kararlar da Türk savunma sanayinde yeni dönemin sinyallerini veriyor.

savunma sanaai

YERLİ ÜRETİME AĞIRLIK VERİLECEK

Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, savunma sanayinde yeni dönemi “acil ihtiyaçlar karşılanırken, orta ve uzun vadede yerli ve milli savunma sanayinin gelişmesi göz önünde bulundurulacak” şeklinde özetlemişti.

Savunma sanayisinde yerli üretime ağırlık vereceklerini söyleyen Davutoğlu, toplantıda ele alman projeler bağlamında toplamda 5.9 milyar dolarlık yeni projelere onay verdiklerini, bunun 4.5 milyar dolarının, yerli ekonominin üretimi şeklinde gerçekleşeceğini vurgulamıştı. Toplantıda ayrıca 12 milyar dolarlık sözleşmesi tamamlanan ya da planlanan projeyi de devreye soktuklarının altını çizen Davutoğlu, savunma sanayinde önümüzdeki günlerde “çift kanatlı” bir yolun takip edileceğinin altını çizmişti. Davutoğlu’nun açıklamalarına göre savunma sanayinde bir taraftan acil ihtiyaçlar göz önüne alınarak, tedarik imkanları çerçevesinde alımlar sürdürülecek, diğer taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayinde millileşme oranı artırılacak. Yerli üretime ağırlık verilecek. Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde savunma sanayi yapılanması, yeni bir stratejik zeminde ele alınacak.

4 BÜYÜK OYUNCU

Türk savunma sanayine ilişkin politikaların yeniden kurgulandığı böyle bir dönemde savunma sanayinin öncü şirketlerine teybimizi uzattık. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı bağlı ortaklıklarından Aselsan, Tusaş ve Havelsan ile Bilkent Holding’in 2006 yılında kurduğu Meteksan Savunma’nın 2016 yılı hedeflerini ve özgün projelerini konuştuk…

Aselsan, 40 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ‘Teknoloji Evi’ olarak görev yapıyor. Aselsan Genel Müdürü Dr. Faik Eken, şirketin sözleşmeli projeler kapsamında yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, her yıl cirosunun yüzde 6’lık kısmını öz kaynaklı Ar-Ge çalışmalarına ayırdığına dikkat çekiyor. Eken, bu yıl üzerinde çalışacakları önceliMi alanları askeri ve profesyonel haberleşme, uydu sistemleri, bilgi güvenliği, hava ve füze savunma sistemleri, gelişmiş silah sistemleri, radar, elektronik harp, aviyonik, güvenlik, ulaşım, sağlık ve enerji olarak sıralıyor.

Tusaş Genel Müdürü Muharrem Dört-kaşlı, Atak, Hürkuş, Anka gibi misyon projelerinde önemli aşamalar kaydettiklerini açıklıyor. Göktürk-1’in uzaya gönderilmesi için devam eden test çalışmalarının yanı sıra tamamen Türkiye’de geliştirilecek ve ilk haberleşme uydusu olacak Turksat-6A ile ilgili çalışmalara yoğunlaştıklarını ifade eden Dörtkaşlı, 2023 vizyonunda yer alan ilk milli muharip savaş uçağı ve özgün genel maksat helikopterinin çalışmalarını sürdürdüklerini vurguluyor.

Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, eğitim ve simülatör teknolojileri alanında dünyadaki ilk birkaç firma arasında yer aldıklarını söylüyor. Sivil simülatör geliştirilmesi ve THY başta olmak üzere sivil havacılık alanında hizmet verebilmek için çalışmalara devam ettiklerini belirten Atalay, “2016’da ilk kez bir sivil uçak için gerekli tüm sertifikalara sahip bir simülatörü tamamlayıp THY kullanımına sunmuş olacağız” diyor. Siber güvenliğin en yeni ve en hızlı büyüyen alanları olacağı iddiasında bulunan Atalay, Türkiye’nin siber mükemmeliyet merkezi olmayı hedeflediklerini açıklıyor. Meteksan Savunma Genel Müdürü Tunç Batum ise, hava, deniz, kara platformları ile silah sistemlerine elektronik alt sistemler geliştirdiklerini belirterek, bugün pek çok milli platformda yer aldıklarını söylüyor. Bu ürünler arasında Umtas ve Omtas tanksavar füzelerinin veri bağları, Hisar Hava Savunma Füze Sistemi’nin veri bağı, Atak helikopterinin atış kontrol radarı, Anka insansız Hava Aracının otomatik iniş kalkış sistemi, Milgem milli gemisinin sonar sisteminin yer aldığını belirtiyor. Batum, firmanın 2011’den bu yana olağanüstü bir büyüme gösterdiğini ifade ederek yıllık 100 milyon TL cirosu, 500 milyon TL’nin üzerinde siparişi olduğunu belirtiyor

Savunma sanayinde öne çıkan projeler

Türkiye’nin alçak ve orta irtifa hava savunma sistemi projelerini kendi imkanlarıyla yürüttüğü bir dönemde, yüksek irtifa ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerinin de milli iradeyle yapılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Türkiye’nin, savunma sanayinde yerli ve milli üretime doğru çıktığı bu yolculukta öne çıkan bazı projeler şöyle:

Yerli “Bölgesel Yolcu Uçağı Projesi” Belli menzillerde sivil uçuşları kolaylaştıracak, aynı şekilde askeri amaçla da kullanılabilecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı ilgili şirketlerle görüşmeleri sürdürüyor. En uygun yöntemle bu projenin devamı için gerekli tedbirler alınıyor.

  • Hava savunma sistemi milli proje olarak geliştirilecek.
  • Milli savaş uçağının ilk kavramsal tasarımları tamamlandı.
  • Modern Piyade Tüfeği Projesi’nde seri üretim dönemine geçildi.
  • Altay Ana Muharebe Tankı Projesi’nde yakında seri üretime geçilecek.
  • Atak Taarruz Helikopterinin üretimleri tamamlandı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi.
  • İnsansız Hava Araçları alanında, Anka Projesi’nin seri üretim çalışmalarına devam ediliyor. Anka-S Projesi’nde sistem gereksinimleri çalışmaları sürdürülüyor.
  • Taktik İnsansız Hava Araçları şu anda operasyonel hizmet yapıyor.
  • Milgem savaş gemileri TCG Heybeliada ve TCG Büyükada donanmanın envanterine girdi. Üçüncü gemi Burgazada’nın ise inşası devam ediyor.
  • Milli tasarımlı eğitim uçağı Hürkuş Projesi’nde, test uçuşları tamamlandı ve seri üretim için imzalar atıldı.
  • Askeri ve sivil ihtiyaçlara cevap verecek özgün helikopter geliştirme projesi başladı.
  • Barış Kartalı uçaklarının tamamı envantere alındı.
1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu