Haberler

Türkiye savunma sanayisinin üretim gücü

ASELSAN TSK’nın Teknoloji Evi

Askeri elektronik teknolojileri geliştiren Aselsan her yıl cirosunun yüzde 6’sını öz kaynaklı Ar-Ge’ye ayırıyor. Bünyesindeki beş ayrı Ar-Ge merkezinde 2 bin 500’ün üzerinde mühendis çalışıyor…

ASELSAN Genel Müdürü Dr. Faik Eken, Aselsan’ın 40 yıldır Türk Silahlı Kuvvetlerinin ‘Teknoloji Evi’ olarak görev yaptığım vurgulayarak, hedeflerinin ordu başta olmak üzere Türkiye’nin ihtiyaç duyan tüm kurum ve kuruluşlarının kritik elektronik cihaz ve sistem ihtiyaçlarına cevap vermek olduğunu belirtiyor. Eken, bu yıl üzerinde çalışacakları öncelikli alanların askeri ve profesyonel haberleşme, uydu sistemleri, bilgi güvenliği, hava ve füze savunma sistemleri, gelişmiş silah sistemleri, radar, elektronik harp, aviyonik, güvenlik, ulaşım, sağlık ve enerji olacağını vurguluyor. Eken, gündemlerinde öne çıkan projeleri şöyle sıralıyor:

“Taktik Saha Muhabere Sistemi, 4,5G GSM Baz istasyonu Geliştirme Projesi, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz Projesi, Uydu Haberleşme Sistemleri, Altay Tankı Atış Kontrol Sistemi, Korkut 35 mm Hava Savunma Top Sistemi ve Parçacıklı Mühimmat Geliştirilmesi, Hisar-A ve Hisar-0 Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Sistemleri, Koral Ka ra Konuşlu Elektronik Destek ve Taarruz Sistemi, Çafrad Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar, Milli Muharip Uçak Aviyonik Sistemleri, Genel Maksat Helikopteri Aviyonik Sistemleri, Torpidoya Karşı Savunma Torpidosu, Yüksek Performanslı Bilgisayar Sistemler, Modüler Geçici Üs Bölgesi Projesi, Kent Güvenliği Yönetim Sistemleri, Petrol Boru Hatlarının Güvenliği, Milli Akıllı Şebeke Yönetim Sistemi, Raylı Araç Sistemleri.”

YÜZDE 6 CİRO AR-GE’YE

Aselsan’m Ar-Ge Merkezleri hakkında bilgi veren Eken, şirket bünyesinde beş ayrı Ar-Ge merkezi bulunduğunu ve bu merkezlerde toplam 2 bin 500’ün üzerinde Ar-Ge mühendisinin görev yaptığını belirtiyor. Aselsan Araştırma Merkezi’nde sektör başkanlıklarının orta ve uzun vadede ihtiyaç duyacağı konular üzerinde ileri araştırmalar yürütüldüğünü söyleyen Eken şunları kaydediyor: “Sözleşmeli projeler kapsamında yürüttüğümüz Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, her yıl ciromuzun yüzde 6’lık kısmını da öz kaynaklı Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığı bu oranla Aselsan, Türkiye’nin şirketleri arasında Ar-Ge’ye en fazla kaynak ayıran firma olarak yıllardır öne çıkıyor. Bilimsel ve teknolojik araştırmalara yönelik Ar-Ge çalışmalarını da üniversitelerle işbirliği içerisinde yürütüyoruz. Bugüne kadar toplam 36 üniversite ile 300’e yakın proje için anlaşma imzaladık.”

EN BÜYÜK DEĞERİ ÇALIŞANLARI

Dünyanın ilk 100 savunma sanayi şirketleri arasında yer alan Aselsan’m en büyük değerinin çalışanları olduğunu söyleyen Eken, “Bilimsel tabanlı yöntemler ve yenilikçi teknolojiler kullanarak, güvenilir ürünleri rekabetçi fiyatlarla özgün ve milli çözümler olarak ortaya koymamız ve tüm bunları yaparken etik değerlere olan bağlılığımız bizi ileriye taşıyor” diyor. Eken, temel stratejilerini ise mevcut ürünlerin ihtiyaçlara uygun şekilde yeni teknolojiler ile geliştirilmesi, yeni doğan ihtiyaçları önceden görerek yenilikçi ürünler sunulması olarak ifade ediyor.

hisar fuze

2015’te borsanın en çok kazandıranlarından Aselsan Genel Müdürü Dr. Faik Eken, geçen yıl Aselsan’ın 40. yılını kutladıklarını belirterek, ‘Yaşadığımız bu güzel ve gururlu yıldönümünün yanı sıra 2015 yılı, tüm şirketler gibi, yaşanan küresel çalkantı ve belirsizliklerin ve döviz kurundaki dalgalanmaların yakından takip edildiği, risklerin yönetilmeye çalışıldığı bir yıl oldu. Bu perspektifte faaliyetlerimizi yürütmeye ve stratejik hedeflerimize ulaşmaya çalıştık. Aselsan, 2015’te, içinde yer aldığı borsa endekslerinde izlediğimiz yüzde 15’ler seviyesine yaklaşan düşüşe rağmen, yatırımcılarına yüzde 40’ın üzerinde getiri sağlayarak borsanın en çok kazandıran hisselerinden biri oldu” diyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu