Haberler

Tüketici, sigortayı levhaya kayıtlı acenteden almalı

Türkiye’de acenteler tüketiciler gözünde önemini korurken, TÜSAF Başkam Murat Büyükçelebi, tüketicilerin sigorta ürünlerini mutlaka levhaya kayıtlı, bu işi meslek edinmiş, bilgi ve tecrübesi olan kişilerden satın almaları gerektiğini söylüyor.

TÜRKİYE’DE sigorta şirketlerinin bankalar, çağrı merkezleri, internet gibi alternatif dağıtım kanallarıyla sigorta satışını artırmaya çalıştığı günümüzde, acenteler halen tüketici gözünde önemini koruyor. Bireylerin sigorta ürünlerini alırken karşılarında, sigorta konusunda bilgili, güler yüzlü personelle muhatap olması yanında, 7/24 hizmet alabilecekleri yapılar olması sigorta konusunda da en büyük tercihi “acenteler” yapıyor. Acente sisteminin üst örgütü Türkiye Sigorta Acenteleri Federasyonu (TÜSAF) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sigorta Acenteleri îcra Komitesi (SAİK) Üyesi Murat Büyükçelebi, tüketicilerin sigortayı mutlaka levhaya kayıtlı ve teknik personel belgesine sahip, bu işi meslek edinmiş, bilgi ve tecrübesi iyi olan kişilerden satın almaları gerektiğini söylüyor.

levhaya kayıtlı acente

Telefonla satılması doğru değil

Tüketicilerin aracı varsa mutlaka trafik ve kaskosunu yaptırmasının gerekli olduğunu ifade eden Büyükçelebi, “Ayrıca, sağlık, hayat, ferdi kaza, konutları varsa konut sigortası ve bunların yanında işyeri, sorumluluk sigortaları yaptırmaları önemli” diye konuşuyor.

Alternatif dağıtım kanalları ile ilgili olarak da görüşlerini açıklayan Büyükçelebi, tüketicilerin karşılarında sigorta konusunda gerçek anlamda muhatabı olmayan yapılarla çalışmalarının doğru olmadığım söylüyor. Alternatif dağıtım kanallarından brokerlerin Türkiye’de de dünyadaki örneklerine göre hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Büyükçelebi, brokerlerin kurumsal işlerle ilgilenmeleri ve tüketicilere danışmanlık yapmaları buna karşın, tahsilât yapmamalarını ve sigorta şirketlerinden komisyon almamaları gerektiğini ifade ediyor. Alternatif dağıtım kanalları içinde bankaların, her branşta zorla satış yaparak sektörde haksız rekabet yarattıklarını belirten Büyükçelebi, şunları söylüyor: “Ayrıca, sigortanın, PTT ve kooperatifler gibi özel kanunla yetkilendirilmiş ancak acente gibi denetlenmeyen kurumlarla birlikte, çağrı merkezlerinden telefonla da satılması taraftarı değilim. İnternetten karşılaştırmalı fiyat veren sitelerin de kârlılık konusunda sigorta şirketlerini zora sokacağı bilinen bir gerçek. Fiyat avantajı gibi gözüken avantaj, yetersiz bilgi ve hizmetle getirdiğinden daha fazlasını götürüyor.”

Acenteler yeniden yapılanmalı

Acentelerin de önümüzdeki dönemde, tüketici gözünde önemini koruyabilmeleri için üzerlerine düşen görevler olduğunu söyleyen Büyükçelebi’ye göre, sektörde yeniden yapılanma şart. Sektörde acente örgütü içinde küçük yapıların, çağa ayak uyduramayan, kendine ve işine yatırım yapmayanların ayakta kalmasının zor olduğunu belirten Büyükçelebi, “Acentelerin teknoloji ve işe yatırım yapması gerekli. Acenteler, fiziksel olarak daha iyi şartlarda, banka şubeleri gibi yerlerde çalışmalı. İçerideki mobilyalarından tutun tüm uygulamalarım değiştirmeli. Biz de tüm meslektaşlarımızın ayakta kalmalarını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz” diyor.

Sigorta bilincini artırmanın yolu çocuklardan geçiyor

Toplumda sigorta bilincini artırmak için her yıl mayıs ayı sonunda kutlanan “Sigorta Haftasının amacından çok uzak olduğunu dile getiren Murat Büyükçelebi’ye göre, sigorta bilincini artırmanın, biraz da çocukların aile bireylerine yapacağı baskı ile gerçekleşebileceği görüşünde. Nitekim TÜSAF da bu düşünceden yola çıkarak, 2016 yılında çocuklara yönelik sigortacılıkla ilgili tiyatro oyunu projesini hayata geçirecek. Büyükçelebi’nin verdiği bilgilere göre, TÜSAF bir tiyatro grubu ile görüşüyor. 2016 yılında / da TÜSAF yetkilileri ile birlikte söz konusu tiyatro grubu, Anadolu’daki 15-20 ili ziyaret edecek. Bu illerde seçilen okullarda, sigortayı konu alan oyun sergilenecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu