Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

TT’de tek çatının etkisi 2015’te görülür

Yeni CEO ile birlikte Türk Telekom grup şirketlerini bir araya toplama stratejisi süreci devam ederken yönetimde birçok değişiklik yaşandı. Türk Telekom’un bu birleşmeyle özellikle Avea ve TTNET ile tek elden sunacağı paket çözümlerle verimlilik sağlayacağı ifade ediliyor. Ama bunun önündeki yasal engel Avea’da bulunan İş Bankası payı. Analistler, operasyonun tamamlanmasıyla 2015’te olumlu etkilerin görülmesini bekliyor.

turk-telekom

Geçen yılın son ayında Türk Telekom CEO’su koltuğuna oturan Rami Aslan, birkaç ay sonra grupta Organizasyon değişimin adımlarını atmıştı. Mart ayında yaptığı açıklamada Türk Telekom şirketlerinin bundan sonraki dönemde bütünleşme stratejisi çerçevesinde hareket edeceklerini, hizmet ve servisleri tek noktadan sağlamayı hedeflediklerini söylemişti.

Entegrasyon anlamında ilk adımı Grup CEO ve CEO rollerini birleştirerek hayata geçirdiklerini belirten Rami Aslan, “Bu süreci takiben fonksiyonlarda ve ürün-hizmetlerde entegrasyon sürecine giriyoruz. Bu süreç kendisini ilk olarak Türk Telekom, Avea ve TTNET ürünlerini aynı mağazada müşterilerimize sunmaya başlayacağımız bir proje ile gösterecek” açıklaması yapmıştı. Bünyesindeki Avea ve TTNet’le bütünleşme stratejisinin geldiği nokta ve Türk Telekom için analist değerlerini kaleme aldık.

Mayıs ayı başında başlatılan ve ilk aşamada 13 noktada start alacak pilot projede markalar tek noktadan hizmet vermeye başladı.

Rami Aslan bu proje için, “Entegre çalışma modeliyle birlikte ses, mobil, geniş bant,bilişim teknolojileri, AR-GE ve içerik alanında sahip olduğumuz liderliği pekiştirerek yeni bir dönemi başlatacağız” yorumu yapmıştı

YÖNETİM DEĞİŞİYOR

Ardından yönetim katında birçok değişim yaşandı. Bu kapsamda pazarlama ve satış birimlerinin üst yönetimleri tek bir çatı altında toplandı. Ayrıca yakınsama alanındaki operasyonlar çerçevesinde TT ve Avea network ile operasyon üst yönetimi de birleştirildi. Ticari ve altyapı ile ilgili alanlarda gerçekleştirilen yeniden yapılandırmayı desteklemek amacıyla da grubun strateji iş geliştirme, iş planlama ve satın alma fonksiyonları da bütünleştirildi.

Son olarak ikinci çeyrek bilançolarım açıklayan Türk Telekom’un konsolide gelirleri 3,3 milyar TL olurken, net kârı 801 milyon TL olarak gerçekleşti. CEO Rami Aslan, bu çeyrekte yapılan yönetim değişimine dikkat çeken şu açıklamayı yapmıştı:

“Türk Telekom 2014 yılının ikinci çeyreğinde de başarılı sonuçlar elde etti. Bu çeyrekte, şirketimizi iştirakleri ile birlikte daha hızlı entegrasyona uyumlu hale getirmek ve daha fazla verimlilik elde etmek amacıyla yapılan yönetim değişiklikleri öne çıktı. Güçlü operasyonel verimlilikleri etkin bir biçimde uygulamaya devam ettikçe, yüksek kaliteli gelirlere her zamankinden de fazla odaklanıyoruz.”

Tüm bu değişimlerin bir sonraki adımının ne olacağı ve şirkete nasıl yansıması olacağı da merak konusu. Yeni gelişmeleri ve beklentilerini Türk Telekom analistlerine sorduk.

BİRLEŞMEYE ENGEL NE?

Yapılan köklü yönetim değişimlerinin ve tek çatı altında toplanmanın şirkete uzun vadede olumlu etkisinin olabileceğini ifade eden analistler, buradaki engelin şirket iştiraklerinden Avea’da var olan İş Bankası payının olduğunu söylüyor. Şu anda yasal olarak birleşmiş olmayan Türk Telekom Grup şirketlerinde yapılan fiziki birleşmenin ilk çalışmaları olarak bazı pozisyonların birleştirilmesinin ileride tek çatı altında birleşmenin ön hazırlıkları olarak algılanabileceği de ifade ediliyor.

Burgan Yatırım analisti Murat îğne-bekçili, Türk Telekom şirketlerinin tek isim altında toplanması planının gerçekleşmesi için öncelikle İş Bankası Grubu’nun Avea’daki yüzde 10’luk payının alınması gerektiğini ifade ederek şu aşamada kamuya açıklanmış bir gelişmenin olmadığını söylüyor.

Birleşmenin gerçekleşmesinin bir takım maliyetlerin azaltılması ve vergi avantajları doğurabileceğini söyleyen Murat İğnebekçili, “Şirket yıl başında yönetim ile ilgili köklü değişiklikler yaptı. Şirket performansını uzun vadede olumlu etkilemesini bekliyoruz. Avea grubun en hızlı büyüyen şirketi, TTNET de büyüyor fakat daha sınırlı ölçüde. Sabit telefon operasyonlarından kaybedilen ciro diğer iki bölümdeki büyümeyle telafi ediliyor, ama kârlılıkta hafif bir düşüş engellenemiyor. Şirket beğendiğimiz hisseler arasında yerini korumaya devam ediyor” diyor.

OPERASYONEL VERİMLİLİK

Birleşme sürecinin devam ettiğini ve bu sürece kaynak sağlamak açısından zaten 2013 yılı net kârından ödenen temettü rakamında bir miktar kısıtlamaya gidildiğini ifade eden Yatırım Finansman’ın analisti Kenan Turan da, birleşmenin şirketin büyümesine katkı sağlayacağını söylüyor. Kenan Turan, “Pazarlama faaliyetleri daha etkin ve efektif uygulanabilecek. Örneğin bir telekom mağazasına girdiğinizde size bir paket ile bütün ürünler sunuluyor olacak. Yani şu an Avea mobil hizmeti ayrı pazarlarken, TTNET sabit interneti ayrı ve Türk Telekom sabit telefonu ayn pazarlar iken birleşmeyle ortak olacak” diyor.

Bu birleşme ile daha fazla koordinasyon hedeflendiğine dair ortak görüş var. Buna göre örneğin Avea, TTNET’den bağımsız hareket ederken, tek yerden koordineli hareket etmeleri daha etkin olabilir. Özellikle de paket ürünler sunduklannda. Örneğin TT (sabit hat) telefon abonesine Avea ve TTNET aboneliği paketi sunabilir. Birleşme ile Türk Telekom bu hizmetleri tek elden tüketici ihtiyacına göre şe-killendirebilecek, tek elden pazarlayabilecek ve böylece büyümesini hız-landırabilecek. Bu şekilde operasyo-nel verimlilik açısından ciddi kazanımlar da elde edilmesi bekleniyor.

Türk Telekom analistlerine göre hisse beğeniliyor. Ciroda operasyo-nel olarak düşük ama istikrarlı büyüme gösterdiğini, sabit hat ses seg-mentinin küçülmesiyle faaliyet kârının erime trendinde olduğunu söyleyen analistler, bunu en kârlı segment olarak gösteriyor. Analistlere göre yüksek döviz bazlı borcu olduğundan TL değer kaybettiği dönemlerde net kâr olumsuz etkileniyor ve temettü verimi düşüyor ama TL değer kazandığında tam tersi etki oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu