Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Trump etkisi çok konuşulacak

ONS altın 1250 doların altında kalınırsa 1230-1210 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. Dolarda kuvvetlenmenin devamı halinde 3.40 yolculuğu sürpriz olmayacaktır.

PİYASALARIN merakla beklediği ABD başkanlık seçimi sonuçlandı ve adeta Trump rüzgarı yaşandı. Öncesinde gelen panik satışları, sonrasında iyimser bir hava derken bu haftaki oynaklık son yılların bir hayli üzerindeydi. Kur tarafında yeni zirveler görülürken, altın karışık bir seyir izledi. ABD endekslerine büyük bir çöküş yaşatan Trump, seçim sonrası konuşmasıyla birlikte piyasaları şaşırttı ve önceki söylemlerine ters düşerek birleştirici, uzlaşmacı bir tutum sergiledi ve piyasalar verdiklerini fazlasıyla geri aldı.

2016'da Ekonomi

Kurumlar vergisinde indirim, kamu harcamalarını canlandırma vaatleriyle ekonomiyi destekleyeceği düşünülen Trump’m yeni bir hava yarattığını düşünebiliriz. Görüntü itibariyle para politikalarının destekleyemediği küresel ekonominin yeni ilacının mali teşvikler olacağına yönelik bir inanç ortaya atıldı. Bu durum yeni harcamaları, yeni iş kollarını, yeni hammadde ihtiyaçlarını gündeme getirecek. Ancak durum bu kadar basit mi? Bu soru oldukça büyük bir tartışmayı alevlendirecek bir konuma geldi. Trump vergi oranlarını düşüreceğini ancak kamu harcamalarım artıracağım söylüyor. Bu durum daha yüksek bir bütçe açığına zemin hazırlayacak bir senaryo. ABD’nin kamu bor-cu/GSYlH oranı 1950 öncesi döneme kadar yükselmiş durumda. Trump’m ise 500 milyar dolarlık bir mali teşvik paketi var. Ancak ABD’nin bu harcama anlayışıyla sıkıntılı bir sürece girme durumu da unutulmamalı. Trump’m vergi gelirlerinin düşürülmesi yönündeki açığı, yeni iş kollarıyla kapatacağı konuşuluyor. Ancak bunun teoride de pratik de pek parlak bir fikir olarak görülmediğini söyleyebiliriz. Yani ABD yeni başkanın söylem değişikliği ile bir olumlu hava yakaladı. Enflasyon beklentileri de yeniden yükseldi. FED yükselen getiri eğrisini kontrol altında tutmak adma Aralık ayında faizleri bir çeyrek artıracaktır. Beklentilerin bu denli bir potansiyel artışa ulaşması da, FED’in faizleri daha agresif bir şekilde artırma ihtimalini kuvvetlendirip, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik yeni bir baskıyı ortaya çıkaracaktır.

Trump ile birçok reformun devreye gireceğini düşünenler, ilerleyen dönemde şaşkınlığa uğrayabilir. Ayrıca Trump’m büyümeye yönelik hamlelerinin etkisi FED tarafından dengeli bir şekilde idare ettirilmesi gereken bir durum olmalıdır. Uzun vadede yeni iş kollan ve yeni istihdam fırsatlarının ekonomiyi ısıtacağını düşünürken, aynı zamanda yükselen faiz oranları ile bir denge sağlanmak istenecektir. Bu durumda artan faizler, hali hazırda güçlü doları zayıf ihracat rakamlarını ve küresel ekonomide yeni güçlü bir ekonomik durgunluğu beraberinde getirebilir. Bu konuda FED’in üzerine alacağı sorumluluk çok daha yüksek boyutta olacak ve ABD tahvilleri ile dolarda görülecek ralli, özellikle gelişmekte olan ülkelerde başlayacak yeni kriz senaryolarını gündeme getirecek.

Tahvil faizleri yükseliyor

Bu haftanın en önemli gelişmelerinden bir tanesi ABD 10 yıllık hazine tahvillerinde görülen hızlı güçlenmeydi. Artan enflasyon beklentileri ile yükselen faizler, aynı zamanda panik havasının dağılmasıyla tahvillerde görülen satışı, yükselişi destekleyen bir tabloyu karşımıza çıkardı. Ancak enflasyon beklentilerinin yükselmesinin temelinde sadece Trump etkisi değil, ABD’de artan istihdam, yükselen ücretler ve önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması sonrası artacak güven ortamının etkileri ile yükselen emtia fiyatlarının da etkili olduğu söylenebilir. Yurtiçinde ise, sanayi üretiminin gerilediği, cari açığın beklentilerin hafif altında kaldığı bir haftayı geride bıraktık. Sanayi üretiminde görülen gerileme 3: çeyrek için artık büyüme beklentilerini negatife çekmemize neden oluyor. Cari açıkta görülen doğrudan yatırımlardaki artış pozitif bir gelişme olarak söylenebilir. Moody’s sonrası portföy yatırımlarının azaldığı ve çıkışların arttığım görüyoruz. Fiyatlamalara baktığımızda, altın fiyatlarında Trump ile birlikte güvenli liman etkisi görüldü ancak dolar ve dolar faizinde görülen yükselişle bu etkinin azaldığını gördük. ONS altın için 1250 doların altında kalınırsa 1230-1210 seviyelerine doğru geri çekilme görülebilir. Dolar kuru için 3.3000-3.3150 bölgesi önemli. Dolarda kuvvetlenmenin devamı halinde 3.40 yolculuğu sürpriz olmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu