Haberler

Terördeki tırmanış konserleri de vurdu

Türkiye, son yıllarda gösterdiği performansla dünyanın önemli konser merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyordu. Ancak bu yıl işler pek de iyi gitmiyor. Yaşanan terör olaylan ve Suriye sınırındaki çatışmalar yüzünden dünya starları Türkiye’ye gelmek istemiyor. Bu nedenle konserler erteleniyor. Bu yıl konser organizasyonlarının yüzde 20 düşmesi beklenirken, umutlar 2017’ye taşınıyor.

PriceWaterhouseCoopers’ın ‘Eğlence ve Medya 2015-2019 Tahmini’ raporuna göre, eğlence ve medya sektörünün büyüklüğü dünyada yaklaşık 1,9 trilyon dolara, Türkiye’de ise 13 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de eğlence ve medya sektöründeki büyüme, dünyadaki büyümenin yaklaşık iki katı olacak. Sektör yıllık ortalama yüzde 8,8 büyümeyle 2019 yılında 18,25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacak. Bu anlamda Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’da en hızlı büyüyen pazar olacak.

Türkiye’de eğlence sektörü içerisinde canlı müzik ekonomisinin ulaştığı büyüklük ise 170 milyon TL. Yılda irili ufaklı 6 ile 7 bin arasında konser organizasyonu gerçekleşiyor. Bu konserlere giden kişi sayısı 10 ile 12 milyon kişi arasında değişiyor. Önümüzdeki yıllarda eğlence sektöründeki büyümeyle birlikte canlı müzik ekonomisinin de büyümesi bekleniyor.

avmde konser

Ancak Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olaylan ve Suriye sınırındaki gerginlik konser etkinliklerini de olumsuz yönde etkiledi. Organizasyon şirketleri geçtiğimiz yıldan ajandasına aldığı pek çok dünya starını Türkiye’ye getirmekten vazgeçerken, birçok konser etkinliği de ardı ardına iptal ediliyor. Ajandası daha önceden belli olan kimi konserler ise sanatçıların Türkiye’ye gelmek istememesi nedeniyle gerçekleşemiyor. Yapılan tahminlere göre, bu olumsuz gelişmelerden dolayı bu yıl konser organizasyonları yüzde 20 düşecek.

SANATÇILAR GELMİYOR!

27 yıldır müzik piyasasında önemli organizasyonlara imza atan Pozitif, kendi mekanı olan Babylon ve Volkswagen Arena’da konser etkinliklerini gerçekleştiriyor. Şirketin aynı zamanda kurucularından olan Pozitif Kreatif Direktörü Ahmet Uluğ, terör olaylan nedeniyle sektörün olumsuz etkilendiğini söylüyor. Uluğ, büyük firmaların konserlerini iptal ettiğini, Pozitif olarak kendilerinin de bazı durumlarda iptal etmek durumunda kaldıklarını belirtiyor. Ahmet Uluğ, “Bazen sanatçıların gelmek istemediği durumlar oluyor. Ancak yıllardır devam ettirdiğimiz global standartlardaki güvenlik önlemlerimizi çalıştığımız çoğu ajans iyi bildiği için bu endişeleri aşabiliyoruz” diyor.

Ahmet Uluğ, bu yıl bir tekil konser, altı festival ve Harlem Globetrot-ters adını verdikleri şovu düzenleyeceklerini söylüyor. Uluğ, Babylon, Volkswagen Arena, Babylon Kilyos ve Cappadox’ta yılda yaklaşık 500 bin kişiyi ağırladıklarını ifade ediyor.

KONSERLER ERTELENDİ

Bu yıl One Love Festival’e en az 15 bin kişinin katılmasını beklediklerini söyleyen Pozitif Proje Direktörü Sinan Yağcı da yaşanan olayların sektörü olumsuz etkilediği görüşünde. Yağcı, bu yıl farklı bir strateji izleyerek, daha önce iki gün süren festivali tek güne sığdırdıkları bilgisini veriyor. Sinan Yağcı, “Katılımcıların yaklaşık yarısı, festivale kombine bilet ile iki gün katılıyordu. Bu yıl mekan kapasitesi büyüdüğü ve mekana ulaşım da son derece rahat olduğundan, hedefimiz geçen yıl iki günde ulaştığımız katılımcı sayısına bu yıl tek günde ulaşmak” diye konuşuyor.

İstanbul’un en önemli festival ve etkinlik mekanlarından biri olan Lifepark’ta bu yıl 10’un üzerinde festival gerçekleşmesi planlanıyor.

Bu yıl terör olayları nedeniyle yabancı starlarla konser hedeflerini ertelediklerini belirten Lifepark Kurucusu Erdem İpekçi, gündem olarak rahatlanan bir dönemde büyük konserleri yeni bir ajandayla sunmayı planlandıklarını vurguluyor. İpekçi, bu yıl mekana 150 binden fazla kişinin gelmesini beklediklerini söylüyor. Bu yıl izleyici sayısı ve bilet satışlarında bir artış yaşanmayacağını öngördüklerini ifade eden İpekçi, “Ancak gelecek yıl ülkemizin terör ve uluslararası politik durumuna göre sağlanacak bir huzur ve güven ortamıyla 200 bin kişi üzerinde seyirci hedefimiz var” diyor.

CAZCILAR DAHA İYİMSER

Caz festivali cephesi ise 2016’ya daha iyimser bakıyor. Caz müziğini geniş kitlelerle buluşturan Garanti Caz Yeşili konserleri mayıs ayında iki etkinlikle devam edecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Garanti Bankası’nın sponsorluğunda 27 Haziran-25 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Caz Festivali’nin bu yıl 23’üncüsü gerçekleşecek. Garanti Bankası Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen, festival kapsamında 20’nin üzerinde mekânda 50’ye yakın konser ile 200’den fazla yerli ve yabancı sanatçıyı ağırlayacaklarını söylüyor. Geçtiğimiz yıl Garanti Caz Yeşili konserleri ve İstanbul Caz Festivali ile 41 bin izleyiciye ulaştıklarını belirten Güvenen, bu yıl 50 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini ifade ediyor.

Müzik festivallerinin önemli sponsorlarından biri olan Akbank ise bu yıl Akbank Caz Festivali’nin 26’ncı-sını düzenleyecek.

Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı, Bu yıl Akbank Sa-nat’ta 30, festival kapsamında ise 55 adet konser gerçekleştireceklerini söylüyor. Geçen yıl 25 bin seyirciye ulaştıklarını ve festivale ilginin her yıl katlandığını vurgulayan Bigalı, bu yıl seyirci sayısında herhangi bir düşüş yaşamayı beklemediklerini belirtiyor.

ŞİRKETLERİN BU YILKİ YENİLİKLERİ

Garanti Bankası: Kullanıcılar KonserV adlı bir uygulamayla etkinlikleri takip ederken, Biletix’ten satın aldıkları etkinlik biletlerini ; KonserV’ye okutarak puan | toplayabiliyor. Puanlar, bilet, imzalı albüm, müzisyenlerle tanışma gibi çeşitli ödüllere dönüştürülebiliyor.

Akbank: 26’ncı Akbank Caz Festivali kapsamında ‘Sinema ve Caz’, ‘Dans ve Caz’gibi farklı projeler de gerçekleştirecek.

► Lifepark: Kurumsal etkinlikler için yeni bahçe alanları oluşturdu.

Firmaların piknikleri ve toplantılarını yapabileceği alanlar eklendi. Eylül ile mayıs arasında kış sezonunda da etkinliklere ev sahipliği yapabilmek amacıyla ‘Cam Bahçe’ markasıyla bir alan yapıldı.

► Pozitif: Volksvvagen Arena, altı saat içinde konser salonundan basketbol sahasına dönüşebiliyor. Pozitifin Bomontiada’da hayata geçirdiği sanat alanı Alt’ta paylaşımcı ve katılımcı bir kültürel platform oluşturulması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu