Girişimcilik Haberleri

Teknoparklarda destek alarak büyüyen şirketler

teknopark girisimcileriTeknoparklarda destek alarak büyüyen ve katma değer üreten teknolojiler geliştiren şirketlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. ABD’den Ortadoğu’ya uzanan coğrafyaya ürünlerini ihraç eder hale gelen bu şirketler, yabancıların da yakın markajında. Sayıları 2 bin 250’yi bulan bu şirketlerden, gelecekte adını daha sık duyacağımız 15’inin öyküsünü yeni girişimcilere ilham vermesi için sunuyoruz. Bunlar arasında robotik, elektronik, savunma, medikal, yazılım, endüstri ve makine sektörlerine ürün sağlayan Robutel, simülasyon sistemleri, eğitim yazılımları ve askeri uygulama yazılımları konusunda ürün geliştiren Simsoft, enerji verimliliği odaklı süreçlerde iyileştirme sağlayacak sistemler geliştiren 5Aİ Enerji gibi şirketler var. Perakendeden tıbba uzanan birçok sektöre teknoloji geliştiren bu şirketlerin öykülerinin yanı sıra teknoparklann sunduğu yeni girişimcilere yönelik fırsatları da kapak haberimizde bulacaksınız.

Teknolojik yatırımların artmasında projelere önemli bir kuluçka hizmeti sunan teknoparklaıın çok özel bir yeri var. Bu, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kadar tüm dünya coğrafyalarının gerçeği. Bugün ABD, Ingiltere, Fransa, Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi birçok ülke, yaratmış olduğu katma değerin önemli bölümünü teknoparklar bünyesinde yürütülen AR-GE çalışmalarına borçlu, Bugün teknoparklarda enerjiden sağlığa, bilişimden savunmaya kadar birçok alana yönelik AR-GE çalışmaları yaparak özel ürün üreten yerli şirketler bulunuyor. îç pazara yönelik üıiin satışının yanı sıra artık ihracata da başlayan ve kuruluşundan bu yana milyon TL’lik cirolara ulaşan girişimler var. Pozitron örneğinde olduğu gibi 100 milyon dolarlık değerlere ulaşıldı. Ekonomist olarak teknopark-lardan çıkan bu girişimcileri araştırarak gelecekte yıldızı en çok parlayabilecek 15 şirketi belirledik. Bu şirketlerin yeni girişimcilere ilham verebilecek öykülerini ilerleyen sayfalarda bulacaksınız.

52 TEKNOPARK VAR

Üniversite-sanayi işbirliğine güzel bir rol modeli oluşturan teknopark bölgeleri girişimciler tarafından oldukça rağbet görüyor. Teknoparklar, 2001 yılında sadece iki adet iken,

2013 yılı itibariyle 52’ye ulaşmış bulunuyor. Söz konusu teknoparkların 37’si faal iken, diğerlerinin altyapı çalışmaları devam ediyor. 52 teknopark-ta toplam 2 bin 250 kuruluş katma değer üretiyor. 2018 yılında bu bölgelerde toplam 4 bin adet şirketin faaliyet göstermesi hedefleniyor.

Teknoparklarda istihdam edilen personel sayısı ise 19 bin 786’ya ulaşmış durumda. Bunların 16 bin 275’i AR-GE, 3 bin 514’ü ise destek personeli.

Bugüne kadar bu bölgelerde tamamlanan proje sayısı ise 10 bin 835’e ulaştı. Üzerinde çalışılan 5 bin 768 adet proje bulunuyor. Teknoparklardan bugüne kadar yapılan ihracat ise 897 milyon dolar. 71 adet yabancı ve yabancı ortaklı şirketin faaliyet gösterdiği bu bölgelerde yabancı yatırım tutarı 683 milyon dolar olarak ifade ediliyor. Başvurusu yapılan ve tasdik edilmiş patent sayısı ise 322.

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında AR-GE çalışmalarının GSYİH içerisindeki payının yüzde 3’e çıkarılması bulunuyor. Bu nedenle AR-GE yatırımlarına ve girişimcilere önemli destekler veriliyor ve teknopark sayıları günden güne artıyor. Teknoparklarda araştırma faaliyetlerinde bulunan kuruluşlara ofis alanlarının yanı sıra laboratuvar ve atölye gibi olanaklar sağlanıyor.

Teknoparklarda otomotiv, elektronik, yazılım bilişim, biyomedikal, telekomünikasyon, kimya, enerji, tıp gibi alanlarda faaliyet gösteren yaklaşık 2 bin 250 adet şirket bulunuyor.

AVANTAJLAR SUNUYOR

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık uzmanlarının hazırladığı rapora göre, , teknoparkta yer almak ve AR-GE yapmak isteyenlere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın hibe desteği olarak 100 bin TL’lik girişim sermayesi desteği sağlıyor. Teknoparklarda yer alan şirketler ise 31 Aralık 2023 yılına kadar AR-GE faaliyetlerinde elde ettikleri kazançlardan, gelir ve kurumlar vergisinden muaf oluyor. Ayrıca bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31 Aralık 2023 tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutuluyor ve AR-GE personelinin sigorta primlerinin işveren payına düşen hissesinin yüzde 50’si destekleniyor.

Teknolojik ürün üreten şirketlere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için yuıtiçinde 25 bin TL, yurtdışmda ise 50 bin TL’ye kadar destek veriliyor.

tek-2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu