Girişimcilik Haberleri

Teknolojik startup projesi fintech kapsamına giriyor

Finans kurumlan rekabette öne çıkabilmek için startup projelerini takibe almış durumda. Türkiye’de bu alanda hayata geçen bir inisiyatif, ülkemizin önünü açacak vizyoner bir içeriğe sahip…

FİNANSAL ürünlerin tüketiciyle buluşmasını sağlayan her türlü teknolojik startup projesi fintech kapsamına giriyor. Kavram, “financial technologies / finansal teknolojiler” kelimelerinden ürüyor. Artık tüm dünyada bankaların gözü kendi rekabet güçlerini artıracak yepyeni fintech projelerinde. ABD, Avrupa ve Asya’da pek çok banka fintech projesi olan girişimcileri bire bir takibe almış durumda. Bu amaçla, bankaların içinde bu projeleri değerlendiren birimler kuruluyor ya da banka dışından danışmanlık alıyorlar.

Fintech

ÖNEMLİ BİR İNİSİYATİF

Artık şirketler, inovasyon yapmanın kestirme yolunun startup’lara yatırım yapmaktan geçtiğini biliyor. Bankalar da, aynen corporate venturing mantığıyla fintech alanında yatırım yapacakları startup’ları arıyor. Hatta TEB Melek Yatırım Platformu’nun geçen aylarda Londra’daki Fintech Zirvesi’ne özel bir inceleme ekibi gönderdiğini de sizlerle daha önce paylaşmıştım. Şimdi de Türkiye’de ilk kez tüm fintech girişimcilerini ilgilendiren bir gelişmeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Aynı zamanda Türkiye Melek Yatırımcılar Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi olan ve EBAN’ın Türkiye bankacılık sektöründeki tek temsilcisi konumunda bulunan TEB Melek Yatırım Platformu, önümüzdeki haftadan itibaren girişimcilere kapısını açıyor ve fintech projesi olan tüm girişimcileri TEB Fintech Future Four inisiyatifine katılmaya davet ediyor.

Öncelikle girişimcilerin genel fikirlerinden birini ya da bir kaçını kendi bilgi, araştırma, deneyim ve kabiliyetleri ile geliştirmelerini, hedefleyen bu projede şu sorunun cevabı aranıyor:

3-6 ay içinde TEB Melek Yatırım Platformu’nun da desteğiyle 2-3 kişilik takımınızla nasıl bir alfa ürün/hizmet çıkartabilirsiniz? İşte, bu sorunun cevabını verebilen girişimciler, fintech projelerini melek yatırımcıların karşısına çıkarıp yatırım alma fırsatını da değerlendirmiş olacak. Bu projede, girişimciler şu avantajlardan yararlanacak:

• Bankanın vereceği finansal destekle karşılıksız finans, kuluçka süresi boyunca istedikleri ihtiyaçları karşılamada, eğer yeni bir takımsa giderlerini telafi etmede kullanılacak.

• Bankanın yakın ilişkide olduğu diğer kurumlara da erişim sağlanması için çaba gösterilecek.

• Tek bağlayıcılık Türkiye’de süresi kısıtlı bir münhasırlık olacak ve başka bir kısıtlama, pay ve hak iddiası olmayacak.

KUTLANMASI GEREKEN İKİ KURUM

Fintech yatırımları küresel anlamda 12 milyar doları şimdiden bulmuş durumda. ABD’nin büyük kısmına ev sahipliği yaptığı bu yatırımların kalan kısmı Avrupa ve Asya-Pasifik ekseninde gerçekleşiyor.

Fintech projeleriyle uğraşacak girişimcilerin proje yazılımı kadar ülke bazında işin hukuksal kısmı, projenin başarısında önemli rol oynuyor. Nitekim, bazı projelerin Maliye Bakanlığı ve BDDK mevzuatları yüzünden hızlı yol alamadığını biliyorum. Bu da beraberinde projelerin global başarı hikayelerini çıkarmasında önemli bir engel teşkil ediyor, çünkü her ülkenin ödeme sistemleri üzerine mevzuatı değişik. Bu da girişimciler açısından güzel bir şey, çünkü girişimciler sorunları çözmeye çalışırken daha çok motive oluyor.

Türkiye’de de corporate venturing modeliyle girişimcilere yatırım yapılması ve söz konusu yatırımların şirketlerin finansman desteğinin yanı sıra, know-how aktarımı ile uzmanların mentorluğunda gerçekleştirilmesi hem startup ve girişimcilerin daha hızlı başarıyı yakalamasını sağlayacak hem de şirketlerin Ar-Ge için ayırdıkları kaynakların çok daha verimli kullanılmasını sağlayacak.

Türkiye’de BKM ( Bankalararası Kart Merkezi) fintech startup’larımn tam destekçisi konumunda. Şimdi bir destek de TEB Melek Yatırım Platformu’ndan geliyor. Her iki kurumu da, Türkiye’nin önünü açan bu vizyoner çalışmalarından dolayı kutluyorum.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş / Para

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu