Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

TCMB kararları, altın ve BIST’te son beklentiler..

MB geçen hafta gıda fiyatlarındaki yüksek seyirden memnuniyetsizliğini gösterdi. Öte yandan altın fiyatında sert bir düşüş daha bekliyorum.

Bu nedenle alım için erken olduğu yönündeki kanaatimi koruyorum. BIST içinse durum şimdilik belirsiz…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararını nasıl yorumluyorsunuz?

TCMB kararlarıTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçen haftaki toplantısında “bekle-gör” yaklaşımını benimsedi. Başta gecelik borç verme faizi (yüzde 11.25) ve haftalık repo faizi (yüzde 8.25) olmak üzere temel politika faizlerinde değişime gitmedi. Merkez Bankası gıda fiyatlarındaki yüksek seyirden memnuniyetsizliğini, uluslararası piyasalarda düşen petrol ve emtia fiyatlarından memnuniyetini ifade etti.

Toplantı kararında ve bildirisinde başka da önemli bir husus yoktu. Haliyle de MB açıklamasının, Borsa İstanbul (BIST), kur ve gösterge faiz cephesinde kayda değer bir etki yaratması beklenmemeli. Aslında global piyasalardaki iyimserlik ve bunun yansıması olarak TL’deki hafif çaplı değerlenme Merkez Bankası’na “ölçülü” faiz indirimi yapabilmesi için “fırsat penceresi” oluşturmuştu. Ancak Merkez Bankası hafta sonu açıklanacak Avrupa bankalarının stres testi sonuçlarını ve FED’in tahvil alım programım bitireceği önümüzdeki haftaki toplantısında söyleyeceklerini görmeyi tercih etti.

TCMB’nin faiz dışı kararları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi iki önemli hamlesi daha vardı. İhracatçılara sunulan reeskont kredisi limiti artırıldı ve vadesi dört aydan uzun olan kredilerin maliyetinde sınırlı bir indirim yapıldı. Bu gecikmiş ama doğru adımın, reel sektör üzerinde sınırlı da olsa olumlu etkisi olacak. Ancak Merkez Bankası bu konuda biraz daha cesur adım atabilirdi. MB’den gelen bir diğer adım da uzun zamandır konuşulan TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz verilmeye başlanması oldu. MB, TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz vermeye başlıyor. Bunun bankaların fonlama maliyetini düşüreceği, fonlama maliyetindeki düşüşün de vatandaşı ve yatırımcıyı ilgilendiren kredi faizlerinde düşüş sağlayacağı yorumlan yapılıyor. Teknik olarak böyle bir etkileşim var elbette. Ancak MB’nin 2010 yılında devreye soktuğu Rezerve Opsiyon Mekanizması (ROM) çerçevesinde bankalar TL cinsi zorunlu karşılıklarını döviz cinsinden tutabiliyor.

Bankaların TL cinsi zorunlu karşılıklarının neredeyse yüzde 87’si döviz cinsinden. Haliyle MB’nin TL cinsi karşılıklara vereceği faizin bankaların fonlama maliyetine ve kredi faizlerine etkisi hissedilemeyecek kadar düşük olacak.

Altın henüz nakavt olmadı. Alım için öneriyor musunuz?

Altın fiyatı 1.180 dolar bölgesindeki kritik desteğinden üçüncü kez döndü ve geçen hafta içinde 1.250 doların hafif üzerini de gördü. Ancak cuma günü altının yeniden 1.234-1.240 dolar bandındaki önemli desteğinin altına kaydığını gördük. Olmuyor, altının gücü yetmiyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) hafta boyunca ipotek teminatlı bono (covered bonds) alması altın için pozitif. ABD 10 yıllık Hazine faizlerinin adeta yerlerde sürünüyor olması (yüzde 2.25’lerde)da altın fiyatları açısından pozitif. Ancak altın, pozitif gelişmeler olsa bile orta vadeli dönüşün başlaması için önemli eşik olan 1.275-1.280 bandını geçemiyor.

Altının FED’den gelecek faiz artışı kaygısı devam ediyor. Altında çok sert bir düşüş daha bekliyorum. Buna neden olacak faktörler ise, FED kaygılarının artması ve ABD 10 yılık Hazine faizlerinin yüzde 3 eşiğini aşması. Henüz oralarda değiliz. Ama o günlere çok uzak olduğumuzu sanmıyorum. Altında alım için erken olduğu yönündeki kanaatimi koruyorum.

BIST-100 endeksi için hedef 85 bin mi yoksa 75 bin mi?

Özellikle gelişmiş ülke borsa endekslerinde son günlerde yaşanan toparlanmayla BIST-100 endeksi 73.000’den 80.000’e kadar tırmandı. 79.000-80.000 bandı oldukça kritik bir bant. BIST’in yükselişini 85.000 bölgesine taşıyabilmesi için iki önemli ön koşulun gerçekleşmesi lazım.

Birincisi, kurun 2.24’ün altında kalıcılaşması. İkincisiyse, S&P endeksinin kritik 1.950 direncinin üzerine yerleşip 2.000 hareketine başlaması. Bu iki ön koşul oluşmazsa BIST 75.000’lere doğru yönelebilir.

ERKİN ŞAHİNÖZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu