Haberler

Tarım Sigortası Tarsimden

TARSÎM, 2016 yılı sonunda başlayan yağışlar sonrasında 32 bin hasar ihbarı alırken, zarar gören üreticilere 69 milyon TL tazminat ödeyerek kayıpların telafi edilmesini sağladı.

ÜSTÜ açık fabrika olarak nitelendirilen tarım alanları, insanoğlunun karşı gelemediği afetlere karşı açık oluyor. Bunun en son örneğini 2016 yılının son aymda başlayan ve yeni yılda da devam eden aşırı yağışlar oluşturdu. Büyük zararlara neden olan bu afetler, tarım alanlarının sigorta güvencesiyle korunmasının önemini de bir kez daha gözler önüne serdi.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSÎM) verilerine göre ürünleri ve hayvanlan zarar gören sigortalı üreticilerden geçtiğimiz Aralık ayı başından 20 Şubat tarihine kadar Türkiye genelinde ve tüm tarım sigortası branşlarında 32 bin adet civarında hasar ihbarı alındı.

ciftci sigortasi

69 milyon TL tazminat ödendi 118 milyon TL daha ödenecek Hasar ihbar nedenlerinde, Bitkisel Ürün Sigortası’nda don, sel-su baskını, dolu ve fırtına, Sera Sigortası’nda fırtına, dolu, kar ve dolu ağırlığı, Hayvan Hayat Sigortasında ise zorunlu kesim, ölüm ve yavru ölümü gibi risklerin yanı sıra kar ağırlığına bağlı çatı çökmesi ile sel ve su baskınına bağlı hayvan zayiatlarını öne çıktı. Bu hasarlar Konya, Balıkesir, Mersin, Muğla, İzmir, Hatay, Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara ve Antalya gibi illerde, portakal, buğday, mandalina ve zeytin gibi ürünlerde etkili oldu.

Yapılan hasar tespit çalışmalarında poliçe bitiş tarihleri doğrultusunda 20 Şubat itibarıyla üreticilere 69 milyon TL hasar ödemesi yapıldı. Hasarlar doğrultusunda üreticilere 118 milyon TL daha ödeme yapılacak.

“Kayıpların telafisinde en etkili çözüm”

TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, 10 yılı aşkın bir süredir çiftçiye hizmet sunulduğunu, TARSİM’in bitkisel ve hayvansal üretimde doğal afetler ve çeşitli risklerden ötürü meydana gelebilecek kayıpların telafisi için en etkili ve tek çözüm olduğunu belirtti.

Satoğlu, 10 yılda 5 milyar TL prim üretimi elde edilen ve devlet destekli olan bu sistemde seferberlik yılı ilan edilen 2017 yılında yeni teminatları da üreticilere sunduklarını söyledi.

Kuraklık teminatı tüm tahıllarda geçerli olacak

1 Ocak 2017 tarihinden itibaren 81 ilin tüm ilçelerinde İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın uygulanmaya başladığım ifade eden Satoğlu, bu kapsamda üreticilere sunulan güvenceleri şöyle sıraladı: “Kuru alanda ekim yapılan buğday ürünü, başta kuraklık olmak üzere, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış risklerinin yol açtığı verim kaybma karşı güvence altına alabiliyor. Kuraklık sigortası, buğdayda daneyi, tohumluğu ve sap unsurunu kapsıyor.” Satoğlu, 2018 yılında tüm tahıllarda Kuraklık Verim Sigortasının uygulanmasını hedeflediklerini ve bu doğrultuda ilerlediklerini söyledi.

2017’de yeni teminatlar sunuldu

TARSİM’de teminat kapsamının her yıl genişletildiğini ifade eden Yusuf Cemil Satoğlu, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’nın yanı sıra birçok yeniliğin uygulamaya alındığını söyledi. Buna göre, 2017 yılında teminat kapsamına alınan riskler şöyle sıralanıyor:

■ Meyve ağaçları ve asmaların kendileri ile fidanları, dolu, fırtına, hortum, yangın, deprem, heyelan, sel ve su baskını, taşıt çarpması ve kar ağırlığı risklerine karşı,

■ Yağmur riskinin kiraz ürününün olgunlaşma döneminde neden olduğu miktar kaybı,

■ Asma yaprakları, dolu, fırtına, yangın, hortum, sel ve su baskını, deprem ve heyelan riskleri nedeni ile meydana gelen zararlara karşı,

■ Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası’nda, hırsızlık ve hırsızlık teşebbüsü sonucu meydana gelen zararlar,

■ Açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen tavuk, hindi, devekuşu, kaz ve ördek için, [dar kapsamlı -hastalıklar hariç- tarife çerçevesinde olmak kaydıyla] Kümes Hayvanlan Hayat Sigortası kapsamında teminat altına alındı.

SEVAL ÖZ KAP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu