Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Tahvillerin talebi neden artar

TAHVİL faizi ve fiyatı arasındaki ilişkiyi anlattıktan sonra “Tahvillerin talebi neden artar ya da neden tahvil almak isteriz” sorusuna cevap aramakta fayda var. Son dönemde tahvillere olan talebin arttığı, güvenli liman etkisiyle tahvillere olan yönelimin daha da güçlendiği haberleri duyuluyor. O zaman nedir bu tahvil talebini artıran unsurlar?

Tahviller

Öncellikle servet etkisi, tahvil talebini artırabilen önemli bir unsurdur. Eğer mal varlığınız ya da geliriniz artarsa, tahvil satın alma isteği de o kadar artabilir. Yatırım isteğinin artması, finansal enstrümanlara olan iştahı artırabileceğinden gelir artışı, bu konuda talebi artırabilen bir unsurdur. Kısacası tahvil talebinin artması, servet artışıyla doğru orantılıdır.

Servet ve gelir etkisinden sonra özellikle üstünde durulması gereken jj konu, tahvilin diğer finansal enstrümanlara göre getirisinin artacağı beklentisidir. Yani diğer unsurun adı “beklenen getiri” olarak tanımlanabilir. Hğer bir şirketin tahvil fiyatlarında oldukça düşük bir görüntüsü vıır ve şirket tahvillerine ödenccek faizinin yüksek olacağı taahhüdü ortaya konmuşsa -şirketin güvenilirlik testinden sonra- tahvil satın alımı gerçekleştirilebilir. Bu durumda getiri etkisi yüksek olacağı düşüncesiyle tahvile olan talep, beklenen getirilerin yükselmesiyle artabilir.

NAKDE ÇEVRİLEBİLİRLİĞİ ÖNEMLİ

Alternatif varlıklara göre olan durumu ve nakde çevrilebilirliği bakımından da tahvil talebi artabilir. Özellikle uzun ve kısa vadeli tahvillerin talep koşulları farklılık gösterir. Kısa vadeli tahvillerin nakde dönüştürülmesi daha kolay, yani daha likittir. Ancak bu durumda fiyatları daha yüksektir. Bu doğrultuda kısa vadeli olan tahvillerin likiditesi daha yüksek olduğundan talebi daha yüksektir. Bu nedenle de daha pahalıdırlar.

Diğer bir ölçüt ise “risk” olarak düşünülebilir. Tahvillere olan talep, kriz senaryolarının daha sesli konuşulduğu dönemlerde artabilir. Bu nedenle fiyatları yükselecektir. Devlet yani hazine tarafından çıkarılan tahvillerin riski daha düşük olarak görüldüğünden, o tarafa olan talebin özellikle kriz dönemlerinde daha da artabileceği tahmin ediliyor. Güvenli liman özelliği ise, bu nedenle tahvil tarafına yüklenebilir. Yatırımcıların buradaki düşüncesi, şirketlerden öte, kamu kesiminin mali yapısının daha güçlü ve dayanıklı olacağı beklentisidir.

Kısa bir özet yaparsak…

■ Servet artarsa, tahvil talebi artar.

■ Risk düşerse, tahvil talebi artar (ters orantılıdır).

■ Likidite artarsa, tahvil talebi artar.

■ Beklenen getiri artarsa, tahvil talebi artar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu