Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Taarruz taktik keşif helikopteri T-129 ATAK

Türkiye’nin ulusal imkânlarla yapılan ilk taarruz taktik keşif helikopteri T-129 ATAK, 10 Haziran’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ve Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı bir törenle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Proje çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı için toplam 50 adet T-129 ATAK helikopteri ve 9 adet T-129 EDH Erken Duhul Helikopteri üretilmesi planlanıyor.

T_129_ATAK

Ana ve alt yüklenicilerin TUSAŞ, ASELSAN ve AgustaVVestland olduğu projede TUSAŞ ana yüklenici olarak ATAK’ın üretiminin yanı sıra aviyonik silah sistemlerinin helikopter üzerine yerleştirilmesinden, ASELSAN ise milli görev bilgisayarı ve silah sistemi entegrasyonundan sorumlu. Gövde tasarımı İtalyan helikopter üreticisi Agus-taWestland tarafından yapılan ve kendi kategorisinde daha şimdiden dünyanın en etkin taarruz helikopterlerinden biri olarak görülen ATAK’ın gövdesindeki yaklaşık 6400 parçadan 6200’nün parça detay üretimi de yine TUSAŞ tarafından gerçekleştiriliyor. ATAK’ın aviyonik merkezi kontrol bilgisayarı, AVCI kaska entegre kumanda sistemi, hedef tespit ve nişangâh sistemi, ataletsel navigasyon ve yer belirleme sistemi olmak üzere seyrüsefer, görev, kumanda, görüntüleme, haberleşme, elektronik harp ve silah kontrol sistemleri ise ASELSAN tarafından geliştiriliyor.

Uçuş ekibi 2 pilottan oluşan T-129 ATAK, her biri 1360 beygir gücündeki iki motoruyla saatte yaklaşık 288 km’lik bir sürate ulaşıyor. Maksimum kalkış ağırlığı 5 ton olan ATAK’ın menzili ise 556 km. ATAK burun kısmında taşıdığı 20 mm’lik toplam 500 mermilik topun yanı sıra, kanat altındaki 4 pod sayesinde 76 adet 2,75 inçlik roket de taşıyabiliyor. Şu anda kullanılmakta olan sistemlere ek olarak ROKETSAN tarafından geliştirilen Mızrak-U Tanksavar ve Cirit füze sistemleri ile ASELSAN tarafından geliştirilen HF ve V/UHF telsizleri, radar ikaz sistemi, radar karıştırıcı sistem, lazer ikaz sistemi ve STM tarafından geliştirilen sayısal harita sistemi ile Stinger Ha-va-Hava silah sisteminin de ATAK’a entegre edilmesi planlanıyor.

Bu yıl Berlin’de düzenlenen Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarı İLA ile Bahreyn Uluslararası Havacılık Fuarı’nda görücüye çıkan ATAK helikopterlerine gösterilen ilgi daha şimdiden hayli büyük. Uluslararası alandaki pazarlama faaliyetleri TUSAŞ ve AgustaVVestland tarafından yürütülen ATAK’ın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında önemli payı olması bekleniyor. ATAK helikopterlerinin üretimi gelecekte de sadece TUSAŞ’ta kurulan üretim hattında gerçekleştirilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu