Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Suyu Bileşenlerine Ayıran Cihaz

Yakıt pillerinin kullanıldığı otomobillerin 2015 yılında satışa çıkacağı düşünülüyor. Hidrojenin ve oksijenin kimyasal tepkimesi j sonucu açığa çıkan enerjiden yararlanılan ve sera gazısalımına sebep olmayan bu teknolojide yakıt olarak kullanılan hidrojen genellikle doğal gazdan elde ediliyor. Ancak doğal gaz da bir fosil yakıt türü.

Suyu Bileşenlerine Ayıran Cihaz

Stanford Üniversitesinden araştırmacıların geliştirdiği hem düşük maliyetli hem de sera gazı şahmına sebep olmayan cihaz, suyu bileşenlerine ayırarak hidrojen elde edilmesini sağlıyor ve sıradan bir pil ile çalışıyor.

Suyu bileşenlerine ayıran cihazlarda genellikle değerli metaller kullanılıyor. Platin bunlardan biri. Ancak hem pahalı hem de nadir olarak bulunuyor.

Yeni geliştirilen bu cihazda ise doğada yaygın olarak bulunan nikel kullanılıyor. Sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada nikel ve nikel oksit nanoparçacıklar karbon nanotüp üzerine tutturularak geliştirilen malzeme, suyun bileşenlerine ayrılarak oksijen ve hidrojen gazlarının oluştuğu elektroliz tepkimesinin verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Kararlılığı yüksek olsa da, geliştirilen malzeme zamanla etkinliğini kaybediyor. Bu nedenle cihazın şu an günlerle ifade edilen kullanım ömrünün artırılması gerekiyor. Geliştirilen yeni cihazın çalışması için gerekli enerji günlük hayatımızda sıkça kullandığımız 1,5 V’luk bir pilden bile sağlanabiliyor. Araştırmacılar gelecekte, geliştirdikleri cihazın çalışması için gerekli enerjiyi güneş enerjisinden sağlamak için çalışmalar yürütmeyi planlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu