Haberler

Şirketlerin Topluma ve Çevreye Katkıları

Turkcell
Eğitime desteğe devam edecek

Turkcell, 15 yıl önce başlayan “Kardelenler” projesiyle, maddi yetersizlikleri nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına destek olmayı sürdürüyor. Projeyle bugüne kadar burs verilen kız öğrenci sayısı 100 bini aştı. Şirket, eğitimde fırsat eşitliğine odaklanarak, adeta online üniversiteye dönüştürülen “Turkcell □jjital Akademi” projesini de geliştirdi. Akademi sisteminde yüzlerce farklı eğitmenden 2 binin üzerinde video yer alıyor. Turkcell Akademi bünyesinde hayata geçirilen Engel Tanımayan Akademi’de işitme engelliler ve görme engelliler için de içerik sağlanıyor.

Bir teknoloji şirketi olan Turkcell bilişim sektöründeki potansiyelini harekete geçirmek için “Geleceği Yazanlar” projesini 2013 yılında hayata geçirdi. Projeden faydalanan kişi sayısı 40 bini aştı.

Firma KSS projeleri içinde kadınları da unutmadı. Dar gelirli kadınların çalışma hayatına dahil olmaları, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmeleri amacıyla Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile “Ekonomiye Kadın Gücü” projesini Eylül 2012’de hayata geçirdi. 69 ilde 70 bin girişimci kadının mikrokredi ile kendi iş yerlerine sahip olmalarına, işlerini büyütmelerine destek oldu. Proje ile sunulan sosyal borçlanma modeli sayesinde girişimci kadınlara gelen destek 1 milyon TL’yi aştı. Ayrıca 2 bin Turkcell çalışanından oluşan “Turkcell Gönüllüleri”nin yürüttüğü projeler de devam ediyor. Turkcell Grup Kurumsal İletişim Direktörü Filiz Karagül Tüzün, “Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile Turkcell Engelsiz Eğitim Programı’nı hayata geçirdik. Bu projemizle 40 ilde bulunan 80 okulda özel eğitim ihtiyacı olan engelli öğrencilerin toplumsal yaşama katılmalarına, istihdama yönelik bilgi, beceri ve tutum kazanmalarına imkan vermeyi amaçlıyoruz. Bu hedefle okullarda meslek atölyeleri oluşturacak ve teknoloji sınıflarının donatımını sağlayacağız. İlerleyen dönemde özellikle eğitim alanındaki çalışmalarımıza devam etmeyi planlıyoruz” diyor.

Türk Telekom
Her branşta spora büyük destek

Türk Telekom Grubu’nun Telefon Kütüphanesi, İnternetle Hayat Kolay, Türk Telekom Okulları, Türk Telekom İnternet Evleri, Türk Telekom Amatör Spor Kulüpleri, Günışığı, Engelsiz Tlvlbu ve daha birçok ulusal çapta yürütülen sosyal sorumluluk projesi bulunuyor. Bunun yanı sıra Türk Telekom il müdürlüklerinin düzenlediği yerel sosyal sorumluluk faaliyetleri de “Türkiye’ye Değer” projesi kapsamında hayat buluyor.

Türk Telekom Kurumsal İletişim Kıdemli Direktörü Kemal Kaptaner, “Türk Telekom Grubu olarak sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal kalkınma İçin temel itici güç olan bilişim teknolojilerini Türkiye’nin her köşesinde kullanıma sunuyoruz. Geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerin yanı sıra ekonomik, sosyal veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgiye erişimine katkıda bulunmayı kurumsal sorumluluğumuz olarak görüyor ve bu konuda çalışmalar yürütüyoruz” diye genel yaklaşımlarını açıklıyor.

Görme engelli vatandaşlar için Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) ortaklığında gerçekleştirilen ücretsiz sesli kitap hizmeti sunan Telefon Kütüphanesi, iletişim teknolojilerinin bilgiye erişimdeki engelleri aşan ilham verici bir örneği olmaya devam ediyor. Grup, “İnternetle Hayat Kolay” projesiyle de internetin sunduğu olanaklardan yeterince faydalanamayan kişilerin internet okuryazarlığı eğitimleri İle Online dünya İle tanışmalarına öncülük ediyor. Proje, Türk Telekom Grubu, Habitat Yönetişim ve Kalkınma Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı [UNDP] işbirliği İle hayata geçiriliyor. Proje, Türkiye’nin internet okuryazarlığı oranının artışına katkıda bulunarak, bilgiye erişimde fırsat eşitliği sunmayı amaçlıyor. Halen Türkiye’nin dört bir yanında kurulan 52’sl okul 76 Türk Telekom eğitim binasında öğrencilere modern bir eğitim ortamı sunulurken, firma amatör spor kulüpleri kanalıyla spora destek veriyor.

Türk Telekom, 45 ilde, 46 spor kulübüyle basketboldan eskrime, atletizmden kayak ve tenise, 29 branşta 5 binden fazla sporcuya destek oluyor. Grup şirketlerinden Avea’nın, FC Barcelona işbirliği sayesinde Türkiye’de hayata geçirdiği FCBEscola İstanbul Avea Futbol Okulu İse biri Maslak’ta, diğeri Maltepe’de olmak üzere iki ayrı kampüste faaliyet gösteriyor.

Okullar, Türkiye’de yabancı spor kulübü işbirliğiyle kurulan, ilk futbol okulu olma özelliği taşıyor. Okullarda altı İla 14 yaşları arasında çocuklar ve gençler eğitim alıyorlar.

SANOFI TÜRKİYE
Diyabetli çocuklara el uzattı

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği ve Sanofi Türkiye’nin proje ortağı “Okulda Diyabet Programı” ile 2010 yılından bu yana 60 bin okul, 585 bin öğretmen, 580 bin ebeveyn ve 17.5 milyon öğrenciye ulaşıldı. Önümüzdeki dönemde proje kapsamında diyabetli çocukların okul koşullarını iyileştirip, sorunlarını çözmek ve farkmdalık yaratmak hedefiyle yerel toplantılar düzenlenmesi, öğretmen ve okul hemşirelerine eğitim verilmesi planlanıyor.

Sanofi Türkiye’nin diğer KSS projesi ise, genç kadınların iş hayatına güçlü bir başlangıç yapmaları amacıyla KAGİDER ile birlikte beş yıldır sürdürdüğü “Geleceğin Kadın Liderleri” projesi.

Ayrıca, diyabetli hasta ihtiyaçlarına çözüm üretmek için üniversite öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın” yarışması, epilepsi hastalığı farkındalığım artırmak amacıyla yürütülen “Epilepsiye Objektif Ol” fotoğraf yarışması ve Türk bilim insanlarının yeni molekül fikirlerini buluşa dönüştürmek için açılan “Ar-Ge Çağrısı” gibi bir dizi KSS projesi halen yürütülüyor.

Sanofi Türkiye Kurumsal İlişkiler ve iletişim Direktörü Hande Göksoy, “Global vizyonumuz, KSS bilincini iş stratejilerimize dahil etmek ve paydaş beklentilerine yanıt vermek. Bu doğrultuda, Türkiye’de şu ana kadar birçok projeye imza attık, yenilerini de başlatıyoruz” diye konuşuyor.

STFA HOLDİNG
Dünyanın bilgisini Türkiye’ye taşıdı

Türkiye’nin köklü taahhüt guruplarından olan STFA Holding, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini ağırlıklı olarak eğitim alanında gerçekleştiriyor. 1993 yılında Sezai Türkeş’in eşi adına yaptırdığı TEVİTÖL (TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi) 2002’de Türk Eğitim Vakfı devralındı. Halen holding destek olmayı sürdürürken, daha fazla üstün yetenekli, maddi olanakları sınırlı çocuğun faydalanması için bir burs fonu oluşturmak amacıyla “Olağanüstü” projesi geliştirildi. Bu kapsamda “Olağanüstü Getiri İçin Olağanüstü Çağrı” yapılan şirketler, üstün ve özel yetenekli bir çocuğun TE-VlTÖL’de beş yıllık eğitimini karşılayarak kampanyaya katılıyorlar. Ayrıca Akula sürekli burs katkısı için özgün bir yaz kampı tasarladı ve hayata geçirildi.

STFA’nın eğitim alanında ses getiren son projesi ise dünyanın en büyük ücretsiz Online eğitim platformu Khan Academy’nin Türkçe’ye kazandırılması oldu. 2006 yılında Salman Khan tarafından kurulan ve kısa sürede milyonlarca kişinin ücretsiz eği tim aldığı bir platforma dönüşen Khan Academy bugüne kadar verdiği yarım milyardan fazla ders ile dünyanın en büyük sınıfı olarak biliniyor. Khan Academy’nin ilk uluslararası iştiraki olarak faaliyete geçen Khan Academy Türkçe, “herkese, her yerde, kendi hızında, dünya standartlarında ve ücretsiz eğitim” olanağı sunuyor. Şu ana kadar Türkçeleşti-rilen 4 bine yakın ders videosu, 150 bini aşkın alıştırma ve problem Khana-cademy.org.tr ve tr.khanaca-demy.org adreslerinde yayınlanıyor.

STFA Holding eski CEO’su Mehmet Ali Neyzi, “Holding olarak toplumun gelişmesine verdiğimiz önemde eğitim öncelikli konularımızın başında geliyor. Çünkü ülkemizin daha ileriye taşınmasının yolunun daha çok inovasyonla daha fazla katma değer üretmek ve bunları hayata geçirebilecek kapasitede nesiller yetiştirmekten geçtiğine inanıyoruz. Yatırım ve faaliyetlerimiz sonucu büyürken, sosyal ve çevresel sorumluluklarımızı da gözetmeye devam ediyoruz” diye konuşuyor.

Önceki sayfa 1 2 3 4 5 6 7 8 9Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu