Şirket Haberleri

Şirketlerden Engelilere Yönelik Sosyal Sorumluluk Projeleri

Toplum yararı adına kurumsal sosyal sorumluluk projeleri

SON yıllarda pek çok şirket, toplum yararı adına kurumsal sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyor. Çocuklar, kadınlar, engelli bireyler, yaşlılar, sokak hayvanları, çevre, eğitim, madde bağımlılığı ve daha pek çok alanda hayata geçirilen bu projeler, şirketler için büyük önem taşıyor. Söz konusu projeler, hem şirketlerin toplum nezdinde itibarını artırıyor hem de çalışan bağlılığında artış, toplumla yakınlaşma ve paydaş ilişkilerinin daha iyi yönetilmesini sağlıyor. Konunun uzmanları, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin başarılı olabilmesi için kalıcı, samimi ve sistematik bir dönüşüm sağlaması gerektiğine vurgu yapıyor.

TÜRKTELEKOM
Hedef engelleri kaldırmak

Türk Telekom, kurumsal sosyal sorumluluk projelerini “Bir fark yar atsak yeter, Türkiye’ye değer” başlığı altında sürdürüyor. Toplumun dezavantajlı kesimlerine fayda sağlayabilmek amacıyla bugüne kadar birçok sosyal sorumluluk projesi hayata geçiren firmanın yetkilileri, “Başarıyla devam eden projelerimiz aracılığıyla toplumda fırsat eşitliğini sağlamaya odaklanıyor, ekonomik, sosyal, bölgesel veya fiziksel sebeplerle toplumsal hayata eşit katılamayan kesimlerin karşılaştığı engelleri kaldırmayı hedefliyoruz” diyor ve “Herkes için erişilebilir iletişim” prensibiyle hareket ettiklerini ifade ediyor.

Türk Telekom’un hayata geçirdiği projeler arasında yer alan “Günışığı”, “Sesli Adımlar” ve “Telefon Kütüphanesi”nin büyük başarılar elde ettiğinden söz eden yetkililer, projelerini ulaşabileceği en geniş kesimlere ulaştırmayı hedeflediklerini ifade ediyor. Kurum, “Günışığı” projesinin devamı niteliğinde başlattığı “Okulumda Günışığı” projesiyle ise az gören çocukların bulunduğu temel eğitim okullarında; öğrenci, veli, öğretmen ve yöneticilere de “Az Gören Eğitimi” konusunda eğitim vermiş. Yetkililer, proje süreçlerinde ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hareket ettiklerini, onların istek ve ihtiyaçlarını, projeler hakkındaki görüşlerini alarak ilerlediklerini anlatıyor. Türk Telekom çalışanları, kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin duyurulmasından hedefine ulaşmasına kadar projelere çok yönlü katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra Ar-Ge ekibi, projelerin gelişmesi ve engellilerin hayatlarını daha da kolaylaştırması adına yeni uygulamalar ve çözümler geliştirmek için çalışmalar gerçekleştiriyor.

TURKCELL
1 milyon engelli için değer

Turkcell, hayata geçirdiği kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çeken markalardan biri. Markanın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barbaros Yiş, teknolojiyi hayatın hizmetine sunarak değer yarattıklarını ve sosyal fayda üreten projeleri destekleyerek topluma hizmet ettiklerini söylüyor. Yiş, “Kadınlara, çocuklara ve engelli bireylere yönelik teknoloji temelli eğitim ve girişimcilik odaklı projeleri destekleyen Turkcell, öncelikle bulunduğu toplumda iyi yönde fark yaratmayı, uzun vadede ise daha yaşanabilir bir dünyanın inşasına katkı sağlamayı hedefliyor” diyor. Yiş, TurkcelPin tüm sosyal sorumluluk projelerinin odağına teknolojinin kaldıraç etkisi sayesinde fırsat eşitliğini koyarak toplumsal kapsayıcılık projeleri hayata geçirdiğini ifade ediyor. “Turkcell, bu hizmetleriyle engelli bireylerin potansiyellerini tam olarak kullanarak topluma katkıda bulunabilmelerini ve otonomi kazanmalarını amaçlıyor” diyen Yiş, engelli bireyler için geliştirilen tüm projelerle çeyrek asırda 1 milyon engelli bireyin hayatında değer yaratıldığını sözlerine ekliyor.

Turkcell, dezavantajlı bireylere ve topluma yatırım odaklı kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerine her yıl gelirlerinin yüzde l’ine tekabül edecek bir bütçe ayırıyor. “Engel Tanımayanlar” çatısı altında engelli çocukların eğitimi ve istihdamına yönelik “Engelsiz Eğitim Programı”, sosyal hayata katılımlarını sağlamak için “Hayal Ortağım” ve farkmdalık projesi “Turkcell Diyalog Müzesi” yer alıyor. Turkcell, aynı zamanda işitme engelli bireyler için “işaret Dilim” uygulaması ve otizmli çocukların gelişimine destek olmak için “İçimdeki Hazine” gibi teknolojileri de hizmete sunuyor. Yiş, “Yapılan etki araştırmaları ve proje faydalanıcılarından gelen geri dönüşler, ‘Engel Tanımayanlar’ çatısı altındaki tüm işlerin toplum üzerinde yarattığı pozitif etkiyi gösteriyor” diyor. Yiş, hayata geçirilen tüm sosyal sorumluluk projelerinde çalışanlarının büyük destek verdiğinden de söz ediyor.

LC WAIKIKI
Görme engelliler için aplikasyon

LC Waikiki, görme engelli bireylerin giyim alışverişi yaparken yaşadıkları engelleri ortadan kaldırmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için bir mobil uygulama geliştirdi. Uygulama, etiket okuma yöntemiyle ürünün renk, desen, beden, kumaş içeriği, yıkama talimatı ve fiyat bilgilerini kullanıcıya sesli okuyabiliyor. Marka yetkilileri, “Kulağımızı her kesime açık tutmayı sosyal sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu nedenle her kesimin ihtiyaçlarını anlamaya ve destek olmaya çalışıyoruz” diyor. Toplumdaki farklı kesimlere yönelik çalışmalar ve etkinlikler yürüten firma, pek çok alanda farklı derneklerle, akademik kuruluşlarla ve uzmanlarla çalışıyor. Marka, gerek kendi projelerinde işbirlikleri yürütüyor, gerekse dernek ve akademik kuruluşların çalışmalarına.destek oluyor. Marka yetkileri, şunları söylüyor: “Görme ertgelli bir müşterimizin, kendi alışverişini yapabilmesi ve tercihlerini belirleyebilmesi bizim için çok önemli. Görme engelli bireylerin bu konuda hayatlarını kolaylaştırıyor ve sektörümüze örnek oluyoruz.”

Marka, “Sense” adını taşıyan aplikasyonu Türkiye dışında Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’da da hayata geçirdi. Ukrayna, Moldova ve Ermenistan’da da uygulamaya alınması için çalışmalar sürüyor. Yetkililer, hedeflerinin bulundukları tüm ülkelerde aplikasyonu hayata geçirmek olduğunu aktarıyor. LC Waikiki, bu projeyi Altı Nokta Körler Derneği ve Türkan Sabancı Görme Engelliler Okulu ile işbirliği yaparak hayata geçirmiş.

ÇİMSA
191 Akülü tekerlekli sandalye

Çimsa da toplum için değer yaratan kalıcı sosyal sorumluluk çalışmalarını destekliyor. Firmanın Genel Müdürü Ülkü Özcan, uzun vadeli bir yaklaşımla sürdürdükleri kurumsal sosyal sorumluluk projelerini kapsayıcı ve sistemli bir model çerçevesinde yürüttüklerini anlatıyor. “Projelerin etki alanını genişleterek, oluşturduğumuz faydanın daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyoruz” diyen Özcan, ihtiyaç sahiplerine fayda sağlamaya ve fabrikalarının olduğu bölgelerde farklı projeleri hayata geçirmeye öncelik verdiklerini söylüyor.

Çimsa, bu çerçevede Engelliler Haftası kapsamında Mersin Biiyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projesini 2015’ten bu yana sürdürüyor. 2019’da da Engelliler Haftası kapsamında Mersin Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğine giden firma, engelli bireylere akülü tekerlekli sandalye sunulmasına katkı sağladı. Beş yılda toplam 191 adet akülü tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Özcan, projeyi engelli bireylerin sosyal yaşama dahil olmaları konusuna dikkat çekmek ve her gün karşılaştıkları sorunlara farkındalık yaratmak hedefiyle başlattıklarını aktarıyor. Özcan, hayata geçirdikleri tüm sosyal sorumluluk projelerinde hem paydaşlarından hem de proje ortaklarından pozitif geri dönüşler aldıklarım belirtiyor. Özcan, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Eğitimi, ülkemizin kurumsal desteğe ve katkıya en çok ihtiyaç duyulan alanlarından biri olarak tanımlıyoruz ve çocuklara destek olmaya yönelik projelere büyük önem veriyoruz. Toplumsal faydaya ve sürdürülebilirliğe öncelik verdiğimiz iş modelimizle sağlık, çevre, kültür-sanat ve spor gibi alanlarda da çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

BURSA KEBAP EVİ
İlk adımı sümeyye ile attık

Paralimpik Yüzme Avrupa Şampiyonu Sümeyye Boyacı’nın ana sponsorluğunu üstlenen Bursa Kebap Evi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Cem Helvacı, “Tecrübelerimizi, Türkiye için önemli başarılara imza atan ve kendi hikayesini yazan isimlerle paylaşmamız gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz” diyor. Türkiye’de belli bir ekonomik güce ulaşan firmaların Sümeyye Boyacı gibi gizli kalmış cevherlere elini uzatması gerektiğini ifade eden Helvâcı, “Gerekli destekler verildiğinde önemli başarılara imza atan sporcularımız mutlaka çıkacaktır. Biz marka olarak, bu ülkeden aldığımızı yine bu ülkenin değerlerini desteklemek için elimizden geldiği kadar geri vermeye çalışıyoruz. İlk adımı Sümeyye ile attık” diyor.

Bursa Kebap Evi, Sümeyye Boyacı’ya ödenen ana sponsorluk bedelinin yanı sıra onu ve ekibini yarışlara gönderiyor, gerekli olan yüzücü ve antrenman kıyafetlerini karşılıyor, yarışlarda ödül kazanması halinde önceden belirlediği tutarda para ödülü veriyor. Helvacı, söz konusu kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle ilgili sosyal medya aracılığıyla olumlu tepkiler aldıklarını anlatıyor. “Şirkete ulaşıp özellikle teşekkürlerini iletmek isteyenler oluyor” diyen Helvacı, tüm şubelerini ve çalışanlarım projeye dahil etmek için farklı organizasyonlar düzenlediklerinden de bahsediyor: “Süreci sadece bir sponsorluk olarak değil, çok yönlü bir iletişim olarak planladık. Tüm Türkiye’de başlattığımız ve geçtiğimiz günlerde ilkini Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz ‘Hayallerinin Peşinden Git’ konseptli söyleşilerde farklı illerde gençlerle Siimcyye’yi bir araya getiriyoruz.”

FARMASİ
Binamızı onlara göre tasarladık

Farmasi, engelli dostu bir firma olarak dikkat çekiyor. Farmasi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Tuna, fabrikalarında tüm ekip arkadaşlarının eşit şartlarda çalışabilmeleri için gereken düzenlemeleri yaptıklarını söyleyerek sözlerine başlıyor. “Binamızı proje aşamasında engelli çalışanlarımızın iş yaşamını kolaylaştıracak şekilde tasarladık” diyen Tuna, bu anlamda yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Merdivenlerimizde engelli arkadaşlarımızın kullanabileceği platformlar yer alıyor. Aynı zamanda merdivensiz girişler mevcut. Yeni hizmetleri de hayata geçirmek istiyoruz. Fabrikamızda engelli arkadaşlarımızın çalışma koşullarını kolaylaştıran uygulamaların yanı sıra kış bahçesi gibi keyifle vakit geçirmelerini sağlayacak alanlar da yer alıyor.” Farmasi kozmetik olarak, engelli çalışma arkadaşlarının başarı hikayelerini yazabilecekleri bir ortam yaratmayı amaçladıklarını vurgulayan Tuna, “Tüm çalışanlar için şartlar ne olursa olsun en iyisini ortaya koymalarını mümkün kılacak bir ortam oluşturmakta kararlıyız. Engelli çalışanlar konusunda şirketlerin bakış açısı büyük önem taşıyor. Çalışanların önünü açmak ve onlara fırsat vermek gerekiyor” diyor.

ŞEBNEM CAN KILINÇARSLAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu