Şirket Haberleri

Şirketler için kurumsal facebook’lar geliyor

emre gurunTürkiye genelinde yaklaşık bin 500 firmanın faaliyet gösterdiği yazılım sektöründe yeni trend, şirket çalışanlarının iletişimini artırmak için tasarlanan ‘kurumsal facebook’ uygulamaları. Bu uygulamaların şirket içinde çalışan ve yönetici iletişimini artırdığını, dosya ve bilgi paylaşımını hızlandırdığını dile getiren Nuevo CEO’su Emre Gürün, “Kurumsal facebook’lar sayesinde şirketler içerisinde inanılmaz büyüklükte bir bilgi bankası oluşacak” diyor.

‘Son 20 yılda hem küresel ekonomide, hem de toplumsal ilişkilerde çığır açan sektör hangisidir?’ diye sorsak, sanırım çoğunlukla alacağımız yanıt aynı olacaktır: Yazılım sektörü…

internet ve mobil cihazların gelişimi ile birlikte yazılımların da kabuk değiştirdiği bir dönemden geçiyoruz. Artık mütevazı karlar peşinde koşan küçük yapılardan dev holdinglere kadar tüm şirketler, iş yapma biçimlerini zamana uyarlamak için geliştirilen yazılımlara ihtiyaç duyuyor. Türkiye’de de dünyadaki trendlerin paralelinde gelişen yazılım sektörü, özellikle KOBİ’lerin ihtiyaçlarına yanıt vermek için yeni ürünler geliştiriyor. Bunlardan bir tanesi de şirket içindeki iletişim ve bilgi paylaşımını maksimum düzeye çıkarmak için tasarlanan ‘kurumsal facebook’lar.

2023 ihracat hedefi 10 milyar dolar olan sektörde şu anda yaklaşık bin 500 firma faaliyet gösteriyor. ihracat miktarı ise 250 milyon dolar civarında. Tüm dünyada genç beyinlerin öncülüğünü yaptığı yazılım sektörü, nüfusun yarısının 25 yaş altında olduğu Türkiye’de nasıl bir gelişim gösteriyor? Kurumsal facebook uygulamaları Türkiye’deki şirketlerden ilgi görüyor mu? işte bu soruların yanıtlarını Nuevo Yazılım Çözümleri şirketinin CEO’su Emre Gürül ile konuştuk.

KOBİ Girişim: Nuevo yazılım çözümleri nasıl hayata geçti?

Emre Gürül: Yönetim ve mühendis kadrosu ağırlıklı olarak Nexum’dan ayrılan kişilerden oluşan Nuevo, yazılım sektöründe her biri 10 yıl ve daha fazla tecrübesi olan 5 ortak tarafından kuruldu. Şirketin hedefi, kısa süre içerisinde Türkiye’deki web ve mobil yazılımlar alanındaki lider şirketler arasında yer almak ve yurtdışına yazılım ihracatında bulunuyor.

İlk yıl için ciro hedefiniz nedir?

Şöyle ifade edebilirim, yılsonu hedefimiz olan 1 milyon dolara ulaşabileceğimizin sinyallerini alıyoruz.

Türkiye’de yazılım sektörünün gelişimini nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’de bilişim sektörü sürekli olarak bir büyüme trendi içerisinde, bu tüm sektör için umut vaad eden bir gelişme… Ancak yerli yazılım ürünlerinin sayısı hala çok az. Ülkemizde hala yabancı menşeli yazılımlar ya da ürünleşme-den uzak terzi usulü özel yazılımlar ön planda. Yazılım sektörünün büyüyebilmesi için bu alana yapılan yatırımların da büyümesi gerekiyor. Yerli bir yazılım ürünü çıkartabilmenin maliyeti gerçekten çok yüksek… Bu konuda da özel sektör ve devlet el ele yürümeli. ARGE ve girişimcilik alanında çıkan kanunlar, TÜBİTAK ve KOS-GEB hibeleri ile bu konuda son yıllarda önemli olumlu gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

Şirketler için ürettiğiniz yazılımlar içinde sosyal paylaşım siteleri özel bir yer tutuyor. Bu konudaki örnekleri bizimle paylaşır mısınız?

Web 2.0 akımları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki şirketleri de çok etkiledi. Bu değişim şirketlerin kendi çalışanları için hazırladığı intranet yazılımlarına da yansıdı. Eskiden gayet sıkıcı olan, insanların sadece ayda yılda bir açtığı bu intranetlerde değişim rüzgarları esiyor. Artık ‘Kurumsal facebook’ adı da verilen Intranet 2.0 yapıları gündemde. Bu intranetlerde şirket çalışanları birbirleriyle ve yönetim ile sürekli iletişim halinde. Kişiler birbirlerini takip edebiliyor, yazılanları beğeniyor, dosya paylaşabiliyor.

Bu, şirketlere ne sağlıyor?

Bu şekliyle, şirket içerisinde inanılmaz büyüklükte bir bilgi bankası oluşuyor, ilk olarak THY’de yaptığımız CrevvRest uygulaması ile hayata geçirdiğimiz bu uygulama sayesinde, THY’nin 6 binden fazla kişiden oluşan uçuş ekibi bütün iletişim, bilgi paylaşımı gibi ihtiyaçlarını bu yazılım sayesinde gideriyor, şimdi bu in-tranetin mobil uygulamasının hazırlanması da gündemde… Böylece uçuş ekibi tablet ve akıllı telefonlardan aracılığıyla da birbirleri ve şirket ile iletişimde kalabilecek.

KGBl’lere yönelik ne gibi çözümler sunuyorsunuz?

Nuevo, kurumsal büyük şirketlerin yanı sıra, KOBİ’lerin verimliliğini artıracak yazılım çözümleri de sunuyor. Özellikle bayi ağı bulunan KOBİ’ler için bayiler ile merkez arasındaki bilgi paylaşımı ve iletişimi artıran, performans yönetimine katkıda bulunan B2B yazılımları bu çözümlerde ilk sırada yer alıyor.

Şirketlerin sizden en çok talep ettikleri şey ne oluyor?

Talep edilen konuların başında Intranetler, bayi ağlarının performansını geliştirmeye yönelik yazılımlar ve mobil uygulamalar geliyor. Kurumsal hafızanın tutulduğu bu kurumsal por-tallar, web 2.0 akımının etkisiyle çok daha inte-raktif bir hale geldiler. Nuevo kurumsal portal-lar, şirket için Facebook olarak da adlandırılan bu yapılarda son derece tecrübeli. Diğer talep gören çözümümüz ise bayi entegrasyonu uygulamalarımız. Dağınık yapıdaki bayi ağlarına sahip şirketlerde bayiler ile iletişimi sağlayan, şirket stratejisini merkezden bayilere kadar indir-geyebilen bu yapılar sayesinde şirketlerin satış performanslarını artırmak en önemli hedefimiz. Mobil uygulamalar konusunda da özellikle kurumsal mobil uygulamalar çok fazla talep görüyor.

Yazılım sektörü özellikle korsan ürünlerden çok çeken bir alan. Bu konudaki sıkıntılar ne boyutta?

Bu konuda gelişmeler var, yapılan kontroller sayesinde korsan kullanımda düşüşler olduğunu biliyoruz. Ancak buradaki en önemli kontrol aslında sektörün kendisine uyguladığı oto kontrol olmalı. Çalışanlarına karşı vergisel sorumluluklarını yerine getirmeyen, lisanssız ürünler kullanan şirketlere karşı sektör çalışanları ve müşteriler tavır alabilirlerse, bu konudaki sıkıntılar da çok daha çabuk çözülecektir.

“Yazılım güvenliği önem kazanacak”

Türkiye’de yazılım sektörü geliştikçe ünü sınırları aşan “hackerlar da türüyor. Emre Gürül ise bu durumu şöyle değerlendiriyor:

“Sonuçta güvenlik de yazılım sektörünün alt kollarında biri ve olmazsa olmazı. Web siteleri ve mobil uygulamalar, sadece bilgilendirme amaçlı olmaktan çıkıp, işlemlerin gerçekleştiği, paranın döndüğü bir rotaya doğru kaydı ve gün geçtikçe bu gelişmeler daiıa da hızlanacak. Dolayısıyla, yazılım güvenliği çok dalıa fazla önem kazanacak.

Yazılım geliştirirken uymanız gereken standartlar var, bunların gözden kaçırılması çok kötü sonuçlar doğurabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu