Girişimcilik Haberleri

Sigorta şirketleri insurtech firmalarına dönüşmeye başladı

Sigorta şirketleri geleneksel yapılarından çıkıp insurtech firmalarına dönüşmeye başladı. Tıpkı bankaların fintech’te yaptığı gibi kendi startup programlarını geliştirip inovasyon merkezlerini kuracaklar…

Insurtech’te ilk hamleyi yapan kazanacak

TÜM sektörler artık insanların hayat kalitesini hem daha ucuza hem daha az zaman tükettirerek hem de daha güvenilir şekilde asiste etmeye odaklanmış durumda. Son yılların gözdesi fintech’ten sonra şimdi de sıra sigortacılık sektörünün bu anlamda atacağı adımlara geldi.

“Insurance” (sigorta) ve “Technology” (tekonoloji) kelimelerinden türetilen “insurtech”, artık sigorta sektörünün ajandasında ilk sıralarda yer alıyor. Tüm sigorta şirketleri şunu anlamış durumda: insurtech hamlesini ilk yapan şirket çok şey kazanacak.

Peki, bu hamle tüketicinin işine yarayacak mı? Şu örnek sanırım bu hamlenin hem sigorta şirketi hem de tüketici açısından ne anlama geleceğini iyi açıklıyor.

2018’DE START ALACAKLAR

Varsayalım ki İstanbul’dan Ankara’ya dört saatlik bir yolculuk yapacaksınız. Cep telefonunuzdan sadece bu dört saat için bir hayat veya kaza sigortası yaptırsanız, sadece dört saatlik bir poliçe satın alsanız ve bu işlemleri de birkaç dakika içinde cep telefonunuzdan tamamlasanız nasıl olur?

Bence çok güzel olur. İşte insurtech konusundaki gelişmeler yakında bunun da yolunu bizlere açacak. Bu yüzden artık bu konuyu da gündemime almış bulunuyorum. Yaptığım kısa bir araştırma sonucunda bu konuda kaliteli bilginin KPMG tarafından üretildiğini gördüm. KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk bu konuda oldukça geniş çaplı araştırmalar yapmış. Cantürk’e göre, birçok sigorta devi, geleneksel yöntemleri bırakarak sigorta teknolojileri ile daha çevik ve hızlı büyüyen insurtech firmalarına dönüşecek. KPMG araştırmalarına göre bugüne kadar projeler geliştiren insurtech girişimlerinin 2018 yılında üretime başlayacağını ve sigorta firmalarının 2018’de insurtech girişimleriyle ortaklık kurma yolunda kaynaklarını ciddi boyutta kullanacağını gösteriyor.

Buradan şu anlaşılıyor ki, startup’lara yine gün doğdu. Muhtemelen, aynen fintech’te olduğu gibi, bu sefer de sigorta şirketleri kendi startup programlarını geliştirecekler, kendi inkubasyon veya inovasyon merkezlerini kuracaklar. Böylelikle hem markalarına hem müşterilerine hem de ekonomiye değer katacak hamlelere odaklanacaklar.

Sigorta sektöründekilerin insurtech konusunda şöyle bir avantajı var: Bankacılık sektörünün fintech konusundaki deneyimlerinden yararlanarak daha hızlı ve daha ekonomik yol alma fırsatı…

REGÜLASYONLARI HEMEN YAPILMALI

Hem fintech hem de insurtech girişimlerinin ortak konusu ise regülasyon ve mevzuat. Kamunun da aynı hızla bu konulara odaklanması ve sektörel çözümler üretmesi herkes için çok önemli. Her ne kadar kamu otoriteleri bu konularda yeni bir şeyler yapma konusunda çok istekli olsa da yine de takip etmeleri gereken belirli prosedürler var. Örneğin, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bizzat desteklediği crowdfunding konusunun bile henüz yönetmeliği aylar geçmesine rağmen yayınlanabilmiş değil. Ancak, cro\vdfunding konusunda Türkiye’nin Avrupa’da İngiltere’den sonra ikinci ülke olarak regülasyonu uygulamaya koymuş olmasını da göz ardı etmemeliyiz.

KPMG’nin raporuna göre 2018 yılında insurtech’in yoğun ilgi göstereceği sektörler ise şu şekilde: Sürücüsüz araçlar, siber sigorta, havacılık ve drone. Bu trendlere göre iş fikri geliştiren ve sigortacılık sektöründe altyapısı olan girişimcilerin hızla bu konularda startup geliştirmelerini öneriyorum.

Çünkü önümüzdeki birkaç aydan sonra artık tüm sigorta şirketleri yatırım yapacakları ya da inkubasyona alacakları startup’ları aramaya başlayacaklar. Bu gelişme aynı zamanda melek yatırımcıları da çok ilgilendiriyor. Çünkü insurtech konusunda yaptıkları yatırımın ikinci veya üçüncü raunt finansmanında karşılarında istekli pek çok sigorta şirketi bulabilecekler.

Dünyada Fransız sigorta şirketlerinin bayrağı göğüslemeye çalıştığı insurtech konusunda, Türkiye’deki hangi sigorta şirketinden ilk vurucu hamlenin geleceğini açıkçası çok merak ediyorum. Belki de Avrupa’ya ve küresel sigorta ekonomisinde önemli rol oynayacak bir insurtech inovasyonu da Türkiye’den çıkar. Ortam hazır.

Haftaya görüşmek üzere…

Baybars Altuntaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu