Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Semazenler Kendi Etraflarında Dönerken Neden Başları Dönmez?

Baş dönmesi birçok insan için hayli rahatsız edici bir durumdur.

Özellikle kendi etrafımızda döndüğümüzde ortaya çıkar ve durduktan sonra bile dönüyormuş gibi hissederiz.

Baş dönmesi duygusunun kaynağı iç kulaktaki vestibüler sistemdir (dengeden ve vücudun konumsal yönelimini belirlemeden sorumludur).

Semazenler

Bu sistemin bir parçası olan yarı dairesel kanalların içindeki sıvı başın yönelimine göre hareket ederken, sıvının hareketini algılayan tüy hücreleri mekanik hareketi elektrik sinyaline dönüştürerek beyne iletir. Kendi etrafımızda çok hızlı bir şekilde döndüğümüzde durduktan sonra bile sıvı hareket etmeye devam ettiği için hâlâ dönüyormuş gibi hissederiz.

Semazenler sema sırasında uzun süre hiç durmadan kendi etraflarında döner. Aynı şekilde buz dansı yapan sporcular ve balerinler de gösterileri sırasında bir çok kez kendi etraflarında döner ve baş dönmesi hissinin sebep olduğu problemler olmaksızın gösterilerine devam ederler. Semazenlerin, sporcuların ve balerinlerin baş dönmesi hissini azaltmak için dönüş sırasında belli bir noktaya odaklandıkları bilinir. Ancak araştırmalar bu yeteneğin fizyolojik bir temeli olduğunu da gösteriyor. Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan bir çalışmada beyinde vestibüler sistemden gelen verilerin değerlendirildiği bölgenin balerinlerde daha küçük olduğu belirlendi. Araştırmacılar bu kişilerde beynin baş dönmesi hissine direnç kazanacak şekilde uyum sağladığını düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu