Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Savunma sanayi, ihracatta atağa geçti

Türkiye’nin yapısı itibariyle ön planda olmayan sektörlerinden olan savunma sanayi, yönünü dış pazarlara çevirdi. Geçen yıl 1,6 milyar dolar ihracat yapan sektörde bu yılki hedef 2 milyar dolar. Şirketler ihracata dönük olarak yemden yapılanırken, fuar etkinliklerine katılım da artıyor. Güney Amerika’nın önemli fuarlarından Rio’daki LAAD 2015’e milli katılım gerçekleşti.

Savunma sanayi yurtdışı atağına kalktı. Son dönemde Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri ile Pakistan’da öne çıkan Türkiye savunma sanayi’, özellikle Güney Amerika ve Afrika gibi pazarlara ağırlık verecek yeniden yapılanma çalışmalarını devreye soktu.

savunma sanayi

Yurtdışı pazarlama ve iş geliştirme birimleri oluşturuluyor, art arda dış temsilcilikler organizasyonları kuruluyor. Ekonomi Bakanlığı’nın sektöre dönük başlattığı fuar desteklerinden de yararlanan savunma sanayi oyuncuları, alternatif pazar oluşturacak bölgelerin en büyük fuarlarında ülke katılımı ile tanıtım yapmaya başladı. Bu fuar organizasyonlarından biri, Güney Amerika’nın en büyük fuarlarından olan ve Brezilya’da Rio de Janerio’da düzenlenen LAAD

2015 oldu. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği’nin (SSI) öncülüğünde milli katılımın yapıldığı Brezilya’daki LAAD Fuarı’nda birçok yeni ürün vitrine çıktı. Dünya genelinden 700 firmanın katıldığı fuara Türkiye’den de 10 şirket katıldı.

DÜNYADAN İLGİ BÜYÜK

Türkiye standı, yalnızca Güney Amerika ülkelerinin genelkurmay ve savunma bakanlığı üst düzeyi yetkililerinin değil, Afrika ülkelerinden de katılımcıların yoğun ilgisini çekti. Aselsan’ın aşağıda aynntısını vereceğimiz bir niyet anlaşması yaptığı fuarda çok sayıda işbirliğine dönük görüşme gerçekleştirildi. SSI Başkanı Latif Aral Aliş, Türkiye savunma sanayiinin yurtdışında iddiasını ortaya koyacak çok sayıda ürünü olduğunu dile getiriyor. Aliş’e göre iddialı ürünlerin başında toplam beş ülkenin üretebildiği saldın helikopteri sınıfındaki Atak geliyor. Aralarında Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerin bulunduğu sekiz ülke şu anda Atak ile ilgileniyor.

TAİ Yönetim Kurulu Başkam Nejat Bilgin ve İş Geliştirme Müdürü Görkem Bilgi’nin verdiği bilgiye göre, Atak helikopteri ile yakın zamanda ihracatta önemli bir atılım gerçekleştirilecek. Şu anda dünyanın en büyük savunma firmalan listesinde 80’inci sırada olduklarının altını çizen Bilgi, orta vadede 35’inci sıraya çıkmayı hedeflediklerini belirtti. Hürkuş’ta hedef ise silahlı versiyonu üreterek özellikle Afrika pazarlarına satışını gerçekleştirmek.

İHRACAT İÇİN YAPILANDI

Türkiye’nin en büyük savunma firmalarından Aselsan’da yeniden yapılanma ve yurtdışma açılım modeli uygulamaya konuldu. Yurtdışı odaklı pazarlama ve iş geliştirme direktörlükleri oluşturuldu. Sayısı henüz net-leştirilmese de, Avrupa, Güney Amerika, Afrika ve Orta Asya’da ofisler açılacak. Güney Amerika’da Brezilya bu noktada öne çıkarılacak. Bu amaçla fuarlara dönük katılım da artırıldı.

Şirkette, ihracatın toplam satışlar içindeki payı yüzde 23’ler düzeyinde.

Bu pay kademeli olarak yükseltilecek. Dış pazarlara dönük gerçekleşen yeniden yapılanma sürecinin ardından ihracatın payı önce yüzde 30’a, ardından da yüzde 50’ye çıkarılacak.

Geçen yıl çeşitli projelerin geliştirildiği Uruguay ile Aselsan arasında son LAAD Fuan’nda da bir niyet bildirisi imzalandı. Uruguay Kara Kuvvetleri Komutanı General Guido Manini Rios ile Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Şeker arasında imzalanan mevcut işbirliğinin güçlendirilmesi ile ek sistem alımlarına ilişkin niyet bildirisi, sınır güvenlik aracı alımı, Montevideo’da güvenlik yönetim merkezi kurulması, sınır hattı izleme hizmetlerinin sağlanması projelerini kapsıyor.

YENİ DEPARTMAN KURDU

Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar olan cironun yüzde 30’unu ihracattan elde eden Havelsan, yeni pazarlara ilişkin olarak yeni departmanlar oluşturdu. Uluslararası pazarlama müdürlüğü ve iş geliştirme ve pazarlama direktörlüğü bunlardan biri. Amaç ihracatta yeni pazarlara odaklanmanın yanı sıra gelişmiş pazarlarda da daha etkin hale gelmek. Havelsan Uluslararası Pazarlama Müdürü Umur Çağlayan,

2016 sonuna kadar 2 milyar dolarlık ciroya ulaşacaklannı dile getiriyor.

ROKETSAN’DA HEDEF BÜYÜK

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruluşlanndan Roket-san, yakın zamanda önemli bir yapılanma içerisine girdi. Halihazırda hizmetlerini üç grup başkanlığı bünyesinde kategorilendiren şirkete bir grup başkanlığı daha ilave edildi. İleri Teknolojiler ve Sistemler Grup Başkanlığı, yuttdışı projelere de odaklanacak. İleri teknoloji alanında da etkin faaliyetler yürütecek.

Roketsan son dönemde yurtdışı pazarlara dönük önemli adımlar attı. Bunlann en önemlilerinden biri Lockheed Martin ile imzalanan SOM-J işbirliği anlaşması. Söz konusu anlaşma, şirketin en ileri pazarlara dönük önemli referanslarından biri olarak kabul ediliyor.

Roketsan CEO’su Selçuk Yaşar, şirketin yurtdışı projelerinin sayısının daha da artacağını belirterek, “Bu konuda kimi iddialı işbirlikleri içerisindeyiz. Roket ve füze alanında hızlı büyüyeceğiz” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu