Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Sağlıkta Robot ve Dijital Hastane Devrimi

Sağlık ve bilişim dünyasının liderlerini buluşturan 15. Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesinde, sağlık bilişimi alanında dünyadaki yeni gelişmeler, sağlık sektöründe robotların kullanımı ve dijital hastane platformu konularında sunumlar yapıldı.

Sağlıkta robot devrimi zirveye damgasını vurdu. Hasta ile doktorun ülkelerarası iletişimini sağlayan hasta vizit robotu ilk kez denendi. Hasta ile doktor arasında sürekli iletişim kurabilen, hastanın durumunun anlık takibini sağlayan ve doktora hassas teşhis ayrıcalığı sunabilen teknolojilerin gelecekte sağlık sektöründe çok önemli bir yer tutacağı yetkililerce belirtildi.

Dijital Hastane Devrimi

Uluslararası Sağlık Bilişim Zirvesi kapsamında sağlık ve bilişim sektörünün ortak çalışması olarak hayata geçirilen yeni projeler, dünyadaki bu alandaki en son uygulamalar, sektörün geleceği ve özellikle ‘’Dijital Hastane’’ projesi gibi konularda uzman görüşlerinin paylaşıldığı çok önemli paneller ve konferanslar da gerçekleştirildi.

Zirve kapsamında dünyanın ilk ve tek Dijital Hastane Platformu da kapılarını yeniden dünyaya açtı. Sağlık bilişimi alanında yeni gelişmeleri ve son teknolojileri tek bir çatı altında toplayan 1000 m2’lik alanda, gerçek zamanlı çalışan bir hastane kompleksi olan Dijital Hastane Platformu’nda özellikle geleceğin hastanelerinde kullanılacak robot teknolojileri tanıtıldı.

Robotların hastayı karşılayacağı ve ona refakat edeceği bildirildi.

Hastaların muayene işlemleri sırasında doktorun hasta bilgilerini kaydederek oluşturduğu anemnez raporunun artık tarihe karışacağı, bunun yerine hastanın bilgilerini anında kaydederek doktorun karar verme sürecini kısaltan dijital gözlük teknolojileri kullanılacağı belirtildi. Hasta doktoru ile göz teması kurduğunda, hastanın şikâyetleri ile birlikte genel durumu da gözlük tarafından kaydedilip yazıya dökülecek ve anemnez halini alacak. Aynı zamanda acil servise getirilen bir hastanın genel durum değerlendirilmesi ve hasta için gerekli tüm donanımın sağlanması için ön bilgilerin oluşturulması yine bu gözlükler ile mümkün olacak. Yani hasta ambulanstan indirilip acil servise alınırken, doktor onu görmüş ve değerlendirmiş, hasta için gerekli olan tetkik ve işlemler için ön hazırlığı yapmış olacak.

Dijital hastane teknolojilerinin akıllı, kâğıtsız ve yeşil hastane konseptlerinden oluşan üç ayrı başlıkla sunulacağı ifade edildi. Altyapısı hazır olan ve çok yakında hayata geçirilecek dijital hastane teknolojileri arasında iğnesiz kan alma, yüzük şeklinde ateş ölçer, her organın sesine duyarlı stetoskop, deri üzerinden anjiyo, elektronik çatalla zayıflama, tümörü bulan lazer kalem, giyilebilir ultrason ile 24 saat bebek takibi, dijital sistemle diz ağrılarının kontrolü, beyin depolayıcı cihaz ile Alzheimer tedavisi, gerçeğe yakın el ve ayak protezleri, dijital migren tedavisi, gece görüşü lensler ve ilaç dozlarını ayarlayabilen robotlar yer alıyor.

Hastaların bu teknolojilerden hem hastane ortamında hem de evlerinde yararlanabileceği vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu